Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Amenajare living clasic: Cum alegi finisajele si culorile?

Actualizat: 15.09.2023 / Publicat: 23.02.2022 / Timp lectură: 4 min
Stilul clasic in amenajarile interioare ofera impresia unui spatiu elegant, armonios si placut. Descopera in acest articol care sunt elementele definitorii pentru un living clasic, cum realizezi finisajele si cum alegi mobila si culorile potrivite.

Cuprins

Amenajarea unui living clasic: Sfaturi practice

Pentru o amenajare reusita a unui living in stil clasic, urmareste recomandarile urmatoare, referitoare la materialele pentru finisaje si decor, la selectarea mobilierului, la iluminatul natural si artificial, precum si la aranjarea camerei. Pentru mai multe idei de amenajare, gaseste inspiratie in aceste articole.

Alege materiale naturale

Atat pentru renovarea livingului, cat si pentru mobilarea si decorarea lui foloseste materiale naturale: lemn masiv, marmura, candelabre din cristal, matase, bumbac, covoare din lana, sfesnice din argint sau din bronz etc.

Creeaza simetrie

Stilul clasic este caracterizat, printre altele, de armonie. De regula, in jurul unui punct central din living, cum ar fi un semineu, sunt asezate simetric elemente identice de mobilier sau de decor. De exemplu, poti aranja de o parte si de alta unei mese de cafea doua fotolii si lampadare cu abajur din material textil.

Selecteaza mobilier de calitate superioara

Spre deosebire de mobilierul in stil baroc sau rococo, cel clasic are linii simplificate, cu un rol functional. Acesta trebuie sa fie realizat din materiale de calitate superioara, preferabil la comanda, cu tapiterii din catifea, bumbac, satin sau matase. 

Pentru un living clasic, poti alege mobila in stil Ludovic al XVI-lea, victorian, Hepplewhite, American Empire, Sheraton sau neoclasic. Aceasta poate fi vintage sau realizata in prezent, cu inspiratie din stilul clasic.

living clasic​​​​​​​

Combina armonios lumina artificiala cu cea naturala

Livingul poate beneficia de multa lumina naturala, datorita ferestrelor mari, care pot fi inalte si inguste. In general, ancadramentele acestora au multe detalii si sunt incadrate de draperii din materiale fine. 

Lumina naturala trebuie completata de corpurile de iluminat. Astfel, in mijlocului tavanului poti pune un candelabru cu multe brate, in timp ce aplicile de perete trebuie asezate simetric. De asemenea, poti adauga lampi si lampadare cu picioare deosebite si abajururi din materiale textile, cu ciucuri. 

Cum alegi finisajele pentru amenajarea unui living clasic?

Inainte de a alege mobilierul si decorurile pentru livingul clasic, asigura-te ca finisajele sunt realizate in acelasi stil. Iata cum ar trebui sa arate incaperea, inainte de a incepe aranjarea acesteia. 

Parchet din lemn masiv sau placi de marmura

Indiferent daca vrei sa imbraci podeaua in parchet sau in gresie, foloseste materiale de cea mai buna calitate. Alege un parchet din lemn masiv in nuante inchise de maro sau placi de marmura. 

Spre exemplu, pentru un living in stil clasic ar fi potrivit un parchet triplustratificat cu finisaj mat, cu plinta si accesorii din lemn.

Profile decorative pentru pereti si tavan

Peretii si tavanul livingului clasic sunt decorate cu numeroase profile de interior: baghete, cornise, pliuri, brauri, rozete si chiar pilastri. Acestea sunt asezate in modele cu linii simple, elegante, potrivite stilului clasic. 

De asemenea, peretii pot fi imbracati cu panouri ornamentale sau placaje din lemn. In plus, un alt mod de a decora livingul in stil clasic este utilizarea unui tapet cu model floral discret, in culori neutre.  

canapea si fotolii living clasic

Amenajarea unui living clasic: culori potrivite

Paleta cromatica pentru un living clasic este formata din tonuri calde, linistitoare. Culorile stridente nu au ce cauta in amenajarea in stil clasic. Astfel, alege vopsele in nuante deschise pentru incaperile mici si unele mai intunecate, daca beneficiezi de un spatiu generos. 

Alb cald

Peretii zugraviti intr-o nuanta de alb cald sunt placuti pentru vedere si dau impresia ca livingul este mai spatios. De asemenea, albul cald este potrivit pentru vopsirea ancadramentelor si usilor interioare. 

Nuante de gri

Elementele de decor in nuante calde si deschise de gri, precum covoarele, draperiile si pernele pentru canapea pot fi asezate in orice living clasic. Mai mult, ornamentele gri inchis pot oferi un usor contrast.

Bejuri

Culorile neutre sunt adecvate atat pentru zugravirea peretilor, cat si pentru tapiterie. Nuante precum crem, nisipiu sau sampanie au un efect linistitor, nu incarca livingul si ofera eleganta. 

living clasic bej​​​​​​​
 
Pasteluri

Foloseste ca accente de culoare tonuri pale de albastru, verde, roz, mov si galben. Poti alege o canapea si fotolii in culori pastelate sau poti opta pentru obiecte din material textil cu rol de ornament care au nuante pale.

Culori pamantii si negru

Pentru un living spatios poti folosi nuante inchise de maro sau chiar negru. Indicat este sa nu imbraci toata camera in culori intunecate, ci sa le folosesti pentru a obtine contrast. 

Accente aurii

Completeaza amenajarea livingului in stil clasic cu detalii aurii: ramele oglinzilor sau ale tablourilor, picioarele mobilierului, ale sfesnicilor sau ale lampadarelor, bratele candelabrului sau alte obiecte ornamentale.  

Living in stil clasic: Idei de amenajare

In continuare, descopera cateva idei de amenajare a livingului in stil clasic. De asemenea, inspira-te din recomandarile noastre referitoare la amenajarea spatiilor mici, astfel incat sa folosesti eficient suprafata incaperii.

Amenajarea unui living clasic cu semineu

Punctul central de interes dintr-un living clasic poate fi reprezentat de un semineu. Deasupra acestuia poti aseza o oglinda cu rama bogata in detalii si sfesnice aranjate simetric. 

Mai mult, amplaseaza cate un fotoliu elegant si confortabil pe o parte si de alta a semineului, precum si cate un lampadar sau cate o masuta de colt.

living modern cu canapele si semine

Decorarea unui living clasic cu obiecte vintage

Obiectele vintage, mostenite sau gasite in targuri de vechituri si in anticariate, se potrivesc perfect intr-un living clasic. Daca spatiul iti permite, pune corpuri de biblioteca pe unul dintre pereti si umple rafturile cu decoruri unice, vintage.

Poti, de asemenea, sa achizitionezi mobilier sau corpuri de iluminat vintage, pe care sa le reconditionezi tu. Astfel, te poti bucura de o experinta completa, cu o nota personala.

Foloseste obiecte de arta

Tablourile in ulei, statuile, sculpturile si alte obiecte de arta sunt ideale pentru decorarea livingului in stil clasic. Mai mult, pune tablourile in evidenta cu o rama din lemn cu detalii elegante, aurii. Aseaza o statueta pe semineu sau pe un soclu simplu, realizat din materiale naturale. 

Abordarea stilului clasic modern

Stilul neoclasic sau clasic modern iti permite sa combini elemente specifice clasicismului cu obiecte actuale. Astfel, amenajarea livingului clasic modern se poate realiza foarte usor daca inlocuiesti candelabrul masiv cu un set de corpuri de iluminat contemporane. 

De asemenea, poti alege o masa de cafea cu o forma deosebita, in locul uneia cu aspect traditional. In plus, combina obiectele vintage cu decoruri moderne, realizate manual. 

living clasic-modern​​​​​​​

Pentru si mai multe idei, consulta acest ghid de amenajare a livingului, indiferent de stilul abordat sau de spatiul pe care il ai la dispozitie.

Te-ar putea interesa și:

Podeaua din lemn este una dintre cele mai bune alegeri pe care le poti face pentru casa ta. Fie ca vorbim de dusumea din scandura, parchet sau placi OSB, lemnul este o solutie de durata, rezistenta si economica. Nu are nevoie de ingrijire excesiva, se curata usor si, spre deosebire de alte materiale, nu permite dezvoltarea acarienilor. Un alt avantaj al podelei din lemn este faptul ca se potriveste de minune in orice decor: intr-o casa rustica sau intr-una moderna, intr-o baie sau intr-un living. Versatilitatea si posibilitatea de a fi personalizat dupa toate gusturile au facut din lemn cel mai popular material pentru podeaua locuintelor. Podeaua din lemn nu inseamna doar dusumea sau parchet. Optiunile sunt nenumarate, singura limita fiind doar propria creativitate. Iata 10 dintre cele mai bune idei pentru podeaua ta.
Lucrul la calculator inseamna implicit petrecerea unei perioade semnificative de timp asezat pe scaun. Pentru ca starea de sanatate sa nu fie afectata de o durere de spate, din cauza unei posturi incorecte, este important sa acorzi atentie alegerii scaunului de birou. Daca deja te confrunti cu o stare de disconfort produsa de scaunul pe care il ai in prezent, cu atat mai mult achizitioneaza unul potrivit, tinand cont de criteriile prezentate in acest articol.
Canapeaua, o piesa de mobilier cu rol important in living, folosita de intreaga familie, are o pondere semnificativa in designul camerei. Daca te intrebi ce culoare ar trebui sa aiba, poti sa iti dai seama, raspunzand la doar patru intrebari.
Spatiu de relaxare, de primit prieteni si de mancat pizza? Cum faci sa-ncapa toata lumea? Livingul este camera unde petreci cel mai multi timp, unde se strange intraga familie seara, locul in care petreci cele mai frumoase momente alaturi de prieteni. Cu toate acestea, este un spatiu dificil de decorat. Trebuie sa fie confortabil si primitor, dar sa incorporeze si toate facilitatile unui stil modern de viata, indiferent de tipul de design ales. Tocmai de aceea, ti-am pregatit in acest material toate sfaturile de care ai nevoie pentru a amenaja inteligent si cu bun gust orice living, indiferent de stilul ales sau de forma si marimea spatiului pe care il ai la dispozitie.