Tipuri de hala metalica
Exista mai multe tipuri de hale metalice, fiecare dintre acestea avand un anumit scop: industrial, agricol, pentru agrement, pentru depozitare, productie etc. Pentru alegerea tipului de hala potrivit este important sa ai in vedere atat cerintele tale, cat si activitatile cotidiene si domeniul din care face parte businessul tau.
Hala industriala
Majoritatea activitatilor industriale se realizeaza in hale metalice datorita costului redus al materialelor si a manoperei, dar si perioadei scurte de constructie. O hala metalica poate fi ridicata in maximum 30 de zile, in cazul in care angajezi o firma specializata in domeniu.
Iata care sunt utilizarile unei astfel de constructii:
- industria alimentara. Hala este folosita pentru productia sau fabricarea alimentelor din comert, sub diferite forme. Ramurile pot tine de industria: zaharului, produselor de carne, lactatelor, fainoaselor, bauturilor alcoolice, tutunului, fructelor si legumelor etc;
- industria auto. Hala metalica este potrivita pentru service-uri auto-moto, spalatorii, statii ITP;
- industria comertului. Pentru industria comertului exista o plaja exinsa de activitati pentru care se poate folosi o hala industriala, de la depozitarea stocurilor de marfa, la amenajarea pietelor, a centrelor comerciale sau chiar a festivitatilor din perioada sarbatorilor.
Hala agricola
Hala agricola este potrivita pentru depozitarea recoltei, indiferent de sezonul din an, pentru cresterea si adapostul animalelor. De asemenea, poate fi folosita depozitarea utilajelor si masinariilor, fie a celor de dimensiuni mari precum tractoare sau combine sau unelte precum lopata, grebla, foarfeci etc.
Sala de sport si de agrement
Halele metalice sunt constructii ce pot fi utilizate si pentru activitatile fizice saptamanale ale elevilor din scoli, licee si nu numai. Cu atat mai mult, in astfel de cladiri se pot sustine si numeroase sporturi, de la handbal, la fotbal, baschet, tenis, volei, se poate amenaja chiar si o sala de fitness. Halele metalice pentru salile de sport si agrement indeplinesc toate normele de securitate pentru protectia copiilor si adultilor.
Avantajele constructiei unei hale metalice
Halele metalice se monteaza rapid
Constructia halelor metalice se realizeaza foarte rapid. Unele hale pot fi construite in mai putin de 30 de zile, insa trebuie sa ai in vedere dimensiunea acestora, materialele folosite, echipa care o va realiza si zona geografica in care va fi aceasta amplasata.
Halele metalice pot fi realizate in functie de nevoile clientului
Structurile metalice permit ajustari si extinderi in timp. O hala de dimensiuni mici se poate modifica, largind spatiul de activitate. De exemplu, daca ai o ferma sau o firma start-up, poti incepe cu o hala de dimensiuni reduse si pe masura ce afacerea ta va creste, vei putea mari si spatiul halei.
Halele metalice sunt ignifuge
Riscul aparitiei unui incendiu in hala metalica este scazut deoarece toate materialele folosite pentru construirea structurii sunt ignifuge sau ignifugate. Astfel, acestea sunt potrivite inclusiv pentru industriile agricole si de agrement.
Halele metalice nu afecteaza mediul
Inca un aspect important este ca materialele si componentele din care este construita o hala metalica, indiferent de dimensiuni, sunt fie reciclate, fie reciclabile dupa ce este demontata.
Halele metalice au costuri reduse
Spre deosebire de structurile clasice de zidarie, costul manoperei unei hale metalice poate ajunge pana la 50% mai mic. Partile componente din prefabricate sunt si usor de montat. In plus, componentele in sine au preturi mai mici decat materialele necesare pentru construirea unei cladiri din blocuri de BCA, caramida sau panouri de beton.
Constructia unei hale metalice: materiale necesare
Halele metalice se construiesc intotdeauna din otel, pentru ca acest material le asigura o rezistenta mare la socuri, intemperii si trecerea timpului. Citeste mai jos care sunt cele mai importante materiale de care ai nevoie pentru construirea unei hale metalice de calitate de la elementele pentru structura de rezistenta, la acoperis si pereti!
- materiale pentru cofraje. Realizarea cofrajelor este extrem de importanta in construirea halelor metalice. Cofrajul este un material multifunctional, ce poate fi taiat in diferite forme si dimensiuni. La noi vei gasi o gama extinsa de produse pentru fabricarea cofrajelor, de la grinzi, la popi metalici, decofrol si diferite placi de calitate;
- tevi din otel si profile metalice. Poti fi utilizate pentru realizarea structurilor de sustinere. De asemenea, se pot folosi si in constructia grizilor sau planseelor. Profilele metalice sunt potrivite pentru hale comerciale, agricole si nu numai;
- ciment. Acesta este folosit pentru umplerea cofrajelor. Alege doar ciment de calitate pentru realizarea betonului superior, de la firme precum Holcim, Romcim, HeidebergCement etc;
- vata bazaltica. Nu ar trebui sa lipseasca din componenta structurii halei metalice, mai ales daca businessul tau face parte din domeniul agriculturii si adapostesti animale. Acest material va ajuta la termoizolarea constructiei;
- panouri Sandwich termoizolante. Panourile Sandwich sunt multifunctionale si unele dintre cele mai usoare componente pentru montarea peretilor si acoperisului unei structuri metalice. Acestea pot fi fabricate la comanda, fiind potrivite pentru orice dimensiune de hala;
- jgheaburi. Acestea sunt esentiale pentru protectia acoperisului si peretilor deoarece colecteaza si evacueaza apa de ploaie. Exista diferite dimensiuni ce pot fi alese in functie de suprafata acoperisului, dar si de inaltimea structurii metalice.
