Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Regular Phone Icon 23 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Beton amprentat: ce este, avantaje si dezavantaje

Publicat: 29.02.2024 / Timp lectură: 5 min
Cauti o alternativa la simpla betonare, pavarea sau placarea suprafetelor interioare si exterioare? Betonul amprentat imbina rezistenta si rapiditatea executiei cu aspectul estetic. Descopera unde poate fi aplicat si care sunt principalele sale avantaje si dezavantaje!

Cuprins

Ce este betonul amprentat?

Betonul amprentat, stanțat sau stampilat reprezinta o modalitate funcțională si estetica de acoperire a solului si a pardoselilor. Suprafata betonului proaspat turnat este modelata cu matrite speciale care imita piatra sparta, ardezia, pavelele, placarea cu gresie etc. Se poate pastra culoarea cimentului sau se poate aplica un colorant cu rol decorativ si de durificare. Poti folosi ciment gri sau alb, insa iti recomandam cimenturile de 52,5R sau mai mult, pentru a o buna rezistenta in timp.

Cum se aplica betonul amprentat?

beton amprentat

Procesul de aplicare a betonului amprentat implica mai multe etape ce trebuie respectate cu mare atentie, pe care le poti descoperi mai jos. Totodata, te invitam sa citesti despre pasii de lucru pentru turnarea aleilor din beton.

Pregatirea suprafetei

Aceasta etapa presupune curatarea, nivelarea, compactarea solului si cofrarea aleilor sau a suprafetelor pe care urmeaza sa fie turnat betonul. În procesul de lucru poți folosi unelte diverse, precum lopata, gletiera, nivela cu bula, ciocan de zidarie etc. Daca lucrarile se efectueaza in curte sau intr-un alt spatiu exterior, este indicat sa adaugi un strat de baza din pietris de aproximativ zece centimetri. Armarea poate fi efectuata tot in aceasta faza. Armarea betonului amprentat are rolul de a spori rezistenta, iar pentru aceasta poti utiliza plasa sudata, otel beton sau sarma moale neagra pentru armare. 

Turnarea si nivelarea betonului

Dupa cofrarea zonelor exterioare sau pregatirea suprafetelor interioare, urmeaza prepararea, turnarea si nivelarea betonului, iar in aceasta etapa poti utiliza utilaje si echipamente precum roabe si betoniere. Uniformizarea suprafetei se poate face cu o racleta nivelatoare. Pentru amprentare, este necesar ca materialul sa aiba o consistenta corecta, in conformitate cu indicatiile producatorului de ciment.

Colorarea betonului

Optional, betonul poate fi colorat cu un produs special sub forma de pulbere, care are si un rol estetic, si de durificare. Aceasta etapa trebuie realizata imediat dupa nivelarea suprafetei si inainte de aplicarea matritelor pentru beton amprentat.

Amprentarea betonului

Caracterul distinct al betonului amprentat este realizat in aceasta etapa. Amprentarea se face cu ajutorul unor matrite si trebuie efectuata cu precizie, pentru a avea certitudinea ca forma si, eventual, textura sunt transferate corect pe suprafata betonata.

Sigilarea betonului amprentat

sigilarea betonului amprentat

După ce betonul a fost amprentat si s-a uscat, începe etapa de finisare. Suprafața poate fi protejata cu un lac pentru beton sau alte vopseluri rezistente la intemperii, care sa ii ofere rezistenta la ciclurile de inghet-dezghet si durabilitate sporite. De asemenea, sigilantul are rolul de a preveni decolorarea si deteriorarea lucrării in timp. 

Unde se poate aplica betonul amprentat?

Datorita rapiditatii executiei lucrarii, durabilitatii si aspectului estetic, betonul amprentat este utilizat in diverse contexte din domeniul constructiilor:

  • mediu rezidential - alei pietonale, terase si pardoseli;
  • aplicatii comerciale - zone pietonale, parcari si terase;
  • spatii industriale - depozite si hale de productie;
  • amenajarea spatiilor publice - trotuare, alei si piete.

Avantajele betonului amprentat

Betonul amprentat a castigat in popularitate datorita numeroaselor sale avantaje, cum ar fi estetica deosebita, diversitatea de modele si culori, executia rapida si costul redus fata de pavarea sau placarea cu piatra naturala a suprafetelor. 

Descopera si avantajele betonului elicopterizat!

Executie rapida

Turnarea si amprentarea betonului sunt procese care se executa rapid, un avantaj major pentru proiectele cu termene-limita stranse sau in care trebuie finisata o suprafata extinsa. Nu doar ca se economiseste timp, ci si efortul este redus in comparatie cu metodele de pavare sau placare.

Diversitate de modele si culori

beton amprentat montaj

Se comercializeaza matrite pentru beton amprentat cu diverse forme, astfel incat sa gasesti un model care se potriveste perfect preferintelor tale si stilului de amenajare interioara sau exterioara ales: fagure, pavele cu diferite dimensiuni si aranjamente, piatra cubica, ardezie poligonala etc.

Mai mult, unele matrite permit imprimarea unei texturi pe suprafata betonata, care imita lemnul, caramida, piatra naturala s.a. Daca sunt folosite culorile potrivite, modelul poate fi extrem de fidel realitatii.

Curatare usoara

Murdaria si frunzele de pe betonul amprentat poate fi indepartata usor, folosind o matura si un furtun de gradina. Pentru a curata eficient murdaria acumulata, poti utiliza un aparat de spalat cu presiune. In situatia in care apar urme de anvelope sau pete, aplica o solutie profesionala.

Dezavantajele betonului amprentat

Desi betonul amprentat este cunoscut pentru avantajele sale, acesta are si cateva dezavantaje care trebuie luate in considerare. Iata mai multe detalii in continuare!

Risc de fisurare

Fisurile in beton nu afecteaza doar aspectul estetic, ci si integritatea si durabilitatea lucrarii. Pentru a evita acest risc, este important sa alegi ciment de calitate si adecvat aplicatiei, sa respecti indicatiile de preparare si de turnare din fisa tehnica si sa aplici la fiecare doi-trei ani un lac de protectie, pentru a creste rezistenta betonului la inghet si fluctuatiile de temperatura.

Dificil de facut reparatii

Repararea betonului amprentat poate fi un proces dificil si costisitor, in mare parte cauzat de complexitatea lucrarii. Zona deteriorata trebuie sparta cu un ciocan demolator si refacuta. Provocarea este de a obtine acelasi model si culoarea originala.

Chiar daca nu ai folosit un colorant pentru beton amprentat, va fi dificil sa nimeresti aceeasi nuanta de gri ca a suprafetei betonate anterior. Culoarea finala este influentata de proportiile amestecului de ciment, apa, nisip si pietris, precum si de temperatura ambientala si de timpul de uscare. 

Culoarea poate fi neuniforma

Diferentele de culoare ale betonului amprentat pot fi cauzate de o serie de factori, cum ar fi aplicarea neuniforma a colorantului. Totodata, in cazul in care prepari betonul la betoniera, trebuie sa fii foarte atent la proportiile amestecului si la conditiile de uscare a materialului.
Citeste si: Retete de beton: ghid pentru prepararea betonului!

Betonul amprentat este o solutie practica, estetica si durabila pentru amenajarile exterioare sau interioare. Avantajele sale, precum diversitatea de modele si culori, executia rapida si curatarea usoara, il fac o optiune atractiva. Pentru a proteja suprafetele pe termen lung, aplica lac pentru beton! 

