Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Aplicare autocolant: cum poti reda frumusetea mobilei tale

Publicat: 02.08.2023 / Timp lectură: 3 min
Folia autoadeziva reprezinta o solutie ingenioasa, rapida si avantajoasa din punct de vedere financiar pentru reconditionarea si infrumusetarea mobilei. Descopera cum se aplica autocolantul si care sunt instrumentele de care ai nevoie. Mai mult, specialistii MatHaus ofera raspunsuri la cateva intrebari frecvente, care te pot ajuta in acest proces.

Cuprins

Ce este autocolantul?

Autocolantul este o folie PVC transparenta, semitransparenta sau colorata - cu aspect uni (o singura nuanta), de lemn, marmura, granit, mozaic, piatra, metal, vitraliu etc. Unul dintre straturi este autoadeziv, ceea ce permite aplicarea materialului pe diverse suprafete, intr-un mod usor si rapid. 

In general, autocolantul se comercializeaza la metru liniar, aspect care te ajuta sa nu ramai cu surplus prea mare de material si care contribuie la eficientizarea costurilor. Pe MatHaus.ro vei gasi role cu folii autoadezive cu o latime de 45, 50, 67.5 si 90 de centimetri, astfel incat sa alegi cea mai avantajoasa optiune pentru proiectul tau.

Cum si cand se utilizeaza autocolantul?

aplicare autocolant

Folia autocolanta este un material cu rol de decor si de protectie, utilizat in mai multe aplicatii, cum ar fi:

  • aplicare autocolant pe mobila - piesele de mobilier zgariate, decolorate sau deteriorate pot sa arate ca noi cu bani putini si efort minim;
  • aplicare autocolant pe peretele din hol sau din alte incaperi - este usor de curatat si de intretinut; mai mult,  desenele realizate de copii cu markere speciale pot fi sterse cu o laveta umeda;
  • aplicare autocolant pe geam - folia semitransparenta se monteaza pe 3 sferturi sau pe toata suprafata ferestrei de la baie, bucatarie, hol, terasa sau centrala, pentru un grad mai mare de intimitate;
  • reconditionare usi cu autocolant - gasesti numeroase modele de folii autocolante uni sau care imita lemnul, pe care le poti folosi pentru a da o noua viata usilor vechi si deteriorate.

Afla mai multe: Cum reconditionezi usile din lemn?

Instrumente utile pentru aplicarea autocolantului

Poti sa aplici foarte usor autocolantul, daca ai cateva instrumente la indemana:

  • marker sau creion;
  • un dreptar - te va ajuta sa trasezi linii drepte si sa tai folia la dimensiunile dorite;
  • cutter - asigura-te ca lama este bine ascutita;
  • racleta - pentru netezirea si montarea foliei fara cute sau bule de aer.

Aplicarea autocolantului pentru reconditionarea mobilei: pas cu pas

reconditionare mobila

Pentru rezultate estetice si durabile, autocolantul trebuie aplicat pe suprafete netede din lemn, sticla, plastic sau metal. Iata care sunt cele 4 etape pe care sa le iei in considerare. 

Curata si netezeste suprafata mobilierului

Sterge bine de praf si de impuritati suprafetele care trebuie decorate si protejate cu folie autoadeziva. Foloseste detergenti uzuali si asteapta pana cand materialul s-a uscat complet. Slefuieste denivelarile si umple fisurile sau golurile cu chit pentru lemn. Tine cont ca autocolantul nu poate fi pus pe mobilier rugos; acesta trebuie slefuit.

Citeste si: Tratarea lemnului: importanta, metode de protejare si etape de lucru

Taie autocolantul la dimensiunile potrivite

Masoara una dintre suprafetele pe care urmeaza sa aplici autocolantul si taie folia cu 2-3 centimetri mai mare. Acest aspect te poate ajuta la montaj, in cazul in care marginile mobilei nu sunt drepte sau ai aplicat capatul foliei la un unghi gresit.

Repeta acesti pasi pentru fiecare fata a corpului de mobilier. Iti recomandam sa scoti usille din balamale si rafturile si sa le asezi pe o suprafata orizontala pentru un montaj mai usor. 

