Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00, Sâmbătă 08:00 - 14:00.

Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Casa in stil victorian: ce trebuie sa stii inainte de constructie?

Actualizat: 05.02.2024 / Publicat: 13.03.2023 / Timp lectură: 6 min
https://mathaus.ro/medias/sys_master/images/h99/h11/h00/9529422610462.jpg
Visezi la o maiestuoasa casa in stil victorian, cu volume iesite in relief, arcuri si ferestre ascutite, fatade atragatoare si turnulete? Acest stil arhitectural include un amalgam de influente, de la gotic la italian sau chiar neo-clasic, iar fiecare se poate resimti in elementele decorative ale locuintei tale. Descopera trasaturile definitorii ale stilului victorian, ce trebuie sa stii inainte sa o construiesti si la ce riscuri te expui daca alegi un astfel de stil! 

Cuprins

Ce caracteristici are casa in stil victorian?

În ciuda diversității tipurilor de case victoriene, există o serie de elemente caracteristice care definesc acest stil arhitectural. 

Materiale de constructii

În general, materialele folosite la ridicarea caselor din epoca victoriană erau de calitate superioară, datorita Revolutiei Industriale care incepuse sa infloreasca in Marea Britanie. Prin urmare, daca iti doresti sa pastrezi structura arhitecturii victoriene, poti alege urmatoarele materiale de constructii pentru fundatie, pereti si acoperis:

Lemn

Lemnul era unul dintre cele mai des folosite materiale pentru constructia ferestrelor, peretilor, podelei si stalpilor caselor in stil victorian. Acesta poate fi si astazi o alegere potrivita pentru constructiile rezidentiale, datorita aspectului si durabilitatii sale. Mai mult, lemnul este practic si iti ofera posibilitatea sa adaugi diferite elemente arhitecturale casei. 

Caramida

Caramida este un alt material potrivit pentru constructia unei case in stil victorian. O poti utiliza pentru a construi cosul de fum, fundatia si peretii locuintei. Daca alegi sa folosesti zidaria de caramida pentru fundatie, atunci este necesar sa te asiguri ca apele subterane se regasesc la cel putin 2 metri sub talpa acesteia. Apoi, poti alege dintre caramida plina pentru constructia peretilor de rezistenta si a cosurilor de fum, iar caramida cu goluri pentru ridicarea peretilor nestructurali. 

Tigla ceramica sau metalica

O modalitate de a-i reda gloria de odinioara acoperisului in stil victorian este sa folosesti materiale moderne care seamana la aspect cu tiglele folosite in acea perioada. Poti alege dintre tigla ceramica sau metalica, ambele avand o gama variata de culori. Este important sa stii ca durata de viata a tiglei ceramice este de peste 100 de ani, iar a tiglei metalice de 20-30 de ani. 

Finisaje

In epoca victoriana au aparut o multime de stiluri, iar multe dintre acestea erau decorate exuberant. Din acest motiv, finisajele victoriene pot fi descrise ca fiind stratificate, puternic ornamentate si excentrice. Casele au, de cele mai multe ori, doua sau trei etaje, acoperisuri abrupte cu fronton, elemente complexe din lemn sau piatra naturala, turnuri si pereti exteriori vopsiti in culori bogate. 

Pentru a obtine efectul stratificat al peretilor exteriori, poti folosi lambriuri de lemn pentru o placare tip clapboard. Acesta presupune utilizarea unor scanduri de 1-3 cm grosime si maximum 15 cm latime, de diferite lungimi, suprapuse unele peste altele. Odata montate, placile pot fi vopsite in functie de preferintele tale. 

Culori

culoare casa in stil victorian​​​​​​​

Casele in stil victorian pot afișa scheme cromatice complexe, adesea cu trei sau mai multe nuanțe. Pentru peretii exteriori poti alege culori precum albastru, roz, violet, verde si galben. Poti opta inclusiv pentru nuante de rosu, bej, maro sau taupe, astfel incat locuina sa se integreze armonios in meniul natural. Daca ai ales sa iti plachezi casa cu lambriuri, atunci pot aplica tencuiala prin pulverizare, astfel incat vopseaua sa fie uniforma si fara intrerupere. 

La inceputul revolutiei industriale, pigmentii viu colorati erau foarte costisitori, motiv pentru care se foloseau produse naturale si mai stinse pentru vopsirea caselor. Insa, odata cu trecerea timpului, pigmentii stralucitori au devenit mai ieftin de produs, iar casele in stil victorian purtau cu mandrie nuante aprinse si contraste puternice. Iata cateva idei de scheme cromatice pentru ambele tipuri de amenajare!

Coloristica specifica primei parti a epocii victoriene

  • o schema de 3 culori, una pentru pereti, una pentru elementele ornamentale si alta pentru acoperis, usi si ferestre;
  • nuante de rosu si maro;
  • ornamentele au o nuanta mai inchisa decat peretii;
  • uloarea acoperisului poate fi aceeasi cu cea a elementelor ornamentale sau o nuanta mai inchisa. 

Coloristica specifica sfarsitul perioadei victoriene

  • o schema de 5-7 culori pentru a evidentia diverse detalii arhitecturale si finisaje;
  • culori pastelate si intense;
  • nuanta peretilor este cea mai inchisa din paleta cromatica;
  • pentru a gasi cele mai potrivite alaturari de nuante poti folosi roata culorilor. Din schema analogica (culorile alaturate) poti alege combinatii de rosu/portocaliu, portocaliu/violet, albastru/verde, galben/verde sau verde/portocaliu, iar din schema culorilor complementare poti folosi nuante care adauga mai multa culoare si energie casei (rosu/albastru, albastru/portocaliu etc). 

Amenajare, mobila si decor

Interiorul unei case amenajate in stil victorian este decorat cu tapet cu modele, de diferite culori si texturi, gresie multicolora, mobilier sofisticat, diferite plante si tablouri. Accesoriile și decorațiunile ocupă un loc important și trebuie sa se regaseasca in fiecare camera a casei. De exemplu, poti acoperi pereti intregi cu tablouri, sa asezi pe masuta de cafea si noptiere portelanuri si vaze de flori, sa-ti decorezi canapeaua si patul din dormitor cu perne brodate si sa pui in colturile casei ghivece cu palmieri sau ferigi. 
  
Piesele de mobilier in stil victorian se caracterizeaza prin sculpturi decorative, realizat din placaj sau rachita. De obicei, mobilierul este masiv, cu vitrine largi, iar seturile de scaune, canapeaua si fotoliile sunt, de asemenea, de dimensiuni mari. Pentru acest stil de amenajare sunt esențiale corpurile de iluminat precum lumânările, veiozele de masa sau de podea si candelabrele. 

Ce trebuie sa stii inainte de a o construi?

Mai jos regasesti cateva sfaturi pe care le poti lua in considerare daca vrei sa-ti construiesti o casa in stil victorian.

Acoperisul locuintei trebuie sa aiba o inclinatie mare

Casele victoriene au, de cele mai multe ori, un acoperis cu o panta mare. Atunci cand alegi tipul de invelitoare, este important sa cunosti dinainte cat de inclinat vrei sa fie acoperisul, intrucat fiecare tip de material este recomandat pentru pante minime diferite. De exemplu, pentru tigla metalica, panta minima este de 14 grade, iar pentru cele ceramice, panta este de 11 grade. 

Trebuie sa incluzi ferestre de tip bovidou

Acestea sunt elemente cheie ale stilului victorian, intrucat proprietarii din acea vreme aveau nevoie de zone bine luminate pentru scris si citit. Acestea aduc un plus estetic locuintei si maresc suprafata utila a camerei. 

Este necesar sa incluzi elemente complexe de arhitectura si decor

Asa cum am mentionat si in randurile de mai sus, stilul victorian este bogat in ornamente. Astfel, planul casei tale trebuie sa contina diferite texturi de pereti, borduri sculptate, coloane, ferestre si usi cu vitralii, seminee, iar la etaj trebuie sa se regaseasca unul sau doua bovidouri. 

Ce avantaje iti ofera casa in stil victorian?

interior casa in stil victorian​​​​​​​

Estetica unica este unul dintre cele mai mari avantaje ale unei case in stil victorian. Locuinta poate capata un aspect inconfundabil, cu detalii si ornamente personalizate. Astfel, ai posibilitatea sa personalizezi finisajele interioare ale casei, sa obtii o schema de culori originala si sa achizitionezi mobilier si decoratiuni care imbina mai multe stiluri, pentru a crea o atmosfera unica si placuta. 

De asemenea, casele in stil victorian au un potential excelent de extindere. Designul victorian iti permite sa adaugi mai mult spatiu, chiar si atunci cand casa este terminata sau este in etapa la rosu a constructiei. Ai la dispozitie o multime de optiuni de design, cum ar fi sa conectezi bucataria cu o terasa acoperita, ori sa largesti sufrageria in partea din fata a casei. Atunci cand alegi sa adaugi mai mult spatiu casei tale, este important sa retii ca fundatia trebuie sa aiba minimum 50 cm. 

Care sunt riscurile la te expui daca iti construiesti o casa in stil victorian?

Casele in stil victorian sunt frumoase si unice, insa trebuie sa cunosti riscurile la care te expui daca te decizi sa alegi o astfel de arhitectura. 

In primul rand, trebuie sa tii cont de cheltuielile mari de constructie si de intretinere. Pentru constructia unei asemenea case trebuie sa folosesti materiale de calitate superioara, precum lemnul natural si sa investesti in mobilier masiv si voluminos. Prin urmare, poate fi nevoie sa cheltuiesti o suma considerabila pentru a intretine casa, astfel incat sa-i pastrezi aspectul cat mai mult timp. In al doilea rand, este important sa realizezi ca pot aparea nevoi de reparatii care nu se gasesc frecvent la o casa obisnuita. De exemplu, stucturile exterioare, elementele decorative iesite in relief si alte modele geometrice pot avea nevoie de reparatii periodice si de lucrari de menanta pentru a se mentine in stare optima. 

O alta problema este dificultatea modernizarii casei. Daca iti doresti sa adaugi elemente moderne designului victorian, poate fi dificil sa gasesti materiale care se potrivesc stilului. Acest lucru poate limita optiunile de modernizare si decorare a casei.  

Tine cont de caracteristicile stilului victorian si pune in aplicare recomandarile din acest articol daca intentionezi sa iti construiesti o casa bogata in elemente decorative! Te asteptam in magazinul online MatHaus.ro pentru toate materialele de constructii de care ai nevoie. 

Te-ar putea interesa și:

Ipsosul este un material de constructii natural si nepoluant, obtinut prin arderea pietrei de gips la temperaturi de pana la 3000°C. Se aplica atat pe zidarii traditionale (piatra), cat si pe suprafete constructive moderne (betonul). Daca ipsosul aplicat pe zidarii traditionale se poate aplica fara probleme direct pe suprafata de lucru, cel din a doua categorie functioneaza alaturi de un strat intermediar, pentru o mai buna aderenta.
Daca esti in cautarea unui material de constructie economic, durabil si usor de pus in opera, inseamna ca cercetezi optiunea devenita tot mai populara si anume OSB-ul, despre care iti doresti sa afli cele mai importante informatii. OSB este acronimul de la Oriented Stand Board, adica o placa din aschii de lemn orientate. Mai multe straturi de aschii, de diferite marimi si forme, sunt lipite cu rasini sintetice si presate la cald pentru a forma o placa OSB. Pentru obtinerea unei foarte bune rezistente, aschiile sunt dispuse intretaiat, aspect care diferentiaza OSB-ul de celelalte placi derivate din lemn, cum este PAL-ul, MDF-ul ori placajul. Daca de multe ori ai auzit de OSB si utilizarea lui in proiecte variate, daca te intrebi ce avantaje iti aduce folosirea acestui material, este momentul sa cunosti toate informatiile.
Un tavan casetat este un tavan fals, mai precis un plafon secundar suspendat de cel principal. Stim foarte bine ca renovarea tavanului joaca un rol esential in orice proces de amenajare. Solutiile pot fi diverse, de la acoperirea cu lavabila si pana la tavanul din gips-carton, din polistiren sau tavanul casetat. In cazul in care ai optat pentru acesta din urma, inseamna ca ai aflat deja ca instalarea lui poate reprezenta urmatorul tau proiect DIY. Astfel, daca iti doresti un elegant aspect estetic al incaperii cu ajutorul tavanului casetat si vrei sa duci la indeplinire procesul de montare, tine cont de pasii pe care ii vei avea de urmat.
In termeni tehnici, sistemul structural compus din pereti de zidarie, combinati cu centuri si stalpisori din beton armat, poarta denumirea de ZIDARIE CONFINATA. Zidaria prevazuta cu elemente pentru confinare contribuie in mod semnificativ la rezistenta peretilor unei cladiri, consolidandu-le structura atat pe verticala (stalpisorii), cat si pe orizontala (centuri). Principalele caracteristici ale stalpisorilor in cadrul unei zidarii portante confinate: Asigura legatura peretilor cu fundatiile; Consolideaza colturile si intersectiile peretilor; Suplinesc zidaria, in cazul golurilor mai mari de 2mp. Principalele caracteristici ale centurilor in cadrul unei zidarii portante confinate: Asigura un comportament unitar al peretilor din structura constructiei; Preiau si transmit fortele seismice catre peretii constructiei respective.