Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Regular Phone Icon 35 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Cele mai bune chiuvete de baie: cum alegi modelul potrivit?

Actualizat: 27.10.2022 / Publicat: 05.12.2019 / Timp lectură: 5 min

Un element principal si de atractie al baii este chiuveta. Alegerea ei poate fi usor intimidanta, dat fiind gama variata de dimensiuni, stiluri si finisaje disponibile. Indiferent de spatiul pe care il ai in baie sau de preferintele tale, urmareste ghidul de achizitie de mai jos, pentru ca misiunea ta sa devina una simpla!

Cuprins

Ce trebuie sa stii inainte de a cumpara chiuveta?

Amenajarea baii si alegerea lavoarului nu sunt intotdeauna usor de realizat. Pentru a beneficia de o achizitie cat mai buna pentru preferintele si nevoile tale, tine cont de buget, de dimensiunile si stilul baii, dar si de tipul de montaj al chiuvetei. Iata mai multe sfaturi generale in continuare!

Bugetul in care te incadrezi

Daca vrei sa inlocuiesti chiuveta, calculul este simplu de facut. In schimb, cand amenajezi sau renovezi intreaga baie, poate fi dificil sa te incadrezi in buget. Trebuie sa iei in considerare atat obiectele sanitare (lavoar, cada sau cabina de dus, vas de WC etc.), mobilierul si accesoriile, cat si finisajele (gresie si faianta, glet si var lavabil pentru plafon etc.). Specialistii MatHaus iti stau la dispozitie pentru consultanta si comenzi. Nu ezita sa ne contactezi de cate ori vrei sa faci o noua achizitie!

Caracteristicile baii

baie​​​​​​​
Ai nevoie de o chiuveta pentru baia principala a casei, pentru cea de oaspeti sau pentru cea de serviciu? Preferi un lavoar pentru o persoana sau pentru doua? Cat de mare este incaperea? Toate caracteristicile sunt importante pentru alegerea tipului, aspectului si dimensiunilor lavoarului pentru baie. Mai mult, chiar si bateria, alte accesorii sau elemente pentru decor trebuie sa se potrivesca designului baii.

Iti recomandam si: Amenajare baie mica: 60+ idei functionale si creative

Tipul de montaj

Chiuveta pentru baie poate fi montata cu picior, direct in perete, pe blat sau incastrata in  mobilier. Tipul de montaj nu influenteaza doar aspectul obiectului sanitar, ci si functionalitatea. Spre exemplu, un lavoar cu mobilier ofera un spatiu in plus pentru depozitare, insa ocupa mai mult loc. 

De asemenea, varianta optima pentru o baie de dimensiuni reduse sau cu un design minimalist este o chiuveta suspendata. Aceasta este prinsa direct in perete, fara picior de mascare sau corp pentru depozitare. Astfel, pentru alegerea tipului de montaj al lavoarului trebuie sa iei in calcul dimensiunile, stilul baii si beneficiile de care ai nevoie.

Afla mai multe: Montarea chiuvetei in baie si bucatarie - scurt ghid practic

Cate tipuri de chiuvete pentru baie exista?

Asa cum am mentionat anterior, chiuvetele pentru baie pot fi impartite in functie de tipul de montaj si de designul acestora: cu picior, cu mobilier, cu blat sau suspendate. Fiecare categorie are atat avantaje, cat si dezavantaje, iar cel mai bun lavoar pentru tine este cel care se potriveste caracteristicilor baii si preferintelor tale. 

Chiuveta de baie cu picior

Chiuveta de baie cu picior
Optiunea cel mai des folosita pentru baile traditionale este chiuveta cu piedestal. Costul este, in general, mai mic decat in cazul lavoarelor moderne, cu un design special. Piciorul mascheaza sifonul, tevile si conductele, insa spatiul de sub chiuveta nu poate fi utilizat pentru depozitare.

