Tipuri de masini de tuns iarba
Masini de tuns iarba manuale
Sunt potrivite pentru suprafete netede, de mici dimensiuni, de pana in 100 mp. Au pretul cel mai accesibil dintre toate tipurile de masini de tuns iarba, costurile de intretinere fiind, de asemenea, cele mai mici.
Masini de tuns iarba electrice
Sunt niste utilaje recomandate pentru suprafete de dimensiuni medii, intre 100 si 600 mp, insa pot fi folosite si pentru spatii mai mici. Sunt ergonomice si spre deosebile de masinile de tuns cu motor termic, sunt mai silentioase. Dezavantajul il reprezinta cablul de alimentare. Ai nevoie de acces la o priza si multi metri de cablu, mai ales pentru suprafetele mari.
Masina de tuns iarba cu acumulatori
Este un aparat comod de utilizat. Functioneaza tot pe baza de curent electric, insa fara cablu.
Iti ofera libertate de miscare, insa in functie de modelul folosit si de suprafata de lucru, acumulatorii s-ar putea sa necesite incarcari repetate pe durata unei singure utilizari. Industria a inregistrat un real progres iar modelele produse recente de masini de tuns iarba cu acumulatori ofera o eficienta crescuta.
Masini de tuns iarba pe benzina
Functioneaza pe baza de combustibil, fara fir de alimentare, oferind, astfel, libertate totala de miscare.
Gamele de masini de tuns iarba pe benzina sunt disponibile intr-un portofoliu extins, atat cele profesionale cat si cele din zona hobyy.
Pot fi utilizate pentru suprafete mari, cuprinse intre 600 si 2500 mp. Modelele de masini de tuns iarba pe benzina cu autopropulsie sau fara sunt usor de manevrat, indiferent de gabaritul lor.
Dezavantajele acestor aparate sunt zgomotul produs (sunt mai zgomotoase decat celelalte tipuri de utilaje dar in ultimii ani tehnologia a avansat foarte mult iar produsele rezultate sunt din ce in ce mai silentioase), mirosul noxelor degajate dar mai ales intretinera care necesita cateva cunostinte tehnice. Va fi necesar sa faci revizii periodice care necesita schimbarea uleiului, a filtrelor sau a bujiilor, insa depinde de gradul de uzura acumulat in urma utilizarii.
Tractorase de tuns iarba
Sunt utilaje recomandate pentru suprafete mari, deoarece sunt simplu de manevrat: nu trebue decat sa te asezi pe scaunul aparatului si sa il conduci pe intreg spatiul de lucru. Sunt niste masini de tuns iarba ce functioneaza, de regula, pe benzina.
Motocoase si trimmere
Potrivite pentru suprafete mici si medii, deoarece implica mai mult efort in comparatie cu alte tipuri de masini. Motocoasele si trimmerele pot fi folosite pentru terenuri agricole sau suprafete necultivate acoperite cu diferite tipuri de buruieni care in mod normal nu pot fi taiate cu o masina de tunsa iarba.
Cum alegi o masina de tuns iarba: criterii de baza
Suprafata gazonului
Cand vrei sa achizitionezi o masina de tuns iarba, dupa ce ai ales modelul pe care il consideri potrivit, sa fii atent la specificatiile producatorilor in legatura cu suprafata de lucru.
De exemplu, masinile de tuns, trimmerele sau cositoarele electrice sunt recomandate pentru terenuri de pana la 100 la 600 de metri patrati, pe cand pentru suprafete de peste 600 mp este recomandat sa folosesti o masina de tuns iarba pe benzina, iar pentru cele de peste 1000 mp ia in calcul un tractoras. Pentru suprafetele mai mici de 100 mp iti va fi suficienta si o masina de tuns iarba manuala sau electrica, daca terenul este drept.
Functia de mulcire
Modele din gama premium sunt prevazute cu o functie suplimentara numita “mulcire”.
Mulcirea este o procedura imprumutata din domeniul horticol care presupune imprastierea materiei organice rezultate, in urma sectionarii gazonului, direct pe sol.
