Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate

Vânzări

0374 012 345

24 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00, Sâmbătă 08:00 - 14:00.

Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Cum scoti singur faianta: materiale, unelte si etapele demontarii

Actualizat: 01.07.2021 / Publicat: 06.05.2021 / Timp lectură: 8 min
https://blog.mathaus.ro/wp-content/uploads/2021/04/39fuq7ub4gzldpyblvn85ip00go5kfyhgb-nuffb0iqj_kozwlvunqup6o_cmaomh5ymu0btlwmsjfycg24mua0ur2lwqnljawovxwfaatojm_cyrqgfe6s5gy-q6a9mi5eg1qrh-jpeg-4.jpg

Faianta este un material rezistent in timp, usor de montat si de curatat, insa uneori se poate intampla sa vrei o schimbare sau sa se fi intamplat un incindent care sa determine necesitatea unor lucrari de amenajari interioare. Indepartarea placilor de faianta este necesara in aceste cazuri, insa ar trebui sa stii ca procesul nu este nicidecum unul dificil. Iata care sunt uneltele, etapele si materialele de care ai nevoie ca sa scoti placile de faianta si sa pregatesti peretii pentru o alta amenajare. Decopertarea peretilor nu este un lucru greu, iar pe deasupra te poate scuti de plata unor servicii pe care le poti realiza in regie proprie, daca ai uneltele necesare. Va trebui insa sa ai in vedere cateva aspecte esentiale care tin de decopertare, ca sa fii sigur ca nu esti nevoit sa refaci structura peretelui sau alte operatiuni de reparare.

Cuprins

Cum se evalueaza zona care urmeaza sa fie decopertata?

Prima etapa atunci cand te ocupi de decopertarea faiantei este evaluarea zonei in care va trebui sa lucrezi. Trebuie sa observi cu atentie din ce este realizat petretele, pentru a fi sigur ca uneltele folosite nu vor afecta structura peretelui. Vei vedea ca unii pereti sunt din zidarie de caramida, altii din beton armat sau din blocuri de BCA. In functie de materialul din care este alcatuit peretele vei sti exact cum anume sa intervii astfel incat sa nu distrugi structura.

Pe de alta parte va fi nevoie sa evaluezi si felul in care este placat peretele, mai ales daca vei incerca sa scoti placile cat mai intregi. Ele nu vor putea fi cu siguranta refolosite, insa poti incerca sa nu le deteriorezi in ideea de a nu face foarte mult praf si sa nu se adune prea multe deseuri din constructii.

Deseurile rezultate din constructii trebuie preluate cu ajutorul unei firme specializate și depozitate in locuri special amenajate pentru ca sunt poluante pentru mediul inconjurator.

Pregatirea zonei

Vei avea nevoie de o evacuare a obiectelor din zona de lucru, deoarece, chiar daca lucrezi cu atentie, exista riscul ca resturile de faianta sa zgarie alte suprafete. De aceea ar fi bine sa evacuezi zona, sa muti obeicte precum: masini de spalat, dulapuri, decoratiuni, etc. astfel incat acesta sa nu fie lovite de resturi.

Poti acoperi zona pardoselii cu celofan sau hartie, astfel incat acestea sa amortizeze eventualele socuri. De asemenea poti plica covorase de spuma special create pentru a proteja zonele.

Decopertarea pereților

Decopertarea suprafetelor se face treptat si in etape mici, pentru a nu distruge peretele. Vei avea nevoie de cateva instrumente esențiale, care sa te ajute in vederea indepartarii straturilor, pentru a ajunge astfel la un substrat bun si curat.

Scule si unelte necesare pentru decopertarea peretilor

Dalta si ciocan

Vei avea nevoie de o dalta bine ascutita cu ajutorul careia sa poti patrunde in spatele placilor de faianta. Tot cu ajutorul ei vei reusi si sa indepartezi chitul de rosturi, astfel incat sa eliberezi placile, tratandu-le unitar. Ciocanul te va ajuta sa aplici lovituri puternice daltei, astfel incat sa imprimi un anumit soc in material, care sa cauzeze desprinderea acestuia.

Va trebui sa ai grija sa nu lovesti prea tare cu ciocanul, ca sa nu creezi prejudicii structurii peretelui, si sa fie nevoie ulterior de reparatii. Va trebui insa sa te ocupi cu atentie de curatare, astfel incat nicio bucata de faianta sa nu ramana lipita de perete, pentru ca mai apoi sa poti netezi in mod corect suprafata.

Ochelari de protectie si manusi

Pentru ca nu este o munca foarte usoara, este recomandat sa fii prevazator si sa folosesti manusi si ochelari de protectie. Manusile iti vor proteja mainile astfel incat sa nu te lovesti si sa nu faci bataturi din cauza frecarii repetate iar ochelarii te vor proteja de molozul care va sari cu siguranta in urma ciocnirii cu dalta. Va fi nevoie de asemenea sa porti si masca, ca sa nu inhalezi particulele de praf ce rezulta in urma procesului de decopertare, iar in acest sens poti folosi mastile obisnuite medicinale.

Masina de gaurit

Exista situatii in care faianta nu poate fi miscata de la locul ei, iar din acest motiv este nevoie sa intervii cu mijloace de mare putere. Va trebui sa fii atent sa nu gauresti peretii, ci doar sa reusesti sa desprinzi placile astfel incat sa le poti indeparta cu usurinta. Fireste, acest lucru depinde foarte mult si de tipul adezivului, de cantitatea folosita, dar si de suprafata placilor, deoarece placile mai mici pot fi mai greu de indepartat decat cele mari, tocmai pentru ca adera mai bine.

Masina de gaurit poate fi pozitionata pe o placa fisurata deja, pentru a facilita desprinderea, dupa care o poti gauri de 2-3 ori, cat sa-i slabesti rezistenta. Ulterior, daca vei trage putin de aceasta vei observa ca bucatile cad cu usurinta, iar tu nu vei intampina dificultati in a curata peretele.

Masina de gaurit are cea mai mare utilitate mai ales in cazul plintelor de faianta sau chiar a plintelor joase vechi, precum cele din apartamentele inca neamenajate. Aceste plinte ies in afara peretelui cu circa 1 cm, lucru care pune probleme destul de mari, deoarece acoperirea cu faianta poate fi de maxim cativa mm. plinta va iesi in evidenta in mod inestetic indiferent de tipul placarii ulterioare, asa ca este indicat sa o elimini chiar in momentul in care te apuci de amenajarea si decopertarea peretelui.

In plus aceste plinte ”fura” destul de mult spatiu, deoarece uneori, in unele bai, spatiul dintre cada si peretele lateral este fix de latimea unei masini moderne de spalat, ceea ce duce cumva catre imposibilitatea de a mai instala si alte obiecte in baie.

Cutit pentru rosturi sau dalta

Chitul pentru rosturi ar trebui sa fie primul care cedeaza, deoarece nu este un material de rezistenta. Totusi, in unele cazuri, acest material se poate intari foarte tare, lucru care face dificila indepartarea sa. Pentru acesta ar putea fi nevoie de un cutit special pentru rosturi sau ai putea incerca sa elimini materialul folosind o dalta, fara s-o lovesti sub unghi.

Curatarea zonei

Dupa ce ai demontat placile de faianta, trebuie sa arunci o privire asupra peretelui pentru a vedea care sunt imprefectiunile ramase. Pentru ca vorbim despre lucrări in plan vertical, este destul de greu sa iti dai seama de nivelul planeitatii, asa ca cel mai bine este sa folosesti un instrument pentru masurare exacta. Unele deformari se pot vedea cu ochiul liber, iar daca observi material adeziv ramas pe perete sau chiar bucati din placile de faianta, atunci acestea trebuie sa fie indepartate.

Pentru a lasa peretii in perfecta stare, pregatiti pentru lucarile care urmeaza, ai putea trece la urmatoarea etapa, cea care presupune slefuirea peretilor. Vei avea nevoie de smirghel de dimensiuni potrivite pentru zonele delicate, ca sa poti asigura si aderenta la suport a noilor materiale.

