Ce este pardoseala SPC?
Daca te intrebi ce este pardoseala SPC si ce reprezinta aceasta denumire, trebuie sa stii ca este vorba despre Stone Plastic Composite, mai exact, compozit de piatra cu polimer. Acest tip de pardoseala este o versiune imbunatatita a LVT-ului, datorita compozitului piatra cu polimer, rezolvand din problemele LVT-ului de la expunerea la soare, surse de caldura sau incalzire prin pardoseala. SPC-ul este o pardoseala vinilica, dar reprezinta o interpretare moderna, durabila, mai rezistenta si mai puternica.
Pardoseala SPC este alcatuita din mai multe straturi, fiecare cu un rol bine stabilit in compozitia materialului:
- Stratul de uzura
Este aplicat la exterior si reprezinta stratul de protectie al materialului pe fiecare placa. Substanta folosita este oxidul de aluminiu si joaca un rol important in rezistenta pardoselii SPC in timp. De asemenea, el reda culoarea, structura in relief contribuind la rezistenta la abraziune.
- Strat exterior din vinil
Una dintre caracteristicile principale si importante ale pardoselii SPC consta in textura si imaginea care imita perfect anumite materiale de finisaj precum marmura, lemnul sau alte tipuri de piatra naturala. Stratul exterior din vinil ofera textura pe care pardoseala o va avea si imaginea realistica dupa care alegi placile in functie de incaperea in care vei instala materialul.
- Strat central rigid
Centrul rigid al pardoselii este fabricat din polimer si reprezinta cel mai important element al sau. Ofera rezistenta si durabilitatea excelente ale pardoselii care poate fi folosita chiar si in conditiile celui mai intens trafic.
- Stratul suport
Stratul inferior de suport este la fel de important pentru calitatea produsului, deoarece contine un strat care ofera o oarecare amortizare fonica si, de asemenea, este tratat cu substante care previn formarea mucegaiului si descurajeaza umezeala.
Daca vrei sa alegi solutii noi pentru pardoseala din locuinta, din spatiul pe birouri sau holuri, opteaza pentru SPC. Poate fi combinat si cu parchet, daca ai nevoie de un material mai rezistent pentru zonele cu trafic de intensitate ridicata.
5 motive pentru care sa alegi pardoseala SPC
Ca alternativa pentru spatiile in care ai nevoie de rezistenta si durabilitate, pardoseala SPC aduce o serie de avantaje important de mentionat:
1. Usor de montat
Montarea pardoselii SPC este facila si se bazeaza pe sistemul click, care asigura o imbinare perfecta si simpla. Placile trebuie fixate si apasate cat mai ferm, pentru a te asigura ca rezultatul final este unul cat mai bun.
Poti folosi scule de mana precum ciocanul cu varf cauciucat pentru a apasa placile pardoselii la imbinari. Pardoseala SPC are avantajul de a putea fi instalata pe diverse suprafete precum PAL, lemn, ceramica, beton sau piatra.
2. Foarte rezistenta la impact si uzura
Pardoseala SPC este special creata pentru a face fata uzurii si traficului intens din locuinte sau spatii de birouri si comerciale. Materialul pardoselii din piatra compozit il face extrem de rezistent la impact, zgarieturi si alte tipuri de uzura la care sunt expuse materialele folosite pentru pardoseli.
Stratul exterior de protectie ajuta la evitarea zgarieturilor, mai ales daca alegi pardoseala pentru zonele intens circulate din casa. Durata de viata a placilor de SPC se extinde la aproximativ 15-20 de ani. Initial, este posibil sa fii surprins de faptul ca placile nu sunt foarte groase, dar sunt create specific pentru a suporta greutate, impact si frecare regulata.
3. Este rezistenta la apa
Felul in care se imbina placile pardoselii SPC o fac rezistenta la infiltratiile de apa, iar stratul suport ofera un nivel suficient de izolatie pentru a nu lasa apa sa patrunda sub pardoseala, SPC fiind ideal pentru zonele care sunt expuse la cantitati mai mari de apa, precum baile de acasa sau din birouri, dar si din spatiile din saloanele de infrumusetare de exemplu. Cand alegi parchetul, poti lua in considerare si variantele alternative, chiar daca le folosesti doar pentru anumite spatii din casa sau spatiul comercial.
4. Usor de intretinut
Pardoseala SPC este usor de intretinut si nu necesita substante speciala sau prea multa atentie. De exemplu, parchetul masiv prezinta astfel de probleme si trebuie sa ai mult mai multa grija, sa folosesti produse speciale de curatenie etc. In cazul pardoselii SPC, nu vei mai avea frica de a folosit o cantitate prea mare de apa, deoarece rezistenta la apa este asigurata.
5. Material stabil
Este important de notat ca pardoseala SPC este fabricata dintr-un material stabil, care se dilateaza si contracta mai greu. De aceea, expunerea la soare nu mai este o problema. Mai mult decat atat, pardoseala impermeabila SPC poate fi folosita in cadrul sistemelor de incalzire prin pardoseala.
Dezavantaje ale tipului de pardoseala SPC
Desi ofera multe avantaje, pardoseala SPC poate avea si unele dezavantaje:
- in functie de producator, unele tipuri de pardoseala SPC pot fi sensibile la umiditate;
- daca se uzeaza sau se strica, nu pot fi reparate, ci doar inlocuite;
- din punct de vedere imobiliar, nu adauga valoare proprietatii cum o face parchetul din lemn, in ciuda durabilitatii sale.
Acum ca stii ce inseamna pardoseala SPC, poti opta pentru aceasta in urmatorul proiect de amenajare. In general, se foloseste la scala mare in spatiile comerciale si cele de birouri, dar este o alegere potrivita si pentru spatiile rezidentiale. Finisajele pentru amenajarile interioare sunt elemente esentiale ale unui spatiu bine pus la punct, asa ca alege doar produse moderne si materiale de ultima generatie.