Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Bazin vidanjabil sau fosa septica - ce solutie alegem in lipsa unei racordari la sistemul de canalizare?

Actualizat: 30.05.2023 / Publicat: 13.03.2020 / Timp lectură: 5 min

Daca nu exista posibilitatea racordarii la reteaua publica de canalizare, se poate opta fie pentru instalarea unei fose septice, fie a unui bazin vidanjabil. Descopera in cele ce urmeaza prin ce se caracterizeaza fiecare, astfel incat sa alegi cea mai buna optiune pentru locuinta sau afacerea ta.

Cuprins

Ce sunt fosele septice?

Fosele septice sunt sisteme dedicate tratarii apei uzate in consumul casnic din bai si bucatarii, fiind utilizate acolo unde nu exista acces la sistemul centralizat de canalizare. Chiar daca apele murdare sunt colectate, epurate si drenate, bazinul trebuie vidanjat la fiecare 2-3 ani sau mai des, in functie de capacitate.

In acest fel, fosa septica ecologica va trata corespunzator apele uzate si nu va exista riscul de contaminare a panzei freatice sau o solului din zona campului de drenare. Totodata, este recomandata folosirea bioactivatorilor, care au rolul de a descompune deseurile in mod natural, a elimina mirosurile neplacute si a reduce frecventa vidanjarilor.

Un sistem septic complet este realizat din:

  • rezervor septic/bazin fosa septica - spatiu in care apa uzata este tratata si decantata; 
  • camp de scurgere, absorbtie si filtrare a apei in sol.

Pentru a functiona, un astfel de sistem foloseste combinatia dintre o tehnologie reglementata pentru tratarea apei reziduale si elemente naturale (bioactivatori).

Afla mai multe: Construirea unui sistem de canalizare cu fosa septica: ghid complet

Tipuri de fose septice

Bazinele pentru fose septice pot fi realizate din mai multe tipuri de materiale:

  • fosa septica din beton - cu toate ca are multe avantaje, nu este recomandat sa instalezi un astfel de bazin, deoarece betonul nu ofera garantia impermeabilizarii sau se poate fisura si crapa in timp, ceea ce inseamna un risc crescut de contaminare a solului si a panzei freatice; totusi, daca optezi pentru aceasta varianta de canalizare, inspecteaza periodic bazinul si asigura-te ca este in conditii optime;
  • fosa septica din polietilena - au o greutate redusa, sunt mai usor de manevrat si de instalat decat bazinele din beton;
  • fosa septica din fibra de sticla - sunt foarte rezistente si au, de asemenea, o greutatea mica;
  • fosa septica din IBC - este construita din unul sau mai multe rezervoare/containere IBC, destinate stocarii substantelor lichide din industria alimentara sau chimica. 

Cum se realizeaza drenarea?

Canalizarea cu fosa septica nu trebuie sa fie improvizata in niciun fel, deoarece exista pericolul de contaminare atat pentru mediul inconjurator, cat si pentru oameni si animale. Drenarea lichidului trebuie sa se faca in siguranta si poate fi realizata in mai multe feluri:

  • prin utilizarea tuburilor de dren, sau a unor conducte perforate, ingropate in campul de filtrare / dispersie;
  • prin evacuarea apei in puturi absorbante; acestea pot fi realizate din plastic, beton, beton armat, sau chiar caramida
  • in cazul in care apa uzata este in prealabil tratata, conform standardelor impuse de Agentia de Mediu, poate fi deversata direct intr-un efluent, daca relieful permite acest lucru. In aceasta situatie, este recomandat ca apa deversata sa fie trecuta si prin niste santuri de filtrare, umplute cu nisip si piatra de rau, cu rol suplimentar de filtrare;
  • in anumite situatii in care relieful impiedica o deversare naturala a apei, se utilizeaza o pompa de apa uzata, pentru eliminarea acesteia din rezervorul septic. Pompa va porni automat, datorita automatizarii oferite de flotor, deci nu vor mai exista mirosuri neplacute, atunci cand se va deschide capacul fosei.

Cum functioneaza o fosa septica?

