Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate

Vânzări

0374 012 345

25 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00, Sâmbătă 08:00 - 14:00.

Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Casa in stil italian: idei pentru un spatiu in stil italienesc

Actualizat: 23.10.2023 / Publicat: 31.03.2023 / Timp lectură: 5 min
https://cdn.mathaus.ro/medias/sys_master/images/he4/hb3/h00/9534114988062.jpg

Atat in ceea ce priveste arhitectura, cat si designul in stil italian, cel mai important detaliu de notat este eleganta. Un design sofisticat, dar cu accent de briza mediteraneana si apropiat de natura transmite o atmosfera romantica si calda.

O casa si un spatiu italienesc sunt potrivite pentru a fi abordate in orice parte a globului, nu doar pe teritoriul Italiei, mai ales daca vrei sa ai o locuinta impresionanta.

Iata cateva elemente specifice stilului italian si ce este important sa ai in vedere daca iti doresti o casa inspirata de acesta!

Cuprins

Ce caracteristici are casa in stil italian?

Pentru un proiect de casa in stil italian este esential sa stii care sunt principalele caracteristici ale acestui stil arhitectural si de design. Acesta reprezinta inca o influenta puternica, inspirata din ruinele Romei si integrata in stilurile moderne din noua Italie si de pretutindeni.

Fundatie

Precum in cazul oricarui tip de structuri, fundatia trebuie realizata cu mare atentie si cu materiale de calitate, rezistente in timp. Betonul armat este o optiune potrivita pentru o casa in stil italian, deoarece acestea au, de regula, dimensiuni mari si chiar coloane impunatoare la exterior.

Terenul se pregateste prin decopertare si trebuie indepartata intreaga vegetatie de pe terenul pe care vrei sa construiesti, la o adancime de 20 de centimetri.

Este esential ca terenul sa fie analizat si pregatit temeinic, iar apoi luate masuratorile necesare pentru a incepe construirea fundatiei.

Materiale de constructii

Stilul arhitectural italian se bazeaza pe o varietate de materiale naturale, folosite traditional in Italia pentru construirea caselor. Cele mai des folosite materiale de constructii sunt:
●    Piatra
Italia este cunoscut pentru abundenta si pentru piatra de inalta calitate, inclusiv marmura, travertinul si calcarul. Aceste tipuri de piatra sunt folosite adesea pentru placarea structurilor, pardoseli si elemente decorative in casele in stil italian.
●    Caramida
Caramida este un alt material intalnit adesea in structurile caselor italiene, in special in regiunea Toscanei. Caramida poate fi lasata expusa sau acoperita cu tencuiala pentru a oferi un aspect rustic si texturat fatadei.
●    Teracota
Teracota este folosita in Italia atat la interior, cat si la exterior. Placile de teracota pot acoperi pardoseli si terase, dar pot fi folosite si pentru constructia acoperisului. Teracota are avantajul de a oferi o senzatie de caldura si de a adauga textura amenajarii interioare si exterioare.
●    Lemn
Chiar daca lemnul nu este la fel de des folosit precum piatra, poate fi incorporat in amenajarea unei case in stil italian. Grinzile din lemn lasate la vedere in interiorul casei sau usile din lemn masiv sunt doar cateva exemple de modalitati in care poate fi folosit lemnul.

interior casa in stil italian

Stilul italian este cel mai usor de recunoscut datorita elementelor rustice, iar lemnul nu poate lipsi de la interiorul sau exteriorul unei case in acest stil. Folosește parchet laminat pentru pardoseli, dacă îți dorești să accentuezi stilul rustic și să oferi mai multă căldură amenajării.
●    Sticla
Arhitectura in stil italian incorporeaza adesea geamuri mari si usi din sticla pentru a facilita accesul luminii naturale in interior. De asemenea, vederea spre terasa si curtea interioara joaca un rol important in aspectul general al stilului italian, atat pentru a imbunatati starea generala personala, cat si privelistea din casa spre curte si gradina.

Stilul italian are la baza elemente de origine sau cu aspect natural, care aduc un plus de caldura atat la nivel cromatic, dar si practic.

Finisaje

Finisajele traditionale italienesti sunt cele din materiale naturale, folosite atat la interior, cat si la exterior. Iata cateva dintre acestea!
●    Piatra naturala
Marmura si travertinul sunt piloni principali ai stilului italian. Finisajele sunt rezistente, usor de intretinut, dar costurile se pot ridica la sume destul de mari, mai ales daca este vorba de o suprafata mare.

Nu uita ca o casa in stil italian este una impunatoare, cu multe elemente de lux, dar si rustice. Travertinul este o solutie potrivita pentru amenajarea de la exterior, pe terasa sau in jurul pisicinei. Placile de marmura pot influenta interiorul, fie ca este vorba de un hol mare sau de bucataria principala.
●    Terazzo
Terazzo este un material inca in trend, potrivit pentur o casa in stil italian, cu accente contemporane. Terazzo este un amestec de ciment si agregate de marmura si alte elemente. Poate fi folosit atat pentru decorarea peretilor din bai si bucatarii sau terase, cat si pentru pardoseli.

Culori

Culorile alese pentru casa in stil italian trebuie sa fie naturale, neutre si cu aspect cat mai apropiat de nuantele regasite in natura. Inspira-te din casa in stil mediteranean, care urmeaza aceleasi reguli la nivel cromatic.

In amenajarea casei italienesti este important sa incluzi culori precum bej, crem, alb si maro, dar nu-ti fie teama sa alegi culori curajoase ca detalii in incaperi precum livingul.

Amenajare si decor

Casele in stil italian pot fi incadrate in doua categorii principale: cele de lux si cele rustice. Ambele au atuuri remarcabile, dar trebuie sa alegi ceea ce te reprezinta. Amenajarea si decorul poate avea in prim plan mobilier din lemn masiv, tapiterii din piele si oglinzi cu rame aurii impunatoare.

De cealalta parte, amenajarea rustice presupune materiale naturale precum bumbacul, multe textile albe, candelabre simple si cazi freestanding cu model rustic pentru baie. Opteaza pentru un decor italian care include texturi variate rafinate.

curte interioara casa in stil italian

Ce trebuie sa stii inainte de a o construi?

Daca vrei sa construiesti o casa in stil italian, trebuie sa tii cont de cativa factori esentiali. In primul rand, respecta stilul prin materialele folosite la constructie si finisaje. Piatra naturala este mai scumpa, dar importanta pentru realizarea stilului italienesc autentic.

De asemenea, layout-ul casei trebuie sa includa tavane inalte, geamuri mari si intrari impunatoare. Este recomandat sa colaborezi cu un arhitect si un designer care sunt specializati in astfel de structuri, functionale si deosebite din punct de vedere estetic.

Nu uita nici de planificarea amenajarii curtii si gradinii. Acestea trebuie sa fie bogate in plante si flori, cu gazon bine ingrijit. De asemenea, tufisurile intretinute, cu forma perfecta sunt perfecte pentru casa in stil italian.

Ce avantaje iti ofera casa in stil italian?

Iata cateva dintre avantajele oferite de casa in stil italian:
●    Frumusete eterna
Casele in stil italian sunt recunoscute pentru stilul etern, care nu se demodeaza in timp.
●    Materiale naturale
Finisajele naturale sunt rezistente si usor de intretinut. De asemenea, reprezinta o optiune de materiale prietenoase cu mediul.
●    Spatii deschise si luminoase
Acestea creeaza o dinamica fluida intre interior si exterior, design si natura.
●    Combinatie de modern si traditional
Casele italiene sunt traditionale si, in acelasi timp, in ton cu prezentul.

Care sunt riscurile la care te expui daca iti construiesti o casa in stil italian?

Tine cont de urmatoarele riscuri care pot aparea cand decizi sa construiesti o casa in stil italian:

Costuri

Vei avea nevoie de un buget destul de mare pentru a putea folosi materialele potrivite si pentru a respecta planurile unei astfel de case.

Intretinere

Folosirea tuturor materialelor specifice stilului italian poate implica o atentie sporita la intretinere, indiferent ca este vorba de frecventa cu care le cureti sau produsele folosite.

Climat

Clima si vremea din Romania nu sunt neaparat prietenoase cu arhitectura si materialele folosite in stilul italian. Iti recomandam sa optezi pentru materiale care pot face fata conditiilor de vreme, chiar daca acestea difera de cele folosite in mod traditional in Italia. De exemplu, pentru acoperis poti folosi accesorii pentru tigla metalica, mult mai potrivita pentru constructiile din Romania.

Modele de case in stil italian

Iti oferim cateva surse de inspiratie pentru casa in stil italian:

model casa in stil italian1 
Model de casă în stil clasic italienesc, cu accente din piatra, gradina bogata in verdeata si cu paleta cromatica pamantie.

casa ins til italian 2
Interior in stil italienesc cu lemn masiv, marmura si piese de mobilier impunatoare, clasice.

casa in stil italian3
Interior in stil italian, cu accente mediteraneene, in culori calde si primitoare.

model casa in stil italian 4
Reinterpretare moderna a unei bucatarii cu elemente de stil italian, rustica si minimalista in acelasi timp.

model casa in stil italian 5
Bucatarie in stil italian, cu caramida si mobilier din lemn.

model casa in stil italian 6
Terasa si fatada colorata, in stil mediteranean, cu detalii de stil italian.

O casa in stil italienesc poate fi realizata cu accent pe elementele pe gustul tau, fie ca este vorba despre cele rustice, naturale sau de cele elegante, clasice, cu ajutorul carora poti crea o locuinta impunatoare. Alege materiale de calitate si stabileste un plan bine definit pentru viziunea ta inainte de a incepe proiectul.

Te-ar putea interesa și:

Ipsosul este un material de constructii natural si nepoluant, obtinut prin arderea pietrei de gips la temperaturi de pana la 3000°C. Se aplica atat pe zidarii traditionale (piatra), cat si pe suprafete constructive moderne (betonul). Daca ipsosul aplicat pe zidarii traditionale se poate aplica fara probleme direct pe suprafata de lucru, cel din a doua categorie functioneaza alaturi de un strat intermediar, pentru o mai buna aderenta.
Daca esti in cautarea unui material de constructie economic, durabil si usor de pus in opera, inseamna ca cercetezi optiunea devenita tot mai populara si anume OSB-ul, despre care iti doresti sa afli cele mai importante informatii. OSB este acronimul de la Oriented Stand Board, adica o placa din aschii de lemn orientate. Mai multe straturi de aschii, de diferite marimi si forme, sunt lipite cu rasini sintetice si presate la cald pentru a forma o placa OSB. Pentru obtinerea unei foarte bune rezistente, aschiile sunt dispuse intretaiat, aspect care diferentiaza OSB-ul de celelalte placi derivate din lemn, cum este PAL-ul, MDF-ul ori placajul. Daca de multe ori ai auzit de OSB si utilizarea lui in proiecte variate, daca te intrebi ce avantaje iti aduce folosirea acestui material, este momentul sa cunosti toate informatiile.
Un tavan casetat este un tavan fals, mai precis un plafon secundar suspendat de cel principal. Stim foarte bine ca renovarea tavanului joaca un rol esential in orice proces de amenajare. Solutiile pot fi diverse, de la acoperirea cu lavabila si pana la tavanul din gips-carton, din polistiren sau tavanul casetat. In cazul in care ai optat pentru acesta din urma, inseamna ca ai aflat deja ca instalarea lui poate reprezenta urmatorul tau proiect DIY. Astfel, daca iti doresti un elegant aspect estetic al incaperii cu ajutorul tavanului casetat si vrei sa duci la indeplinire procesul de montare, tine cont de pasii pe care ii vei avea de urmat.
In termeni tehnici, sistemul structural compus din pereti de zidarie, combinati cu centuri si stalpisori din beton armat, poarta denumirea de ZIDARIE CONFINATA. Zidaria prevazuta cu elemente pentru confinare contribuie in mod semnificativ la rezistenta peretilor unei cladiri, consolidandu-le structura atat pe verticala (stalpisorii), cat si pe orizontala (centuri). Principalele caracteristici ale stalpisorilor in cadrul unei zidarii portante confinate: Asigura legatura peretilor cu fundatiile; Consolideaza colturile si intersectiile peretilor; Suplinesc zidaria, in cazul golurilor mai mari de 2mp. Principalele caracteristici ale centurilor in cadrul unei zidarii portante confinate: Asigura un comportament unitar al peretilor din structura constructiei; Preiau si transmit fortele seismice catre peretii constructiei respective.