Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Vopsirea faiantei - Tot ce trebuie sa stii

Actualizat: 13.08.2021 / Publicat: 02.12.2019 / Timp lectură: 4 min

Se poate intampla ca faianta pe care o avem sa nu ne mai placa, sa ne fi plictisit de ea sau pur si simplu sa ni se para demodata. Nu trebuie sa o dai jos, o optiune este vopsirea ei, care nu necesita disconfort si mizerie in casa.

Dureaza mai putin timp si faci o considerabila economie de bani (o suma frumoasa pe care ai fi dat-o pe placile de faianta noi si mana de lucru). Asadar, pentru o renovare rapida si accesibila, afla ce implica vopsirea faiantei, care sunt pasii de urmat si materialele necesare.

Cuprins

Ce gresie poti sa vopsesti?

Vopseaua poate fi aplicata pe placile ceramice din orice incapere a casei, dar ea nu se mentine la fel de bine in conditiile de expunere prelungita la umiditate. Pentru rezultate de lunga durata alege sa vopsesti faianta din bucatarie, iar in baie evita sa acoperi placile din imediata apropiere a cazii/a dusului, unde apa sare cu usurinta pe pereti. In felul acesta vei avea un perete de accent si, fara sa vrei obtii o combinatie moderna de gresie si faianta in baie. De asemenea, evita sa vopsesti placile ceramice ale pardoselii.

Exista doua componente principale pentru vopsirea faiantei:

  • pregatirea suprafetei
  • utilizarea tipului corect de vopsea

Pregatirea suprafetei

Pregatirea faiantei pentru vopsire

Ca in majoritatea proiectelor de vopsit, fie vopsirea mobilierului vechi sau vopsirea dulapurilor de bucatarie, pregatirea suprafetei este cheia succesului. In cazul faiantei, iata ce ai de facut:

  • repara fisurile si crapaturile faiantei - daca te confrunti cu placi care au mici zgarieturi si fisuri, este momentul oportun sa le acoperi; foloseste un silicon acrilic, acesta poate fi aplicat fara probleme pe suprafata placilor ceramice, este rezistent la apa si poate fi vopsit;
  • curata faianta: indeparteaza murdaria de pe suprafata placilor ceramice cu ajutorul unei solutii degresante si a unui burete abraziv; foloseste fie un produs profesionist de curatare, fie o solutie pregatita in casa pe baza de bicarbonat de sodiu si apa sau opteaza pentru otet; la final clateste bine suprafata si las-o sa se usuce;
  • slefuieste faianta: in cazul placilor foarte lucioase, pentru o mai buna aderenta a vopselei alege sa matuiesti suprafata placilor ceramice cu un slefuitor electric sau in mod manual, folosind un burete abraziv cu granulatie fina de 180 - 220; ai grija la forta pe care o aplici pentru a nu zgaria faianta; cu o carpa umeda indeparteaza praful si asteapta sa se usuce;
  • protejeaza  suprafetele din jur: pentru ca inevitabil vei depasi cand o sa aplici vopseaua, pentru a nu murdari zona peretului acoperit cu lavabila, pentru a menaja prizele sau obiectele de mobilier, aplica banda adeziva de mascare.

Aplicarea grundului

  • aplica grundul: pentru o buna aderenta a vopselei pe suprafata ceramica, aplicarea unui strat sau doua de grund este recomandata; amsteca bine continutul si foloseste o pensula cu varf rotund pentru a aplica grundul in zona rosturilor, apoi utilizeaza trafaletul pentru intreaga suprafata a faiantei; lasa sa se usuce potrivit indicatiilor producatorului; foloseste un grund universal, care este recomandat inclusiv pentru suprafete critice precum placi ceramice, OSB, metal, PVC.

gresie si faianta

Vopsirea faiantei

  • aplica vopseaua: amesteca continutul pentru o buna omogenitate, cu pensula rotunda vopseste imbinarile cu chit, apoi cu un trafalet acopera intreaga suprafata a peretelui acoperit cu faianta; aplica doua straturi de vopsea pentru o intensitate buna a culorii; lasa sa se usuce potrivit instructiunilor de pe eticheta;

Ce vopsea alegi?

