Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Regular Phone Icon 2 MINUTE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Cum construiești o alee din cărămidă în curte și grădină

Actualizat: 13.08.2021 / Publicat: 15.12.2020 / Timp lectură: 3 min

Folosind cărămizi pe care le poți cumpăra online ori din magazinele fizice sau care ți-au rămas de la alte lucrări, poți construi o alee în curte sau grădină. Este o idee practică, simplu de pus în aplicare, ce îți va înfrumuseța spațiul din jurul casei și pe care o poți duce la bun sfârșit într-un singur weekend. Îți explicăm în continuare care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi. Care sunt materialele și uneltele necesare? Cum construiești aleea din cărămidă? Care sunt avantajele aleilor din cărămidă?

Cuprins

Care sunt materialele și uneltele necesare?

  • Cărămizi speciale pentru pavaj
  • Țăruși și sfoară pentru a trasa limitele aleii
  • Nisip
  • Hârleț
  • Ciocan cu cap de cauciuc
  • Lac impermeabilizant pentru exterior
  • Polizor sau o daltă cu lamă lată și ciocan de tâmplărie (cu vârful spintecat)
  • (opțional) Borduri pentru a delimita mai bine aleea de spațiul verde din jur
  • (opțional) Pietriș

Cum construiești aleea din cărămidă?

1. Înainte de toate, hotărăște:

  • care va fi lungimea și lățimea aleii;
  • ce model îți dorești să obții;
  • în ce fel vei monta cărămizile pentru a obține modelul respectiv;
  • câte cărămizi încap pe un rând; o cărămidă standard are 240 mm lungime şi 115 mm lăţime, dar este bine să consulți magazinul nostru online pentru a vedea ce cărămizi îți plac și să faci calculele în funcție de dimensiunile lor. În cazul în care ai cărămizi rămase de la alte proiecte, măsoară-le pentru a ști dacă îți ajung sau trebuie să mai completezi.

2. Trasează perimetrul aleii folosind tărușii și sfoara.

3. Cu hârlețul, sapă un șanț cu adâncimea de 20 cm + 20 de margaritar dacă folosești doar nisip și de 20 cm dacă alegi sa folosești și pietriș.

4. Dacă ai optat pentru delimitarea aleii, fixează bordurile în sol bătându-le ușor cu ciocanul de cauciuc; opteaza pentru mortar.

5. În șanțul format, așterne un pat de nisip gros de 10 cm și tasează-l foarte bine. Acest strat trebuie să fie cât mai compact și mai neted. Adaugă pietrișul în cazul în care optezi pentru folosirea acestuia; tasează-l foarte bine.

6. Începe să montezi cărămizile din cel mai vizibil punct.

7. Așează fiecare bucată și fixeaz-o în patul de nisip cu ajutorul ciocanului cu cap de cauciuc. În acest fel, vei obține o suprafață cât mai uniformă.

8. Dacă trebuie să tai pe alocuri unele cărămizi astfel încât acestea să se încadreze în modelul aleii, măsoară-le cu atenție și folosește polizorul sau o daltă cu lamă lată și un ciocan de tâmplărie.

9. După ce ai așezat toate cărămizile, studiază lucrarea și ajustează golurile dintre piese. Te poți folosi de o daltă pe care o vei introduce în rosturile formate și vei împinge cărămida pe care vrei s-o deplasezi până obții rezultatul dorit.

10. Umple rosturile dintre cărămizi cu nisip pentru a fixa piesele definitiv. Trebuie un nisip special pentru rosturi, astfel incat sa nu iasa saruri/eflorescente

11. Pentru a te asigura că rosturile sunt umplute corespunzător, udă aleea cu un furtun și completează toate golurile cu nisip umed.

12. După ce aleea se usucă, mătur-o bine și acoperă cărămizile cu unul sau mai multe straturi de lac impermeabilizant care le va face rezistente și durabile.

Pentru a obține un decor și mai interesant, poți intercala cărămizile cu diverse alte materiale, precum: bucăți de lemn, mozaic, piatră naturală, gresie pentru exterior sau pietriș.

Care sunt avantajele aleilor din cărămidă?