Dezlipeste folia si aplica autocolantul

  • Incepe sa dezlipesti autocolantul dintr-un colt sau dintr-un capat (aproximativ 10 centimetri) si aplica-l cu atentie pe mobila.
  • Verifica daca l-ai pozitionat corect.
  • Trage cate putin folia suport de dedesubt si foloseste o racleta pentru a lipi si a netezi suprafata autoadeziva de mobilier.
  • Daca apar bule sau cute, dezlipeste usor acea parte a autocolantului si reaplic-o.
  • De asemenea, poti opta pentru un autocolant care se lipeste static pe suprafetele din sticla ale mobilei, cu ajutorul apei.

Taie surplusul

La final, indeparteaza surplusul de autocolant cu un cutter. Te poti folosi de marginea dreapta a racletei pentru a te asigura ca realizezi acest pas corect si ca nu tai stramb folia decorativa aplicata pe mobila.

Intrebari frecvente

Chiar daca autocolantul poate fi aplicat usor de oricine, cu o racleta, un cutter si un minim de atentie, pot aparea diverse probleme. Daca vrei sa indepartezi lipiciul ramas de la folia autoadeziva, sa scoti bulele de aer sau sa remediezi o greseala, avem noi solutiile.

Cu ce se curata lipiciul de la autocolant?

Lipiciul de la folia autocolanta poate fi sters cu o laveta inmuiata in apa cu detergent, otet, alcool sau ulei vegetal. Totodata, in categoria de solutii pentru curatenie si detergenti gasesti un spray special pentru indepartarea adezivului, care poate fi utilizat pentru materiale sensibile, asa cum este lemnul.

Cum scot bulele de aer?

  • Daca, in timp ce aplici autocolantul, observi ca se formeaza bule de aer, dezlipeste putin folia si reaplic-o pe mobila cu mai multa atentie.
  • In schimb, daca observi bulele inestetice de aer abia dupa finalizarea montajului, foloseste racleta si incearca sa muti bulele spre una dintre margini, cu miscari repetate. 

Ce ar trebui sa fac daca am aplicat autocolantul gresit?

In cazul in care autocolantul este aplicat stramb, dezlipeste-l usor si reaplica-l. Daca observi greseala abia la final, poti folosi un uscator de par: caldura iti va permite sa indepartezi folia. Ulterior, va trebui sa utilizezi un adeziv pentru tapet.

Autocolantul este o solutie eficienta si accesibila pentru a reda frumusetea mobilei tale. Daca ai intrebari despre produsele de pe mathaus.ro si despre montajul acestora, consilierii nostri te vor ajuta cu placere.

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Galeria perdelei are atat rolul functional, cat si unul estetic, de decor al ferestrelor (de multe ori in deplina concordanta cu elementele intregii camere). Asadar, daca ai ales o galerie decorativa cu bara din lemn, metal sau plastic in locul celei cu sina, iata ce trebuie sa stii despre montarea acesteia!
Achizitia mobilierului este catalogata de multe ori ca procesul mult asteptat, partea usoara a lucrurilor dupa o renovare indelungata si obositoare. Stim ce preferinte avem, ce culori ne plac, vizualizam deja obiectele in camera, insa alegerea mobilierului ar trebui sa se bazeze pe un lucru in plus - calitatea. Investitia in mobilier este una semnificativa si cu siguranta iti doresti sa achizitionezi produse de calitate, de lunga durata, care sa iti ofere confort si o stare de bine. Urmeaza sfaturile de mai jos pentru a alege inteligent mobilierul.
Lumina potrivita este importanta pentru crearea unei atmosfere confortabile, care sa te relaxeze cand vrei sa te odihnesti, sa te energizeze cand petreci timp cu cei dragi si sa-ti stimuleze productivitatea cand lucrezi. De aceea, becurile trebuie alese cu mare grija pentru fiecare incapere. In acest articol, iti explicam cum sa imbini temperaturile de culoare in fiecare camera a casei.
O provocare des intalnita atunci cand achizitionezi un apartament, este aceea de a-l face sa se simta cat mai mare si mai spatios. Vrei ca fiecare camera sa iti ofere loc pentru a te simti cat mai confortabil. Daca stii ca apartamentul pe care l-ai achizitionat este unul mic, tine cont ca trucurile de design sunt numeroase si te ajuta sa transformi spatiul, astfel incat sa nu resimti numarul mic de metri patrati. In acest articol iti oferim sfaturi utile pe care sa le pui in aplicare pentru amenajarea unui apartament mic de bloc.