Cum functioneaza o fosa septica

O fosa septica ecologica digera materia organica, separand in acelasi timp uleiurile si grasimile de alti compusi solizi din apa uzata.

Iata 4 pasi simpli ce descriu modul in care functioneaza o fosa septica ecologica.

  1. Apa uzata ajunge din casa in fosa septica, prin conducta principala.
  2. Fosa retine in interiorul sau apa pe intreaga durata a procesului de fermentatie, proces ce cauzeaza decantarea apei uzate si separarea uleiurilor / grasimilor de reziduurile solide. Aceste reziduuri solide se vor transforma ulterior in namol. Toate aceste procese se realizeaza in primul bazin al fosei. Trecerea catre bazinul 2 al acestui sistem se realizeaza printr-un teu din PVC. Acesta impiedica namolul sa ajunga in cel de-al doilea bazin al fosei.
  3. Ajunsa in cel de-al doilea bazin, apa uzata este supusa unei alte decantari. De altfel, acesta este si locul de unde se preleva probe, pentru a se analiza parametrii chimici ai apei. Daca parametrii respecta normele Agentiei de Mediu, apa poate fi apoi evacuata catre campul de scurgere.
  4. Apa este directionata apoi catre campul de scurgere, format din santuri sapate in sol nesaturat. Santurile contin tuburi de dren sau tevi perforate. Apa uzata netratata se elimina prin aceste tevi, infiltrandu-se apoi in sol. Solul absoarbe, filtreaza si disperseaza apa uzata, urmand ca aceasta sa ajunga apoi in apele subterane, intr-o forma cat mai curata posibil.

Tratarea si purificarea apei din fosa septica se desfasoara in 2 faze.

Faza 1 - Fermentarea anaeroba

  • Prin aceasta actiune, se fractioneaza compusii solizi, reziduurile decantandu-se pe fundul primului bazin al fosei septice.
  • Cantitatea de gaz metan, rezultata in urma fermentarii, se elimina printr-o conducta speciala.
  • Daca fermentarea nu indeplineste parametrii optimi, se adauga manual bioactivator bogat in bacterii, pentru descompunerea reziduurilor solide.

Faza 2 - Filtrarea apei tratate

  • Filtrarea poate fi determinata de: adancimea apei subterane, tipul de sol, distanta fata de principalele surse de apa potabila din zona, proprietatile chimice ale apei tratate etc.
  • In cazul in care apa uzata nu este tratata conform parametrilor impusi de Agentia de Mediu, se recomanda vidanjarea fosei septice, pana la solutionarea acestei probleme.

Ce este bazinul vidanjabil?

Ce este bazinul vidanjabil

Bazinele vidanjabile sunt blocuri realizate din beton armat, astfel incat sa se evite prabusirea zidurilor, sub presiunea solului. Reprezinta o solutie simplu de implementat si nu contravine legilor in vigoare. Iata cand este recomandata aceasta optiune si care sunt avantajele si dezavantajele ei.

Avantaje ale bazinului vidanjabil

  • Poate fi utilizat in situatiile in care panza freatica este foarte aproape de suprafata si deversarea apei uzate nu se poate realiza in siguranta prin sistemul de canalizare cu fosa septica.
  • Totodata, bazinul vidanjabil este recomandat ca o solutie alternativa la fosa septica, in situatiile in care nu se poate asigura o distanta optima intre locuinta ta si a vecinilor, dar si fata de sursele de alimentare cu apa. Astfel, nu exista riscul contaminarii mediului, daca rezervorul este construit corespunzator.
  • Nu exista pericolul de deteriorare a peretilor rezervorului vidanjabil sub greutatea solului si a presiunii exercitate de obiecte sau utilaje grele, asa cum este in cazul bazinelor septice din polietilena sau fibra de sticla.

