Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00, Sâmbătă 08:00 - 14:00.

În perioada 18 - 19 Ianuarie 2025, magazinele MatHaus București Vitan și MatHaus Iași vor fi închise pentru inventar. Vezi detalii.

Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Tipurile de otel OL 37 si OL 52: diferente si utilizari

Actualizat: 05.12.2024 / Publicat: 04.12.2024 / Timp lectură: 3 min
https://cdn.mathaus.ro/medias/sys_master/images/hc7/hc0/h00/9685192081438.jpg
Tipurile de otel sunt clasificate in functie de rezistenta la intindere, respectiv marca otelului. Datorita acesteia vei sti care este produsul potrivit pentru constructiile metalice ale proiectelor tale. Afla din articolul nostru care sunt caracteristicile tipurilor de otel OL 37 si OL 52, diferentele dintre acestea si la ce se pot utiliza. 

Cuprins

Ce inseamna OL?

OL reprezinta simbolul literar pentru otelul laminat. Acesta te va ajuta sa alegi corect otelul, in functie de complexitatea proiectelor, dar si a domeniilor din care fac parte lucrarile. In Romania vei intalni frecvent pentru proiectele de constructie sau renovare, trei tipuri de otel, respectiv: OL 37, OL 44 si OL 52. OL este, asadar, simbolul pentru otelul de uz general, utilizat la realizarea constructiilor metalice. Numerele care urmeaza dupa „OL” indica rezistenta minima de rupere: kilogram pe milimetru patrat (kg/mm²).

In discutiile cu expertii din domeniu sau chiar pe ambalajele produselor vei mai intalni si o a doua simbolistica a acestora, reprezentata prin litera „S” - grupa de otel de constructii si numere ce specifica limita de curgere (N/mm²), fiind aferente simbolurilor pentru rezistenta minima de rupere. Astfel:

  • S 235 - OL 37;
  • S 275 - OL 44;
  • S 355 - OL 52.

otel de uz general

Otel OL 37: caracteristici si utilizari

OL 37 are echivalentul Fe 360/ Euronorm si este considerat un tip de otel maleabil si moale. Materialul este destinat fabricarii de diferite produse supuse doar la eforturi moderate, fiind gasit in numeroase articole pentru constructia cladirilor sau a altor proiecte. OL 37 are drept functie principala imbinarea suprafetelor. Este folosit frecvent in profilele laminate sub diferite forme si marimi.

Intalnit des in proiectele de duritate moderate, OL 37 este potrivit in special pentru ridicarea cladirilor cu design modern, datorita caracterului sau mai maleabil. Este rezistent la coroziune si are conductivitate termica buna. Totodata, materialul este utilizat si in fabricarea caroseriilor autovehiculelor.

Acest tip se foloseste adesea pentru constructii metalice sudate ori imbinate prin alte metode:

  • poduri de cale ferata;
  • rezervoare;
  • stalpi;
  • ferme;
  • plase sudate pentru beton armat;
  • lanturi;
  • elemente de structuri portante de utilaje si masini.

Otel OL 52: caracteristici si utilizari

Otelul OL 52 este folosit in constructiile supuse la trafic intens, la presiune puternica si expuse la coroziune, intemperii, cicluri de inghet-dezghet, substante chimice sau alti factori puternici. 

Acest material durabil si rezistent este potrivit pentru proiectele de fundatie, armaturi sau alte lucrari complexe pentru numeroase tipuri de proiecte si domenii. Se comercializeaza sub diferite dimensiuni si forme, la preturi atragatoare. Otelul OL 52 este echivalent cu Fe 510/ Euronorm.

Se foloseste pentru constructii metalice puternic solicitate, precum:

  • cai de rulare;
  • macarale;
  • sasiuri de autovehicule;
  • rezervoare ce au o capacitate mare.

Tipurile de otel OL 37 si OL 52: diferente

Cost

OL 52 este un material mai puternic, rezistent si sustenabil spre deosebire de OL 37, de aceea si costurile de achizitie vor fi mai mari.

