Reguli generale pentru amenajarea unui acvariu
Un acvariu poate deveni piesa principala din amenajarile interioare. Acesta are rolul de a imbunatati aspectul oricarei locuinte. Indiferent ca vrei sa achizitionezi unul sau ai in plan sa il construiesti, este bine sa tii cont de urmatoarele reguli generale:
- alege dimensiunile potrivite - este important sa iei in considerare atat spatiul pe care il ai la dispozitie in camera, cat si numarul si marimea pestilor pe care vrei sa ii cresti; este recomandat ca lungimea acvariului sa fie dubla fata de inaltime;
- ai grija unde amplasezi acvariul - evita zonele cu lumina naturala directa, pentru ca favorizeaza aparitia si dezvoltarea algelor; in plus, temperatura apei dintr-un bazin expus razelor soarelui va creste si va dauna faunei; totodata, nu este indicat sa pui bazinul de sticla cu plante naturale in dormitor, din cauza emisiilor de dioxid de carbon din timpul noptii;
- nu uita de instalatiile tehnice - pestii au nevoie de conditii asemanatoare cu cele din natura si este necesar sa instalezi filtre, pompa de aer, sisteme CO2, incalzitor, corpuri de iluminare s.a.;
- alege cu atentie decorul pentru acvariu - decoratiunile trebuie sa fie sigure pentru animalele acvatice.
Etape necesare pentru construirea unui acvariu
Ai stabilit pozitionarea si dimensiunile ideale pentru acvariu? Este momentul sa descoperi 3 etape esentiale pentru construirea bazinului de sticla si pentru amenajarea corecta a acestuia.
Realizarea acvariului din sticla
Alegerea foilor de sticla pentru construirea acvariului este extrem de importanta, pentru ca este in joc siguranta familiei tale si a vietuitoarelor marine (pesti, stele de mare, corali etc). Bazinul trebuie sa suporte presiunea exercitata de volumul de apa. Tine cont de acest lucru cand stabilesti grosimea minima a sticlei.
De asemenea, pentru lipirea sticlei ai nevoie de un silicon special pentru acvarii, cu o aderenta ridicata pe acest tip de material. In plus, adezivul folosit nu trebuie sa contina substante care sa puna in pericol sanatatea animalelor acvatice. Daca ai nevoie de asistenta pentru a gasi produsul potrivit, nu ezita sa contactezi consilierii MatHaus.
Montarea acvariului in perete sau pe suport
Greutatea totala a unui acvariu umplut cu apa este foarte mare - spre exemplu, un bazin de 100 x 20 x 50 cm va avea cel putin 100 de kg. Prin urmare, baza pe care se va sprijini acesta trebuie sa fie suficient de solida. O poti construi din lemn cu o grosime si rezistenta adecvate sau din blocuri BCA. Suprafata trebuie sa fie dreapta si, in plus, este recomandat sa adaugi un panou anti-vibratii.
In cazul acvariilor incorporate intr-un perete din gips carton, construieste un suport solid pe care sa fixezi bazinul din sticla. Finiseaza marginile decupajului din placa de rigips sau adauga o rama din lemn, metal sau plastic.
Instalarea filtrelor si accesoriilor
Dupa confectionarea acvariului si fixarea pe suport sau in perete, poti trece la instalarea componentelor tehnice si accesoriilor: pompa de aer, sistem CO2, filtru intern sau extern, panou/lampa LED si spoturi, incalzitor si termometru etc.
Pentru amenajarea acvariului cu plante si decoruri, poti folosi: substrat, nisip, pietris si pietre ornamentale, decoratiuni speciale (castel, vapor, bonsai, ruine, pod s.a.), radacini, scoici, plante acvatice naturale sau artificiale.
Materiale necesare pentru amenajarea acvariului
Lista cu materialele de care ai nevoie pentru construirea si amenajarea acvariului difera de la proiect la proiect. Cel mai probabil, vei avea nevoie de:
- foi de sticla;
- silicon special pentru confectionarea si repararea acvariilor;
- pistol pentru tubul de silicon;
- lemn sau BCA pentru suportul acvariului si accesorii;
- lumini sau capac pentru acvariu cu iluminare;
- instalatii tehnice si elemente de decor.
Alte recomandari si idei de amenajare a acvariului
- Asigura-te ca substratul folosit este lipsit de praf - il poti spala inainte de a-l aseza in acvariu.
- Umple acvariul cu o cantitate mica de apa si, ulterior, asaza decorurile. In acest fel, te asiguri ca toate elementele vor sta asa cum iti doresti chiar si dupa ce umpli complet bazinul cu apa.
- Testeaza calitatea apei inainte de a adauga plantele si vietuitoarele acvatice in bazin. Instaleaza un filtru si foloseste o solutie care sa trateze apa de la robinet atat in cazul primei umpleri, cat si la fiecare schimbare a apei.
- Foloseste diferite tipuri de plante - de prim plan, de fundal, plutitoare etc.
- In cazul unui acvariu incorporat in perete, poti opta pentru un decor de fundal cu piatra.
Descopera si: Amenajari interioare: idei de proiecte DIY si avantaje esentiale
Bucura-te de experienta construirii in regim DIY a acvariului si creeaza un punct central spectaculos in amenajarea locuintei tale. Achizitioneaza silicon special de pe mathaus.ro si alte materiale de care ai nevoie pentru acest proiect.