Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Regular Phone Icon 33 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Amenajari interioare: Idei de proiecte DIY si avantaje esentiale

Actualizat: 05.02.2024 / Publicat: 19.01.2022 / Timp lectură: 5 min
Proiectele DIY de amenajare interioara a apartamentelor sau caselor sunt din in ce in mai populare in randul peroanelor de toate varstele. Iti prezentam in continuare avantajele esentiale ale proiectelor DIY in amenajarile interioare si cateva idei pe care le poti pune in practica.

Cuprins

Avantajele unor proiecte DIY in amenajarile interioare

Te ajuta sa dezvolti noi abilitati 

Proiectele DIY de amenajari interioare sunt o oportunitate de a dezvolta noi abilitati practice si de a-ti antrena mintea. 

Punerea in practica a ideilor de amenajari interioare, dupa partea de schitare pe care o poti face pe calculator, implica lucratul cu mainile. Acest lucru iti va oferi o multumirea lucrului facut de tine si te va motiva sa aprofundezi si experimentezi cu noi tehnici si metode pentru a obtine rezultatul final. 

Iti va fi de ajutor si la urmatoarele activitati de acest fel, dar si in cazul in care vrei sa-i inveti pe altii cum sa puna in practica proiecte DIY. De asemenea, daca descoperi ca este o activitate care-ti face placere, o poti transforma intr-un hobby sau chiar intr-o mica afacere. 

Ajuta la reducerea stresului si imbunatatirea starii de spirit

Realizarea unui proiect de amenajare interioara in bucatarie sau orice alta incapere a locuintei iti poate aduce un sentiment de satisfactie, te ajuta sa simti ca ai realizat ceva, sa fii multumit de efortul depus si mandru de ceea ce ai obtinut. 

Un studiu a demonstrat ca persoanele care desfasoara activitati creative, cum sunt proiectele DIY de amenajare interioara a casei, au observat o imbunatatire a starii de spirit si s-au simtit mai fericiti. Un alt beneficiu important este reducerea stresului si a anxietatii. Atunci cand te concentrezi la realizarea unui astfel de proiect, uiti pentru moment de grijile pe care le ai.

Petreci mai mult timp impreuna cu cei dragi

Proiectele DIY de amenajare interioara a livingului sau a altor spatii creeaza contextul ideal de a petrece mai mult timp impreuna cu cei dragi. De exemplu, daca ai copii, cei mici vor fi, cel mai probabil, incantati sa te ajute sa pui in aplicare niste idei practive DIY - mai mult, asta ii va ajuta sa invete lucruri noi. In plus, daca membrii familiei te ajuta, procesul va fi unul mai usor si mai rapid.

Te ajuta sa fii mai activ

Majoritatea proiectelor DIY necesita un anumit grad de efort fizic, ceea ce te ajuta sa fii mai activ. Pentru multe persoane este mai distractiv sa stea in picioare si sa se miste lucrand la o idee de amenajare interioara a casei de la tara decat sa mearga o ora pe zi la sala de fitness. Efortul depus cu vopsirea si construirea diferitelor obiecte este similar cu cel pe care-l depui facand exercitii fizice.

Economisesti bani

In majoritatea cazurilor, proiectele DIY pentru amenajarea interioara a dormitoarelor sau a altori camere sunt mai ieftin de realizat decat daca cumperi aceste obiecte sau angajezi un mester sa le realizeze. Pe langa asta, te bucuri si de avantajul in care adaugi o nota personala proiectului.

diy economiseste bani

Idei de proiecte DIY pentru amenajari interioare

vopsirea mobilei deteriorate

Vopsirea mobilei deteriorate

Materiale si unelte necesare
●    Masina de slefuit
●    Hartie abraziva pentru slefuirea lemnului (sau disc abraziv)
●    Carpa de bumbac
●    Grund pentru lemn
●    Pensula sau trafalet
●    Vopsea pentru lemn
●    Lac pentru lemn

Pasi de urmat
●    Monteaza hartie abraziva pentru slefuirea lemnului pe masina de slefuit si indeparteaza stratul vechi de lac sau vopsea. 
●    Indeparteaza praful cu o carpa de bumbac si verifica, trecand palma pe suprafata mobilei, ca lemnul sa nu fie aspru sau sa prezinte aschii. 
●    Aplica un strat de grund cu pensula sau trafaletul - acesta asigura o buna aderenta la lemn.
●    Lasa sa se usuce si slefuieste usor cu hartie abraziva pentru a indeparta fibra ridicata si imperfectiunile ce pot aparea de la aplicarea grundului.
●    Sterge praful cu o carpa de bumbac.
●    Aplica doua straturi de vopsea, cu slefuire intre ele.
●    Poti aplica la sfarsit si un strat de lac - procedeaza la fel ca la aplicarea stratului de grund.
●    Daca vrei o pelicula mai plina, mai poti aplica un strat de lac (fara slefuire) dupa ce primul s-a zvantat (1-2 ore).

