Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00, Sâmbătă 08:00 - 14:00.

Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Care sunt cele mai bune prize si intrerupatoare?

Publicat: 11.12.2024 / Timp lectură: 9 min
https://cdn.mathaus.ro/medias/sys_master/images/h4f/h66/h00/9686571417630.jpg

Alegerea prizelor si intrerupatoarelor potrivite pentru locuinta sau biroul tau poate parea o sarcina banala, dar este una care are un impact semnificativ asupra functionalitatii si sigurantei zilnice. Cu o varietate mare de optiuni disponibile pe piata, este important sa intelegem cum diferitele caracteristici si tehnologii se potrivesc nevoilor specifice ale fiecarui spatiu. 

Citeste mai jos cum sa alegi cele mai bune prize si intrerupatoare pentru nevoile tale, dar si sfaturi practice pentru a investi in produsele potrivite pentru casa.

Cuprins

Criterii pentru alegerea celei mai bune prize

prizePriza reprezinta elementul de conectare care faciliteaza transferul de energie electrica de la instalatia locuintei catre aparatele electrocasnice. In contextul actual, dominat de avansuri tehnologice, conceperea unei locuinte lipsite de electricitate devine aproape imposibila. Prizele si intrerupatoarele nu mai sunt simple accesorii, ci componente vitale ale unei locuinte eficiente si personalizate. 

Acestea sunt conectate la o retea electrica prin priza-mama, cea de pe perete si priza tata sau stecherul, la care se pot adauga ulterior mai multe prelungitoare.

Prizele sunt clasificate in functie de modurile de conectare, de modalitatea de montaj, de materialele din care sunt realizate, sistemul de fixare si gradul de protectie pe care il ofera. Iti prezentam in continuare principalele tipuri de prize in functie de criteriile mentionate anterior.

Modul de conectare

In functie de modul de conectare se disting doua tipuri:

  • prizele monofazate. Permit conectarea la reteaua casnica, monofazata. Au tensiunea de alimentare 230Vac si suporta un curent de 16A;
  • prizele trifazate. Permit conectarea la reteaua industrial trifazata. Aceasta au tensiunea de alimentare 400Vac si suporta curenti diferiti de 16A, 32A sau 64A.

Modul de conectare

Prizele electrice se pot diferentia in functie de modul in care este realizat montajul:

  • prize aplicate pe perete sunt folosite in renovari si constructii, atunci cand instalatia electrica se regaseste pe perete. Sunt potrivite cand se introduc circuite electrice aditionale;
  • prize ingropate in tencuiala. Instalatiile realizate in perete au nevoie de prize puse in tencuiala. Acestea ofera incaperilor un aspect estetic placut, deoarece sunt usor de ascuns sau pot fi mascate de accesoriile potrivite.

Materialele din care sunt realizate

  • polimeri. Prizele din polimeri sunt rezistente la foc si asigura o viata indelungata pentru aparatele electronice si electrocasnice din locuinta. Mai mult, montarea se realizeaza usor si rapid datorita unei adancimi mai mici ce faciliteaza aplicarea in dozele standard;
  • ceramica. Prizele din ceramica sunt accesibile din punctul de vedere al pretului si sunt rezistente la foc. In ultimii ani, acestea au fost inlocuite cu cele mai moderne din material de polimer termorezistent.

Gradul de protectie oferit

Atunci cand te gandesti la gradul de protectie oferit de prize, in primul rand trebuie sa faci diferenta dintre un produs cu impamantare si unul fara.

Sistemul de impamantare

prize cu impamantare

  • prizele fara impamantare devin din ce in ce mai putin intalnite, fiind un sistem vechi, nesigur. In cazul in care o casa este renovata, se recomanda schimbarea vechiului sistem cu unul cu impamantare;
  • prizele cu impamantare. Impamantarea are rolul de a oferi protectie si de a diminua considerabil pericolul de electrocutare. Totodata, va reduce riscul de functionare defectuasa a aparatelor electrice si electrocasnice. Este recomandat sa utilizezi prizele cu impamantare.