Norme de siguranta pentru lucrari de decopertare

Fata de lucrarile de scoatere a gresiei si decopertare, faianta are dezavantajul de a fi aplicata in plan vertical. Din acest motiv cel mai adesea placile de faianta nu vor putea fi refolosite deoarece majoritatea acestora fie cad si sparg, lovindu-se de podea, fie sunt inlaturate de pe perete cu masini de gaurit. Ai putea ca o solutie salvatoare sa adaugi banda adeziva pe suprafata acestora astfel incat acestea sa fie legate, sub forma unei armari care sa nu permita placii sa se fisureze. De asemenea, ai putea sa folosesti ventuze pentru geamuri pentru a trage usor de suprafata faiantei, astfel incat aceasta sa nu se deterioreze.

Pentru a evita lovirea altor suprafete si implicit stricarea acestora, este indicat sa elimini din camera in care lucrezi a tuturor obiectelor care ar putea avea de suferit. De asemenea este nevoie de o capitonare a suprafetei de podea pentru ca in cadere, placile de faianta ar putea strica placile de gresie existente, iar acest lucru nu este de dorit.

Eventuale reparatii

In unele situatii peretii necesita anumite reparatii, in special din cauza faptului ca betonul poate fi afectat de efortul de smulgere a placilor de faianta. In acest caz va fi nevoie sa intervii facand reparatiile necesare.

Pentru a obtine suprafete drepte, cu planeitate perfecta, vei avea nevoie de cateva scule si materiale care sa te ajute in acest sens. Dupa ce ai decopertat suprafetele in mod corect, peretele ar trebui sa ofere un strat suport curat si lipsit de imperfectiuni. Peste acesta ar trebui sa aplici materiale noi de reparatii, cu mortarea cu granulatie fina la final, pentru acoperirea suprafetelor, astfel incat sa asiguri aderenta la suport a noilor placari ceramice.

Repararea fisurilor

Fisurile trebuie sa fie reparate, deoarece acestea se pot extinde de-a lungul timpului, cauzand probleme destul de serioase in cazul peretilor. Fisurile sunt primul semn de cedare a zidurilor, insa aici nu discutam despre fisurile superficiale, la nivelul tencuielilor, ci de cele structurale care influenteaza rezistenta zidurilor si provin din eforturi interne de compresiune.

Aceste fisuri pot fi reparate cu materiale de injectare cu putere mare de acoperire, precum laptele de ciment sau rasinile epoxidice. Acestea au rolul de a monolitiza suprafata, mentinand-o ca un tot unitar pentru cat mai multa vreme.

Gauri si goluri in structura de beton sau zidarie

Daca in cazul fisurilor acestea sunt usor de reparat, fie la nivel de injectare sau de tencuire, golurile si gaurile necesita umplerea zonelor cu material si finisarea acestora.

Ca si in cazul fisurilor, aceste zone trebuie deschise mai mult, iar acest lucru se poate realiza cu ajutorul unei mistrii. Deschiderea are rolul de a permite materialului de reparatii sa adere mai bine la suprafata si sa umple zona mai mult, monolitizand reparatia.

Este nevoie ca zona sa fie amorsata inainte de aplicarea mortarelor de reparatii, pentru a crea o aderenta si mai mare la suport. Golurile si gaurile reparate trebuie sa fie foarte bine slefuite si aduse la o planeitate perfecta, conforma cu restul suprafetei.

Cum scoti singur faianta: materiale, unelte si etapele demontarii

Cum poti placa peretii dupa decopertare?

Posibilitatile de a acoperi suprafetele de perete sunt nenumarate si depind foarte mult si de destinatia incaperii. Totusi, piatra naturala si faianta raman cele mai bune optiuni, mai ales in cazul incaperilor cu umiditate mare, precum baile si bucatariile. In acest fel suprafetele vor fi protejate si vor fi usor de curatat, iar montajul se face cu usurinta, mai ales daca suprafata a fost curatata in mod corect.