Daca produsele in materie de vopsea existente pe piata ti se par mult prea multe, iata exact ce trebuie sa alegi pentru vopsirea faiantei:

  • vopsea latex (pe baza de apa) - vei aplica succesiv cel putin doua straturi de vopsea pentru a avea culoarea dorita si inclusiv pe al treilea daca se arata necesar; aplicarea grundului este imperios necesara;
  • vopsea dedicata pentru faianta - astazi exista vopsele special create tocmai pentru a da un aspect proaspat si nou faiantei demodate; tine cont ca in cazul ei nu mai ai nevoie de stratul de grund; vei aplica vopseaua direct pe suprafata curata a placilor de faianta;
  • vopsea epoxidica - o astfel de vopsea se caracterizeaza prin aderenta foarte buna la suport si are rezistenta ridicata la zgarieturi (motiv pentru care se foloseste cu precadere pentru podele); o poti aplica pe suprafata faiantei, fiind ideala inclusiv in spatiul umed al baii; se aplica peste grund; finisajul obtinut are aspect lucios;

Materiale necesare pentru vopsirea faiantei

Pentru a-ti fi usor cu lista de cumparaturi, iata mai jos materialele necesare vopsirii faiantei, pe care le-am mentionat de-a lungul acestui articol:

  • manusi de protectie
  • silicon acrilic (daca placile de faianta prezinta fisuri)
  • solutie de curatare pentru degresarea faiantei
  • burete
  • smirghel de granulatie 180 - 220
  • banda adeziva de mascare
  • pensula rotunda
  • trafalet (si tavita)
  • grund universal
  • la aleg ere: vopsea latex, vopsea pentru faianta (nu mai ai nevoie de grund), vopsea epoxidica

Materiale necesare pentru vopsirea faiantei

Faianta este o optiune foarte practica de decorare a peretilor, astfel ca se intalneste in majoritatea locuintelor. Dat fiind lunga sa durata de viata, multi proprietari ajung sa se plictiseasca de aspectul placilor instalate cu mult, mult timp in urma. Asa cum ai aflat, procesul de vopsire este unul simplu, in plus exista vopsea creata special pentru faianta, lucru care simplifica misiunea de reamenajare.

Dacă sfaturile de mai sus îți sunt utile și ești gata să le pui în practică, te așteptăm și în magazinul nostru online. Găsești materiale pentru construit, renovat, reparat sau orice proiect de bricolat ai în derulare. Comanda online rapid și economisește timpul petrecut în magazine.
Indiferent de cantitatea sau greutatea materialelor noi avem posibilitatea de a livra oriunde fie cu flota noastră de camioane specializate cu brat de descărcare sau prin curieri oriunde acasă sau direct la șantier.

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Inlocuirea geamului spart al unei ferestre poate fi realizata de tine, este usor sa inveti cum se face, iar acest articol iti dezvaluie pasii pe care ii ai de urmat. Asadar, nu ai de ce sa ramai cu el spart pe pozitii, riscand o posibila accidentare. Urmareste ghidul pe care ti l-am pus la dispozitie pentru inlocuirea geamurilor in cazul ferestrelor traditionale. Asadar, nu este nevoie sa cauti un mester, economisesti timp si bani.
Cel mai probabil ai consultat imagini cu idei de amenajari interioare, pentru dormitor, living sau bucatarie. Culorile se imbinau armonios, iar rezultatul era o incapere care reusea sa atraga pur si simplu cu ajutorul cromaticii. Nimic nu este la intamplare. Orice designer de interior foloseste o schema de culori pentru amenajarea spatiului, iar una foarte des intalnita este cea a culorilor complementare. Pe scurt, asta inseamna imbinarea unei culori primare (rosu, galben, albastru) cu una secundara (verde, violet, orange). Parcurge acest articol pentru a intelege exact cum se aplica principiul culorilor complementare in designul interior.
Vopseaua epoxidica prezinta rezistenta la trafic si uzura, la expunerile agresive sau la socurile mecanice, are duritate, iar aspectul este unul superior lucios. Prin urmare, vopseaua epoxidica este ideala pentru pardoseli, oferind o acoperire foarte buna. Astfel, daca iti doresti sa protejezi si sa oferi un aspect nou pentru pardoseala garajului, a terasei, a subsolului, vei aplica vopseaua epoxidica, respectand cativa pasi simpli. Iata care sunt acestia si de ce vei avea nevoie:
Daca simti ca proiectul tau OSB are nevoie de o imbunatatire din punct de vedere estetic, solutia este data de vopsirea acestui material derivat din lemn, dar nu inainte de a afla cateva informatii ajutatoare. OSB este prescurtarea de la Oriented Stand Board, adica placa din aschii orientate. Altfel spus, OSB este un panou prefabricat din lemn, alcatuit din aschii in proportie de 95%. Restul de 5% este rasina sintetica folosita pentru incleiere si are rezistenta ridicata la umezeala. Costul redus, caracterul rezistent, rigid, precum si greutatea usoara sau montajul facil, fac din acest material unul des intalnit in proiectele de constructii, fie pentru pereti, podele sau acoperisuri. Cu toate acestea, multi sunt cei care nu agreeaza aspectul suprafetelor din OSB, dat fiind vizibilitatea aschiilor lungi si subtiri de lemn. Astfel, apare nevoia fireasca de a vopsi OSB-ul pentru ca proiectul realizat sa arate satisfacator. Daca si tu te afli intr-o astfel de situatie, afla cateva sfaturi utile inainte de a vopsi placile OSB.