Setări personalizate Accept toate cookie-urile
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Bazin vidanjabil sau fosa septica - ce solutie alegem in lipsa unei racordari la sistemul de canalizare?

Actualizat: 11.08.2021 / Publicat: 13.03.2020 / Timp lectură: 3 min

Daca nu exista posibilitatea racordarii la reteaua publica de canalizare, se poate opta fie pentru instalarea unei fose septice, fie pentru instalarea unui bazin vidanjabil.

Cuprins

Ce sunt fosele septice?

Fosele septice sunt sisteme dedicate tratarii apei uzate in consumul casnic din bai si bucatarii, fiind utilizate acolo unde nu exista acces la sistemul centralizat de canalizare.

Un sistem septic complet este realizat din:

  • Rezervor septic - spatiu in care apa uzata este tratata si decantata;
  • Camp de scurgere, absorbtie si filtrare a apei in sol.

Pentru a functiona, un astfel de sistem foloseste combinatia dintre o tehnologie reglementata pentru tratarea apei reziduale si elemente naturale.

Drenarea lichidului din fosa septica se poate realiza prin mai multe feluri:

  1. Prin utilizarea tuburilor de dren, sau a unor conducte perforate, ingropate in campul de filtrare / dispersie;
  2. Prin evacuarea apei in puturi absorbante; acestea pot fi realizate din plastic, beton, beton armat, sau chiar caramida
  3. In cazul in care apa uzata este in prealabil tratata, conform standardelor impuse de Agentia de Mediu, poate fi deversata direct intr-un efluent, daca relieful permite acest lucru. In aceasta situatie, este recomandat ca apa deversata sa fie trecuta si prin niste santuri de filtrare, umplute cu nisip si piatra de rau, cu rol suplimentar de filtrare;
  4. In anumite situatii in care relieful impiedica o deversare naturala a apei, se utilizeaza o pompa de apa uzata, pentru eliminarea acesteia din rezervorul septic. Pompa va porni automat, datorita automatizarii oferite de flotor, deci nu vor mai exista mirosuri neplacute, atunci cand se va deschide capacul fosei.

Cum functioneaza o fosa septica?

Cum functioneaza o fosa septica

O fosa septica ecologica digera materia organica, separand in acelasi timp uleiurile si grasimile de alti compusi solizi din apa uzata.

Tratarea si purificarea apei din fosa septica se desfasoara in 2 faze:

Faza 1 - Fermentarea anaeroba

  • Prin aceasta actiune, se fractioneaza compusii solizi, reziduurile decantandu-se pe fundul primului bazin al fosei septice;
  • Cantitatea de gaz metan, rezultata in urma fermentarii, se elimina printr-o conducta speciala;
  • Daca fermentarea nu indeplineste parametrii optimi, se adauga manual bioactivator bogat in bacterii, pentru descompunerea reziduurilor solide.

Faza 2 - Filtrarea apei tratate

  • Filtrarea poate fi determinata de: adancimea apei subterane, tipul de sol, distanta fata de principalele surse de apa potabila din zona, proprietatile chimice ale apei tratate etc.
  • In cazul in care apa uzata nu este tratata conform parametrilor impusi de Agentia de Mediu, se recomanda vidanjarea fosei septice, pana la solutionarea acestei probleme.

Iata 4 pasi simpli ce descriu modul in care functioneaza o fosa septica ecologica:

  1. Apa uzata ajunge din casa in fosa septica, prin conducta principala;
  2. Fosa retine in interiorul sau apa pe intreaga durata a procesului de fermentatie, proces ce cauzeaza decantarea apei uzate si separarea uleiurilor / grasimilor de reziduurile solide. Aceste reziduuri solide se vor transforma ulterior in namol. Toate aceste procese se realizeaza in primul bazin al fosei. Trecerea catre bazinul 2 al acestui sistem se realizeaza printr-un teu din PVC. Acesta impiedica namolul sa ajunga in cel de-al doilea bazin al fosei;
  3. Ajunsa in cel de-al doilea bazin, apa uzata este supusa unei alte decantari. De altfel, acesta este si locul de unde se preleva probe, pentru a se analiza parametrii chimici ai apei. Daca parametrii respecta normele Agentiei de Mediu, apa poate fi apoi evacuata catre campul de scurgere;
  4. Apa este directionata apoi catre campul de scurgere, format din santuri sapate in sol nesaturat. Santurile contin tuburi de dren sau tevi perforate. Apa uzata netratata se elimina prin aceste tevi, infiltrandu-se apoi in sol. Solul absoarbe, filtreaza si disperseaza apa uzata, urmand ca aceasta sa ajunga apoi in apele subterane, intr-o forma cat mai curata posibil.

Ce este bazinul vidanjabil?

Ce este bazinul vidanjabil

Este un bloc realizat din beton armat, astfel incat sa se evite prabusirea zidurilor, sub presiunea solului. Bazinul vidanjabil reprezinta o solutie simplu de implementat si nu contravine legilor in vigoare. Este mult mai ieftin decat o fosa septica si nu contamineaza mediul inconjurator.

DEZAVANTAJE ALE BAZINULUI VIDANJABIL

  • Este un bloc etans, ce nu poate fi golit decat prin vidanjare. De aceea, costurile de exploatare sunt mai mari (pe termen lung) decat in cazul unei fose septice;
  • Inainte de a alege montarea unui astfel de sistem, trebuie sa se tina cont de disconfortul olfactiv creat, atunci cand se realizeaza vindanjarea;
  • De aceea, este de preferat ca acest bazin sa aiba dimeniuni cat mai mari, astfel incat vidanjarea sa se realizeze la intervale cat mai mari de timp;
  • Totodata, o masina de vidanjare nu poate transporta mai mult de 9mc de apa uzata, la un drum;
  • Asadar, in cazul in care bazinul vidanjabil are o capacitate mai mare de atat, vor fi necesare mai multe drumuri pentru golirea acestuia, lucru ce presupune un cost mai ridicat de exploatare.

Verificăm întotdeauna cu specialiștii MatHaus și îți prezentăm cele mai bune și concrete informații din domeniul construcțiilor. Mai mult, dacă ai în desfășurare un proiect similar sau te pregăteșți să începi unul, nu uită că poți oricând să comanzi produsele necesare online.
Astfel economisești timpul pe care l-ai fi petrecut în trafic și în magazin. Noi putem livra orice tip de material la tine acasă sau direct la șantier. Indiferent de greutatea, volumul sau cantitatea comenzii, venim la tine fie cu flota noastră de camioane specializate sau prin curierii parteneri. 

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Mascarea caloriferelor din locuinta reprezinta o solutie convenabila pentru probleme privind: estetica - respecta unitatea stilului de amenajare al intregului spatiu; eficienta - creeaza spatii noi pentru depozitare sau amenajare; protectia - joaca rol de bariera intre cei mici si elementii fierbinti sau muchiile acestora. In loc de a achizitiona masti de calorifere gata facute, multe persoane prefera sa le realizeze in regim DIY. Nu ai nevoie de multe materiale, costurile sunt mici si nici nu trebuie sa fii mester profesionist pentru un astfel de proiect. In acest ghid, iti explicam care sunt motivele pentru care sa faci o masca pentru calorifer si etapele realizarii sale.
Un sistem de canalizare este realizat dintr-un ansamblu de conducte subterane, avand rolul de a colecta apele menajere si cele reziduale dintr-un imobil. Iata care sunt principialele tipuri de canalizare, cum se proiecteaza, ce pasi trebuie sa urmezi pentru instalare si care sunt materialele de care ai nevoie.
Tevile din PVC se gasesc usor si au un pret accesibil. Pe langa intrebuintarile lor principale (instalatii de diferite tipuri), aceste tevi pot fi folosite si pentru realizarea unor diferite obiecte si sisteme utile in gospodarie. In acest articol, iti prezentam cateva proiecte DIY practice pe care le poti realiza folosind tevi PVC.
Amenajarea sau renovarea baii reprezinta de multe ori o provocare, dat fiind spatiul restrans, cum este cazul multor apartamente vechi. Daca te afli in plin proces de refacere a baii, indiferent ca este mica sau mare, cel mai probabil iti doresti sa beneficieze de ultimele tendinte din piata. Vasul de toaleta suspendat inlocuieste cu succes vechiul model cu picior pe podea. Acesta dintai creeaza un aspect modern, datorita designului minimalist, in plus ocupa mult mai putin spatiu (nu are picior pe sol, iar rezervorul este incastrat in perete). Astfel, ofera incaperii un spatiu aerat, fiind ideal pentru baile mici sau pentru amenajarile moderne. Daca si tu te-ai decis asupra unui vas de toaleta suspendat, mai mult decat atat, ti-ai propus ca instalarea lui sa fie urmatorul tau proiect DIY, noi iti venim in ajutor. Mai jos iti prezentam 5 pasi simpli ca sa montezi un vas de WC suspendat.