Ce este betonul amprentat?
Betonul amprentat, stantat sau stampilat reprezinta o modalitate functionala si estetica de acoperire a solului si a pardoselilor. Suprafata betonului proaspat turnat este modelata cu matrite speciale care imita piatra, ardezia, pavelele, placarea cu gresie etc. Se poate pastra culoarea cimentului sau se poate aplica un colorant rezistent, cu rol decorativ. Poti folosi ciment gri sau alb, insa iti recomandam cimenturile de 52,5R sau mai mult, pentru o buna rezistenta in timp.Cum se aplica betonul amprentat?
Procesul de aplicare a betonului amprentat implica mai multe etape ce trebuie respectate cu mare atentie, pe care le vei citi in continuarea articolului. Specialistii MatHaus iti recomanda sa tii cont de fiecare pas, astfel incat rezultatele sa fie pe masura asteptarilor.
Pregatirea suprafetei
Implica nivelarea, curatarea, compactarea solului si cofrarea aleilor sau a suprafetelor pe care urmeaza sa fie turnat betonul. In procesul de lucru poti folosi unelte diverse, precum lopata, gletiera, nivela cu bula, ciocan de zidarie etc. Daca lucrarile se efectueaza in curte sau intr-un alt spatiu exterior, este indicat sa adaugi un strat de baza din pietris de aproximativ 10 centimetri. Armarea betonului amprentat poate fi efectuata tot in aceasta faza; are rolul de a spori rezistenta lucrarii, iar pentru aceasta operatiune poti utiliza plasa sudata, otel beton sau sarma moale neagra pentru armare.
Turnarea si nivelarea betonului
Dupa cofrarea zonelor exterioare sau pregatirea suprafetelor interioare, urmeaza prepararea, turnarea si nivelarea betonului, sarcini in care poti utiliza utilaje si echipamente precum roabe si betoniere. Uniformizarea suprafetei se poate face cu o racleta nivelatoare. Pentru amprentare, este necesar ca materialul sa aiba o consistenta corecta, in conformitate cu indicatiile producatorului de ciment.
Colorarea betonului
Optional, betonul poate fi colorat cu un produs special sub forma de pulbere, care are si un rol estetic, si de durificare. Aceasta etapa trebuie realizata imediat dupa nivelarea suprafetei si inainte de aplicarea matritelor pentru beton amprentat.
Amprentarea betonului
Caracterul distinct al betonului amprentat este realizat in aceasta etapa. Amprentarea se face cu ajutorul unor matrite si trebuie efectuata cu precizie, pentru a avea certitudinea ca forma si, eventual, textura sunt transferate corect pe suprafata betonata.
Sigilarea betonului amprentat
După ce betonul a fost amprentat si s-a uscat, incepe etapa de finisare. Suprafata poate fi protejata cu un lac pentru beton sau alte vopseluri rezistente la intemperii, care sa ii ofere rezistenta la ciclurile de inghet-dezghet si durabilitate sporita. De asemenea, sigilantul are rolul de a preveni decolorarea si deteriorarea lucrarii in timp.
Unde se poate aplica betonul amprentat?
Datorita rapiditatii executiei lucrarii, durabilitatii si aspectului estetic, betonul amprentat este utilizat in diverse contexte din domeniul constructiilor:
- mediu rezidential - alei pietonale, terase si pardoseli;
- aplicatii comerciale - zone pietonale, parcari si terase;
- spatii industriale - depozite si hale de productie;
- amenajarea spatiilor publice - trotuare, alei si piete.
Avantajele betonului amprentat
Betonul amprentat a castigat popularitate datorita numeroaselor sale beneficii, cum ar fi estetica deosebita, diversitatea de modele si culori, realizarea rapida a lucrarii si costul redus fata de pavarea sau placarea cu piatra naturala a suprafetelor.
Executie rapida
Turnarea si amprentarea betonului sunt procese care se efectueaza rapid, un avantaj major pentru proiectele cu termene limita stranse sau in care trebuie finisata o suprafata extinsa. Nu doar ca se economiseste timp, ci si efortul este redus in comparatie cu metodele de pavare sau placare.
Diversitate de modele si culori
Se comercializeaza matrite pentru beton amprentat cu diverse forme, astfel incat sa gasesti un model care se potriveste perfect preferintelor tale si stilului de amenajare interioara sau exterioara ales: fagure, pavele cu diferite dimensiuni si aranjamente, piatra cubica, ardezie poligonala etc. Mai mult, unele matrite permit imprimarea unei texturi pe suprafata betonata, care imita lemnul, caramida, piatra naturala s.a. Daca sunt folosite culorile potrivite, modelul poate reda fidel anumite texturi.