Eliminarea faiantei nu este un procedeu dificil, insa necesita destul de multe pregatiri, unele laborioase, in scopul protejarii zonei de lucru. Cu toate acestea insa, o astfel de lucrare realizata in regie proprie este cu mult mai avantajoasa din punct de vedere financiar, cu specificatia ca fiecare beneficiar va trebui sa se ocupe de depozitarea deseurilor rezultate din constructii.

Poti sa faci aceste lucrari singur, si sa apelezi la firme specializate pentru alte etape de lucru. Pretul mai mic pentru materiale, scule si manopera reprezinta un factor decisiv, deoarece uneltele pot fi folosite si pentru alte lucrari de amenajari interioare, precum scoaterea gresiei sau a placilor de piatra naturala.

Investitia financiara nu este insemnata, dar volumul de munca este considerabil, mai ales la camerele cu dimensiuni mari.

Dacă sfaturile de mai sus îți sunt utile și ești gata să le pui în practică, te așteptăm și în magazinul nostru online. Găsești materiale pentru construit, renovat, reparat sau orice proiect de bricolat ai în derulare. Comanda online rapid și economisește timpul petrecut în magazine.

Indiferent de cantitatea sau greutatea materialelor, noi avem posibilitatea de a livra oriunde fie cu flota noastră de camioane specializate cu braț de descărcare sau prin curieri oriunde, acasă sau direct la șantier.

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Inlocuirea geamului spart al unei ferestre poate fi realizata de tine, este usor sa inveti cum se face, iar acest articol iti dezvaluie pasii pe care ii ai de urmat. Asadar, nu ai de ce sa ramai cu el spart pe pozitii, riscand o posibila accidentare. Urmareste ghidul pe care ti l-am pus la dispozitie pentru inlocuirea geamurilor in cazul ferestrelor traditionale. Asadar, nu este nevoie sa cauti un mester, economisesti timp si bani.
Vopseaua epoxidica prezinta rezistenta la trafic si uzura, la expunerile agresive sau la socurile mecanice, are duritate, iar aspectul este unul superior lucios. Prin urmare, vopseaua epoxidica este ideala pentru pardoseli, oferind o acoperire foarte buna. Astfel, daca iti doresti sa protejezi si sa oferi un aspect nou pentru pardoseala garajului, a terasei, a subsolului, vei aplica vopseaua epoxidica, respectand cativa pasi simpli. Iata care sunt acestia si de ce vei avea nevoie:
Cel mai probabil ai consultat imagini cu idei de amenajari interioare, pentru dormitor, living sau bucatarie. Culorile se imbinau armonios, iar rezultatul era o incapere care reusea sa atraga pur si simplu cu ajutorul cromaticii. Nimic nu este la intamplare. Orice designer de interior foloseste o schema de culori pentru amenajarea spatiului, iar una foarte des intalnita este cea a culorilor complementare. Pe scurt, asta inseamna imbinarea unei culori primare (rosu, galben, albastru) cu una secundara (verde, violet, orange). Parcurge acest articol pentru a intelege exact cum se aplica principiul culorilor complementare in designul interior!
Daca simti ca proiectul tau realizat din placi OSB are nevoie de o imbunatatire din punct de vedere estetic, solutia este data de vopsirea acestui material derivat din lemn, dar nu inainte de a afla cateva informatii utile. OSB este prescurtarea de la Oriented Stand Board, adica placa din aschii orientate. OSB este, asadar, un panou prefabricat din lemn, alcatuit din aschii in proportie de 95%. Restul de 5% este rasina sintetica, folosita pentru incleiere, avand si o ezistenta ridicata la umezeala. Costul redus, caracterul rezistent, rigid, precum si greutatea usoara sau montajul facil, fac din acest material unul des intalnit in proiectele de constructii, fie pentru pereti, fie pentru podele sau acoperisuri. Cu toate acestea, multi sunt cei care nu agreeaza aspectul suprafetelor din OSB, dat fiind vizibilitatea aschiilor lungi si subtiri de lemn. Astfel, apare nevoia de a vopsi OSB-ul. Daca si tu te afli intr-o astfel de situatie, afla din articolul nostru sfaturi utile pentru procesul de vopsire!