Sudarea si prelucrarea materialului

OL 37 este utilizat adesea la imbinari si in proiecte ce necesita otel ce poate fi indoit. Pe de alta parte, OL 52 este mai dificil de prelucrat, sudat, indoit sau rupt.

Consumul materialelor

Pentru constructii cu efort intens este indicat sa alegi OL 52 in defavoarea OL 37. Vei folosi mai putin material pentru constructia in sine, reducand totodata si greutatea finala a cladirii sau structurii respective.

Rezistenta si sustenabilitate

OL 52 rezista o perioada mai lunga de timp si este puternic la eforturi intense, spre deosebire de OL 37 ce se preteaza pentru proiectele cu rezistenta, efort si durabilitate mici sau moderate.

Asemanari intre OL 37 si OL 52

Nu difera mult rezistenta impotriva incarcaturilor repetate sau pulsatorii. Ambele tipuri de OL pot fi utilizate in proiecte de constructie simple sau complexe ce sunt supuse la eforturi, presiuni, temperaturi si socuri moderate. Atat OL 37, dar si OL 52, pot fi achizitionate sub diferite dimensiuni, grosimi si forme.

Ce este otelul OL 44?

In afara de OL 37 si OL 52 mai exista un tip de otel intermediar, respectiv OL 44. Acesta este utilizat independent in fabricarea elementelor de constructii ce sunt supuse la socuri medii sau poate fi folosit impreuna cu unul dintre celelalte doua clase de otel.
La ce sa fii atent cand selectezi otelul?

Tine cont de proiectul tau atunci cand il alegi. Gandeste-te daca trebuie sa tai sau sa indoi mult material in lucrarea pe care urmeaza sa o realizezi sau ai nevoie de o constructie rezistenta la trafic intens, sustenabila si durabila impotriva coroziunii, apei sau a altor factori externi negativi. In functie de proiectul tau, ia in considerare caracteristicile otelului OL 37 si OL 52 si alege materialul potrivit. 

Adauga in cosul de cumparaturi MatHaus necesarul pentru proiectele tale, indiferent de cat de simple sau complexe sunt acestea, iar noi ti-l vom livra oriunde in Romania, prin flota noastră de camioane cu brat specializat pentru descarcat sau cu ajutorul curierilor parteneri.

cumpara otel OL

Te-ar putea interesa și:

Construirea unei case este un proiect ambitios, iar primul pas elementar este construirea fundatiei. Succesul ridicarii unei case depinde foarte mult de felul in care este realizata fundatia. Orice pas gresit in aceasta etapa este foarte dificil si costisitor de modificat dupa finalizarea constructiei, astfel ca trebuie sa acorzi o atentie deosebita intregului proces - de la saparea santurilor pana la turnarea placii de beton.
Cofrajul reprezinta forma rigida in care se toarna betonul pentru a obtine volumul dorit. Cofrarea este o lucrare provizorie (de cele mai multe ori) facuta cu scopul de a pastra forma betonului proaspat in timpul procesului de intarire. Prin urmare, cofrajul este important sa aiba suficient de multa rigiditate si stabilitate pentru a sustine incarcarea data de betonul proaspat in timpul turnarii si al intaririi, sa prezinte etanseitate (sa nu curga laptele de beton pe la imbinarile sale) si sa nu pateze suprafata betonului oferind o imagine inestetica. Cofrajul da forma, conturul si dimensiunea pentru elementele turnate si poate fi alcatuit din diferite materiale, cum ar fi lemn (placaje, panele), otel, aluminiu, plastic s.a. Daca se doreste impresionarea suprafetei de beton se poate folosi un cofraj special, avand diferite texturi si modele care se vor imprima (ca negativ) pe fata vazuta a elementului turnat.
Soclul (braul) este unul dintre cele mai importante elemente exterioare ale unei case, iar izolarea corespunzatoare a acestuia contribuie la trainicia constructiei respective. In afara de factorul estetic, un soclu foarte bine izolat ofera o protectie sporita fatadei, datorita unor materiale ce joaca rolul de zona-tampon, in cazul: Furtunilor puternice; Acumularilor de zapada; Infiltratiilor aparute la nivelul solului. Stropirilor accidentale ale sistemului de irigatie