Curatare usoara
Murdaria si frunzele de pe betonul amprentat se pot indepartata usor, folosind o matura si un furtun de gradina. Pentru a curata eficient murdaria acumulata, poti utiliza un aparat de spalat cu presiune. In situatia in care apar urme de anvelope sau pete, specialistii MatHaus iti propun sa folosesti o solutie profesionala.
Dezavantajele betonului amprentat
Desi betonul amprentat este cunoscut pentru avantajele sale, acesta are si cateva dezavantaje care trebuie luate in considerare. Iata mai multe detalii in continuarea articolului!
Risc de fisurare
Fisurile in beton nu afecteaza doar aspectul estetic, ci si integritatea si durabilitatea lucrarii. Pentru a evita acest impact, este important sa alegi ciment calitative (il vei gasi pe MatHaus) si adecvat aplicatiei, sa respecti indicatiile de preparare si de turnare din fisa tehnica si sa aplici la fiecare 2-3 ani un lac de protectie, pentru a creste rezistenta betonului la inghet si fluctuatiile de temperatura.
Dificil de facut reparatii
Repararea betonului amprentat poate fi un proces anevoios si costisitor, in mare parte cauzat de complexitatea lucrarii. Zona deteriorata trebuie sparta cu un ciocan demolator si refacuta. Provocarea este aceea de a obtine acelasi model si culoarea originala. Chiar daca nu ai folosit un colorant pentru beton amprentat, va fi greu sa nimeresti aceeasi nuanta de gri ca a suprafetei betonate anterior. Culoarea finala este influentata de proportiile amestecului de ciment, apa, nisip si pietris, precum si de temperatura ambientala si de timpul de uscare.
Culoarea poate fi neuniforma
Diferentele de culoare ale betonului amprentat pot fi cauzate de o serie de factori, cum ar fi aplicarea neuniforma a colorantului. Totodata, in cazul in care prepari betonul la betoniera, trebuie sa fii foarte atent la proportiile amestecului si la conditiile de uscare a materialului. Betonul amprentat este o solutie practica, estetica si durabila pentru amenajarile exterioare sau interioare. Avantajele sale, precum diversitatea de modele si culori, executia rapida si curatarea usoara, il fac o optiune atractiva. Pentru a proteja suprafetele pe termen lung, specialistii MatHaus iti recomanda sa aplici un lac pentru beton.
Alternative pentru betonul amprentat
In cazul in care doresti sa explorezi si alte optiuni, ca alternative pentru betonul amprentat, MatHaus iti ofera o gama extinsa de pavele, dale si borduri. De ce sa le alegi:
- durata de viata este incomparabil mai mare decat la betonul amprentat, fiind de aproximativ 20 de ani;
- pentru aceste produse, garantia oferita de producatori este de minimum doi ani;
- au rezistenta la cicluri de inghet-dezghet si prezinta rezistenta foarte mare la actiunea solutiilor de degivrare;
- in cazul in care sunt necesare interventii la nivel subteran, de exemplu, pentru a efectua reparatii la instalatiile de apa, canalizare, gaze, curent etc., accesibilitatea este foarte buna; mai exact, are loc demontarea pavajului, iar dupa finalizarea lucrarii, acesta se poate remonta fara a fi necesara distrugerea sa, cum se intampla in cazul betonului amprentat;
- optiunile alternative asigura o drenare foarte buna a apei in situatiile in care apar intemperii, ploaie, zapada;
- spre deosebire de betonul amprentat, alternativele sale se pot curata usor, fara a se produce deteriorari la nivelul suprafetelor;
- pavelele, dalele si bordurile au o gama coloristica ce nu se deterioreaza in timp, iar optiunile includ si modele in dimensiuni foarte mari;
- rezistenta acestora este extrem de mare la actiunea traficului de orice fel, fie pietonal, fie auto;
- fata de betonul amprentat, finisajele variantelor alternative sunt deosebite, pentru ca pot fi tratate prin diverse tehnici; astfel, acestea pot fi antichizate, marmorate, perlate, realizate prin colorflow, colormix, fin periate, sablate, structurate, cu aspect de lemn si de beton aparent;
- optiunile alternative la betonul aparent pe care ti le punem la dispozitie permit combinarea pavelelor cu suprafetele verzi (pavaj ecologic).
Opteaza pentru betonul amprentat sau pentru alternativele sale, in functie de nevoile proiectului tau si de preferintele personale! Pentru orice detalii sau informatii suplimentare despre produsele noastre, consilierii MatHaus iti stau la dispozitie, astfel, nu ezita sa ne contactezi!
Comanda simplu si rapid de pe MatHaus! Adauga produsele preferate in cos, iar noi ne ocupam de livrare in cel mai scurt timp! Profita de ofertele speciale si de avantajele oferite de achizitiile efectuate pe site-ul nostru!
