Este necesar sa-ti cureti acoperisul?
DA! Curatarea regulata a acoperisului nu este doar un aspect estetic, ci si o necesitate tehnica care poate prelungi durata de viata a acestuia. In fiecare zi, de la praf si funingine pana la muschi si alge, diverse impuritati se acumuleaza pe suprafata acoperisului tau. Acestea pot modifica culoarea tiglelor si pot forma depuneri care afecteaza structura acoperisului.
Neglijarea curatarii acoperisului poate avea consecinte neplacute:
- muschii si algele pot astupa spatiile dintre tigle, provocand picurari si scurgeri de plafon;
- murdaria acumulata absoarbe apa, ceea ce impiedica drenajul normal si poate duce la deteriorarea structurii acoperisului;
- sporii de alge pot slabi structura tiglelor si pot cauza deteriorarea lor grava;
- bacteriile prezente in murdarie pot fi transportate in interiorul casei si pot afecta sanatatea locuitorilor;
- muschii si algele pot mari considerabil greutatea acoperisului atunci cand sunt umezi, ceea ce poate duce la deteriorarea tiglelor.
Curatarea acoperisului: etape principale
Un acoperis curat nu doar ca arata mai bine, dar isi va indeplini si functia intr-un mod mai eficient. Iata cum poti curata eficient un acoperis!
Inspectia vizuala
Asa cum am stabilit deja, factorii de degradare a acoperisului, precum poluarea aerului, apa si radiatiile ultraviolete, pot avea efecte negative asupra acestuia. Aceste elemente pot contribui la degradarea acoperisului de-a lungul timpului, iar daca impuritatile nu sunt indepartate, acestea pot favoriza aparitia umiditatii in interiorul casei.
Este recomandat sa iti inspectezi acoperisul cel putin o data pe an. Acest lucru te ajuta sa identifici la timp orice posibile deteriorari si sa iei masurile de preventie necesare.
Procesul de inspectie a acoperisului are doua etape principale.
- Prima etapa, inspectia initiala, are loc dupa terminarea constructiei acoperisului si implica indepartarea tuturor obiectelor de pe acoperis.Apoi, urmeaza inspectia vizuala, care se face anual. Este necesara si o inspectie mai amanuntita,
- Realizata de specialisti, o data la 5 ani.
In timpul inspectiei, trebuie sa fii atent la aspectul vopselei si al structurii acoperisului. Daca vedeti ca vopseaua este decolorata sau ca structura pare a fi deteriorata, este posibil sa fie necesare reparatii.
Curatarea acoperisului: metode de spalare
Procesul de curatare a acoperisului poate fi dificil, deoarece implica utilizarea unor tehnici si instrumente specifice care pot varia in functie de materialul acoperisului si de gradul de murdarie. Cu toate acestea, cu informatiile corecte si cu un plan bine structurat, poti realiza aceasta sarcina in mod eficient si in siguranta.
Curatarea manuala a acoperisului
Pentru aceasta metoda, ai nevoie de:
- o scara stabila;
- o matura;
- o lopata pentru colectarea murdariei;
- saci de plastic pentru depozitarea deseurilor;
- o perie de otel pentru indepartarea murdariei incapatanate;
- un ham de securitate cu carabiniere si franghie.
De retinut!
Este important sa-ti protejezi jgheaburile in timpul procesului de curatare a acoperisului. Acestea ar trebui acoperite pentru a preveni caderea murdariei in ele, ceea ce ar putea cauza blocaje si probleme ulterioare. Acest pas te poate ajuta sa eviti probleme costisitoare de intretinere pe termen lung.
Acum ca ai pregatit totul, poti incepe curatarea acoperisului. Cel mai bine este sa incepi de sus in jos, permitand murdariei sa alunece in jos. Este recomandat sa plasezi sacul de gunoi in partea de jos a acoperisului pentru a colecta murdaria care cade. In timpul acestui proces, trebuie sa acorzi atentie murdariei care ar putea cadea de pe acoperis si sa deterioreze lucrurile, animalele sau oamenii de dedesubt.
