Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Stropirea pomilor primavara: Cum se face si de ce?

Actualizat: 02.09.2023 / Publicat: 09.05.2022 / Timp lectură: 3 min
Stropirea pomilor este necesara in diferite etape de vegetatie, pentru prevenirea sau tratarea unor boli, combaterea daunatorilor, fertilizare sau alte motive. Afla de ce sunt importante tratamentele aplicate primavara in livada si cum se realizeaza stropirea pomilor pas cu pas. 

Cuprins

De ce se stropesc pomii primavara?

Pentru a avea o livada sanatoasa, trebuie sa iti faci un plan pentru aplicarea tratamentelor corespunzatoare. Stropirea de primavara la pomi fructiferi are, in primul rand, rolul de a preveni aparitia unor boli sau daunatori. 

Odata ce copacii sunt afectati de acestia, recolta are de suferit, chiar daca se aplica tratamente pentru combatere. In cazurile grave, se poate ajunge la pierderea copacilor. Iata cateva exemple de boli care pot aduce pagube intr-o livada:
●    Fainarea - apare la mar si la par, dar si la alti pomi. Ciuperca rezista peste iarna, in special la soiurile sensibile, si realizeaza noi infectii primavara devreme. Pe suprafata lastarilor, mugurilor, frunzelor si florilor poti observa o pulbere fina, asemanatoare fainii. Efectele sunt incetinirea cresterii lastarilor si scaderea productiilor;
●    Antracnoza - ciuperca ataca frunzele visinilor si ciresilor. Se formeaza pete purpurii sau rosiatice, dupa care frunzele se ingalbenesc si cad prematur. Efectul este dezfrunzirea mai devreme a pomilor si boala poate persista mai multe sezoane;
●    Alte boli - ciuruirea micotica a frunzelor (cires, visin, prun, piersic, cais s.a.), patarea rosie a frunzelor (prun, mar, par, cires s.a.), moniloza (prun, cires, caus, mar s.a.) etc.

Pentru combaterea daunatorilor din gradina poti folosi solutii speciale, aplicate conform specificatiilor producatorilor si adaptate nevoilor tale. Mai mult, cauta insecticide pentru pomi fructiferi, in functie de soi si de perioada de vegetatie. 
 
stropire pom inflorit​​​​​​​

De asemenea, rolul tratamentelor aplicate primavara pomilor din gradina este de a proteja ranile aparute in urma taierilor si impiedicarea actiunii ciupercilor sau bacteriilor. Un alt motiv pentru care se stropesc pomii este de stimulare a dezvoltarii acestora, prin sporirea imunitatii. 

Citeste si: Altoirea pomilor din gradina - ghid practic pas cu pas

Stropirea pomilor primavara: Pas cu pas

Daca te intrebai cand se stropesc pomii, primavara este un moment prielnic pentru acest procedeu. Din totalul de 5-6 tratamente care se fac pe tot parcursul anului, acum se realizeaza 3 dintre acestea. Daca este nevoie, poti stropi suplimentar livada pentru combaterea unor boli sau daunatori. 

Inainte de a incepe stropirea, asigura-te ca ai echipamentul necesar pulverizarii tratamentelor pentru pomi: un atomizor, o pompa de stropit sau un pulverizator manual/electric. In plus, protejeaza-te cu masca de protectie, ochelari si manusi cand manevrezi substantele chimice si cand are loc stropirea propriu-zisa. 

Tine cont ca stropirile se fac atunci cand sunt conditii meteo favorabile: nu bate vantul, nu sunt precipitatii si nici nu urmeaza sa ploua, iar temperaturile sunt cu plus. Pulverizeaza suficienta solutie pe fiecare creanga, pe trunchi si la baza pomului, pe sol.

In acelasi timp, mentine curtea, gradina si livada in ordine perfecta cu utilajele potrivite: masini de tuns iarba, motosape, drujbe, motocoase, trimmere etc. Mai mult, comanda la inceputul primaverii seminte, bulbi si butasi, pentru a infrumuseta spatiul din jurul casei si pentru a culege mai multe roade in anii urmatori.

In continuare, iti prezentam ce tratamente pentru pomi pot fi facute primavara si care este scopul fiecarei stropiri. 

prima stropire a pomilor tratament dupa taiere

 Prima stropire: Tratament dupa taieri

La sfarsitul lui februarie sau la inceputul lui martie, este recomandat sa faci un tratament pe baza de cupru (cu hidroxid de cupru sau cu oxiclorura de cupru). Momentul ideal este dupa taierea pomilor, inainte de inmugurire. Concentratiile pot fi diferite in functie de soi si sunt specificate pe eticheta produselor. 