Construirea unor rafturi pentru carti sau decoratiuni

Construirea unor rafturi pentru carti sau decoratiuni 

Materiale si unelte necesare
●    Placi din gips carton - dimensiunea se va stabili in functie de cat de mare vrei sa fie raftul
●    Profile pentru gips carton
●    Dibluri si suruburi pentru gips carton
●    Bormasina
●    Creion
●    Metru
●    Smirghel
●    Fierastrau pentru taiere gips carton

Pasi de urmat
●    Stabileste zonele unde vei face gaurile si marcheaza-le cu creionul. Foloseste metrul pentru a trasa cat mai exact zonele respective.
●    Fa gaurile cu bormasina.
●    Foloseste smirghel pentru a netezi gaurile realizate.
●    Pregateste placile din rigips si accesoriile: daca este nevoie sa le tai, traseaza dimensiunile cu creionul si taie cu fierastraul. 
●    Cu ajutorul diblurilor si suruburilor, fixeaza placa principala de gips carton in perete, impreuna cu profilele.
●    Mai departe, asambleaza raftul in forma dorita.

consturirea peretilor despartitori

Construirea unor pereti despartitor

Materiale si unelte necesare
●    Placi din rigips
●    Profile de sustinere vericale (CD)
●    Profile de sustinere orizontale (UW)
●    Dibluri pentru gips-carton
●    Suruburi autofiletante pentru rigips
●    Cutter
●    Foarfeca pentru profile rigips
●    Vata minerala
●    Ruleta
●    Creion

Pasi de urmat
●    Daca pe pardoseala exista mocheta sau parchet, acestea se vor inlatura de pe suprafata unde urmeaza sa se monteze peretele.
●    Marcheaza conturul peretelui (masurat cu ruleta) pe tavan si pe pardoseala.
●    Se monteaza profilele de sustinere verticala (profilele CD) cu capetele introduse in “sina” creata, perpendicular pe pardoseala si tavan, din 60 in 60 cm, folosind diblurile sau suruburile autofiletante prinse de profilele UW - aceste profile reprezinta stalpii de rezistenta ai peretelui.
●    De regula, inaltimea profilului depaseste inaltimea camerei. De pilda, in cazul amenajarii interioare a unui apartament de 3 camere cu inaltimea peretilor de 2,60, inaltimea unui profil, care poate ajunge la 3 m, este mai mare. Surplusul se taie cu o foarfeca pentru profile de gips-carton, astfel incat profilul sa stea pe pardoseala si sa ramana 1-2 cm pana la tavan.
●    Se monteaza prima placa de gips-carton peste profile si se prinde cu autofiletante, pozitionandu-se vertical si sprijinita pe pardoseala. Daca placile din rigips sunt prea mari pentru a fi incadrate, taie-le cu un cutter.
●    Se adauga vata minerala la mijloc (cu rolul de izolare termica si acustica).
●    Se monteaza a doua placa de gips-carton pe cealalta parte a peretelui.

Vrem sa-ti fim de ajutor cu sfaturi de amenajare interioara, idei si materiale pentru proiectele tale DIY acum si pe viitor. Mai mult, in magazinul online MatHaus gasesti tot ce ai nevoie pentru diferite lucrari de construit, renovat sau amenajat.

Plaseaza o comanda, iar noi iti trimitem produsele la orice adresa din Romania, acasa ori pe santier. Iti oferim transport specializat prin flota proprie de camioane prevazute cu brat special de descarcare sau prin companiile de curierat partenere.

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Inlocuirea geamului spart al unei ferestre poate fi realizata de tine, este usor sa inveti cum se face, iar acest articol iti dezvaluie pasii pe care ii ai de urmat. Asadar, nu ai de ce sa ramai cu el spart pe pozitii, riscand o posibila accidentare. Urmareste ghidul pe care ti l-am pus la dispozitie pentru inlocuirea geamurilor in cazul ferestrelor traditionale. Asadar, nu este nevoie sa cauti un mester, economisesti timp si bani.
Cel mai probabil ai consultat imagini cu idei de amenajari interioare, pentru dormitor, living sau bucatarie. Culorile se imbinau armonios, iar rezultatul era o incapere care reusea sa atraga pur si simplu cu ajutorul cromaticii. Nimic nu este la intamplare. Orice designer de interior foloseste o schema de culori pentru amenajarea spatiului, iar una foarte des intalnita este cea a culorilor complementare. Pe scurt, asta inseamna imbinarea unei culori primare (rosu, galben, albastru) cu una secundara (verde, violet, orange). Parcurge acest articol pentru a intelege exact cum se aplica principiul culorilor complementare in designul interior.
Vopseaua epoxidica prezinta rezistenta la trafic si uzura, la expunerile agresive sau la socurile mecanice, are duritate, iar aspectul este unul superior lucios. Prin urmare, vopseaua epoxidica este ideala pentru pardoseli, oferind o acoperire foarte buna. Astfel, daca iti doresti sa protejezi si sa oferi un aspect nou pentru pardoseala garajului, a terasei, a subsolului, vei aplica vopseaua epoxidica, respectand cativa pasi simpli. Iata care sunt acestia si de ce vei avea nevoie:
Daca simti ca proiectul tau OSB are nevoie de o imbunatatire din punct de vedere estetic, solutia este data de vopsirea acestui material derivat din lemn, dar nu inainte de a afla cateva informatii ajutatoare. OSB este prescurtarea de la Oriented Stand Board, adica placa din aschii orientate. Altfel spus, OSB este un panou prefabricat din lemn, alcatuit din aschii in proportie de 95%. Restul de 5% este rasina sintetica folosita pentru incleiere si are rezistenta ridicata la umezeala. Costul redus, caracterul rezistent, rigid, precum si greutatea usoara sau montajul facil, fac din acest material unul des intalnit in proiectele de constructii, fie pentru pereti, podele sau acoperisuri. Cu toate acestea, multi sunt cei care nu agreeaza aspectul suprafetelor din OSB, dat fiind vizibilitatea aschiilor lungi si subtiri de lemn. Astfel, apare nevoia fireasca de a vopsi OSB-ul pentru ca proiectul realizat sa arate satisfacator. Daca si tu te afli intr-o astfel de situatie, afla cateva sfaturi utile inainte de a vopsi placile OSB.