Găsește repede ce ai nevoie

Cum calculez necesarul de parchet laminat?

Parchetul laminat este o optiune ideala pentru pardoseala unei case. Modelele sunt variate, aspectul oferit unul elegant, iar pretul accesibil bugetului alocat. Daca vrei sa te bucuri de frumusetea parchetului laminat in mai multe dintre camerele locuintei tale, inseamna ca vrei sa stii cate pachete trebuie sa cumperi. Din acest articol vei afla modalitatea de calcul pentru necesarul de parchet laminat, astfel iti vei putea alcatui si bugetul pentru aceasta parte a renovarii.

Cum calculez de cat parchet laminat am nevoie?

Pasii pe care ii ai de urmat sunt foarte simpli. Iata ce ai de facut:

  • Masoara lungimea si latimea camerei unde urmeaza sa montezi parchetul. Cu o ruleta realizeaza cu atentie masuratorile. Noteaza lungimea si latimea pe un carnetel sau o hartie.
  • Calculeaza aria suprafetei. Acum ca stii dimensiunile camerei, inmulteste lungimea cu latimea pentru a afla aria. Ai mai multe camere in care vei monta parchet laminat? Aduna la final toate ariile obtinute.
  • Aria = Lungime x latime

Daca este o suprafata in forma de patrat, vei calcula Latura x Latura. Prin urmare, este simplu sa faci calculul in cazul unei camere dreptunghiulare sau patrate. Daca este o suprafata neregulata, atunci va trebui sa o imparti in mai multe dreptunghiuri mai mici si sa calculezi separat aria pentru fiecare. La final vei aduna toate rezultatele si vei obtine aria totala.

  • Adauga procentul de pierderi - la montarea parchetului laminat este intotdeauna nevoie sa tii cont si de pierderile de material, datorate faptului ca placile trebuie taiate ca sa se potriveasca perfect cu dimensiunea suprafatei care trebuie acoperita (ex.: la capatul randurilor, la tocurile usilor). Inevitabil apar deteriorari.
  • Recomandarea este sa adaugi un procent de 5% - 10% la rezultatul obtinut anterior, adica aria camerei (L x l). Daca montajul il va face un profesionist, surplusul poate fi de 5%. In cazul in care vrei sa montezi singur parchetul laminat sau daca sunt multe unghiuri mici ori curbe, este bine sa iti iei o marja de 10%.
  • Aria camerei (L x l) + 5% = Necesarul total de parchet laminat

Exemplificare: (5 x 7) + 5% = 35 + 5% = 35 + (5 : 100 x 35) = 35 + 1.75 = 36.75 m² pentru comanda finala de parchet laminat

  • Transpune numarul de metri patrati in cutii necesare de parchet. Scopul tau final este sa stii cate cutii de parchet laminat sa cumperi. Indiferent de modelul ales, pe cutia de parchet laminat producatorul specifica numarul de metri patrati pe care lamelele le acopera, ca de exemplu 1.864 m². Ca sa afli necesarul de cutii, numarul pe care l-ai calculat anterior (cu aria si surplusul pentru pierderi) il vei imparti la numarul de metri patrati pe care ii acopera o cutie.

Exemplificare: 36.75 m² (necesarul final de parchet laminat) : 1.864 m² (suprafata acoperita de o cutie) = 19.71, rezulta ca va trebui sa cumperi 20 de cutii de parchet laminat

Acum, ca te-ai hotarat asupra modelului de parchet si stii si necesarul de cutii, poti alege sa plasezi comanda chiar online pe MatHaus.ro. Datorita serviciului de transport specializat pe care ti-l punem la dispozitie, nu ai nici cea mai mica grija, economisesti timp. Tine cont ca pe langa parchetul laminat va trebui sa iti alegi si plintele in deplina concordanta. Ai intrebari? Echipa noastra de specialisti iti sta la dispozitie, oferindu-ti consiliere telefonica. Spor la realizarea listei de cumparaturi!

Te-ar putea interesa și: