Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Ghid de cumparare a scarilor si schelelor

Actualizat: 01.07.2021 / Publicat: 09.03.2021 / Timp lectură: 3 min

Alese corect si folosite corespunzator, scarile si schelele iti fac munca mai usoara si mai sigura. De la cele mai simple la cele mai sofisticate, aceste echipamente sunt disponibile in diferite modele si dimensiuni in functie de necesitati. Cum aleg scarile si schelele in functie de inaltimea spatiului de lucru? Scari duble Scari extensibile Scari articulate Schele Scari si schele: aluminiu sau lemn?

Cuprins

Cum aleg scarile si schelele in functie de inaltimea spatiului de lucru?

  • Scari: adauga 1 metru la inaltimea scarii si vei obtine inaltimea maxima de acces - in functie de asta, iti vei da seama care este scara potrivita pentru spatiul la care trebuie sa ajungi. Masuratoarea corespunde cu pozitia in picioare pe scara, nu mai sus de a cincea treapta (numarand de sus in jos).
  • Schele: inaltimea spatiului de lucru trebuie sa fie egala cu inaltimea schelei + 2 metri.

Pentru a avea acces la o inaltime mica, in spatii inguste si pentru lucrari punctuale, care-ti permit sa te tii cu o mana de scara, iar cu cealalta sa lucrezi, poti opta pentru:

  • scara simpla. Se sprijina de un perete si se foloseste la lucrari interioare si exterioare. Nu se utilizeaza niciodata drept pasarela intre doua puncte;
  • scara articulata. Se articuleaza pentru obtinerea formei de care ai nevoie pentru a ajunge la suprafata de lucru. Se sprijina de un perete sau se foloseste pe post de minischela, cu o scandura. Este recomandata in special pentru tunsul gardurilor vii si lucrari interioare.

Pentru a avea acces la o inaltime medie, poti alege:

  • scara transformabila cu 2 planuri. Se poate sprijini de un zid, folosi ca scara dubla ori asezata pe trepte. Este recomandata pentru tunderea gardurilor vii, lucrarile pe acoperis, la fatada si a celor de elagaj;
  • scara culisanta cu 2 planuri. Este proiectata pe doua planuri culisante. Se foloseste cu un punct de sprijin si se manevreaza cu ajutorul unei sfori. Este ideala in special pentru lucrarile de elagaj, pe acoperis si la fatada.

Pentru a avea acces la o inaltime mare, poti opta pentru:

  • scara transformabila cu 3 planuri. Se poate aseza in doua pozitii ce necesita punct de sprijin si in doua-trei pozitii in care devine autostabila. Este recomandata pentru tunsul gardului viu, a pomilor, dar si pentru cele de elagaj, pe acoperis si la fatada;
  • scara culisanta cu 3 planuri. Necesita un punct de sprijin si se manevreaza cu ajutorul unei sfori. Se poate folosi pentru lucrarile pe acoperis, de elagaj sau la fatada.

Scari duble

Scarile duble au forma similara literei A. Acestea se desfac si fiecare latura se blocheaza pentru a mentine scara intr-o pozitie corecta si sigura. De obicei, doar o latura a scarii are trepte, insa exista si modele cu trepte pe ambele laturi. Scarile duble se aseaza pe o suprafata stabila. De cele mai multe ori, se folosesc la lucrari interioare, precum montarea unui ventilator pe tavan sau varuirea unei bolte.

Scari extensibile

Scarile extensibile sunt formate dintr-o latura de baza si una sau doua sectiuni care se extind, ajutandu-te sa ajungi la diferite inaltimi. Acestea au sisteme de siguranta care tin scara stabila la inaltimea la care vrei s-o folosesti. Scarile extensibile de mari dimensiuni sunt prevazute cu un sistem de scripeti care iti permite sa prelungesti echipamentul cu usurinta. Latura de baza are, de obicei, picioare pivotante (de sprijin) care se pot ajusta in functie de unghiul la care este asezata scara, pentru a-i asigura stabilitatea.

Scarile extensibile au nevoie de o suprafata de sprijin, precum un perete. Acestea sunt, de obicei, mai mari decat scarile simple si cele duble si pot fi folosite pentru lucrari exterioare, precum vopsirea fatadei sau curatarea jgheaburilor.

