Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Regular Phone Icon 36 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Vopsirea unei pardoseli de ciment

Actualizat: 01.07.2021 / Publicat: 02.12.2019 / Timp lectură: 3 min

Daca ai o podea de ciment in pivnita, garaj, terasa, poti reimprospata intreg spatiul cu ajutorul vopselei.

Griul obisnuit va fi astfel inlocuit de culoarea dorita de tine. Foarte important de mentionat, vopseaua aplicata pe pardoseala din ciment are rol dublu, cel decorativ si cel practic, de protectie impotriva uzurii si a petelor, fiind in acelasi timp si mai usor de intretinut. Pentru a vopsi podeaua din ciment este necesar sa urmezi cativa pasi, astfel incat rezultatul sa fie cel asteptat.

Cuprins

Pasii pentru vopsirea unei pardoseli de ciment

Pardoselile de ciment au doua mari defecte, se pateaza foarte usor si colecteaza praf in permanenta. Betonul sau mortarul de sapa si cimentul se mananca si se degradeaza treptat, formand praf.

O pardoseala de ciment nu trebuie lasata niciodata ca atare, chiar daca este vorba de o pardoseala de pivnita sau de garaj. Ea trebuie protejata de un invelis: mocheta, vinil, parchet lipit sau vopsea. Vopsirea unei pardoseli de ciment se face usor si este de doua ori mai eficienta, deoarece vopseaua va decora pardoseala si o va proteja de uzura.

Pregatirea pardoselei

Pregatirea pardoselei inainte de vopsire

Cimentul trebuie sa fie perfect uscat, sanatos si curat, drept urmare pot fi necesare mai multe interventii:

  • pardoseala umeda: las-o sa se usuce daca este vorba de o pardoseala noua care nu este suficient de uscata (o dala sau o sapa au nevoie de 3 luni timp de uscare) sau incepe tratamentul anti-umiditate, daca este vorba de o pardoseala ce absoarbe umiditatea;
  • pardoseala ale carei particule se desprind: freaca cu peria metalica pentru a elimina toate particulele, apoi aspira foarte bine intreaga suprafata;
  • pardoseala patata: toarna solvent pe pete (tricloretilena sau agent de scos pete) si foloseste rumegus fin pentru absorbtie;
  • pardoseala cu neregularitati de suprafata: slefuieste cu o piatra de slefuit si aspira suprafata;
  • pardoseala prea neteda (anumite finisaje de sapa sunt foarte netede si etanse): daca suprafata nu absoarbe apa, pardoseala trebuie facuta sa fie poroasa; toarna un litru de acid in 5 litri de apa si varsa solutia pe ciment cu ajutorul unei stropitori; lasa sa actioneze 24 de ore; daca suprafata tot nu este suficient de poroasa, repeta procedeul.

Nota: Este foarte important ca intreaga suprafata sa fie aspirata cu atentie, pentru ca vopseaua nu adera pe praf.

Aplicarea vopselei

Aplicarea vopselei pe ciment

Aplicarea vopselei pe pardoseala se face usor si rapid. Este recomandat sa vopsesti la o temperatura medie a camerei, cuprinsa intre 12 si 25 de grade Celsius, evitand perioadele prea reci, prea umede sau prea calde. Respecta timpul de uscare dintre straturi (conform mentiunilor producatorului).

Materiale necesare:

  • pensula rotunda pentru margini si colturi;
  • rola trafalet (foloseste un maner telescopic pentru a putea vopsi din picioare);
  • vopsea pentru suprafete din ciment sau vopsea epoxidica (masoara suprafata de vopsit pentru a cumpara cantitatea necesara de vopsea);
  • diluant pentru vopsea;
  • manusi.

Nota: Este important ca vopseaua folosita sa aiba calitatea de a acoperi pardoseala, suprafata cea mai expusa agresiunilor de tot felul, lovituri, frecari, diferite pete, de aceea vopseaua trebuie sa aiba calitati speciale: o foarte mare aderenta la ciment, o mare rezistenta la abraziune (pasi, frecari, rostogoliri), o buna rezistenta la produse chimice si petroliere (benzina, combustibili, uleiuri, solventi).

In acest sens, vopseaua epoxidica este o alegere buna pentru acoperirea pardoselei din garaj, subsol sau vopseaua special dedicata suprafetelor din ciment.

Pardoseala din ciment vopsita

Ce ai de facut?

  • dilueaza primul strat cu 10% solvent potrivit pentru vopsea;
  • amesteca bine vopseaua inainte de a o aplica;
  • incepe sa vopsesti din coltul opus usii;
  • vopseste colturile si marginile cu o pensula rotunda;
  • vopseste pardoseala in strat uniform, fara a supraincarca, cu ajutorul rolei;
  • dupa uscare, aplica un al doilea strat nediluat;
  • un al treilea strat confera o stralucire ca cea a lacului si mareste rezistenta; in aceasta situatie, slefuieste usor suprafata intre cel de-al doilea si cel de-al treilea strat;
  • asteapta 2 sau 3 zile inainte de a folosi camera in regim normal, de a instala in ea mobila s.a.