În afară de aspectul lor plăcut, aleile din cărămidă au multe alte avantaje. Iată câteva dintre acestea!

  • Pot fi montate atât direct pe pământ, cât și pe un suport de beton.
  • Fiind utilizate la construcția structurilor portante, cărămizile asigură aleilor o durată lungă de viață, dacă sunt folosite doar pentru trafic pietonal și dacă aplici un strat de lac care să le ofere impermeabilitate. În caz contrar, apa absorbită de cărămizi le scade rezistența în urma ciclurilor de îngheț-dezgheț.
  • Se pot repara ușor și rapid.
  • Se pot monta într-o varietate mare de modele.

Pavaje gradina

"

Dacă sfaturile de mai sus îți sunt utile și ești gata să le pui în practică, te așteptăm și în magazinul nostru online. Găsești materiale pentru construit, renovat, reparat sau orice proiect de bricolat ai în derulare. Comanda online rapid și economisește timpul petrecut în magazine.
Indiferent de cantitatea sau greutatea materialelor noi avem posibilitatea de a livra oriunde fie cu flota noastră de camioane specializate cu brat de descărcare sau prin curieri oriunde acasă sau direct la șantier.

 

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

"

Te-ar putea interesa și:

Ipsosul este un material de constructii natural si nepoluant, obtinut prin arderea pietrei de gips la temperaturi de pana la 3000°C. Se aplica atat pe zidarii traditionale (piatra), cat si pe suprafete constructive moderne (betonul). Daca ipsosul aplicat pe zidarii traditionale se poate aplica fara probleme direct pe suprafata de lucru, cel din a doua categorie functioneaza alaturi de un strat intermediar, pentru o mai buna aderenta.
Daca esti in cautarea unui material de constructie economic, durabil si usor de pus in opera, inseamna ca cercetezi optiunea devenita tot mai populara si anume OSB-ul, despre care iti doresti sa afli cele mai importante informatii. OSB este acronimul de la Oriented Stand Board, adica o placa din aschii de lemn orientate. Mai multe straturi de aschii, de diferite marimi si forme, sunt lipite cu rasini sintetice si presate la cald pentru a forma o placa OSB. Pentru obtinerea unei foarte bune rezistente, aschiile sunt dispuse intretaiat, aspect care diferentiaza OSB-ul de celelalte placi derivate din lemn, cum este PAL-ul, MDF-ul ori placajul. Daca de multe ori ai auzit de OSB si utilizarea lui in proiecte variate, daca te intrebi ce avantaje iti aduce folosirea acestui material, este momentul sa cunosti toate informatiile.
Un tavan casetat este un tavan fals, mai precis un plafon secundar suspendat de cel principal. Stim foarte bine ca renovarea tavanului joaca un rol esential in orice proces de amenajare. Solutiile pot fi diverse, de la acoperirea cu lavabila si pana la tavanul din gips-carton, din polistiren sau tavanul casetat. In cazul in care ai optat pentru acesta din urma, inseamna ca ai aflat deja ca instalarea lui poate reprezenta urmatorul tau proiect DIY. Astfel, daca iti doresti un elegant aspect estetic al incaperii cu ajutorul tavanului casetat si vrei sa duci la indeplinire procesul de montare, tine cont de pasii pe care ii vei avea de urmat.
In termeni tehnici, sistemul structural compus din pereti de zidarie, combinati cu centuri si stalpisori din beton armat, poarta denumirea de ZIDARIE CONFINATA. Zidaria prevazuta cu elemente pentru confinare contribuie in mod semnificativ la rezistenta peretilor unei cladiri, consolidandu-le structura atat pe verticala (stalpisorii), cat si pe orizontala (centuri). Principalele caracteristici ale stalpisorilor in cadrul unei zidarii portante confinate: Asigura legatura peretilor cu fundatiile; Consolideaza colturile si intersectiile peretilor; Suplinesc zidaria, in cazul golurilor mai mari de 2mp. Principalele caracteristici ale centurilor in cadrul unei zidarii portante confinate: Asigura un comportament unitar al peretilor din structura constructiei; Preiau si transmit fortele seismice catre peretii constructiei respective.