Curatarea acoperisului cu o platforma aeriana
Curatarea acoperisului cu o platforma aeriana poate fi o metoda extrem de eficienta si sigura, daca te gandesti sa-ti cureti acoperisul in viitorul apropiat. In loc sa urci si sa cobori de mai multe ori de pe o scara, poti folosi platforma aeriana pentru a te deplasa liber pe intreaga suprafata a acoperisului. Riscul de accidente cauzate de caderea de la inaltime este eliminat, deoarece lucratorii sunt in siguranta pe platforma, avand acces la toate instrumentele necesare pentru curatare.
Inchirierea unei platforme poate fi o optiune economica, mai ales daca ai nevoie de ea pentru o perioada mai lunga. De asemenea, exista o flexibilitate considerabila in ceea ce priveste optiunile de inchiriere. Poti alege exact ce ai nevoie, pentru perioada de timp de care ai nevoie.
Curatarea acoperisului prin constructie acrobatica
Procesul de curatare a acoperisului prin constructie acrobatica este destul de simplu, dar necesita o echipa de profesionisti. Specialistii in constructii acrobatice folosesc frangii si hamuri pentru a ajunge la punctele greu accesibile ale acoperisului. Indiferent de complexitatea si specificitatea structurii acoperisului tau, acestia sunt capabili sa execute operatiuni de curatare in mod corespunzator.
Este important sa stii ca, desi costul acestui serviciu poate fi mai mare in comparatie cu alte metode de curatare a acoperisului, timpii de implementare sunt rapizi. Acest lucru inseamna ca acoperisul tau va fi curatat eficient si intr-un timp scurt. Asadar, este o investitie care merita, mai ales daca vrei sa te asiguri ca acoperisul tau este intretinut corect.
Curatarea acoperisului cu un aparat de spalat cu presiune
Datorita jetului puternic de apa produs, aparatul de spalat cu presiune poate indeparta cu usurinta crengile, murdaria, mucegaiul si alte resturi care s-au acumulat pe acoperis.
Etape:
- Inainte de a te apuca de treaba, trebuie sa indepartezi resturile mari de pe acoperis, cum ar fi crengile sau frunzele.
- Apoi, cu ajutorul jetului de apa, indeparteaza murdaria si mucegaiul de pe tigle, aducand astfel culoarea initiala a acestora la suprafata. Este un proces simplu, dar care necesita atentie si precautie.
Atunci cand utilizezi un aparat de spalat cu presiune, este important sa porti echipament de protectie adecvat si sa eviti indreptarea jetului de apa catre alte persoane sau animale. In ceea ce priveste intretinerea aparatului de spalat cu presiune, este esential sa il cureti in mod regulat si sa verifici componentele acestuia pentru a te asigura ca nu sunt deteriorate sau uzate.
Repararea micilor probleme descoperite
Dupa curatarea si inspectia acoperisului, este posibil sa descoperi anumite probleme care necesita o interventie rapida. Acestea pot include deteriorarea accesoriilor de pe acoperis sau lipsa acestora, care ar putea cauza scurgeri, degradari sau coroziune.
In cazul in care descoperi probleme la nivelul acoperisului, este recomandat sa le remediezi imediat. Chiar si mici deteriorari, cum ar fi un strat de vopsea crapat, zgariat, exfoliat sau decolorat, pot duce la probleme mai mari pe termen lung.
In plus, sistemul de drenaj al acoperisului ar trebui, de asemenea, sa fie inspectat si curatat. Daca acesta nu este curatat, se poate bloca, ceea ce ar putea duce la probleme cu drenajul apei de ploaie. Acest lucru ar putea duce la acumularea apei pe acoperis si la aparitia infiltratiilor de apa in interiorul cladirii.
Instructiuni de siguranta atunci cand speli acoperisul
- Utilizeaza un binoclu pentru inspectarea acoperisului. Aceasta metoda poate fi foarte utila si sigura, deoarece iti permite sa observezi starea acoperisului direct de la sol, fara a fi nevoie sa urci pe acoperis.
- Daca totusi decizi sa urci pe acoperis, asigura-te ca folosesti o scara sigura si stabila. Aceasta ar trebui sa fie cu cel putin un metru mai inalta decat suprafata inspectata. Evita sa te intinzi catre alte zone cand te afli pe scara. Coboara si muta scara dupa nevoie.
- Pentru acoperisurile cu panta mai mare de 15 grade, este recomandat sa folosesti o scara speciala pentru acoperis. In cazul in care nu poti ajunge cu scara, este recomandat sa te prinda cu hamuri de siguranta.
- Evita sa urci pe acoperis in conditii meteo nefavorabile. Daca afara ploua sau a plouat, a nins sau acoperisul este umed din alte motive, este interzis sa urci pe acoperis. Suprafata acestuia poate deveni alunecoasa si poate creste riscul de accidentare.
- Asigura-te ca porti incaltaminte adecvata pentru a urca pe acoperis. Ar trebui sa te deplasezi de-a lungul liniilor cuielor, iar incaltamintea folosita ar trebui sa ofere un suport bun, sa nu fie alunecoasa si sa nu aiba sireturi inutile, care ar putea incurca.
Intretinerea acoperisului in functie de materialul tiglei
Materialul tiglei joaca un rol important in alegerea metodei de intretinere.
Intretinerea acoperisului din tigla metalica
Este recomandat sa verifici periodic acoperisul din tigla metalica, de cel putin doua ori pe an, in special inainte de sezonul rece si dupa perioada de inghet. Aceste inspectii te vor ajuta sa identifici posibilele deteriorari sau infiltratii in timp util.
In ceea ce priveste curatarea acoperisului, evita utilizarea in exces a solutiilor de curatare, deoarece acestea pot degrada suprafata acoperisului. Daca intalnesti probleme precum infiltratii, actioneaza rapid pentru repararea sau inlocuirea componentelor afectate.
Iti recomandam sa apelezi la o echipa de experti care sa identifice exact sursa problemelor si sa o rezolve in mod eficient.
De asemenea, trebuie sa iei masuri pentru prevenirea aparitiei ruginii. Daca observi semne de rugina, curata zona afectata imediat. Aplica un strat de amorsa si vopseste partile metalice afectate pentru a le face mai rezistente in timp!
Intretinerea acoperisului din ceramica clasica
Tigla ceramica este apreciata pentru durabilitatea sa exceptionala. Cu o intretinere adecvata, aceasta poate dura pana la 50-60 de ani, uneori chiar si un secol. Totusi, trebuie sa stii ca aceasta durabilitate se refera la tigla in sine, nu la structura acoperisului sau la alte componente precum folia izolatoare sau lemnul.
Lemnul folosit pentru structura acoperisului trebuie sa fie uscat, fara urme de mucegai si tratat impotriva incendiilor. Folia izolatoare trebuie sa fie rezistenta si sa impiedice patrunderea apei. Aceste aspecte contribuie la prelungirea duratei de viata a acoperisului tau din tigla ceramica.
Ca si in cazul oricarui alt tip de acoperis, trebuie sa realizezi initial o inspectie. Daca observi ca exista tigle sparte, acestea trebuie inlocuite cat mai repede posibil pentru a evita infiltratiile de apa, mai ales in sezoanele ploioase. Nu uita de jgheaburi! Acestea pot fi blocate de frunze, crengi, namol sau alte reziduuri, care pot duce la acumularea de umezeala.
Un acoperis curat si bine intretinut arata mai bine, dar si functioneaza mai eficient. Prin urmare, nu subestima importanta unei curatari si intretineri adecvate a acoperisului tau!