Alternative pentru betonul amprentat

In cazul in care doresti sa explorezi si alte optiuni, ca alternative pentru betonul amprentat iti oferim o gama larga de pavele, dale si borduri cu urmatoarele avantaje: 
  • durata de viata este incomparabil mai mare decat la betonul amprentat, fiind de aproximativ 20 de ani;
  • pentru aceste produse, garantia oferita de producatori este de minimum doi ani;
  • au rezistenta la cicluri de inghet-dezghet si prezinta rezistenta foarte mare la actiunea solutiilor de degivrare;
  • in cazul in care sunt necesare interventii la nivel subteran, de exemplu, pentru a efectua reparatii la instalatiile de apa, canalizare, gaze, curent etc., accesibilitatea este foarte buna. Mai exact, are loc demontarea pavajului, iar dupa finalizarea lucrarii, acesta se poate remonta fara a fi necesara distrugerea sa, cum se intampla in cazul betonului amprentat;
  • optiunile alternative asigura o drenare foarte buna a apei in situatiile in care apar intemperii, ploaie, zapada;
  • spre deosebire de betonul amprentat, alternativele sale se pot curata usor, fara a se produce deteriorari la nivelul suprafetelor;
  • pavelele, dalele si bordurile alternative la cele din beton amprentat au o gama coloristica ce nu se deterioreaza in timp, iar optiunile includ si modele in dimensiuni foarte mari, astfel incat pot satisface toate cerintele clientilor; 
  • rezistenta acestora este extrem de mare la actiunea traficului de orice fel, fie pietonal sau auto;
  • fata de betonul amprentat, finisajele variantelor alternative sunt mai deosebite, deoarece pot fi tratate prin diverse tehnici; astfel, acestea pot fi antichizate, marmorate, perlate, realizate prin colorflow, colormix, fin periate, sablate, structurate, cu aspect de lemn si de beton aparent;
  • optiunile alternative la betonul aparent pe care ti le punem la dispozitie permit combinarea pavelelor cu suprafetele verzi, adica a pavajului ecologic.
Opteaza pentru betonul amprentat sau pentru alternativele sale, in functie de nevoile proiectului tau si de preferintele personale! Pentru orice detalii sau informatii suplimentare despre produsele noastre, consilierii MatHaus iti stau la dispozitie, asa ca nu ezita sa ne contactezi! MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Linoleumul este un material pentru podea fabricat din elemente 100% naturale. Este alcatuit dintr-un amestec de ulei de in, calcar, faina de lemn, de pluta, rasini si pigmenti naturali. Linoleumul este produs din elemente organice pure si nu contine niciun fel de substante chimice. Este un material ecologic si foarte durabil, mai costisitor in comparatie cu un covor din PVC, cu care este adesea confundat, acesta din urma fiind realizat din policlorura de vinil.
Tipuri de adezivi pentru proiecte de bricolaj - utilizare, materiale destinate, accesorii necesare Vrei sa lipesti rapid un obiect din casa, dar nu stii cum sa alegi adezivul potrivit? Noi iti vom arata mai jos principalele tipuri de adezivi, in functie de materialul pe care trebuie sa il lipesti, modul de aplicare si accesoriile necesare pentru utilizarea acestora.
Daca ai devenit un mic fermier, te preocupa ingrijirea gradinii, a livezii, inseamna ca ai nevoie sa iti utilezi gospodaria cu o motosapa sau un motocultor pentru intretinerea pamantului. Tehnologia a evoluat si cu siguranta si tu vrei sa beneficiezi de avantajele ei pentru a-ti usura munca. Dar cum modelele de utilaje agricole sunt variate, cel mai probabil te intrebi ce diferente sunt intre motosapa si motocultor. Urmareste ghidul pe care ti-l punem la dispozitie pentru a face alegerea potrivita gospodariei tale.
In cazul in care ti-ai achizitionat o bormasina pentru a da gauri, fie ca ai de montat rafturi, polite in living, de asamblat mobilierul nou cumparat, fie de asezat un tablou pe perete, inseamna ca te afli in etapa de alegere a burghielor. Daca te afli in plin proces de amenajare sau esti un pasionat al proiectelor DIY, bormasina este instrumentul pe care il folosesti mai mult decat oricare altul. Varietatea aplicatiilor la care se utilizeaza se datoreaza burghielor atasate. Fiecare burghiu este potrivit pentru un anumit material sau o lucrare. In acest articol vei primi informatiile necesare pentru a sti de ce burghie ai nevoie pentru proiectul tau.