Recomandari generale pentru amenajarea unei camere mici
Pentru a amenaja o camera mica, indiferent de utilizarea acesteia, este important sa folosesti eficient spatiul disponibil si sa il faci sa para mai mare decat este in realitate:- opteaza pentru mobilier multifunctional sau pliabil - pat cu sertare, canapea extensibila, masa pliabila etc.;
- alege culori deschise si neutre - alb, crem, gri s.a.;
- foloseste oglinzi si multe surse de iluminat - acestea creeaza iluzia unui spatiu mai amplu.
Idei amenajare camera mica
Intr-o camera mica, amenajarea trebuie sa fie creativa si ingenioasa, astfel incat spatiul sa fie functional, sa nu para aglomerat si sa ofere o stare de confort. Descopera ideile si sfaturile noastre in functie de utilizarea spatiului: incapere de zi/living, dormitor pentru bebelus, copii, adolescenti sau adulti.
Citeste si: Amenajarea unei garsoniere: idei practice pentru decor spectaculos intr-un spatiu mic
Amenajare camera mica pentru bebe
Pentru a amenaja camera bebelusului, incearca sa planifici atent pozitionarea mobilierului si sa alegi piese multifunctionale: pat pentru bebe cu loc de depozitare dedesubt, comoda cu sertare si masa de infasat nou-nascutul, taburet sau lada cu spatiu pentru jucarii si haine s.a.m.d. Opteaza pentru obiecte in culori deschise si cu margini rotunjite.
Amenajare camera mica pentru copii
Odata ce copiii cresc, se inmulteste numarul de jucarii si obiecte pe care trebuie sa le depozitezi in camera lor. Pentru a pastra spatiul organizat si aerisit, poti opta pentru: paturi supraetajate sau ansamblu cu saltea in partea superioara si loc pentru studiu sau joaca in partea de jos, dulapuri inalte asigurate de perete si cutii organizatoare.
Vezi si: Cum alegi mobila pentru dormitorul copilului tau
Amenajare camera mica pentru adolescenti
In camera adolescentilor este bine sa fie atat un spatiu pentru studiu, cat si loc pentru relaxare si practicarea hobby-urilor. Daca incaperea este de dimensiuni foarte mici, biroul poate fi mutat in living sau in balcon, iar imbracamintea poate fi pusa in dressing sau in dulapurile din hol. Mai mult, pentru a crea un design modern si pe placul tinerilor, implica-i pe acestia in procesul de amenajare.
Amenajare camera mica pentru adulti
Intr-o camera mica pentru adulti poate fi integrat un pat dublu mare, insa ar fi indicat sa optezi pentru unul cu o latime de 140 de centimetri, astfel incat sa ai mai mult spatiu. Totodata, alege noptiere inguste sau renunta la una si plaseaza patul la perete.
In functie de dimensiunile incaperii, poti integra mai multe piese de mobilier pentru dormitor: un dulap inalt si ingust sau unul cu oglinzi, ansamblu cu dulapuri soldat, corpuri suspendate si pat central.
Amenajare camera de zi mica
O camera de zi mica poate avea spatiu de relaxare si socializare, birou si loc pentru depozitare, fara a incarca prea mult incaperea. Alege o canapea cu 2 locuri, o masuta de cafea patrata sau dreptunghiulara cu loc de pastrare a cartilor, un dulap cu rafturi sau o comoda si cateva elemente de decor.
Alegerea culorilor pentru amenajarea unei camere mici
Utilizarea culorilor deschise si luminoase este deosebit de importanta in amenajarea camerelor mici, deoarece acestea reflecta lumina si creeaza iluzia de spatiu mai mare. Foloseste vopsele lavabile albe, crem sau gri, iar pentru mobilier si decoratiuni poti alege aceleasi nuante sau unele pastelate de verde, galben, albastru, roz s.a.m.d.
Nu uita de accentele de culoare. Daca vei folosi doar o paleta de nunate fade, camera va deveni anosta. Adauga un tablou, un covor, perne sau alte elemente de decor colorate, care sa sparga monotonia amenajarii.
Alegerea mobilierului pentru amenajarea unei camere mici
Cea mai dificila parte din amenajarea unei camere mici poate fi alegerea mobilierului. Pune pe lista doar piesele de stricta necesitate si planifica atent pozitionarea acestora, pentru a avea suficient loc sa deschizi usile sau sertarele dulapurilor si sa treci lejer pe langa pat.
Un truc prin care poti folosi in mod inteligent spatiul dintr-o incapere de dimensiuni reduse este alegerea mobilierului multifunctional: pat cu sertare pentru depozitare, canapea cu lada pentru pastrarea lucrurilor, dulap de perete care se poate transforma in birou sau masa, pat inaltat cu loc pentru joaca, studiu sau imbracaminte etc.
Sfaturi pentru alegerea obiectelor decorative
Chiar daca incaperea este de mici dimensiuni, poti amenaja locul cu diferite decoratiuni. Dimensiunile acestora trebuie sa fie reduse, pentru a evita incarcarea camerei si a pastra un echilibru vizual. In acelasi timp, te sfatuim sa alegi obiecte atat cu rol de decor, cat si cu scop functional, cum ar fi cutiile colorate pentru depozitare si oglinzile cu rame deosebite, care sa ofere senzatia de spatiu mai mare.Materiale necesare pentru amenajarea unei camere mici
Alege materiale care sa reflecte lumina si care sa ofere iluzia unui spatiu mai amplu. Iata cateva materiale pe care le poti folosi in amenajarea camerelor mici:
- vopsea lavabila alba sau in culori deschise;
- parchet laminat in nuante luminoase;
- gresie lucioasa;
- oglinzi sau elemente din sticla;
- mobilier din MDF cu suprafata lucioasa sau lemn in culori deschise;
- tapet cu efect de marire a spatiului;
- perdele, lenjerii de pat si covoare din materiale usoare, cu linii verticale, orizontale sau cu alte modele geometrice.
Iti recomandam si: Cum amenajezi un apartament mic ca sa para mai mare?
Greseli de evitat in amenajarea unei camere mici
Una dintre cele mai mari greseli in amenajarea incaperilor de mici dimensiuni este aglomerarea spatiului, precum inghesuirea multor piese de mobilier si supraincarcarea cu decoratiuni sau jucarii, carti, haine si alte obiecte la vedere. De asemenea, evita:
- materialele grele si voluminoase, precum lemnul masiv sau metalul;
- culorile inchise, cu exceptia unor accente de culoare;
- folosirea unor surse de lumina insuficiente pentru a pune in valoarea incaperea;
- utilizarea mobilierului mult prea voluminos.
Amenajarea unei camere mici poate fi o provocare, insa transformarea unui spatiu restrans intr-unul functional si primitor devine mult mai usoara cu ajutorul ideilor si sfaturilor prezentate in acest articol. Alege de pe mathaus.ro finisajele, mobilierul si decoratiunile care sa ofere impresia unei incaperi mai ample!