Găsește repede ce ai nevoie

Vopsirea unei pardoseli de ciment

Daca ai o podea de ciment in pivnita, garaj, terasa, poti reimprospata intreg spatiul cu ajutorul vopselei.

Griul obisnuit va fi astfel inlocuit de culoarea dorita de tine. Foarte important de mentionat, vopseaua aplicata pe pardoseala din ciment are rol dublu, cel decorativ si cel practic, de protectie impotriva uzurii si a petelor, fiind in acelasi timp si mai usor de intretinut. Pentru a vopsi podeaua din ciment este necesar sa urmezi cativa pasi, astfel incat rezultatul sa fie cel asteptat.

Pasii pentru vopsirea unei pardoseli de ciment

Pardoselile de ciment au doua mari defecte, se pateaza foarte usor si colecteaza praf in permanenta. Betonul sau mortarul de sapa si cimentul se mananca si se degradeaza treptat, formand praf.

O pardoseala de ciment nu trebuie lasata niciodata ca atare, chiar daca este vorba de o pardoseala de pivnita sau de garaj. Ea trebuie protejata de un invelis: mocheta, vinil, parchet lipit sau vopsea. Vopsirea unei pardoseli de ciment se face usor si este de doua ori mai eficienta, deoarece vopseaua va decora pardoseala si o va proteja de uzura.

Pregatirea pardoselei

Cimentul trebuie sa fie perfect uscat, sanatos si curat, drept urmare pot fi necesare mai multe interventii:

 • pardoseala umeda: las-o sa se usuce daca este vorba de o pardoseala noua care nu este suficient de uscata (o dala sau o sapa au nevoie de 3 luni timp de uscare) sau incepe tratamentul anti-umiditate, daca este vorba de o pardoseala ce absoarbe umiditatea;
 • pardoseala ale carei particule se desprind: freaca cu peria metalica pentru a elimina toate particulele, apoi aspira foarte bine intreaga suprafata;
 • pardoseala patata: toarna solvent pe pete (tricloretilena sau agent de scos pete) si foloseste rumegus fin pentru absorbtie;
 • pardoseala cu neregularitati de suprafata: slefuieste cu o piatra de slefuit si aspira suprafata;
 • pardoseala prea neteda (anumite finisaje de sapa sunt foarte netede si etanse): daca suprafata nu absoarbe apa, pardoseala trebuie facuta sa fie poroasa; toarna un litru de acid in 5 litri de apa si varsa solutia pe ciment cu ajutorul unei stropitori; lasa sa actioneze 24 de ore; daca suprafata tot nu este suficient de poroasa, repeta procedeul.

Nota: Este foarte important ca intreaga suprafata sa fie aspirata cu atentie, pentru ca vopseaua nu adera pe praf.

Aplicarea vopselei

Aplicarea vopselei pe pardoseala se face usor si rapid. Este recomandat sa vopsesti la o temperatura medie a camerei, cuprinsa intre 12 si 25 de grade Celsius, evitand perioadele prea reci, prea umede sau prea calde. Respecta timpul de uscare dintre straturi (conform mentiunilor producatorului).

Materiale necesare:

 • pensula rotunda pentru margini si colturi;
 • rola trafalet (foloseste un maner telescopic pentru a putea vopsi din picioare);
 • vopsea pentru suprafete din ciment sau vopsea epoxidica (masoara suprafata de vopsit pentru a cumpara cantitatea necesara de vopsea);
 • diluant pentru vopsea;
 • manusi.

Nota: Este important ca vopseaua folosita sa aiba calitatea de a acoperi pardoseala, suprafata cea mai expusa agresiunilor de tot felul, lovituri, frecari, diferite pete, de aceea vopseaua trebuie sa aiba calitati speciale: o foarte mare aderenta la ciment, o mare rezistenta la abraziune (pasi, frecari, rostogoliri), o buna rezistenta la produse chimice si petroliere (benzina, combustibili, uleiuri, solventi).

In acest sens, vopseaua epoxidica este o alegere buna pentru acoperirea pardoselei din garaj, subsol sau vopseaua special dedicata suprafetelor din ciment.

Ce ai de facut?

 • dilueaza primul strat cu 10% solvent potrivit pentru vopsea;
 • amesteca bine vopseaua inainte de a o aplica;
 • incepe sa vopsesti din coltul opus usii;
 • vopseste colturile si marginile cu o pensula rotunda;
 • vopseste pardoseala in strat uniform, fara a supraincarca, cu ajutorul rolei;
 • dupa uscare, aplica un al doilea strat nediluat;
 • un al treilea strat confera o stralucire ca cea a lacului si mareste rezistenta; in aceasta situatie, slefuieste usor suprafata intre cel de-al doilea si cel de-al treilea strat;
 • asteapta 2 sau 3 zile inainte de a folosi camera in regim normal, de a instala in ea mobila s.a.

Nota: Pentru a vopsi o scara care sa ramana in acelasi timp practicabila, vopseste o treapta din doua si, dupa uscare, vopseste-le si pe celelalte.

In garaj, pardoseala se poate vopsi foarte usor in mai multe culori, efectuand astfel un traseu care sa serveasca drept reper pentru mersul inapoi cu masina s.a.

Pardoseala antiderapanta

Vopseaua de pe o pardoseala se poate transforma foarte usor intr-una antiderapanta.

 • pudreaza cu nisip fin (de exemplu cel folosit la sablare) primul strat de vopsea, cat acesta este inca proaspat;
 • lasa sa se usuce, dupa care foloseste o matura moale pentru a elimina firele de nisip care nu s-au fixat in vopsea;
 • aplica  al doilea strat de vopsea;

Pardoselile din ciment sunt usor de curatat si de intretinut si reprezinta o alternativa excelenta la mocheta sau covor, in special daca ai alergie la praf. Ele se intalnesc atat in spatiile rezidentiale, cat si in restaurante, magazine, cladiri de birouri. Asa cum ai aflat, vopsirea pardoselii de ciment este necesara nu doar din punct de vedere estetic, cat si pentru a proteja suprafata impotriva degradarii.

Pregatirea corespunzatoare a podelei si o vopsea speciala vor conduce la rezultatul dorit, oferind un aer nou spatiului.

Te-ar putea interesa și: