Ce este plinta pentru gresie?
Plinta este o piesa din ceramica, lemn, plastic sau alt material, care se aplica in partea de jos a peretilor. Unul dintre rolurile acestui produs este de a proteja suprafata de lovituri, umezeala si murdarie, dar si de a acoperi rosturile dintre pardoseala si perete.
La montarea parchetului este obligatorie adaugarea unei plinte, pentru a acoperi rostul de dilatatie al placilor de lemn sau laminate. Similar, in cazul pardoselilor cu gresie pot exista mici spatii inestetice, cauzate de: lipsa de planeitate a peretelui, forma neregulata a pardoselii, taieturile imperfecte ale placilor ceramice etc.
Prin alegerea unei plinte potrivite se mascheaza rosturile si se face o trecere placuta intre pardoseala placata cu gresie si perete. Acest accesoriu nu reprezinta un cost suplimentar mare si ofera numeroase beneficii practice, dar si din punct de vedere estetic.
Tipuri de plinta pentru gresie
Pentru o pardoseala placata cu gresie, ai mai multe tipuri de plinta la dispozitie, in functie de material. De asemenea, pentru a face o alegere cat mai buna pentru proiectul tau, tine cont de preferinte, modelul si culoarea placilor ceramice, stilul de amenajare, buget s.a. Iata 3 dintre cele mai utilizate piese pentru acoperirea rosturilor si protejarea partii de jos a peretilor!
Plinta ceramica
Precum braurile sau decorurile, plintele ceramice au o forma dreptunghiulara, cu o inaltime uzuala de 7,5 - 8 centimetri. Latimea acestora ar trebui sa fie egala cu placile de gresie alese de tine pentru amenajare, astfel incat rosturile sa pastreze o continuitate.
Totodata, modelul plintei poate fi identic cu cel al gresiei, daca producatorul ofera aceasta optiune, sau similar. Pentru un aspect unitar, incearca sa mentii aceeasi paleta cromatica si nu combina mai multe tipuri de printuri. Spre exemplu, poti alege un produs monocromatic, cu nuanta dominanta a pardoselii.
O alternativa este taierea placilor ceramice normale la o latime de aproximativ 8 centimetri, sub forma de plinta, insa procesul necesita multa atentie si pricepere. Daca alegi aceasta optiune, iti recomandam gresia portelanata, care are aceeasi culoare in sectiune.
Plinta din duropolimer
Plinta din duropolimer este potrivita atat pentru pardoselile placate cu gresie, cat si pentru parchet, linoleu, piatra, mocheta si nu doar atat. Printre avantajele acestui produs sunt posibilitatea de a-l vopsi sau zugravi si multitudinea de moduri de montaj - cu dibluri, prin clipsare pe sina, prin capsare, prin lipire sau cu banda dublu adeziva.
In plus, plinta alba este ideala pentru incaperile cu mai multe tipuri de pardoseli, cum ar fi intr-un living open space, in care zona de bucatarie este placata cu gresie, iar cea de relaxare si socializare este acoperita cu parchet. Acest material este recomandat si pentru montarea in baie sau spatii cu umiditate mare.
Iti recomandam si: Plinta de parchet - Cum faci cea mai buna alegere?
Plinta din lemn
O plinta din lemn este potrivita pentru amenajarile clasice, elegante si impunatoare, cu usi masive. Aceasta poate fi lacuita in aceeasi nuanta ca foaia de usa si cadrul din esenta lemnoasa, pentru o amenajare unitara. Evita accesoriile din PVC destinate pardoselilor din parchet si opteaza pentru un accesoriu din MDF.
Cum alegem plinta pentru gresie?
Este destul de dificil sa alegi gresia pentru amenajari interioare, pentru ca trebuie sa tii cont de multe aspecte si specificatii tehnice, in afara de decor. Mai mult, inainte de a face achizitia in magazin sau de a plasa comanda pe MatHaus.ro, iti recomandam sa te asiguri ca ai accesorii potrivite pentru modelul selectat de tine. In continuare, iata cateva criterii importante pentru plinta:
- material - despre principalele tipuri de materiale potrivite pentru pardoselile placate cu gresie am discutat mai sus (plinte ceramice, din duropolimer sau lemn);
- stil - in principal, plintele din duropolimer completeaza o amenajare moderna, cele din lemn sunt ideale pentru stilul clasic, iar cele ceramice se preteaza pentru orice tip de finisaje interioare;
- culoare si decor - ai la dispozitie multe modele de plinte pentru gresie. Asa cum am mentionat anterior, pot fi identice cu placile ceramice montate pe pardoseala sau intr-o nuanta similara;
- inaltime - de cele mai multe ori, plintele au o inaltime de 6 - 10 centimetri, pentru a proteja eficient partea de jos a peretelui de umiditate si murdarie;
- adancime - acest criteriu este important in cazul in care vrei sa instalezi mobila cat mai aproape de perete;
- montaj - plintele pentru gresie nu se monteaza greu, insa difera modul in care poate fi fixat un accesoriu ceramic si unul din duropolimer sau lemn.
Acorda atentie fiecarui detaliu din amenajarea interioara cu gresie si alege cu atentie plinta potrivita proiectului tau! Te invitam sa descoperi pe blogul MatHaus numeroase articole cu informatii utile, recomandari si sfaturi practice pentru constructii, reparatii si renovari.