Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down

Cu ocazia 1 Mai și a Sărbătorilor de Paște, programul magazinelor MatHaus și al depozitelor Arabesque este modificat. Vezi programul.

Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Amenajare acvariu: idei si sfaturi practice

Publicat: 03.07.2023 / Timp lectură: 3 min
Nu gasesti acvariul ideal, vrei sa economisesti resurse financiare sau pur si simplu iti doresti sa te bucuri de experienta de a construi unul de la zero? Proiectul nu va fi simplu si, din acest motiv, venim in ajutorul tau cu reguli generale, sfaturi practice si idei de amenajare a bazinului de sticla pentru pesti sau alte vietuitoare acvatice.

Cuprins

Reguli generale pentru amenajarea unui acvariu

Un acvariu poate deveni piesa principala din amenajarile interioare. Acesta are rolul de a imbunatati aspectul oricarei locuinte. Indiferent ca vrei sa achizitionezi unul sau ai in plan sa il construiesti, este bine sa tii cont de urmatoarele reguli generale:

  • alege dimensiunile potrivite - este important sa iei in considerare atat spatiul pe care il ai la dispozitie in camera, cat si numarul si marimea pestilor pe care vrei sa ii cresti; este recomandat ca lungimea acvariului sa fie dubla fata de inaltime;
  • ai grija unde amplasezi acvariul - evita zonele cu lumina naturala directa, pentru ca favorizeaza aparitia si dezvoltarea algelor; in plus, temperatura apei dintr-un bazin expus razelor soarelui va creste si va dauna faunei; totodata, nu este indicat sa pui bazinul de sticla cu plante naturale in dormitor, din cauza emisiilor de dioxid de carbon din timpul noptii;
  • nu uita de instalatiile tehnice - pestii au nevoie de conditii asemanatoare cu cele din natura si este necesar sa instalezi filtre, pompa de aer, sisteme CO2, incalzitor, corpuri de iluminare s.a.;
  • alege cu atentie decorul pentru acvariu - decoratiunile trebuie sa fie sigure pentru animalele acvatice.

Etape necesare pentru construirea unui acvariu

Ai stabilit pozitionarea si dimensiunile ideale pentru acvariu? Este momentul sa descoperi 3 etape esentiale pentru construirea bazinului de sticla si pentru amenajarea corecta a acestuia. 

Realizarea acvariului din sticla

acvariu din sticla

Alegerea foilor de sticla pentru construirea acvariului este extrem de importanta, pentru ca este in joc siguranta familiei tale si a vietuitoarelor marine (pesti, stele de mare, corali etc). Bazinul trebuie sa suporte presiunea exercitata de volumul de apa. Tine cont de acest lucru cand stabilesti grosimea minima a sticlei. 

De asemenea, pentru lipirea sticlei ai nevoie de un silicon special pentru acvarii, cu o aderenta ridicata pe acest tip de material. In plus, adezivul folosit nu trebuie sa contina substante care sa puna in pericol sanatatea animalelor acvatice. Daca ai nevoie de asistenta pentru a gasi produsul potrivit, nu ezita sa contactezi consilierii MatHaus. 

Montarea acvariului in perete sau pe suport

suport acvariu

Greutatea totala a unui acvariu umplut cu apa este foarte mare - spre exemplu, un bazin de 100 x 20 x 50 cm va avea cel putin 100 de kg. Prin urmare, baza pe care se va sprijini acesta trebuie sa fie suficient de solida. O poti construi din lemn cu o grosime si rezistenta adecvate sau din blocuri BCA. Suprafata trebuie sa fie dreapta si, in plus, este recomandat sa adaugi un panou anti-vibratii. 

In cazul acvariilor incorporate intr-un perete din gips carton, construieste un suport solid pe care sa fixezi bazinul din sticla. Finiseaza marginile decupajului din placa de rigips sau adauga o rama din lemn, metal sau plastic. 

Instalarea filtrelor si accesoriilor

instalare acvariu

Dupa confectionarea acvariului si fixarea pe suport sau in perete, poti trece la instalarea componentelor tehnice si accesoriilor: pompa de aer, sistem CO2, filtru intern sau extern, panou/lampa LED si spoturi, incalzitor si termometru etc.