Nota: Pentru a vopsi o scara care sa ramana in acelasi timp practicabila, vopseste o treapta din doua si, dupa uscare, vopseste-le si pe celelalte.

In garaj, pardoseala se poate vopsi foarte usor in mai multe culori, efectuand astfel un traseu care sa serveasca drept reper pentru mersul inapoi cu masina s.a.

Pardoseala antiderapanta

Vopseaua de pe o pardoseala se poate transforma foarte usor intr-una antiderapanta.

  • pudreaza cu nisip fin (de exemplu cel folosit la sablare) primul strat de vopsea, cat acesta este inca proaspat;
  • lasa sa se usuce, dupa care foloseste o matura moale pentru a elimina firele de nisip care nu s-au fixat in vopsea;
  • aplica  al doilea strat de vopsea;

Pardoselile din ciment sunt usor de curatat si de intretinut si reprezinta o alternativa excelenta la mocheta sau covor, in special daca ai alergie la praf. Ele se intalnesc atat in spatiile rezidentiale, cat si in restaurante, magazine, cladiri de birouri. Asa cum ai aflat, vopsirea pardoselii de ciment este necesara nu doar din punct de vedere estetic, cat si pentru a proteja suprafata impotriva degradarii.

Pregatirea corespunzatoare a podelei si o vopsea speciala vor conduce la rezultatul dorit, oferind un aer nou spatiului.

Cu MatHaus poți oricând să începi un proiect nou de construit, renovat sau amenajat fără a avea problema drumurilor lungi și dese la magazine. La noi găsești disponibile pentru comenzi online o gamă foarte variată din zona materialelor pentru construcții.
Vizitează site-ul, alege-ți localitatea de livrare și noi ne ocupăm de transport fie prin flota noastră de camioane specializate în transportul produselor grele sau prin curierii parteneri. 

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Inlocuirea geamului spart al unei ferestre poate fi realizata de tine, este usor sa inveti cum se face, iar acest articol iti dezvaluie pasii pe care ii ai de urmat. Asadar, nu ai de ce sa ramai cu el spart pe pozitii, riscand o posibila accidentare. Urmareste ghidul pe care ti l-am pus la dispozitie pentru inlocuirea geamurilor in cazul ferestrelor traditionale. Asadar, nu este nevoie sa cauti un mester, economisesti timp si bani.
Cel mai probabil ai consultat imagini cu idei de amenajari interioare, pentru dormitor, living sau bucatarie. Culorile se imbinau armonios, iar rezultatul era o incapere care reusea sa atraga pur si simplu cu ajutorul cromaticii. Nimic nu este la intamplare. Orice designer de interior foloseste o schema de culori pentru amenajarea spatiului, iar una foarte des intalnita este cea a culorilor complementare. Pe scurt, asta inseamna imbinarea unei culori primare (rosu, galben, albastru) cu una secundara (verde, violet, orange). Parcurge acest articol pentru a intelege exact cum se aplica principiul culorilor complementare in designul interior.
Vopseaua epoxidica prezinta rezistenta la trafic si uzura, la expunerile agresive sau la socurile mecanice, are duritate, iar aspectul este unul superior lucios. Prin urmare, vopseaua epoxidica este ideala pentru pardoseli, oferind o acoperire foarte buna. Astfel, daca iti doresti sa protejezi si sa oferi un aspect nou pentru pardoseala garajului, a terasei, a subsolului, vei aplica vopseaua epoxidica, respectand cativa pasi simpli. Iata care sunt acestia si de ce vei avea nevoie:
Daca simti ca proiectul tau OSB are nevoie de o imbunatatire din punct de vedere estetic, solutia este data de vopsirea acestui material derivat din lemn, dar nu inainte de a afla cateva informatii ajutatoare. OSB este prescurtarea de la Oriented Stand Board, adica placa din aschii orientate. Altfel spus, OSB este un panou prefabricat din lemn, alcatuit din aschii in proportie de 95%. Restul de 5% este rasina sintetica folosita pentru incleiere si are rezistenta ridicata la umezeala. Costul redus, caracterul rezistent, rigid, precum si greutatea usoara sau montajul facil, fac din acest material unul des intalnit in proiectele de constructii, fie pentru pereti, podele sau acoperisuri. Cu toate acestea, multi sunt cei care nu agreeaza aspectul suprafetelor din OSB, dat fiind vizibilitatea aschiilor lungi si subtiri de lemn. Astfel, apare nevoia fireasca de a vopsi OSB-ul pentru ca proiectul realizat sa arate satisfacator. Daca si tu te afli intr-o astfel de situatie, afla cateva sfaturi utile inainte de a vopsi placile OSB.