Care sunt materialele și uneltele necesare?
- Cărămizi speciale pentru pavaj
- Țăruși și sfoară pentru a trasa limitele aleii
- Nisip
- Hârleț
- Ciocan cu cap de cauciuc
- Lac impermeabilizant pentru exterior
- Polizor sau o daltă cu lamă lată și ciocan de tâmplărie (cu vârful spintecat)
- (opțional) Borduri pentru a delimita mai bine aleea de spațiul verde din jur
- (opțional) Pietriș
Cum construiești aleea din cărămidă?
1. Înainte de toate, hotărăște:
- care va fi lungimea și lățimea aleii;
- ce model îți dorești să obții;
- în ce fel vei monta cărămizile pentru a obține modelul respectiv;
- câte cărămizi încap pe un rând; o cărămidă standard are 240 mm lungime şi 115 mm lăţime, dar este bine să consulți magazinul nostru online pentru a vedea ce cărămizi îți plac și să faci calculele în funcție de dimensiunile lor. În cazul în care ai cărămizi rămase de la alte proiecte, măsoară-le pentru a ști dacă îți ajung sau trebuie să mai completezi.
2. Trasează perimetrul aleii folosind tărușii și sfoara.
3. Cu hârlețul, sapă un șanț cu adâncimea de 20 cm + 20 de margaritar dacă folosești doar nisip și de 20 cm dacă alegi sa folosești și pietriș.
4. Dacă ai optat pentru delimitarea aleii, fixează bordurile în sol bătându-le ușor cu ciocanul de cauciuc; opteaza pentru mortar.
5. În șanțul format, așterne un pat de nisip gros de 10 cm și tasează-l foarte bine. Acest strat trebuie să fie cât mai compact și mai neted. Adaugă pietrișul în cazul în care optezi pentru folosirea acestuia; tasează-l foarte bine.
6. Începe să montezi cărămizile din cel mai vizibil punct.
7. Așează fiecare bucată și fixeaz-o în patul de nisip cu ajutorul ciocanului cu cap de cauciuc. În acest fel, vei obține o suprafață cât mai uniformă.
8. Dacă trebuie să tai pe alocuri unele cărămizi astfel încât acestea să se încadreze în modelul aleii, măsoară-le cu atenție și folosește polizorul sau o daltă cu lamă lată și un ciocan de tâmplărie.
9. După ce ai așezat toate cărămizile, studiază lucrarea și ajustează golurile dintre piese. Te poți folosi de o daltă pe care o vei introduce în rosturile formate și vei împinge cărămida pe care vrei s-o deplasezi până obții rezultatul dorit.
10. Umple rosturile dintre cărămizi cu nisip pentru a fixa piesele definitiv. Trebuie un nisip special pentru rosturi, astfel incat sa nu iasa saruri/eflorescente
11. Pentru a te asigura că rosturile sunt umplute corespunzător, udă aleea cu un furtun și completează toate golurile cu nisip umed.
12. După ce aleea se usucă, mătur-o bine și acoperă cărămizile cu unul sau mai multe straturi de lac impermeabilizant care le va face rezistente și durabile.
Pentru a obține un decor și mai interesant, poți intercala cărămizile cu diverse alte materiale, precum: bucăți de lemn, mozaic, piatră naturală, gresie pentru exterior sau pietriș.
Care sunt avantajele aleilor din cărămidă?
În afară de aspectul lor plăcut, aleile din cărămidă au multe alte avantaje. Iată câteva dintre acestea!
- Pot fi montate atât direct pe pământ, cât și pe un suport de beton.
- Fiind utilizate la construcția structurilor portante, cărămizile asigură aleilor o durată lungă de viață, dacă sunt folosite doar pentru trafic pietonal și dacă aplici un strat de lac care să le ofere impermeabilitate. În caz contrar, apa absorbită de cărămizi le scade rezistența în urma ciclurilor de îngheț-dezgheț.
- Se pot repara ușor și rapid.
- Se pot monta într-o varietate mare de modele.
"
Dacă sfaturile de mai sus îți sunt utile și ești gata să le pui în practică, te așteptăm și în magazinul nostru online. Găsești materiale pentru construit, renovat, reparat sau orice proiect de bricolat ai în derulare. Comanda online rapid și economisește timpul petrecut în magazine.
Indiferent de cantitatea sau greutatea materialelor noi avem posibilitatea de a livra oriunde fie cu flota noastră de camioane specializate cu brat de descărcare sau prin curieri oriunde acasă sau direct la șantier.
"