Ce sunt clasele energetice?
Clasele energetice ale electrocasnicelor sunt indicatori importanti ai eficientei energetice si te ajuta sa identifici produsele care consuma mai putina electricitate pentru functionare. De exemplu, poti compara frigidere cu specificatii tehnice similare si alege modelul cel mai performant.In Uniunea Europeana, electrocasnicele noi, indiferent ca sunt comercializate in magazinele fizice sau online, au o eticheta energetica standard, cu o scala colorata, de la verde la rosu. Aceasta a fost creata cu scopul de a-i ajuta pe consumatori sa aleaga produsele cu un consum redus de energie electrica si cu un impact cat mai mic asupra mediului inconjurator.
Care sunt noile clase energetice la electrocasnice?
Eticheta energetica UE a fost introdusa in 1994 si extinsa in 2004 la o categorie larga de produse: masini de spalat, frigidere, cuptoare electrice si alte electrocasnice. Astazi, reprezinta un criteriu de selectie esential pentru majoritatea cumparatorilor. De la 1 martie 2021, vechea clasificare (de la A+++ la G) a fost inlocuita cu un nou sistem al claselor energetice o clasificare energetica noua (de la A la G).
Iata care este echivalenta dintre noile clase energetice si cele utilizate pana in 2021:
- clasa A - clasa A+++;
- clasa B - clasa A++;
- clasa C - clasa A+;
- clasa D - clasa A;
- clasa E - clasa B;
- clasa F - clasa C;
- clasa G - clasa D.
Noua eticheta a fost introdusa, initial, la 4 categorii de electrocasnice: masini de spalat rufe, masini de spalat vase, frigidere si combine, respectiv televizoare si monitoare. Ulterior, clasele energetice de la A la G au fost introduse pentru mai multe tipuri de produse electrice.
Asadar, daca te intrebai ce inseamna clasa A+++, aceasta corespundea vechii clasificari si indica o eficienta energetica extrem de ridicata. In noul sistem de clasificare, echivalentul acestei performante este clasa A, care ramane standardul pentru cele mai eficiente aparate din punct de vedere energetic.
Clase energetice masini de spalat
Etichetele energetice de pe masinile de spalat rufe au o scala colorata cu clasele de eficienta energetica de la A la G, dar si alte elemente, precum:
- incadrarea in clasa energetica (in partea dreapta a etichetei);
- un cod QR, care te trimite catre o baza de date realizata la nivelul Uniunii Europene, cu mai multe detalii despre produs;
- consumul de energie raportat la o suta de spalari, dar si consumul de apa pentru un ciclu de functionare;
- capacitatea maxima de incarcare a cuvei;
- durata programului Eco 40-60;
- incadrarea in clasa de eficienta a programului de centrifugare;
- nivelul de zgomot (decibeli), incadrat pe o scala de la A la D.
Prin urmare, etichetele energetice de pe masinile de spalat rufe ofera informatii esentiale pentru a face o alegere informata si responsabila din punct de vedere energetic. Este important sa intelegi ce inseamna clasa A la masina de spalat. Aceasta indica faptul ca aparatul este extrem de eficient din punct de vedere energetic, avand cel mai redus consum de energie raportat la performanta. Clasa A este este cea mai buna clasa energetica disponibila pe piata, semnificand economii substantiale de energie.
Clase energetice frigidere si combine frigorifice
Pentru frigidere si congelatoare, noua eticheta energetica EU contine:
- scala colorata de la A la G si incadrarea produsului;
- codul QR;
- consumul de energie anual;
- capacitatea (volumul) congelatorului/frigiderului;
- nivelul de decibeli si incadrarea in clasa de zgomot de la A la D.
Asa cum ai aflat, clasificarea energetica este un sistem standardizat, creat pentru a evalua eficienta energetica a diferitelor echipamente electrice, deci inclusiv a frigiderelor. Aceasta clasificare variaza de la A la G, unde A reprezinta cel mai inalt nivel de eficienta energetica, iar G cel mai scazut.
Daca vrei sa analizezi clasele energetice la frigidere, trebuie sa stii de la bun inceput ca diferentele sunt semnificative. De exemplu, un frigider de clasa A consuma cu pana la 55% mai putina energie decat unul de clasa D. Desigur, pretul este mai mare pentru un frigider de clasa A, dar economiile de energie pe termen lung compenseaza acest cost. Daca te intrebi ce inseamna clasa E la frigidere, ea este vazuta adesea ca un compromis intre eficienta energetica si costul de achizitie. Pentru a intelege mai bine, iata ce presupune fiecare clasa energetica:
- Clasa A: cel mai ridicat nivel de eficienta energetica, cu un consum redus de energie;
- Clasa B: eficienta energetica ridicata, cu un consum moderat de energie;
- Clasa C: eficienta energetica medie, cu un consum normal de energie;
- Clasa D: eficienta energetica medie, cu un consum ceva mai ridicat de energie;
- Clasa E: eficienta energetica moderata, cu un consum de energie peste medie;
- Clasa F: eficienta energetica scazuta, cu un consum de energie ridicat;
- Clasa G: cel mai scazut nivel de eficienta energetica, cu un consum de energie foarte ridicat.
Clasificarea energetica are un impact major asupra costurilor la factura electrica. Retine ca, desi un frigider de o clasa superioara are un pret de achizitie mai mare, economiile de energie pe termen lung compenseaza acest cost.
Clase energetice televizoare
In cazul televizoarelor, eticheta energetica de dupa 2021 are urmatoarele elemente:
- scala colorata de la A la G si incadrarea televizorului in clasa energetica;
- un cod QR;
- consumul de energie pentru 1000 de ore de functionare;
- incadrarea in clasa energetica si consumul de energie pentru HDR;
- dimensiunile televizorului.
Cum arata noile etichete energetice?
Spre deosebire de etichetele energetice folosite pana in 2021, cele noi au un design mult mai usor de urmarit, iar in partea dreapta-sus gasesti un cod QR. Il poti scana cu telefonul mobil pentru a afla mai multe despre produsele pe care doresti sa le compari sau sa le achizitionezi.
Mai mult, s-au introdus noi reguli cu privire la etichetarea produselor, calcularea consumului de energie anual sau pentru un anumit numar de cicluri de functionare, imbunatatirea drepturilor consumatorilor etc.
Vezi si: Alegerea unei centrale termice. Criterii esentiale pentru o achizitie inspirata
Cum citim noile etichete energetice?
In functie de categoria de produse, etichetele energetice pot avea diverse specificatii, care sunt usor de identificat cu ajutorul pictogramelor. Ceea ce trebuie sa stii este ca atat consumul de energie, cat si durata unui ciclu de functionare sunt exprimate pentru programele de tip Eco.
Ai nevoie de asistenta pentru alegerea electrocasnicelor sau plasarea unei comenzi? Nu ezita sa ii contactezi pe consultantii MatHaus. Acestia sunt dornici sa iti ofere informatii suplimentare despre produsele disponibile pe site-ul nostru sau in magazinele fizice.