Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate

Vânzări

0374 012 345

41 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00, Sâmbătă 08:00 - 14:00.

Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Cum alegi un scaun de birou?

Actualizat: 01.07.2021 / Publicat: 02.11.2020 / Timp lectură: 4 min
https://blog.mathaus.ro/wp-content/uploads/2020/09/5l9nui6efvg65kh769hhwdrj4egzn9gqtybfg7k7i8-rwctpklex-um6czq47qg7qlpsrc32krk7phelkkn6ftxhhzv02yuinwotcvfgwvv44eoj7mr8lao0x8ihfuyvnngbkx-g-jpeg-2.jpg

Lucrul la calculator inseamna implicit petrecerea unei perioade semnificative de timp asezat pe scaun. Pentru ca starea de sanatate sa nu fie afectata de o durere de spate, din cauza unei posturi incorecte, este important sa acorzi atentie alegerii scaunului de birou.

Daca deja te confrunti cu o stare de disconfort produsa de scaunul pe care il ai in prezent, cu atat mai mult achizitioneaza unul potrivit, tinand cont de criteriile prezentate in acest articol.

Cuprins

Scaunul de birou ergonomic - Ce trebuie sa stii?

Sunt cateva caracteristici pe care scaunul de birou ergonomic ar trebui sa le indeplineasca. Iata la ce trebuie sa fii atent:

  • inaltime reglabila - o caracteristica obligatorie este inaltimea ajustabila (cu ajutorul unei manete); o inaltime intre podea si sezutul scaunului cuprinsa intre 16 si 21 de centimetri este adecvata indiferent de persoana care se asaza; acest lucru permite ca talpile picioarelor sa atinga podeaua, asadar sa stea relaxate, realizandu-se un unghi drept intre coapse si gambe; pentru o postura corecta, in momentul lucrului coatele vor fi asezate pe langa corp, cu antebratele paralel cu podeaua;
  • latimea si adancimea sezutului - scaunul trebuie sa aiba o latime si o adancime care sa permita persoanei sa stea confortabil; de regula, latimea scaunului este de 17 - 20 cm; adancimea sezutului trebuie sa permita persoanei sa aiba coloana sprijinita de spatar, ramanand in jur de 2 - 4 centimetri de la partea din spate a genunchilor si pana la muchia sezutului; este foarte bine ca scaunul sa permita reglarea sezutului inainte si inapoi;
  • suport lombar - zona lombara se refera la partea inferioara a spatelui, acolo unde coloana se curbeaza spre interior; pentru a-i oferi sprijin atunci cand lucrezi zi de zi, ore intregi la birou, este important ca scaunul ergonomic de birou sa aiba spatar cu suport lombar si mai mult decat atat, sa fie suport lombar reglabil pe inaltime, in acest fel sa poata sustina cum trebuie zona lombara a persoanei beneficiare;
  • spatarul - spatarul scaunului de birou ergonomic poate avea o latime cuprinsa intre 30 - 48 cm; daca spatarul este separat de sezut, acesta trebuie sa aiba inaltime si unghi reglabile; de asemenea, trebuie sa sprijine curbura naturala a coloanei vertebrale, cu suport adecvat oferit regiunii lombare; in cazul in care scaunul de birou are sezutul si spatarul compuse ca o singura piesa, spatarul trebuie sa fie reglabil pentru unghiul fata-spate, cu un mecanism de blocare, ca persoana sa fie sigura ca nu se va duce prea mult pe spate dupa ce a stabilit unghiul adecvat;
  • materialul scaunului - materialul sezutului si al spatarului este important sa aiba suficienta captusala astfel incat sa poti sta confortabil pentru perioade lungi de timp; o tesatura care permite pielii sa respire este de preferat in detrimentul unei suprafete mai dure;
  • manere - manerele scaunului ar trebui sa fie reglabile, sa permita bratelor utilizatorului sa se odihneasca confortabil, iar umerii sa se relaxeze; antebratul nu ar trebui sa se sprijine pe manere in timpul utilizarii tastaturii;
  • tetiera - aceasta ofera suport pentru cap si gat, astfel incat sa impiedice aparitia durerilor cervicale; prin urmare, daca stii ca ai probleme cu gatul, ia in considerare un scaun de birou cu tetiera;
  • rotativ - un scaun ergonomic trebuie sa se roteasca cu usurinta, astfel incat persoana sa poata ajunge cu lejeritate in diferitele zone ale biroului sau;​​​​​​​

Pozitia corecta pe scaun

Testarea unui scaun de birou

Testeaza scaunul de birou inainte de a-l cumpara pentru a fi sigur ca ti se potriveste in totalitate. De asemenea, cand ai ajuns cu el in fata biroului, regleaza-l pentru a avea o postura corecta in fata computerului. Iata la ce sa fii atent:

  • Spatarul sa fie reglabil si sa urmeze forma coloanei vertebrale. De asemenea, sa ofere sustinere zonei lombare.
  • Talpile trebuie sa atinga podeaua si picioarele sa stea confortabil. Daca nu se intampla asa, inaltimea scaunului trebuie reglata.
  • Bratele sa stea pe langa corp si sa permita umerilor sa fie relaxati. Coatele trebuie sa fie in unghi de 90 de grade. In acest sens ai grija ca mouse-ul sa fie asezat in dreptul tastaturii si nu mai departe, spre monitor, pentru a-ti pastra pozitia corecta.
  • Inaltimea manerelor trebuie sa fie ajustabila si sa se potriveasca cu inaltimea biroului. Acest lucru va preveni tensionarea umerilor.
  • In pozitie dreapta, asezat, trebuie ca privirea sa fie indreptata spre centrul monitorului.
  • Spatarul scaunului ar trebui sa ajunga pana la mijlocul omoplatilor, iar daca depaseste umerii, cu atat mai bine.
  • Sezutul scaunului este necesar sa aiba o adancime care sa permita ca intre acesta si partea din spate a genunchilor sa fie un spatiu de doua-trei degete;
  • Oricat ar fi de confortabil scaunul, nu ramane asezat pentru ore intregi la rand. Recomandat este sa iei o pauza de miscare la fiecare ora.

A gasi un scaun de birou bun, in care sa ai o pozitie corecta, inseamna o investitie pentru sanatate. Te vei simti bine, confortabil, fara dureri de spate si productiv.

Acorda asadar atentie achizitiei scaunului de birou. Fiecare dintre noi avem un altfel de stil de lucru, nevoi diferite, prin urmare, scaunul recomandat de un prieten se poate dovedi a nu fi potrivit pentru tine.

Tine cont de caracteristicile pe care trebuie sa le indeplineasca un scaun de birou si ai grija sa-ti mentii postura corecta.

Dacă ți s-a părut util articolul nostru, nu uita că la MatHaus poți oricand comanda online orice tip de material pentru construit, renovat, reparat sau decorat dar și unelte simple sau complexe pentru lucrările tale.
De transport nici nu trebuie să îți faci griji, putem ajunge oriunde fie prin flota noastră de camioane cu braț specializat pentru descărcat sau cu ajutorul curierilor din țară.

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Materiale Necesare

Te-ar putea interesa și:

Podeaua din lemn este una dintre cele mai bune alegeri pe care le poti face pentru casa ta. Fie ca vorbim de dusumea din scandura, parchet sau placi OSB, lemnul este o solutie de durata, rezistenta si economica. Nu are nevoie de ingrijire excesiva, se curata usor si, spre deosebire de alte materiale, nu permite dezvoltarea acarienilor. Un alt avantaj al podelei din lemn este faptul ca se potriveste de minune in orice decor: intr-o casa rustica sau intr-una moderna, intr-o baie sau intr-un living. Versatilitatea si posibilitatea de a fi personalizat dupa toate gusturile au facut din lemn cel mai popular material pentru podeaua locuintelor. Podeaua din lemn nu inseamna doar dusumea sau parchet. Optiunile sunt nenumarate, singura limita fiind doar propria creativitate. Iata 10 dintre cele mai bune idei pentru podeaua ta.
Canapeaua, o piesa de mobilier cu rol important in living, folosita de intreaga familie, are o pondere semnificativa in designul camerei. Daca te intrebi ce culoare ar trebui sa aiba, poti sa iti dai seama, raspunzand la doar patru intrebari.
Visezi la un living modern de care sa te poti bucura ori de cate ori petreci timpul cu ceilalti membri ai familiei, in care confortul si placerea estetica sa fie la ele acasa? Ei bine, atunci te afli in locul potrivit! Descopera 10 idei de amenajare a unui living modern si reguli de care sa tii cont atunci cand te ocupi de designul interior!
Spatiu de relaxare, de primit prieteni si de mancat pizza? Cum faci sa-ncapa toata lumea? Livingul este camera unde petreci cel mai multi timp, unde se strange intraga familie seara, locul in care petreci cele mai frumoase momente alaturi de prieteni. Cu toate acestea, este un spatiu dificil de decorat. Trebuie sa fie confortabil si primitor, dar sa incorporeze si toate facilitatile unui stil modern de viata, indiferent de tipul de design ales. Tocmai de aceea, ti-am pregatit in acest material toate sfaturile de care ai nevoie pentru a amenaja inteligent si cu bun gust orice living, indiferent de stilul ales sau de forma si marimea spatiului pe care il ai la dispozitie.