Ce sunt glafurile si ce rol au?
Glaful sau in termeni populari „pervaz” - reprezinta o componenta importanta a oricarei ferestre. Poate fi in interiorul sau in exteriorul locuintei. Este baza orizontala a cadrului ferestrei si creeaza imaginea completa a acesteia, finalizand operatiunea de montaj. Glafurile sunt usor de curatat si intretinut; in lipsa acestora praful si murdaria se depun pe pervazul de zidarie, fiind mult mai dificil de indepartat, iar in timp, aceasta suprafata poate necesita renovare.
Rolul glafului interior este de a oferi un plus estetic ferestrei, precum si de a proteja peretele. Glaful exterior nu permite ca ploaia sau zapada sa se infiltreze in tencuiala, eliminand in timp un posibil risc de degradare al peretilor sau chiar aparitia igrasiei. Totodata, ofera protectie impotriva inghetului sau a murdariei.
Glafurile exterioare au rol functional, de a prelua apa care se scurge de pe geam, care este condusa in exteriorul cladirii, fara a permite posibile infiltratii intre zidarie si fereastra. Cele interioare au si ele rol functional, acela de a proteja impotriva posibilelor infiltratii si, totodata, indeplinesc un rol estetic, in special atunci cand se opteaza pentru materiale naturale, precum lemn de esenta tare sau piatra (poti alege, astfel, glaf din travertin, pervaz din granit, de exemplu). Indiferent de materialul ales, un pervaz contribuie la infrumusetarea ferestrei. Mai mult, glaful interior va putea sustine obiecte decorative (ghivece cu flori, rame foto etc.).
Cum alegi glafurile?
In general, glafurile se aleg din acelasi material ca tamplaria ferestrei; recomandarea este ca ele sa se monteze odata cu ferestrele. Glafurile din PVC au culori diferite, pot fi albe sau in diferitele nuante ale lemnului, stejar auriu, nuc, fag, mahon, dar pot imita si nuanta marmurei.
In functie de material si de rezistenta la umezeala
Pervazurile din aluminiu sunt vopsite in camp electrostatic pentru o buna rezistenta la coroziune si pot fi gasite in nuante precum alb, maro, gri antracit, avand o folie de protectie care se inlatura dupa montaj. Glafurile din piatra, fie din granit sau marmura, ofera un puternic aspect decorativ incaperii; prin model si culoare ele sunt unice. De asemenea, sunt durabile si rezistente la intemperii (ploaie, caldura, vant, zapada). In timp ce glafurile din granit se recomanda atat la interior, cat si la exterior, cele din marmura sunt destinate doar pentru interior.
Glafurile din lemn masiv (brad, fag, stejar) sau stratificat au un finisaj cu lac pentru a fi rezistente. Lemnul este un foarte bun izolator termic si fonic, dar pentru ca este un material cu o rezistenta scazuta la umiditate, trebuie stiut ca pentru un glaf de lemn este necesar sa se faca o tratare speciala (in cazul in care nu a fost realizata de producator). Este esential ca glafurile, mai ales cele pentru exterior, sa fie rezistente la apa si intemperii. Cele din PVC, glafurile din aluminiu sau piatra naturala sunt excelente in aceasta privinta, prevenind infiltratiile si mentinand structura ferestrelor intacta.
Estetica si dimensiunile
Pervazurile trebuie sa completeze armonios designul general al ferestrelor si al locuintei. Alege culori si texturi care se potrivesc cu stilul interior si exterior. De exemplu, glafurile din marmura aduc o nota eleganta, in timp ce cele din PVC ofera o estetica simpla si moderna. Asigura-te ca glafurile exterioare depasesc marginea peretelui cu cativa centimetri pentru a facilita scurgerea apei departe de fatada. La interior, glafurile trebuie sa fie suficient de mari pentru a oferi stabilitate si utilitate (de exemplu, pentru a aseza plante sau alte decoratiuni).
Montajul si intretinerea
Instalarea corecta a glafurilor este utila pentru a asigura o durabilitate sporita a acestora. Un montaj necorespunzator poate duce la infiltrarea apei si la deteriorarea peretilor. Opteaza pentru glafuri care nu necesita o intretinere complicata. De exemplu, glafurile din PVC si aluminiu sunt usor de curatat si nu au nevoie de tratamente speciale, spre deosebire de cele din lemn, care trebuie lacuite sau tratate pentru a preveni deteriorarea.
Cum se monteaza glafurile in interior si exterior?
Glafurile se monteaza in principiu la fel, atat in interior, cat si in exterior. Metoda de lipire cu silicon este cea mai usoara. Se va tine cont pentru glafurile exterioare de panta de scurgere, care trebuie sa aiba cel putin 5 grade, iar marginea sa iasa in afara peretelui cu minim 3 centimetri.
In interior
Masoara si taie glaful la dimensiunea potrivita. Foloseste un fierastrau pentru taiere fina. Fixeaza capetele (capacele laterale) care asigura protectie si un aspect estetic (pentru obtinerea aspectului, foloseste silicon). Curata baza ferestrei de praf, grasime, impuritati, iar daca este necesar, niveleaz-o. Aplica spuma poliuretanica pe intreaga suprafata peste care se va monta glaful, intr-o linie serpuita.
Asaza glaful la unghi de 90 de grade, pastrand un spatiu liber de un centimetru pana la rama tamplariei. Pune mai multe greutati pe glaf pana cand spuma se expandeaza si se usuca. Indeparteaza greutatile dupa intarirea spumei si dezlipeste folia de protectie a glafului.
La exterior
Taie glaful la dimensiunile potrivite si tine cont ca pervazul trebuie sa aiba minim 3 centimetri in exterior, astfel incat apa sa se scurga fara sa atinga zidul. Curata pervazul de praf si alte impuritati, iar apoi fixeaza capacele laterale (au rol important in scurgerea apei (foloseste si in acest caz silicon). Intinde siliconul in linie serpuita pe suprafata de montaj.
Fixeaza glaful pe pozitie, tinand cont sa aiba o panta de cel putin 5 grade inclinare, pentru ca apa sa se poata scurge. Pastreaza un rost de 1 centimetri fata de rama ferestrei. Dispune greutati pe glaf si indeparteaza-le dupa ce spuma s-a uscat. Dezlipeste folia protectoare de pe glaf.
Achizitioneaza glafurile de pe Mathaus.ro si monteaza-le pentru a proteja peretii de infiltratii si a oferi un aspect frumos ferestrelor!
Ne dorim să îți fim mereu de ajutor, fie cu sfaturi utile așa cum ai găsit in articolul de mai sus sau cu materialele necesare proiectelor tale de construit, renovat sau amenajat.
Cu MatHaus poți construi o casă de la fundație și până la acoperiș. Alegand produsele direct din magazinul nostru online, economisești timp pentru alte activități. Tot ce trebuie sa faci este sa completezi adresa de livrare, să adaugi produsele în coș și de restul ne ocupăm noi. Avem posibilitatea să îți livrăm orice tip de material oriunde in țară prin flota noastră de camioane sau prin intermediul curierilor parteneri.