Ce gresie poti sa vopsesti?
Vopseaua poate fi aplicata pe placile ceramice din orice incapere a casei, dar ea nu se mentine la fel de bine in conditiile de expunere prelungita la umiditate. Pentru rezultate de lunga durata alege sa vopsesti faianta de baie sau bucatarie, iar in baie evita sa acoperi placile din imediata apropiere a cazii/a dusului, unde apa sare cu usurinta pe pereti. In felul acesta vei avea un perete de accent si, fara sa vrei obtii o combinatie moderna de gresie de interior glazurata si faianta in baie. De asemenea, evita sa vopsesti placile ceramice ale pardoselii.
Exista doua componente principale pentru vopsirea faiantei:
- pregatirea suprafetei;
- utilizarea tipului corect de vopsea.
Utilizarea tipului corect de vopsea
Alegerea vopselei potrivite este la fel de importanta ca si pregatirea suprafetei. Pentru vopsirea faiantei, este recomandat sa folosesti o vopsea special formulata pentru acest scop. Aceasta poate fi vopsea pentru faianta, care are proprietati de aderenta si rezistenta la umiditate, sau vopsea epoxidica, care ofera o protectie suplimentara impotriva umezelii si petelor. Este esential sa aplici vopseaua intr-un strat subtire si uniform, folosind un trafalet sau o pensula de calitate pentru a evita stropirea sau formarea de cute. De asemenea, este indicat sa aplici doua sau trei straturi subtiri de vopsea pentru a obtine un finisaj uniform si rezistent in timp.
Vopsirea faiantei este o solutie practica si economica pentru a reimprospata aspectul unei incaperi fara a fi nevoie sa schimbi complet gresia. Cu putina pregatire si atentie la detalii, poti obtine rezultate impresionante si sa te bucuri de un interior nou-nout.
Pregatirea suprafetei
Pregatirea suprafetei este importanta pentru o vopsire reusita a faiantei. Inainte de a aplica vopseaua, este necesar sa cureti bine faianta pentru a elimina grasimea, murdaria sau alte impuritati care ar putea afecta aderenta vopselei. Poti folosi un degresant puternic sau un amestec de apa calda si detergent. De asemenea, trebuie sa indepartezi eventualele pete de mucegai sau de calcar cu solutii speciale sau chiar cu otet alb diluat. Dupa curatare, trebuie sa lipesti cu atentie zonele cu defecte sau crapaturi cu un material de umplere, astfel incat suprafata sa fie cat mai uniforma posibil.
Ca in majoritatea proiectelor de vopsit, fie vopsirea mobilierului vechi sau vopsirea dulapurilor de bucatarie, pregatirea suprafetei este cheia succesului. In cazul faiantei, iata ce ai de facut:
- repara fisurile si crapaturile faiantei - daca te confrunti cu placi care au mici zgarieturi si fisuri, este momentul oportun sa le acoperi; foloseste un silicon acrilic, acesta poate fi aplicat fara probleme pe suprafata placilor ceramice, este rezistent la apa si poate fi vopsit;
- curata faianta: indeparteaza murdaria de pe suprafata placilor ceramice cu ajutorul unei solutii degresante si a unui burete abraziv; foloseste fie un produs profesionist de curatare, fie o solutie pregatita in casa pe baza de bicarbonat de sodiu si apa sau opteaza pentru otet; la final clateste bine suprafata si las-o sa se usuce;
- slefuieste faianta: in cazul placilor foarte lucioase, pentru o mai buna aderenta a vopselei alege sa matuiesti suprafata placilor ceramice cu un slefuitor electric sau in mod manual, folosind un burete abraziv cu granulatie fina de 180 - 220; ai grija la forta pe care o aplici pentru a nu zgaria faianta; cu o carpa umeda indeparteaza praful si asteapta sa se usuce;
- protejeaza suprafetele din jur: pentru ca inevitabil vei depasi cand o sa aplici vopseaua, pentru a nu murdari zona peretului acoperit cu lavabila, pentru a menaja prizele sau obiectele de mobilier, aplica banda adeziva de mascare.
Aplicarea grundului
Vopsirea faiantei
Aplica vopseaua: amesteca continutul pentru o buna omogenitate, cu pensula rotunda vopseste imbinarile cu chit, apoi cu un trafalet acopera intreaga suprafata a peretelui acoperit cu faianta; aplica doua straturi de vopsea pentru o intensitate buna a culorii; lasa sa se usuce potrivit instructiunilor de pe eticheta;
Ce vopsea alegi?
Daca produsele in materie de vopsea existente pe piata ti se par mult prea multe, iata exact ce trebuie sa alegi pentru vopsirea faiantei:
- vopsea latex (pe baza de apa) - vei aplica succesiv cel putin doua straturi de vopsea pentru a avea culoarea dorita si inclusiv pe al treilea daca se arata necesar; aplicarea grundului este imperios necesara;
- vopsea dedicata pentru faianta - astazi exista vopsele special create tocmai pentru a da un aspect proaspat si nou faiantei demodate; tine cont ca in cazul ei nu mai ai nevoie de stratul de grund; vei aplica vopseaua direct pe suprafata curata a placilor de faianta;
- vopsea epoxidica - o astfel de vopsea se caracterizeaza prin aderenta foarte buna la suport si are rezistenta ridicata la zgarieturi (motiv pentru care se foloseste cu precadere pentru podele); o poti aplica pe suprafata faiantei, fiind ideala inclusiv in spatiul umed al baii; se aplica peste grund; finisajul obtinut are aspect lucios;
Materiale necesare pentru vopsirea faiantei
Pentru a-ti fi usor cu lista de cumparaturi, iata mai jos materialele necesare vopsirii faiantei, pe care le-am mentionat de-a lungul acestui articol:
- manusi de protectie
- silicon acrilic (daca placile de faianta prezinta fisuri)
- solutie de curatare pentru degresarea faiantei
- burete
- smirghel de granulatie 180 - 220
- banda adeziva de mascare
- pensula rotunda
- trafalet (si tavita)
- grund universal
- la alegere: vopsea latex, vopsea pentru faianta (nu mai ai nevoie de grund), vopsea epoxidica
Faianta este o optiune foarte practica de decorare a peretilor, astfel ca se intalneste in majoritatea locuintelor. Dat fiind lunga sa durata de viata, multi proprietari ajung sa se plictiseasca de aspectul placilor instalate cu mult, mult timp in urma. Asa cum ai aflat, procesul de vopsire este unul simplu, in plus exista vopsea creata special pentru faianta, lucru care simplifica misiunea de reamenajare.
Prin urmare, vopsirea faiantei este o solutie practica, economica si accesibila pentru a transforma aspectul unei incaperi fara a fi nevoie sa recurgi la lucrari complexe de renovare. Cu putin efort si atentie la detalii, vei putea sa-ti reimprospatezi casa si sa te bucuri de un interior nou-nout, fara stres sau costuri excesive.
Dacă sfaturile de mai sus îți sunt utile și ești gata să le pui în practică, te așteptăm și în magazinul nostru online. Găsești materiale pentru construit, renovat, reparat sau orice proiect de bricolat ai în derulare. Comanda online rapid și economisește timpul petrecut în magazine.
Indiferent de cantitatea sau greutatea materialelor noi avem posibilitatea de a livra oriunde fie cu flota noastră de camioane specializate cu brat de descărcare sau prin curieri oriunde acasă sau direct la șantier.