Gradul de protectie impotriva umiditatii si prafului

  • prizele fara protectie. Acest tip de priza este potrivit pentru locurile uscate si ferite de umiditate. De exemplu, acestea vor fi potrivite pentru dormitor, camera de oaspeti, living si zona biroului. Ele sunt adesea simbolizate pe ambalaj cu IP00 - ceea ce inseamna ca produsul nu este protejat împotriva obiectelor solide sau lichide, umiditate, praf etc. Alaturi de priza electrica simpla pot fi atasate:
        o    prize date. Acestea sunt potrivite pentru terminalele de retele de internet si pentru telefoane;
        o    prize TV. Sunt utilizate pentru traseele de cablu TV, audio si satelit.
  • prize cu protectie. Gradul de protectie impotriva umezelii si prafului se semnalizeaza prin literele IP urmate de doua cifre. IPxx este abrevierea pentru codul International Protection Rating ce clasifica gradele diferite de protectie ale echipamentelor electrice: prize, intrerupatoare, prelungitoare etc, impotriva factorilor externi, precum obiectele solide: praful, dar si a celor lichide. 

Primul „x” inseamna protectia impotriva corpurilor solide straine si exista:

      o    IP0x - fara protectie;
      o    IP1x - protectie impotriva obiectelor mai mari de 50 mm cubi;
      o    IP2x - protectie impotriva obiectelor mai mari de 12.5 mm cubi;
      o    IP3x - protectie impotriva obiectelor mai mari de 2.5 mm cubi;
      o    IP4x - protectie impotriva obiectelor mai mari de 1 mm cubi;
      o    IP5x - protectie la praf (fara depuneri daunatoare);
      o    IP6x - protectie totala impotriva prafului.

Cel de-al doilea „x” reprezinta gradul de protectie impotriva lichidelor, astfel:

     o    IPx0 - fara protectie;
     o    IPx1 - protectie impotriva condensului;
     o    IPx2 - protectie impotriva caderilor de picaturi pana la un unghi de 15 grade fata de verticala;
     o    IPx3 - protectie impotriva caderilor de picaturi pana la un unghi de 60 de grade fata de verticala;
     o    IPx4 - protectie impotriva stropirii cu apa din toate directiile;
     o    IPx5 - protectie impotriva jeturilor de apa proiectate din toate directiile;
     o    IPx6 - protectie impotriva inundarii temporare cu apa;
     o    IPx7 - protectie impotriva scufundarii temporare in apa, pana la o adancime de 15cm - 100 cm;
     o    IPx8 - protectie impotriva scufundarii permanente in apa;
     o    IPx9 - protectie ridicata impotriva scufundarii permanente in apa, precum si contra jeturilor de apa sub presiune.

Pentru locurile cu umiditate mare, precum terase, balcoane inchise, demisoluri sau subsoluri se recomada prize cu grad de protectie IP44, IP54, IP55. Chiar daca acestea sunt potrivite pentru zonele umede, pentru baie sunt indicate prizele speciale, precum cele cu transformatoare separate.

Sistemul de fixare oferit

fixare prize

  • prizele cu suruburi. Prizele care pot fi fixate in suruburi ofera mai multa siguranta, fiind foarte bine prinse. Nu exista riscul de a fi smulse din perete, se monteaza rapid si rezista intervale indelungate de timp.
  • prize cu gheare. Pentru dozele vechi se recomanda utilizarea prizelor cu gheare. Sunt multifunctionale si practice, insa este indicat sa nu smulgi stecherul din priza deoarece exista sansa de a scoate si produsul in sine. Aceasta trebuie tinuta cu o mana atunci cand decuplezi fisa de curent (stecherul).

Numarul de aparate ce pot fi conectate

Exista atat prize simple, ce pot conecta un singur consumator, cat si prize ce pot conecta de la doi la cinci consumatori, respectiv: duble, triple, cvadruple sau cvintuple. Indiferent de numarul de porturi, curentul maxim suportat este de 16A, asadar, electronicele si electrocasnicele conectate la o priza cu mai multe intrari nu trebuie sa depaseasca maximul de curent admis, cel mentionat anterior.

Prize cu protectie pentru copii

Dacă ai copii, este indicat sa alegi prizele cu protectie pentru acestia. Astfel, ei vor fi intotdeauna feriti de eventualele pericole. Unele produse sunt direct fabricate pentru siguranta celor mici, pe cand altele pun la dispozitie accesorii diverse, precum capace de priza pentru protectia copiilor.

Prizele si standardele diferitelor tari

In Romania exista doua tipuri de prize modulare:

  • standard german. Acestea sunt frecvent intalnite in Romania, inclusiv in casele mai vechi. Prizele pot fi usor montate direct in dozele din perete, fara a necesita modificarea lor;
  • standard italian. Prizele in stil italian, cunoscute si sub denumirea de standard modular, sunt intalnite adesea in cladirile noi si cele rezidentiale. Avantajul prizelor modulare esteca se pot realiza usor combinatii cu diferite aparate. Necesita suporti de montare, rame si mecanisme.