Procedeul de mulcire este benefic pentru gazon oferindu-i nutrienti din ingrasamint natural. Dupa taiere, pentru a evita efectul de putrezire al ierbii taiate este necesar sa o imprastii putin pentru a evita efectul de putrzire. Va avea un aspect inestetic si va duce la ingalbenirea gazonului.
Functia de mulcire poate fi prezenta la masinile prevazute cu sac colector, verifica acest aspect inainte de achizitie. Informatiile sunt diposnibile in manualul oferit de producator sau in descrierile de produs, daca intentionezi sa faci achizitia online.
Capacitatea sacului (cosului) colector
Toate masinile de tuns iarba electrice sau alimentate cu combustile sunt prevazute cu sac colector. Insa, fii atent la capacitatea recipientului (n.r. capacitatea este exprimata in litri) pentru a fi optim pentru suprafata pe care o ai de curatat. In general, in functie de gabaritul masinilor saci colectori pot fi intre 20 si 100 l (modelele profesionale, dedicate suprafetelor foarte mari pot avea chiar si mai mult).
Puterea motorului
Puterea motorului este exprimata in wati (W) sau kilowati (kW) la masinile electrice sau in cai putere (CP) la masinile pe benzina. Puterea masinii de tuns iarba influenteaza eficienta si viteza de lucru si trebuie sa creasca odata cu suprafata care trebuie tunsa. O masina electrica buna are, de regula, intre 1200 si 1700 W, una pe benzina cel putin 3 CP, iar un tractoras de tuns iarba cel putin 5 CP.
Latimea de taiere
Este un aspect care arata cat de rapid pot tunde gazonul cu acea masina. Latimea de taiere este exprimata in cm si, mai precis, te ajuta sa estimezi timpul in care vei tunde iarba pe o anumita suprafata.
Latimea de taiere este direct proportionala cu puterea motorului: cu cat puterea este mai mare, cu atat creste si latimea de taiere. Latimea este cuprinsa, in general, intre 20 si 60 cm la masinile electrice si ajunge pana la 90 cm la cele pe benzina. Pentru suprafete mici, este suficienta o masina cu o latime de sub 30 cm, pentru suprafete medii ai nevoie de o latime de taiere de 30-40 cm, iar pentru spatii mari, sunt recomandate cele cu latimea de 40-90 cm.
Inaltimea de taiere
Este recomandat sa alegi o masina la care inaltimea de tuns poate fi reglata in mai multe trepte. Astfel, vei putea taia iarba la inaltimea dorita, ceea ce iti da posibilitatea sa controlezi inaltimea de crestere a ierbii.
Autonomia de functionare
Este un aspect care trebuie verificat numai la masinile electrice cu acumulator sau a celor cu motor cu ardere interna. Este un factor care indica suprafata ce poate fi tunsa continuu cu o singura incarcare a acumulatorilor sau un singur plin de combustibil. Pentru o utilizare cat mai comoda si eficienta, este de preferat sa optezi pentru o masina de tuns cu o autonomie cat mai mare.
Turatia lamelor in gol
Se noteaza de obicei in turatii pe minut, iar cu cat aceasta valoare este mai mare, cu atat densitatea si grosimea vegetatiei ce poate fi taiata pot fi mai mari.
Protectia motorului la suprasarcina
Este o functie de siguranta, ce protejeaza motoarele masinilor pe benzina si electrice. Atunci cand intre lamele de taiere se prind fire mai groase care se innoada, radacini sau tulpini care nu se pot taia, ori cand aparatul se impotmoleste, motorul se opreste complet sau lamele sunt decuplate. In acest fel, utilajul este protejat de accidente si defectiuni.
Daca acest ghid ti-a fost de ajutor, iar sfaturile noastre ti se par utile, te asteptam si in magazinul online MatHaus. La noi gasesti scule si unelte pentru gradinarit, dar si materiale pentru construit, amenajat, renovat sau orice alt proiect de bricolat.
Cumpara online, rapid fara a mai pierde timpul prin magazinele fizice. Indiferent de cantitatea sau greutatea produselor achizitionate, noi iti trimitem comanda fie cu flota proprie de camioane specializate cu brat de descarcare, ori prin curieri parteneri, la orice adresa din tara.