Constructia unei hale metalice: etape de urmat
Inainte de a incepe proiectul propriu-zis, este important sa iei in calcul cateva criterii esentiale, si anume:
- dimensiunea halei metalice;
- costul materialelor;
- semnarea si aprobarea tuturor autorizatiilor de lucru pentru hala metalica;
- locul constructiei: hala metalica in extravilan sau in intravilan;
- spatiul potrivit pentru desfasurarea activitatilor;
- camere pentru grup sanitar si bucatarie (daca este cazul);
- spatiu pentru instalarea ventilatiei si a sistemului de aer conditionat;
- utilitati.
Etapa de productie
Echipa care va realiza proiectul viziteaza santierul de lucru pentru a determina cea mai buna abordare a proiectului, identificand tipul solului, dimensiunea, cotele potrivite pentru hala, amplasarea in spatiu etc.
Producatorul va realiza proiectul tehnic al constructiei in baza informatiilor de pe santier pentru ca lucrarea sa poata obtine autorizatiile necesare. Imediat dupa semnarea documentelor, persoanele care se ocupa de proiect vor fabrica componentele pentru structura de rezistenta a halei metalice, precum stalpii, profilele, grinzile metalice etc.
Etapa de montaj
Etapa de montaj presupune asamblarea tuturor materialelor pe santierul propriu-zis, incepand de la turnarea unei fundatii din beton armat si pana la realizarea structurii metalice si invelirea scheletului cu termoizolat, pereti si acoperis. Exista o serie de pasi ce trebuie urmati, astfel:
- conturul si santurile halei - trebuie trasate confort proiectului tehnic (pentru halele mici se poate realiza manual, iar pentru cele de dimensiuni mari se recomanda folosirea unui miniexcavator);
- cofrarea si armarea - se realizeaza din armaturi din otel;
- turnarea betonului - se realizeaza treptat, turnandu-se in forme speciale, apoi acestea sunt compactate cu ajutorul unui vibrator. Platforma de beton va fi turnata peste fundatie;
- montarea structurii metalice - se realizeaza dupa ce betonul se usuca complet, inaltandu-se structura metalica de rezistenta cu ajutorul unei macarale;
- montarea invelitoarei halei - se monteaza acoperisul cu materialul dorit: tabla prefaltuita sau alte tipuri de materiale de constructie pentru invelitoarea halei metalice;
- montarea peretilor halei - printre cele mai populare materiale pentru pereti sunt panourile de tip Sandwich, fiind un material extrem de montat si de manevrat. Dupa montarea peretilor se vor pune usile, ferestrele si alte orificii pentru instalatii si ventilatie.
Cat costa un proiect de hala metalica?
Preturile pentru construirea halelor metalice difera de la un proiect la altul, astfel dimensiunea, termoizolarea, fundatia, stalpii si strucura in sine vor avea un cost diferit pentru fiecare lucrare.
Cu cat hala metalica este mai mare, cu atat costul structurii va fi mai mic. In foarte multe cazuri, halele mici care au in jur de 100 metri patrati (cele personale sau pentru firmele mici), pot avea preturi mai mari, deoarece structurile metalice devin avantajoase de abia dupa 500 mp.
De exemplu, pentru o hala de 100 mp cu 14 m lungime in exterior si 7 m latime in exterior, pretul (fara TVA) ar porni de la 70 de euro pe metru patrat. Asadar, pentru o cladire cu structura metalica de 100 mp vei investi un minimum de 7000 de euro (pentru manopera, transport si materiale).
Hala metalica este o cladire multifunctionala, cu structura, instalatii, echipamente speciale, termoizolatie si pardoseala de calitate, avand numeroase beneficii indiferent de domeniul sau scopul pentru care este aceasta construita. Asadar, asigura-te ca tii cont de toate informatiile si sfaturile practice primite si ca apelezi la o echipa de experti care sa te indrume catre cele mai bune rezultate pentru construirea halei metalice dorite!
Dacă articolul nostru despre constructia unei hale metalice ți-a fost de ajutor, nu uita că poți oricând să comanzi online materialele necesare pentru astfel de lucrări. De la panouri Sandwich, jgheaburi si pana la materiale termoizolante: vata bazaltica si utilaje si unelte manuale. Indiferent de cantitatea dorita, noi putem livra oriunde la tine acasa sau direct la locatia constructiei in desfasurare fie prin flota noastra de camioane specializate cu descarcare mecanizata, fie prin curierii parteneri.