Chiuveta cu mobilier

Chiuveta cu mobilier
Un lavoar cu mobilier este incastrat intr-un corp de baza, iar principalul avantaj este spatiul suplimentar pentru depozitare. In functie de estetica sa, un astfel de obiect sanitar poate fi potrivit pentru bai clasice si elegante, minimaliste cu linii simple, moderne si nu doar atat. Uneori, volumul mare al mobilierului reprezinta un dezavantaj, in special in cazul incaperilor cu dimensiuni reduse. 

Chiuveta cu blat

Chiuveta cu blat
Daca optezi pentru o amenajare cu blat din lemn, piatra, marmura sau alte elemente spectaculoase, lavoarul poate fi submontat (ingropat in blat) sau amplasat complet deasupra blatului. Din punct de vedere estetic, acest tip de chiuveta este perfect pentru bai moderne sau minimaliste. Totodata, bateriile pentru baie trebuie sa fie speciale, cu o inaltime mai mare si cu un design deosebit, ceea ce se poate reflecta in bugetul final al amenajarii.

Citeste si: Solutii de amenajare pentru bai moderne

Chiuveta prinsa in perete

Chiuveta prinsa in perete​​​​​​​
Un lavoar suspendat se prinde direct in perete si este recomandat bailor cu dimensiuni reduse, inguste sau celor aglomerate. De multe ori, acest tip de chiuveta este insotit doar de o oglinda de baie, pentru a se potrivi stilului minimalist de amenajare. Cu toate ca nu ofera spatiu pentru depozitare, obtii un design simplu si aerisit.

Cum alegi cea mai buna chiuveta pentru baia ta?

Tine cont de buget, caracteristicile baii si tipul de chiuveta pentru a alege cel mai bun model pentru amenajarea ta: in functie de material, dimensiuni si aspect. Nu este tocmai usor sa gasesti produsul care sa imbine toate dorintele si nevoile tale, asa ca ti-am pregatit cateva informatii si recomandari care sa te ajute.

In functie de material

​​​​​​​Forma lavoarului

Materialul din care este fabricat lavoarul din baie influenteaza aspectul, usurinta de ingrijire, durabilitatea s.a. Astfel, poti alege dintre:

  • Ceramica - Este cel mai cunoscut material in cazul chiuvetei de baie, este extrem de puternic, rezistent la zgarieturi si se intretine usor, pentru ca murdaria nu poate penetra suprafata;
  • Compozit - Reprezinta o varianta mai sofisticata, ofera un aspect robust chiuvetei si se intretine foarte usor;
  • Piatra (marmura, granit, travertin) - Chiuvetele din piatra constituie un element estetic puternic si reusesc sa ofere baii un caracter original. Se gasesc atat in forme dreptunghiulare, cat si rotunde. Intretinerea va necesita produse speciale de curatare. Este important ca murdaria sa fie indepartata imediat, in caz contrar se impregneaza in porii pietrei si devine dificil de scos;
  • Sticla - Datorita tehnologiei avansate, sticla este facuta sa reziste, astfel ca nu trebuie privita ca un obiect fragil. Reuseste datorita transparentei sale sa ofere baii senzatia de mai mult spatiu.

In functie de dimensiuni

chiuveta baie
Spatiul din baia ta dicteaza dimensiunea chiuvetei. Asadar, odata ce ai stabilit unde vrei sa fie asezata, realizeaza masuratorile adecvate:

  • Latime - Verifica daca usile se vor putea deschide corect (in cazul in care este cu mobilier). Asigura-te ca exista spatiu suficient intre chiuveta si celelalte elemente ale camerei: cabina de dus sau cada, vasul de toaleta etc. De asemenea, tine cont de existenta instalatiei sanitare;
  • Adancime - Este important ca zona de circulatie a baii sa nu fie ingreunata de prezenta colturilor de la mobilierul chiuvetei. Totodata, ia in considerare si deschiderea usilor/sertarelor;
  • Inaltime - Este necesar sa ai in vizor prezenta oglinzii, a etajerei, a dulapului suspendat (daca exista) sau a corpurilor de iluminat, precum si asezarea prizei.

