Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Repararea peretilor si a tavanului

Actualizat: 07.05.2024 / Publicat: 06.02.2019 / Timp lectură: 6 min

Indiferent cat ai investi in amenajarea sau renovarea locuintei, mici probleme pot aparea oricand. Una dintre cele mai comune astfel de probleme o reprezinta micile fisuri ale peretilor sau ale tavanului. Uneori, fisurile apar la scurt timp dupa zugravire si nu tin cont de natura materialelor folosite. Sunt la fel de inestetice si pe peretii construiti si pe tavanul fals, din rigips.

Din fericire, reparatiile se pot efectua local, doar in zona afectata, asa ca nu trebuie sa iti faci griji ca ai putea fi nevoit sa reinvestesti intr-o renovare de la zero. Iata tot ce trebuie sa stii despre reparatiile fisurilor de pe pereti sau tavan.

Inainte de a incepe orice reparatie, este important sa identifici cauza exacta a fisurilor pentru a preveni recidivele si pentru a asigura o solutie durabila. Pe langa remedierea fizica a fisurilor, poate fi necesar sa iei in considerare si alte masuri de prevenire, cum ar fi imbunatatirea ventilatiei sau corectarea problemelor structurale. Cu o intelegere clara a cauzelor si a procesului de reparatie, poti aborda cu succes reparatiile fisurilor peretilor si ale tavanului, obtinand rezultate durabile si estetice.

Cuprins

Care este cauza fisurilor de pe pereti sau tavan?

Peretii si tavanele construite, dar si cele din rigips pot crapa din mai multe motive. In ceea ce priveste cauzele fisurilor de pe pereti sau tavane, exista o serie de factori de luat in considerare. In primul rand, reparatiile fisurilor la pereti interiori se datoreaza contractiei materialelor utilizate in constructia lor, pe masura ce acestea se usuca. Fenomenul este adesea mai pronuntat in cazul materialelor pe baza de ciment, care sunt mai susceptibile la fisurare

Din acest punct de vedere, trebuie sa stii ca materialele pe baza de ciment sunt mai expuse la pericol decat alte tipuri de materiale. Tocmai de aceea, fisurile apar de regula sub straturile de zugraveala, la nivelul gletului. Asta nu inseamna ca singura posibila cauza a aparitiei crapaturilor este contractia materialelor. Fisurile apar destul de des si la constructiile mai noi, din cauza tasarii terenului, care pot duce la miscari aproape insesizabile ale zidurilor, dar care lasa urme vizibile.

Zonele in care apar crapaturile se afla, de obicei, la imbinarile zidurilor si la imbinarile dintre zid si tencuiala pe baza de ciment. Chiar daca unele dintre ele sunt greu vizibile cu ochiul liber, repararea lor prompta este necesara, tocmai ca sa nu se adanceasca si sa nu se extinda.

Zonele de imbinare a zidurilor si tencuiala pe baza de ciment sunt de obicei cele mai vulnerabile si pot necesita reparatii la crapaturile peretilor. Este important sa intervii prompt in aceste situatii pentru a preveni adancirea si extinderea fisurilor.

In ceea ce priveste reparatia gaurilor din pereti si reparatia peretilor cu glet, un alt aspect de luat in considerare este comportamentul gletului pe perete. Uneori, gletul se poate umfla din cauza umezelii excesive sau lipsei de aderenta. Acest fenomen poate necesita reparatii la tencuiala interioara pentru a corecta problema si pentru a preveni deteriorarea ulterioara a peretelui. Este esential sa abordezi aspectele mentionate cu atentie si sa utilizezi materiale adecvate pentru a asigura o reparare eficienta si durabila a peretelui.

De ce unelte si echipamente ai nevoie pentru reparatiile locale?

Nu este nevoie sa apelezi la o echipa de specialisti pentru astfel de reparatii usoare. Cu putina indemanare si cu uneltele si echipamentele potrivite, poti rezolva chiar singur problema. Din punct de vedere tehnic nu este foarte complicat, iar costurile sunt mai mici si satisfactia ca ai reparat singur ceva atat de important nu se compara cu nimic.

In ce priveste echipamentul, vei avea nevoie de urmatoarele:

  • un schimb de haine confortabile de care te poti lipsi; ai nevoie de libertate de miscare ca sa executi o astfel de lucrare, iar petele de glet si vopsea nu pot fi indepartate cu una, cu doua;
  • o pereche de incaltari adecvate, cu un calapod comod si talpa aderenta si stabila; nu vrei sa te accidentezi, asa ca este util sa iti alegi incaltarile potrivite;
  • un coif sau o sapca; o astfel de lucrare poate fi destul de murdara, iar capul tau are nevoie de protectie in astfel de imprejurari.