Pentru amenajarea acvariului cu plante si decoruri, poti folosi: substrat, nisip, pietris si pietre ornamentale, decoratiuni speciale (castel, vapor, bonsai, ruine, pod s.a.), radacini, scoici, plante acvatice naturale sau artificiale.

Materiale necesare pentru amenajarea acvariului

Lista cu materialele de care ai nevoie pentru construirea si amenajarea acvariului difera de la proiect la proiect. Cel mai probabil, vei avea nevoie de:

  • foi de sticla;
  • silicon special pentru confectionarea si repararea acvariilor;
  • pistol pentru tubul de silicon;
  • lemn sau BCA pentru suportul acvariului si accesorii;
  • lumini sau capac pentru acvariu cu iluminare;
  • instalatii tehnice si elemente de decor.

Alte recomandari si idei de amenajare a acvariului

idei amenajare acvariu

  • Asigura-te ca substratul folosit este lipsit de praf - il poti spala inainte de a-l aseza in acvariu.
  • Umple acvariul cu o cantitate mica de apa si, ulterior, asaza decorurile. In acest fel, te asiguri ca toate elementele vor sta asa cum iti doresti chiar si dupa ce umpli complet bazinul cu apa.
  • Testeaza calitatea apei inainte de a adauga plantele si vietuitoarele acvatice in bazin. Instaleaza un filtru si foloseste o solutie care sa trateze apa de la robinet atat in cazul primei umpleri, cat si la fiecare schimbare a apei.
  • Foloseste diferite tipuri de plante - de prim plan, de fundal, plutitoare etc.
  • In cazul unui acvariu incorporat in perete, poti opta pentru un decor de fundal cu piatra.

Descopera si: Amenajari interioare: idei de proiecte DIY si avantaje esentiale 

Bucura-te de experienta construirii in regim DIY a acvariului si creeaza un punct central spectaculos in amenajarea locuintei tale. Achizitioneaza silicon special de pe mathaus.ro si alte materiale de care ai nevoie pentru acest proiect. 

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Fierul forjat este un material elegant si durabil, intalnit in casele noastre fie la mobilierul de gradina, la garduri si balustrade, fie la obiecte decorative, ca de exemplu un sfesnic, un suport pentru sticla de vin ori rama unei oglinzi. Este important sa nu neglijezi intretinerea obiectelor din fier forjat, dat fiind faptul ca este un material predispus la rugina. Prin urmare, daca te bucuri acasa de prezenta fierului forjat si vrei sa ii asiguri o durata cat mai mare de viata si un aspect estetic, afla cum se curata si cum se pastreaza in conditii optime acest material.
Daca nu mai esti multumit de cum arata caloriferul cel vechi si vrei sa-l demontezi sau te afli in proces de renovare la etapa de instalare a radiatoarelor, atunci ghidul de fata este pentru tine. In acest articol iti spunem pas cu pas cum se demonteaza caloriferul cel vechi si cum il instalezi pe cel nou cumparat.
Montarea corecta a mochetei - sfaturi pentru pregatirile necesare, lipire si fixare Mocheta este recomandata pentru spatii ale casei precum livingul sau dormitoarele, oferind o senzatie placuta, atunci cand se paseste pe suprafata sa. Pentru ca pot fi gasite intr-o gama variata de nuante si modele, mocheta este usor de integrat in decorul oricarui spatiu al casei. Montarea corecta a unei mochete trebuie sa tina cont atat de dimensiunile spatiului respectiv, cat si de usurinta cu care aceasta poate fi scoasa, in eventualitatea unei renovari.
Rulourile exterioare sunt o solutie eficienta pentru controlul luminii si al temperaturii din interior, simplu de implementat atat la casa, cat si la bloc. Aceste sisteme pentru siguranta spatiilor interioare pot inlocui cu succes obloanele din lemn, material greu de intretinut si cu o rezistenta scazuta in fata factorilor meteorologici. In prezent, rulourile exterioare din aluminiu sau PVC reprezinta cea mai buna solutie pentru protejarea ferestrelor, fiind usor de curatat si oferind o serie intreaga de avantaje functionale: Asigura un confort termic sporit in lunile reci de iarna; Sporesc securitatea intregii locuinte; Protejeaza geamurile de diverse fenomene meteo - grindina, ninsori, furtuni; Pot reduce cu pana la 50% zgomotele de afara; Permit mai multa intimitate in spatiul casei; Ofera un aspect mult mai placut intregului imobil.