Indiferent ca ai nevoie de o chiuveta de baie mica sau de una suficient de mare, exista dimensiuni variate, astfel incat sa o poti alege pe cea potrivita tie:

  • Chiuvetele de baie pot masura de la 35 cm latime si pana la 90 cm;
  • Dimensiunile cele mai populare pentru latimea chiuvetei de baie sunt 50 cm si 60 cm.

In functie de aspect (forma, culori etc.)

baie​​​​​​​
Cu atat de multe modele pe piata, cu siguranta vei gasi produsul perfect pentru baia ta. Formele comune ale lavoarului sunt: semirotunde (pentru chiuvete standard, cele cu picior sau supendate - gasesti inclusiv forma pentru colt), rectangulare (patrate sau dreptunghiulare), in forma de cerc sau ovale.

Adesea, obiectele sanitare sunt albe, insa poti opta pentru chiuvete negre, in contrast cu restul amenajarii sau colorate, pentru un design vesel si neconventional. Totodata, bateriile trebuie sa fie alese in functie de paleta cromatica a baii si de stilul de amenajare pentru care optezi. 

De asemenea, trebuie sa mentionam ca lavoarele traditionale cu picior au pierdut din popularitate, dat fiind lipsa spatiului pentru depozitare. Chiuvetele moderne cu blat sau direct cu mobilier ofera posibilitatea de a avea sertarele sau dulapurile dorite. Reprezinta o optiune ideala in cazul bailor mari, dar nu doar atat.

Obiecte precum produse de curatare, intreaga gama de cosmetice, hartie igienica, prosoape pot fi depozitate in spatiul aflat intre podea si chiuveta, care altfel ar fi ramas nefolosit.

Chiuveta este punctul central in baie, iar atunci cand cunosti toate optiunile disponibile, procesul de achizitie devine usor si placut. Descopera mai multe articole cu inspiratie pentru baie, astfel incat sa poti amenaja un spatiu ideal pentru nevoile si dorintele intregii familii! 

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Daca urmeaza sa amenajezi sau sa renovezi o baie intr-un stil modern, sunt cateva aspecte de care este bine sa tii cont. Iti prezentam, in acest ghid, criteriile principale pentru alegerea mobilierului din baie, sfaturi pentru amenajarea unei bai moderne mici si a unei bai moderne spatioase.
Daca a sosit momentul sa iti alegi gresia si faianta pentru baie, alege o combinatie indrazneata, care sa fie in acelasi timp in acord cu starea de spirit pe care vrei sa o transmita aceasta incapere. Multi designeri de interior apeleaza la psihologia culorilor atunci cand realizeaza proiectele de amenajari interioare. Daca vrei o baie moderna, care sa nu plictiseasca cu aspectul ei, poti lua in considerare urmatoarele 7 combinatii de gresie si faianta.
Atunci cand iti doresti sa amenajezi o baie mica, trebuie sa ai in vedere mai multe aspecte. De la culori, mobilierul de baie, dimensiunile camerei si finisaje, orice mic detaliu este important atunci cand vrei sa creezi un spatiu organizat. Daca tii cont de cateva sfaturi practice si idei de amenajare, poti crea si tu o baie potrivita pentru stilul si nevoile tale.
Fiecare proces de amenajare / renovare din spatiul unei bai trebuie sa inceapa cu stabilirea unei strategii cromatice. Deoarece nuantele placilor ceramice din baie influenteaza atat starea de spirit, cat si perceptia ochiului asupra dimensiunilor acestui spatiu, gasirea unei asocieri cromatice inspirate reprezinta o adevarata provocare. Insa noi iti vom arata in randurile de mai jos ce combinatii de culori pentru placile de gresie si faianta pot garanta efecte vizuale pe masura asteptarilor: