Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Ce este un termosistem decorativ si cum se monteaza

Actualizat: 01.07.2021 / Publicat: 06.02.2019 / Timp lectură: 4 min

Un pas ce poate fi facut inca de la construirea casei pentru a reduce costurile de incalzire si racire este termoizolarea locuintei. Izolarea termica a locuintei poate fi facuta prin intermediul unui termosistem, care mai are avantajul protejarii peretilor de umezeala, dar si al izolarii fonice.

Pentru a profita de aceste beneficii, dar si pentru a da un aspect estetic locuintei, poti alege un termosistem decorativ. Iti explicam in continuare din ce este construit, pentru ce e folosit, dar si care sunt pasii de montare.

Cuprins

Ce este un termosistem decorativ

Termosistemul decorativ are aceleasi avantaje ca un termosistem normal, dar, in plus, montarea lui este mai usoara.

Datorita aspectului placut si a tratamentelor pe care le are aplicate pe suprafata, pentru ca acesta nu trebuie sa mai fie acoperit cu mortar sau tencuiala, e de ajuns un singu strat de vopsea.
Astfel, termosistemul decorativ poate fi ultimul pas de amenajare a fatadei casei, care nu doar ca asigura un aspect estetic, ci te ajuta sa scazi si costurile de intretinere, datorita puterii de izolare.

Din ce este alcatuit un termosistem

Termosistemul se refera la folosirea unor materiale termoizolante pentru peretii exteriori ai unei constructii, indiferent de modul de alcatuire a acestora: zidarie, beton si chiar lemn sau metal.
Materialul termoizolant poate fi polistiren expandat, polistiren extrudat sau vata minerala bazaltica. Pentru a obtine cel mai bun rezultat, este important si adezivul. Acesta trebuie sa fie special pentru termoizolatie: sa aiba un anumit grad de elasticitate si sa fie rezistent la cicluri de inghet-dezghet. Tipul adezivului va depinde si de structura pe care se face izolatia, daca e de caramida, beton, BCA sau lemn.
Polistirenul expandat are culoare alba si ar trebui sa aiba o densitate intre 15-18 kilograme/metru cub pentru a rezista la diverse actiuni mecanice. Daca densitatea este prea mica, termosistemul nu va avea rezistenta mecanica, iar daca este prea mare, permeabilitatea la vapori va scadea.
Polistirenul extrudat poate avea o varietate de culori (roz, verde, galben), ar trebui sa aiba o densitate mare, de 30 de kilograme/m3 si este recomandat pentru a izola socluri, pardoseli si alte zone care au nevoie de o rezistenta mecanica mare.
Vata minerala bazaltica este alcatuita din fibre asezate perpendicular pe fete, pentru a avea o rezistenta mai mare la compresiune. Fibrele sunt hidrofobizate pe toata suprafata si astfel vata nu va absorbi apa.
Pe langa materialul termoizolant si adeziv, un termosistem mai contine si accesorii necesare fixarii materialului pe structura: plasa de armare, profile de montaj si dibluri.

  • Plasa de armare se monteaza deasupra materialului termoizolant pentru a nu permite aparitia fisurilor in acesta sau la imbinarile dintre placi.
  • Profilele de montaj se folosesc in locurile expuse actiunilor mecanice, precum soclu sau muchii, si pot fi din tabla de aluminiu sau din otel zincat.
  • Diblurile ajuta la fixarea suplimentara a materialului termoizolant pe suprafata pe care este montat. Dimensiunea lor depinde de grosimea materialului si de obicei sunt fabricate din plastic.

Ce avantaje iti aduce un termosistem decorativ

La fel ca in cazul unui termosistem normal, folosirea unui termosistem decorativ iti poate aduce o serie de avantaje, pe care le poti citi mai jos.
Un prim avantaj al folosirii unui termosistem decorativ este reducerea costurilor de incalzire sau racire a locuintei. Prin termoizolarea imobilului se va obtine o temperatura stabila in interior, care nu este influentata de cea de afara.
Atunci cand termometrul arata grade sub 0 grade Celsius, temperatura se va pastra pentru mai mult timp la interior si astfel vei face economii considerabile la incalzire. Asemanator, vara nu va trebui sa pornesti foarte des aerul conditionat, deoarece caldura nu va patrunde usor in interior.
Mai mult, deoarece consumul energetic pentru racire sau incalzire este redus, instalatiile vor emite mai putin dioxid de carbon. Astfel vei polua mai putin si vei contribui la protejarea mediului inconjurator.
Prin aplicarea unui strat de termoizolatie, vei izola automat si fonic locuinta, iar cei care locuiesc in casa nu vor mai fi deranjati constant de zgomotele de pe strada. Termosistemul mai are rol si de a proteja peretele de umezeala.
Un alt avantaj important al unui termosistem decorativ este aspectul estetic pe care il va avea cladirea dupa instalarea lui. Ai optiunea de a alege un termosistem simplu peste care se poate da un strat de mortar si tencuiala decorativa sau un termosistem decorativ care poate fi aplicat ca ultim pas in aranjarea fatadei. Acesta este rezistent la variatiile de temperatura si poate fi cumparat in diverse modele sau culori.

La ce trebuie sa fii atent inainte de montare

Inainte de a incepe procesul concret de montare a termosistemului, trebuie sa ai grija sa fie indeplinite cateva conditii termice, dar si de pregatire a suprafetei pe care urmeaza sa fie montat:

  • Termosistemul nu poate fi montat intr-o zi cu precipitatii, iar temperatura ar trebui sa fie peste 50 C. Mai mult, umiditatea din aer e necesar sa fie sub 60%.
  • Indiferent de suprafata suport (beton, caramida, BCA), aceasta trebuie sa fie plana si curata, sa nu prezinte praf, ulei, mucegai sau resturi de vopsea.

Care sunt pasii de montare

Pentru a obtine un rezultat durabil si estetic, iti recomandam sa respecti intocmai acesti pasi de montare a termosistemului si instructiunile care vin in pachetul acestuia:

  • Adezivul special pentru termosistem se aplica pe intreaga suprafata a placilor de polistiren, iar placile trebuie sa fie lipite imediat de fatada.

  • Montajul trebuie sa inceapa mereu de la soclu.

  • Imbinarea placilor de polistiren se face prin canturile special incluse in termosistem; se pot folosi si prinderi mecanice.

  • Pentru zonele de imbinare se va folosi poliuretan spuma sau lichid.

  • La final, poate fi aplicat un strat de vopsea de exterior peste placile termosistemului.

Sfaturi pentru o montare reusita

Pentru ca termosistemul sa fie eficient, deci sa izoleze termic locuinta, trebuie sa fii atent la cateva detalii atat inainte de montare, cat si in timpul ei:

  • Trebuie sa existe continuitate intre termoizolatia peretilor, a fundatiei si a acoperisului; in caz contrar, pot aparea punti termice, condens si chiar degradarea fatadei si a elementelor structurale, precum grinzi si stalpi.

  • Imbinarile placilor nu se umplu cu adeziv, ci cu poliuretanul inclus in pachetul termosistemului.

  • Daca se aplica termosistemul pe o zidarie veche, aceasta trebuie curatata inainte. Ulterior se aplica un strat de grund, pentru a reduce gradul de absorbtie a suportului

Termosistemul decorativ te ajuta sa iti izolezi termic si fonic locuinta si astfel sa scazi costurile de racire si incalzire, pentru ca temperatura de afara nu o va influenta pe cea din interior. Mai mult, acesta va contribui la aspectul estetic al casei.

Te-ar putea interesa și:

Izolatia casei inseamna un confort termic sporit in intreaga locuinta, o bariera impotriva zgomotului de afara, dar si impotriva umiditatii. In plus, este stiut faptul ca o izolatie executata corect asigura in mare masura eliminarea pierderilor de energie, asadar facturi mai mici pentru incalzirea si racirea casei. Investitia in izolatia termica exterioara a locuintei tale este fara doar si poate un castig pe termen lung. Materialele disponibile pe piata pentru a izola locuinta sunt diverse, astfel ca inevitabil apare intrebarea ce alegere sa faci. Vata minerala bazaltica, vata minerala de sticla sau polistiren expandat? Daca te intrebi care este cel mai bun material izolator, atunci sunt cateva lucruri pe care trebuie sa le stii.
Urmeaza sa hidroizolezi acoperisul, terasa, subsolul, fundatia sau alta structura? Ia in considerare membrana bituminoasa si afla tot ce trebuie sa stii despre aceasta: ce este, care sunt tipurile, utilizarile principale si avantajele, cum o alegi si cum se aplica!
Incalzirea prin plinta este un sistem de mici dimensiuni al carui principiu de functionare e convectia naturala. Mai exact, in interiorul echipamentului (plintei) sunt montate niste miniradiatorare. Masele de aer incalzite de acestea se ridica prin fantele superioare ale plintei, iar dupa ce aerul cald a ajuns la tavan, aerul rece este “fortat” sa patrunda prin fantele inferioare ale plintei pentru un nou ciclu de incalzire. Datorita circulatiei naturale a aerului in camera, acesta devine cald intr-un timp foarte scurt. Sistemul de incalzire prin plinta poate fi folosit in orice tip de incapere si spatiu, precum apartamente, case, birouri, spatii comerciale sau cladiri administrative. Avand dimensiuni reduse, plinta nu deranjeaza vizual si permite instalarea usoara a peretilor cortina.
Polistirenul este utilizat la scara larga in constructii pentru proiectele de izolare termica, insa este cunoscut si ca material pentru ambalaje, caserolele pentru mancare fiind reprezentative. Industriile in care se foloseste polistirenul sunt insa diverse. Prin urmare, daca vrei sa-ti verifici cunostintele despre polistiren, in acest articol iti prezentam 5 dintre utilizarile sale.