Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00, Sâmbătă 08:00 - 14:00.

Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Ce este polistirenul extrudat si la ce se foloseste?

Actualizat: 13.08.2021 / Publicat: 18.05.2020 / Timp lectură: 2 min
https://blog.mathaus.ro/wp-content/uploads/2020/05/bx5ue_bw1ptuc5xbjoupbjkzcfions1isrzys3k2zsu2q4hj6glglmpithrh0wgcm30rilbbtw7m03xtdgtttmuvymf8nq9lkoamufmciqpi474fdxqyn_fdznhb1jfiwachbgxw-jpeg.jpg

Polistirenul este un material polimeric folosit pentru o mare diversitate de aplicatii, fiind deosebit de util pentru ambalarea produselor. De asemenea, prin proceduri chimice avansate de procesare, polistirenul este divizat in doua tipuri de materiale spumoase. Cele doua materiale sunt: polistirenul extrudat (XPS) si polistirenul expandat (EPS), pentru a fi utilizat preponderent in domeniul constructiilor la izolarea peretilor interiori sau exteriori.

Desi ambele tipuri de izolatie sunt compuse din polistiren, cele doua procese de fabricatie produc produse finite cu performante distincte. Polistirenul extrudat este fabricat printr-un proces de extrudare continua, rezultand panourile izolante cu structura celulara omogena. Polistirenul expandat este produs prin expandarea granulelor sferice intr-o matrita, folosind caldura si presiune pentru a uni perlele de polistiren.

Cuprins

Ce este polistirenul extrudat?

Ce este polistirenul extrudat

Polistirenul extrudat este o spuma rigida, usoara si flexibila, care asigura o solutie excelenta de izolatie, cu o buna capacitate de respingere a apei, ideal in constructii si izolatii.

Polistirenul extrudat este un material popular pentru izolarea constructiilor rezidentiale si comerciale:

  • izolatia casei: inclusiv izolatia fundatiei, a pardoselilor, a terasei, a peretilor de subsol sau a balcoanelor;
  • izolatia acoperisului: poate fi pozitionat fie in partea superioara a acoperisului, fie ca izolatie interna sub structura acoperisului;
  • cladire comerciala: izolatia inclusiv a acoperisului, a plafoanelor suspendate sau izolatie intre pereti;
  • agricultura: captuseala interioara a acoperisurilor, a tavanelor sau a peretilor pentru hale de pasari, ferme, camere de depozitare (spatii frigorifice);

Care sunt avantajele polistirenului extrudat

  • durabil si rezistent;
  • performanta termica excelenta (consum redus de energie);
  • usor de manevrat, taiat si instalat, nu se sfarama;
  • nu este atacat de mucegai;
  • rezistenta mare la compresiune (recomandat pentru izolatia sub placi sau a diferitelor tipuri de acoperisuri);
  • absorbtie scazuta a umiditatii;
  • capacitate de respingere a vaporilor;
  • rezistenta excelenta la inghet-dezghet;
  • capacitate de a-si mentine forma;
  • rezistenta la presiune (folosit inclusiv pentru izolatia planseelor sau a acoperisurilor plate);
  • compatibilitate foarte buna cu tencuiala, ciment, beton;
  • siguranta la incendiu;
  • potrivit unei game largi de aplicatii, indiferent de cladire (comerciala sau rezidentiala)
  • prietenos cu mediul (este un material reciclabil);
  • recomandat pentru termoizolari in medii umede: fundatii, plansee, pereti de subsol, terase si acoperisuri, dar si pentru izolarea pardoselilor interioare si exterioare;
  • pret avantajos;

Nota: Pentru ca polistirenul extrudat are o structura celulara omogena, nu permite peretilor sa “respire”, prin urmare nu este favorizat pentru izolarea fatadelor, unde ii ia locul polistirenul expandat (permeabil la vaporii de apa).

polistiren

Dimensiuni si grosimi ale placilor:

Dimensiuni:

  • 1250 x 600 mm (de regula)
  • Grosimi:
  • 20 mm
  • 30 mm
  • 40 mm
  • 50 mm
  • 60 mm
  • 70 mm
  • 80 mm
  • 100 mm

Proprietatile polistirenului extrudat il fac unul dintre cele mai eficiente materiale izolante, disponibile la un cost mai mic. Structura celulara omogena conduce la rezistenta foarte buna la umiditate, dar si la o excelenta rezistenta la compresiune si performante tehnice superioare.

Ne dorim să îți fim mereu de ajutor, fie cu sfaturi utile așa cum ai găsit in articolul de mai sus sau cu materialele necesare proiectelor tale de construit, renovat sau amenajat. 

Cu MatHaus poți construi o casă de la fundație și până la acoperiș. Alegand produsele direct din magazinul nostru online, economisești timp pentru alte activități. Tot ce trebuie sa faci este sa completezi adresa de livrare, să adaugi produsele în coș și de restul ne ocupăm noi. Avem posibilitatea să îți livrăm orice tip de material oriunde in țară prin flota noastră de camioane sau prin intermediul curierilor parteneri.

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Ipsosul este un material de constructii natural si nepoluant, obtinut prin arderea pietrei de gips la temperaturi de pana la 3000°C. Se aplica atat pe zidarii traditionale (piatra), cat si pe suprafete constructive moderne (betonul). Daca ipsosul aplicat pe zidarii traditionale se poate aplica fara probleme direct pe suprafata de lucru, cel din a doua categorie functioneaza alaturi de un strat intermediar, pentru o mai buna aderenta.
Daca esti in cautarea unui material de constructie economic, durabil si usor de pus in opera, inseamna ca cercetezi optiunea devenita tot mai populara si anume OSB-ul, despre care iti doresti sa afli cele mai importante informatii. OSB este acronimul de la Oriented Stand Board, adica o placa din aschii de lemn orientate. Mai multe straturi de aschii, de diferite marimi si forme, sunt lipite cu rasini sintetice si presate la cald pentru a forma o placa OSB. Pentru obtinerea unei foarte bune rezistente, aschiile sunt dispuse intretaiat, aspect care diferentiaza OSB-ul de celelalte placi derivate din lemn, cum este PAL-ul, MDF-ul ori placajul. Daca de multe ori ai auzit de OSB si utilizarea lui in proiecte variate, daca te intrebi ce avantaje iti aduce folosirea acestui material, este momentul sa cunosti toate informatiile.
Un tavan casetat este un tavan fals, mai precis un plafon secundar suspendat de cel principal. Stim foarte bine ca renovarea tavanului joaca un rol esential in orice proces de amenajare. Solutiile pot fi diverse, de la acoperirea cu lavabila si pana la tavanul din gips-carton, din polistiren sau tavanul casetat. In cazul in care ai optat pentru acesta din urma, inseamna ca ai aflat deja ca instalarea lui poate reprezenta urmatorul tau proiect DIY. Astfel, daca iti doresti un elegant aspect estetic al incaperii cu ajutorul tavanului casetat si vrei sa duci la indeplinire procesul de montare, tine cont de pasii pe care ii vei avea de urmat.
In termeni tehnici, sistemul structural compus din pereti de zidarie, combinati cu centuri si stalpisori din beton armat, poarta denumirea de ZIDARIE CONFINATA. Zidaria prevazuta cu elemente pentru confinare contribuie in mod semnificativ la rezistenta peretilor unei cladiri, consolidandu-le structura atat pe verticala (stalpisorii), cat si pe orizontala (centuri). Principalele caracteristici ale stalpisorilor in cadrul unei zidarii portante confinate: Asigura legatura peretilor cu fundatiile; Consolideaza colturile si intersectiile peretilor; Suplinesc zidaria, in cazul golurilor mai mari de 2mp. Principalele caracteristici ale centurilor in cadrul unei zidarii portante confinate: Asigura un comportament unitar al peretilor din structura constructiei; Preiau si transmit fortele seismice catre peretii constructiei respective.