Dezavantaje ale bazinului vidanjabil

  • Este un bloc etans, ce nu poate fi golit decat prin vidanjare. De aceea, costurile de exploatare sunt mai mari (pe termen lung) decat in cazul unei fose septice.
  • Inainte de a alege montarea unui astfel de sistem, trebuie sa se tina cont de disconfortul olfactiv creat, atunci cand se realizeaza vindanjarea.
  • De aceea, este de preferat ca acest bazin sa aiba dimeniuni cat mai mari, astfel incat vidanjarea sa se realizeze la intervale cat mai mari de timp.
  • Totodata, o masina de vidanjare nu poate transporta mai mult de 9-10 mc de apa uzata, pentru un drum. 
  • Asadar, in cazul in care bazinul vidanjabil are o capacitate mai mare de atat, vor fi necesare mai multe drumuri pentru golirea acestuia, lucru ce presupune un cost mai ridicat de exploatare. Desigur, exista vidanje mai mari, insa si tariful va fi pe masura.

Atat fosele septice, cat si bazinele vidanjabile reprezinta solutii pe care merita sa le iei in calcul cand nu ai acces la canalizarea orasului sau a comunei. Ambele optiuni pot fi avantajoase in anumite situatii. Daca ai decis care este cea mai buna varianta pentru proiectul tau, te asteptam pe mathaus.ro sa comanzi online toate materialele de care ai nevoie. Livram oriunde in tara, direct la tine acasa sau pe santier. 

Atat fosele septice, cat si bazinele vidanjabile reprezinta solutii pe care merita sa le iei in calcul cand nu ai acces la canalizarea orasului sau a comunei. Ambele optiuni pot fi avantajoase in anumite situatii. Daca ai decis care este cea mai buna varianta pentru proiectul tau, te asteptam pe mathaus.ro sa comanzi online toate materialele de care ai nevoie. Livram oriunde in tara, direct la tine acasa sau pe santier.. 

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Mascarea caloriferelor din locuinta reprezinta o solutie convenabila pentru probleme privind: estetica - respecta unitatea stilului de amenajare a intregului spatiu; eficienta - creeaza spatii noi pentru depozitare sau asezarea unor articole cu rol decorativ; protectia - joaca rol de bariera intre cei mici si elementii fierbinti sau muchiile acestora. In loc de a achizitiona masti de calorifere gata facute, multe persoane prefera sa le realizeze in regim DIY. Nu ai nevoie de multe materiale, costurile sunt mici si nici nu trebuie sa fii mester profesionist pentru un astfel de proiect. In acest ghid, iti explicam care sunt motivele pentru care sa faci un grilaj pentru mascarea caloriferului si etapele realizarii sale.
Tevile din PVC se gasesc usor si au un pret accesibil. Pe langa intrebuintarile lor principale (instalatii de diferite tipuri), aceste tevi pot fi folosite si pentru realizarea unor diferite obiecte si sisteme utile in gospodarie. In acest articol, iti prezentam cateva proiecte DIY practice pe care le poti realiza folosind tevi PVC.
Amenajarea sau renovarea baii reprezinta de multe ori o provocare, dat fiind spatiul restrans, cum este cazul multor apartamente vechi. Daca te afli in plin proces de refacere a baii, indiferent ca este mica sau mare, cel mai probabil iti doresti sa beneficieze de ultimele tendinte din piata. Vasul de toaleta suspendat inlocuieste cu succes vechiul model cu picior pe podea. Acesta dintai creeaza un aspect modern, datorita designului minimalist, in plus ocupa mult mai putin spatiu (nu are picior pe sol, iar rezervorul este incastrat in perete). Astfel, ofera incaperii un spatiu aerat, fiind ideal pentru baile mici sau pentru amenajarile moderne. Daca si tu te-ai decis asupra unui vas de toaleta suspendat, mai mult decat atat, ti-ai propus ca instalarea lui sa fie urmatorul tau proiect DIY, noi iti venim in ajutor. Mai jos iti prezentam 5 pasi simpli ca sa montezi un vas de WC suspendat.
Un sistem de canalizare este realizat dintr-un ansamblu de conducte subterane, avand rolul de a colecta apele menajere si cele reziduale dintr-un imobil. Iata care sunt principialele tipuri de canalizare, cum se proiecteaza, ce pasi trebuie sa urmezi pentru instalare si care sunt materialele de care ai nevoie!