In functie de standardele fiecarei tari, exista prize ce au diferite forme cu 2 sau 3 pini, cu amperaj si voltaj variat. Ele pot fi cu impamantare sau fara.

  • in Europa (mai putin in Anglia si Irlanda), cele mai raspandite sunt prizele cu 2 pini ovali, cu impamantare, 16 A si 220 - 240 V;
  • in Regatul Unit, Irlanda si Malta, prizele au 3 pini cu forme diferite, cu impamantare, 13 A si 220 - 240 V - nefiind compatibile cu niciun alt sistem;
  • in Italia si Chile exista atat tipul clasic, cu doi pini, cat si modelul de 3 pini coliniari, cu impamantare, intre 10 - 16 A si 220 - 240 V;
  • in SUA, Canada, Mexic si Japonia exista un model de priza cu doi pini lati, fara impamantare, 15 A si 100 - 127 V;
  • in Thailanda, prizele lor au 3 pini ovali, cu impamantare, 16 A si 220 - 240 V.

Criterii pentru alegerea celui mai bun intrerupator

cum alegi prizele sau intrerupatoarele

Modul de folosire

Intrerupatoarele iti ofera posibilitatea de a controla sursa de lumina dintr-o incapere. Exista multe tipuri de intrerupatoare moderne, cu diferite functii, optiuni, moduri de folosire si utilitati.

Pot fi folosite drept unic intrerupator pentru o sursa de lumina sau pot exista mai multe intrerupatoare plasate in diferite locuri ale casei, pentru aceeasi sursa.

Utilitate

In functie de gradul de complexitate si de functiile acestora, intrerupatoarele pot fi clasice sau digitale (intrerupatoare smart):

  • simple - sunt prevazute cu functiile de baza a intrerupatoarelor, cea de aprins si de stins lumina. Exista intrerupatoare simple cu comutator, cu clapeta, cu revenire;
  • duble. Acest tip de intrerupatoare comuta doua circuite de iluminat;
  • cap-scara. Intrerupatoarele cap-scara se monteaza in general in holuri, coridoare permit controlul unui circuit de iluminat din doua puncte diferite;
  • cruce. Acestea se monteaza pentru comanda unui circuit de iluminat din puncte diferite impreuna cu cele cap-scara;
  • smart. Cele smart, moderne, iti ofera o gama complexa de actiuni, de la aprinderea si stingerea luminii, la setarea luminozitatii sau a gamei cromatice. Unele dintre acestea au si optiuni audio, ambientale. Exista intrerupatoare smart: cu sonerie, functie touch sau wireless.

utilitatea intrerupatoarelor

Modul de instalare

Intrerupatorul clasic pentru perete se instaleaza prin realizarea urmatoarelor etape:

  • sursa de alimentare trebuie oprita din panoul electric;
  • pentru intrerupatoarele simple se va inlatura protectia firelor deja existente;
  • firele se vor impinge in spatele produsului, in functie de culoarea acestora; 
  • fixarea intrerupatorului se face prin punerea ramei in zona de lucru a peretelui. Se strang suruburile si se prinde rama decorativa. Curentul poate fi pornit in urma acestui pas.

Pentru modelele smart, cu ecran touch exista doua tipuri de montari:

  • touch incastrat. Acest tip de intrerupator nu va iesi in relief, ci va fi incastrat in perete. Este o solutie practica pentru majoritatea stilurilor de design interior;
  • touch aparent. Intrerupatoarele cu panou de touch aparent sunt vizibile si iesite in relief.

Gradul de protectie oferit

Interupatoarele, asemenea prizelor, pot fi fara sau cu impamantare. Avand in vedere cel de-al doilea tip, el va oferi un grad mai mare de protectie impotriva eventualelor incendii sau socuri si va putea fi utilizat perioade indelungate de timp fara a strica buna functionare a aparatelor electrice si electrocasnice. 

In acelasi chip, interupatoarele sunt clasificate in functie de IP. Cu cat numerele acestuia sunt mai mari, cu atat intrerupatorul ofera un grad mai mare de protectie impotriva factorilor externi. De exemplu, un model IP54 este rezistent impotriva prafului, fara depuneri daunatoare (5) si protectie impotriva imprastierii de apa din toate directiile (4).

Sfaturi pentru alegerea celor mai bune prize si intrerupatoare

Sfaturi pentru alegerea celor mai bune prize si intrerupatoare

Deoarece exista foarte multe modele de prize si intrerupatoare de calitate si la preturi potrivite oricarui buzunar, alege-le pe cele potrivite amenajarii spatiului interior al cladirii. De asemenea:

  • inainte de a repara, modifica sau inlocui priza sau intrerupatorul, asigura-te ca sursa de curent este oprita;
  • nu este obligatoriu ca intrerupatoarele pentru lumina sa fie legate la impamantarea cladirii;
  • pozitionarea prizelor si a intrerupatoarelor este extrem de importanta. Daca in cladire locuiesc copii, asigura-te ca cei mici nu au acces direct la acestea montand prize cu protectie speciala; 
  • poti opta pentru intrerupatoare smart, wireless, ce pot fi folosite de la distanta cu ajutorul unei telecomenzi;
  • intotdeauna este bine sa ai mai multe prize decat crezi ca ai nevoie, in special in spatiile in care sunt necesare mai multe corpuri de iluminat precum lampi, incaperi care sunt destinate birourilor sau bucatarii;
  • daca ai optiunea, ataseaza pentru o singura sursa de lumina mai multe intrerupatoare. Unul langa usa camerei si altul langa birou sau pat;
  • atunci cand instalezi o priza intr-o zona cu umiditate ridicata (baie sau bucatarie), asigura-te ca are protectia necesara;
  • achizitioneaza pentru spatiul de langa televizor sau zona biroului prize cu functii multiple: simpla, de date, cu USB si pentru TV;
  • se recomanda folosirea prizelor cu impamantare, in special daca exista consumatori energetici puternici precum masinile de spalat, frigiderul sau aerul conditionat;
  • prezenta unei prize sau a unui prelungitor cu mai multe intrari in zona biroului este recomandata. Acest lucru este potrivit si pentru spatiul in care se afla canapeaua sau patul;
  • investeste in produse de calitate pentru a evita eventualele probleme la un timp scurt de la montarea acestora.

Cu MatHaus, poti oricand sa incepi un proiect nou de construit, renovat sau amenajat, fara a avea problema drumurilor lungi si dese la magazine. 

La noi, ai posibilitatea de a plasa comenzi online pentru o varietate ampla de produse, adecvate pentru o gama larga de proiecte si activitati. Viziteaza magazinul online, alege localitatea de livrare iar noi ne ocupam de transport, fie prin flota noastra de camioane specializate, fie prin curierii parteneri. 

cumpara prize si intrerupatoare

Te-ar putea interesa și:

Fierul forjat este un material elegant si durabil, intalnit in casele noastre fie la mobilierul de gradina, la garduri si balustrade, fie la obiecte decorative, ca de exemplu un sfesnic, un suport pentru sticla de vin ori rama unei oglinzi. Este important sa nu neglijezi intretinerea obiectelor din fier forjat, dat fiind faptul ca este un material predispus la rugina. Prin urmare, daca te bucuri acasa de prezenta fierului forjat si vrei sa ii asiguri o durata cat mai mare de viata si un aspect estetic, afla cum se curata si cum se pastreaza in conditii optime acest material.
Daca nu mai esti multumit de cum arata caloriferul cel vechi si vrei sa-l demontezi sau te afli in proces de renovare la etapa de instalare a radiatoarelor, atunci ghidul de fata este pentru tine. In acest articol iti spunem pas cu pas cum se demonteaza caloriferul cel vechi si cum il instalezi pe cel nou cumparat.
Rulourile exterioare sunt o solutie eficienta pentru controlul luminii si al temperaturii din interior, simplu de implementat atat la casa, cat si la bloc. Aceste sisteme pentru siguranta spatiilor interioare pot inlocui cu succes obloanele din lemn, material greu de intretinut si cu o rezistenta scazuta in fata factorilor meteorologici. In prezent, rulourile exterioare din aluminiu sau PVC reprezinta cea mai buna solutie pentru protejarea ferestrelor, fiind usor de curatat si oferind o serie intreaga de avantaje functionale: Asigura un confort termic sporit in lunile reci de iarna; Sporesc securitatea intregii locuinte; Protejeaza geamurile de diverse fenomene meteo - grindina, ninsori, furtuni; Pot reduce cu pana la 50% zgomotele de afara; Permit mai multa intimitate in spatiul casei; Ofera un aspect mult mai placut intregului imobil.
Mocheta este recomandata pentru spatii ale casei precum livingul sau dormitoarele, oferind o senzatie placuta, atunci cand se paseste pe suprafata sa. Pentru ca poate fi gasita intr-o gama variata de nuante si modele, este usor de integrat in decorul oricarui spatiu al casei. Montarea corecta a unei mochete trebuie sa tina cont atat de dimensiunile spatiului respectiv, cat si de usurinta cu care aceasta poate fi scoasa, in eventualitatea unei renovari.