Scari articulate

Scarile articulate sunt foarte versatile si pot fi o investitie buna daca nevoile tale sunt variate. In functie de model, o astfel de scara poate fi folosita pe post de scara simpla, dubla, extensibila, ori chiar schela.

Scara articulata


Schele

Schelele sunt recomandate atunci cand lucrezi pe o suprafata mare, cu ambele maini. Schelele pot fi culisante, cu rotile, ori fixe - toate acestea te ajuta sa ai libertate de miscare si sa lucrezi cu usurinta la inaltime. Ele au dimensiuni diferite si pot fi folosite atat la interior, cat si la exterior, langa un perete, ori in mijlocul unei incaperi.

  • Schela simpla se instaleaza pe un sol plat.
  • Schela cu functie de reglare a nivelului este prevazuta cu stabilizatori reglabili si poate fi instalata pe un sol plat, dar si pe soluri denivelate, inclusiv pe trepte.

Schela

Scari si schele: aluminiu sau lemn?

Scarile si schelele din aluminiu sunt rezistente si usoare, ceea ce le face simplu de manevrat si transportat. In plus, acest material nu rugineste.

Datorita conductivitatii electrice a aluminiului, nu este recomandata folosirea echipamentelor din metal pentru proiecte ce implica energia electrica sau care se desfasoara in apropierea unei surse de curent electric - in astfel de cazuri, poti opta pentru o scara din lemn.

Verificăm întotdeauna cu specialiștii MatHaus pentru a-ți prezența cele mai bune și concrete informații în articolele noastre. Mai mult, dacă ai în desfășurare un proiect similar sau te pregăteșți să începi unul, nu uită că poți oricând să comanzi produsele necesare online.

Astfel economiseșți timpul petrecut în trafic și în magazine. Noi putem livra orice tip de material la tine acasă sau direct la șantier. Indiferent de greutatea sau cantitatea comenzii, venim fie prin flota noastră de camioane specializate și dotate cu braț mecanizat pentru descărcat sau prin curierii parteneri.

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Linoleumul este un material pentru podea fabricat din elemente 100% naturale. Este alcatuit dintr-un amestec de ulei de in, calcar, faina de lemn, de pluta, rasini si pigmenti naturali. Linoleumul este produs din elemente organice pure si nu contine niciun fel de substante chimice. Este un material ecologic si foarte durabil, mai costisitor in comparatie cu un covor din PVC, cu care este adesea confundat, acesta din urma fiind realizat din policlorura de vinil.
Tipuri de adezivi pentru proiecte de bricolaj - utilizare, materiale destinate, accesorii necesare Vrei sa lipesti rapid un obiect din casa, dar nu stii cum sa alegi adezivul potrivit? Noi iti vom arata mai jos principalele tipuri de adezivi, in functie de materialul pe care trebuie sa il lipesti, modul de aplicare si accesoriile necesare pentru utilizarea acestora.
Daca ai devenit un mic fermier, te preocupa ingrijirea gradinii, a livezii, inseamna ca ai nevoie sa iti utilezi gospodaria cu o motosapa sau un motocultor pentru intretinerea pamantului. Tehnologia a evoluat si cu siguranta si tu vrei sa beneficiezi de avantajele ei pentru a-ti usura munca. Dar cum modelele de utilaje agricole sunt variate, cel mai probabil te intrebi ce diferente sunt intre motosapa si motocultor. Urmareste ghidul pe care ti-l punem la dispozitie pentru a face alegerea potrivita gospodariei tale.
In cazul in care ti-ai achizitionat o bormasina pentru a da gauri, fie ca ai de montat rafturi, polite in living, de asamblat mobilierul nou cumparat, fie de asezat un tablou pe perete, inseamna ca te afli in etapa de alegere a burghielor. Daca te afli in plin proces de amenajare sau esti un pasionat al proiectelor DIY, bormasina este instrumentul pe care il folosesti mai mult decat oricare altul. Varietatea aplicatiilor la care se utilizeaza se datoreaza burghielor atasate. Fiecare burghiu este potrivit pentru un anumit material sau o lucrare. In acest articol vei primi informatiile necesare pentru a sti de ce burghie ai nevoie pentru proiectul tau.