Acest tip de tratament distruge rezerva de boli care a ramas peste iarna pe crengi. Astfel, ranile pomilor provocate de taieri sunt protejate de actiunea fungilor sau daunatorilor. In acelasi timp, partile deterioarate ale pomilor pot fi acoperite cu un unguent pentru copaci, rezistent la intemperii. 

Citeste si: Cum trebuie sa tai ramurile pomilor fructiferi pentru a obtine o recolta bogata

Stropire dupa inmugurire

Cand mugurii au cativa centimetri, inainte de a crapa si de a aparea primele frunze, aplica un tratament cu ulei horticol si insecticid: uleiul horticol este baza in care de dizolva insecticidul. Acest tip de stropire se poate face o singura data pe sezon. 

Asadar, stropirea in momentul dezmuguritului are rolul de a combate daunatorii care hiberneaza pe crengi si de a distruge oule depuse de acestia. In acest fel, scade riscul infectarii pomilor, insa nu il elimina cu totul. Totusi, in cazul aparitiei bolii sau daunatorilor, efectele sunt reduse si pot fi controlate mult mai eficient. 

Tratament dupa aparitia frunzelor

Acest pas presupune stropirea pomilor dupa aparitia frunzulitelor, pentru a imbunatati procesul de inflorire si cel de formare a fructelor. Biostimulatorii folositi au rolul de a intari sistemul imunitar si de a ajuta pomii sa depaseasca mult mai bine conditiile meteo extreme sau aparitia bolilor.   

Solutii pentru combaterea daunatorilor​​​​​​​

 Solutii pentru combaterea daunatorilor

In cazul in care pomul este afectat de boli sau daunatori in perioada de inmugurire sau de inflorire, poti stropi cu insecticide, fungicide sau alte substante. Dupa aparitia florilor, opteaza pentru un insecticid selectiv, care nu are efect asupra insectelor polenizatoare. Altfel, productia va fi afectata. 

Descopera alte articole despre casa si gradina, cu informatii utile si sfaturi practice. Pune-ti planurile in aplicare si finalizeaza cu succes cat mai multe proiecte de bricolaj si de gradinarit.  

Te-ar putea interesa și:

Altoirea este procedura prin care portiuni dintr-o planta se imbina in mod artificial cu o alta planta dintr-un soi inferior. Astfel, planta inferioara va prelua din calitatile celei superioare. Un scop important al altoirii este inmultirea vegetativa. De asemenea, acest proces se realizeaza si pentru a creste rezistenta la seceta, inghet, boli si daunatori.
Investitia intr-un mobilier de gradina din lemn atrage dupa sine o serie de intrebari referitoare la modul de curatare si intretinere. Optiunile pentru mobila de exterior sunt dintre cele mai variate, iar alegerea lemnului denota preferinta pentru un material natural si elegant. Cu un aspect foarte placut, lemnul necesita o atentie deosebita, astfel ca, pentru a-i mentine rezistenta si frumusetea naturala ani la rand, este necesar sa ai cateva informatii de baza.
Dalele autoadezive sunt o solutie practica si estetica pentru pardoseala, iar costurile pentru montare lipsesc, dat fiind faptul ca sunt foarte usor de instalat chiar si de incepatorii in proiectele DIY. Dalele autoadezive nu necesita utilizarea unui lipici suplimentar. Inainte de orice operatiune, asigura-te ca suprafata este plana, tare, uscata si neprafuita. Foloseste un grund de netezire daca este necesar. Aplicarea dalelor autoadezive este destul de simpla, cu conditia de a se realiza un traseu precis al lipirii lor si de a se respecta cateva reguli.
Daca te pregatesti sa tai vita de vie pentru prima data, citeste acest articol pentru a afla informatii importante despre intreg procesul de ingrijire si taiere a vitei de vie. Indiferent daca te preocupă cum se taie via in primavara sau cand se curata via pentru a asigura o recolta bogata de struguri de masa, vei gasi raspunsurile cautate aici. Vei descoperi diversele tipuri de taieri a vitei de vie si vei vedea sfaturi practice si detaliate pentru a-ti facilita munca si pentru a obtine cele mai bune rezultate in gradina ta. Este momentul sa inveti cum sa ingrijesti si sa tai corect via pentru a te bucura de struguri sanatosi si deliciosi in fiecare sezon.