Lista uneltelor necesare pentru repararea peretilor include, probabil, obiecte pe care le ai deja acasa, mai ales daca ai renovat de curand:

  • un spaclu, pe care il vei folosi pentru curatarea peretilor sau a tavanului;
  • un cancioc sau un vas pentru manuirea usoara a materialelor;
  • smirghel cu granulatie de 120, pentru finisarea lucrarii;
  • trafalet si pensula pentru aplicarea vopselei; daca este posibil, opteaza pentru un trafalet telescopic sau pentru unul cu prelungitor, ca sa ajungi cu usurinta in zonele superioare;
  • o galeata;
  • o gletiera, pentru aplicarea gletului;
  • o scara, pentru zonele superioare greu accesibile.

Repararea fisurilor peretilor si ale tavanului, pas cu pas

Pentru ca probabil nu ai mai facut asta niciodata, iti vom explica ce pasi trebuie sa urmezi pentru ca lucrarea ta sa arate impecabil, si mai ales, sa fie de calitate si durabila. Urmeaza intocmai sfaturile noastre si vei executa renovarea ca un profesionist.

Pasul 1: curatarea

Indiferent daca este vorba despre pereti sau despre tavan, primul pas pe care il vei face ca sa repari fisurile este sa indepartezi cu spaclul toate materialele de-a lungul fisurii, pana la tencuiala.

Este posibil ca fisurile sa fie profunde, iar curatarea superficiala, urmata de aplicarea unui strat de glet, ar putea avea, in timp, aceleasi rezultate ca lucrarea initiala. Asadar, daca nu vrei sa risti aparitia unor noi fisuri, curata bine zona din jurul crapaturii si nu aplica materiale de reparare decat dupa ce ai executat aceasta etapa.

Pasul 2: chituirea

Dupa curatarea zonei afectate vei aplica un chit acrilic, cunoscut in randul mesterilor si drept “chit de cutit”. Foloseste un spaclu flexibil ca sa aplici omogen chitul si ca sa-l nivelezi corespunzator. Este important ca acesta sa fie curat.

O alta metoda de reparare a crapaturilor este cea cu ipsos. Pasta de ipsos se prepara intr-o cantitate mica, direct in cancioc, conform instructiunilor si se aplica pe perete dupa ce acesta a fost umezit.
Indiferent daca folosesti chit acrilic sau ipsos, etapele urmatoare vor fi aceleasi. In ce priveste diferentele dintre cele doua materiale, chitul acrilic este mai usor de folosit, pentru ca nu necesita preparare.

Pasul 3: pregatirea peretelui sau a tavanului pentru aplicarea gletului

Dupa ce chitul sau pasta de ipsos s-au uscat conform instructiunilor de pe ambalaj, poti trece la etapa urmatoare. Aceasta presupune aplicarea unei benzi speciale pe toata suprafata fisurii. Banda fibra va arma si va crea aderenta pentru glet. Este un element de sustinere pentru acesta, asadar utilizarea ei nu este optionala daca vrei o lucrare de calitate.
In cazul in care folosesti pasta de ipsos ca sa astupi fisura, poti sa mai aplici o mana dupa lipirea benzii fibra, inainte de gletuire.

Pasul 4: aplicarea gletului

Amesteca si omogenizeaza gletul in conformitate cu sugestiile producatorului si aplica-l cu gletiera in strat uniform. Daca esti nesigur pe tehnica de aplicare, poti consulta ghidul nostru pentru gletuirea peretilor.
Aplicarea gletului este o lucrare de finete, pentru care va trebui sa te inarmezi cu rabdare, mai ales ca intre doua straturi vei avea si de asteptat aproximativ 24 de ore pentru uscare. De asemenea, pentru colturi si locuri greu accesibile, vei folosi unelte de precizie, asa cum este pensula.
Un alt aspect de care trebuie sa tii cont cand aplici gletul este aerisirea corespunzatoare. Acesta se usuca mai bine intr-o incapere aerisita, la contactul cu aerul. Dupa uscarea completa, gletul poate fi netezit cu ajutorul unui smirghel abraziv sau al unei plase de slefuit, inainte de aplicarea vopselei.

Pasul 5: aplicarea amorsei

Amorsa se aplica dupa curatarea si gletuirea fisurii, inainte de vopseaua lavabila. Aceasta asigura aderenta vopselei, uniformizeaza capacitatea de absorbtie a peretelui si, implicit, stratul de vopsea. Are un rol important si in reducerea consumului de vopsea, dar si in prevenirea aparitiei petelor.
Amorsa se aplica pe suprafete gletuite sau tencuite, dar si pe placi de gips carton, asadar va fi utilizata in repararea fisurilor, indiferent de natura stratului suport.

Pasul 6: aplicarea vopselei

Inainte sa ajungi la aceasta etapa, asigura-te ca ai vopseaua corespunzatoare. Este foarte usor, mai ales in cazul peretilor colorati, sa nu cumperi nuanta corecta, iar o astfel de greseala iti poate compromite intreaga lucrare de reparatii.
Vopseaua lavabila va fi aplicata intr-un strat subtire, cu ajutorul unui trafalet de dimensiuni mici, potrivit pentru vopsirea ariei reparate. Dupa uscarea primului strat, va fi aplicat si un al doilea, pentru un aspect uniform si neted.

Repararea fisurilor peretilor si ale tavanului necesita intelegerea cauzelor , precum si utilizarea metodelor si materialelor potrivite. Cu o abordare atenta pas cu pas, acest proces poate fi realizat cu succes chiar si de catre amatori, aducand rezultate durabile si estetice, fara a fi nevoie sa investesti sume considerabile intr-o renovare completa.

Galerie

Te-ar putea interesa și:

Cum montez plinta pentru parchetul laminat? Alegerea parchetului laminat pentru pardoseala casei este o solutie avantajoasa devenita tot mai populara. In afara de aspectul elegant si designul modern, este usor de intretinut, in plus are un pret accesibil. Daca si tu ai decis sa te bucuri in confortul casei tale de o podea acoperita cu parchet laminat, atunci stii ca trebuie sa ii finisezi aspectul cu ajutorul plintelor. Iti recomandam si articolul nostru de blog: Plinta parchet - Cum faci cea mai buna alegere? Pentru ca proiectele DIY sunt intotdeauna o provocare pentru tine, afla in continuare cum sa-ti montezi singur plinta pentru parchetul laminat.
In procesul de renovare a noii tale case sunt cateva etape principale asupra carora iti indrepti atentia in mod prioritar, ca de exemplu instalatia electrica sau zugravitul. Cu toate acestea, apare si intrebarea ce faci cu usile, daca le pastrezi sau iei altele noi. Tendinta este inlocuirea tuturor finisajelor vechi din apartamentul fostului proprietar cu ce este nou si modern pe piata. Insa, este bine sa se faca o analiza amanuntita. Daca locuinta beneficiaza de usi de interior din lemn masiv, acestea aduc considerabil un plus de autenticitate, plus economifa facuta. Chiar daca starea lor nu este multumitoare, dat fiind anii care au trecut peste ele, afla ca poti reconditiona singur usile din lemn. Daca te-ai gandit sa reprezinte chiar urmatorul tau proiect DIY, din acest articol vei afla tot ce te intereaseaza pentru a obtine rezultatele dorite.
Fie ca te-ai hotarat sa iti montezi singur gresia si faianta, fie ca o va face un mester, achizitia materialelor reprezinta de foarte multe ori sarcina beneficiarului. Misiunea ta nu s-a incheiat odata cu alegerea placilor ceramice. Si pentru ca acest proiect de amenajare include in lista de cumparaturi si adezivul, apare inevitabil intrebarea pe care il alegi. Sacii diversi pe care ii gasesti la raft, cel mai probabil te pun si mai mult in dificultate, insa nu trebuie sa iti faci griji. Cu putina indrumare vei sti exact care este adezivul potrivit proiectului tau. In acest articol iti dezvaluim cum sa alegi adezivul pentru gresie si faianta, un material cu rol important, de care depinde rezultatul reusit al proiectului de amenajare cu placi ceramice.
Oglinda este un element nelipsit din baie si se alege la o dimensiune proportionala cu cea a chiuvetei. Dar mai poate fi prezenta in hol, living, dormitor, fie din dorinta de a face ca spatiul sa para mai incapator si luminos, fie ca vrei sa aduci un plus de farmec decorului si, bineinteles, ca sa te poti oglindi de fiecare data cand pleci de acasa. Cu rol decorativ sau functional, daca ai de montat o oglinda in baie sau pe oricare altul dintre peretii casei tale, in acest articol iti vom dezvalui pasii pe care ii ai de urmat.