Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Polistiren expandat grafitat: Caracteristici, utilizare, avantaje

Actualizat: 19.04.2024 / Publicat: 01.11.2021 / Timp lectură: 5 min
Polistirenul grafitat este din ce in ce mai folosit la izolatia termica exterioara si interioara a cladirilor. Iti prezentam in continuare ce este acest polistiren, cum se obtine, care sunt caracteristicile, utilizarile si avantajele sale, cum il alegi si cum se diferentiaza de alte tipuri de polistiren. 

Cuprins

Ce este polistirenul grafitat?

Polistirenul grafitat este polistiren imbogatit cu praf de grafit, o forma naturala a carbonului. Numit si polistiren negru, acesta este obtinut prin integrarea particulelor de grafit de inalta puritate in bilele de polistiren. 

Granulele de polistiren grafitat sunt obtinute in urma expandarii granulelor de stiren (derivat din petrol si materie prima pentru polistirenul expandat). Aceste granule sunt introduse intr-o instalatie de preexpandare impreuna cu o cantitatea controlata de abur si pentan. Printr-un proces de agitarea in interiorul instalatiei, se obtin astfel granulele de polistiren.  

Ulterior, granulele sunt lasate intr-un alt echipament numit tanc la uscare controlate termic de un regulator.

Materia prima obtinuta (granulele de polistiren) este apoi transportata in silozul pregatitor, apoi printr-un sistem de conducte ajunge in instalatia de presare.   Rezultatul final este dat de obtinerea blocurilor de polistiren cu dimensiuni de 1,05 si 1,42 m si o inaltime de 5,12 m cu o greutate relativa, in functie de densitatea setata. 

Dupa racirea blocurilor, in funcție de densitatea lor dureaza intre 3-16 zile, urmeaza debitarea blocurilor cu ajutorul unei instalatii electrice. 
 

Caracteristicile polistirenului expandat grafitat

●    Polistirenul expandat grafitat are un luciu metalic si o culoare cenusiu-inchisa;
●    Termenul de valabilitate al acestui tip de polistiren este nelimitat cu conditia ca depozitarea lui sa se faca fara expunre la razele soarelui sau orice forma de radiatie UV ; 
●    Conductibilitatea  termica este cu 20% mai mica decat la polistirenul expandat alb obisnuit; 
●    Are o densitate omogena.
●    Capacitate de difuzie a vaporilor de apa (are o porozitate deschisa).
●    Placile sunt elastice si flexibile.
●    Este un material 100% reciclabil. 
●    Placile sunt detensionate.
●    Necesita lipirea cu un adeziv cu aderenta ridicata, datorita grafitului care este un material cu absortie scazuta la apa.

Pentru ce este folosit polistirenul expandat grafitat?

Placile de polistiren expandat grafitat se folosesc pentru izolarea termica si fonica a spatiilor. Acestea pot fi aplicate pe suprafetele minerale ale constructiilor noi, pe tencuieli vechi rezistente si pe orice suprafata cu capacitate portanta. 

Afla din acest articol cum se realizeaza corect placarea cu polistiren.

Exemple de utilizari ale polistirenului grafitat:
●    termoizolarea peretilor exteriori;
●    izolarea termica a peretilor interiori;
●    termoizolarea fatadelor tencuite;
●    termoizolarea fatadelor ventilate cu conditia ca fatada sa nu permita expunerea la razele solare;
●    izolarea termica a pardoselilor cu structura de lemn;
●    termoizolarea pardoselilor incalzite;
●    termoizolarea teraselor necirculabile sau circulabile cu trafic redus;
●    izolarea fonica a incaperilor;
●    termoizolarea spatiilor frigorifice;
●    izolarea termica a acoperisurilor in panta.

Avantajele polistirenului expandat grafitat

Avantajele polistirenului expandat grafitat​​​​​​​

Izolare termica

Polistirenul expandat grafitat are un randament termic cu aproximativ 20% mai mare decat celelalte tipuri de polistiren. Asadar, este un bun izolator termic, recomandat in realizarea termosistemelor cladirilor cu un consum redus de energie si a caselor pasive. 

In spatiile izolate cu polistiren grafitat se pastreaza o temperatura optima, materialul actionand impotriva pierderilor de caldura in timpul iernii si blocand transferul de caldura de la exterior spre interior pe durata verii. In acelasi timp, nu apare efectul de sera.

Contribuie la reducerea cheltuielilor

Datorita bunei capacitati de izolare termica a acestui tip de polistiren, folosirea sa pentru termoizolare contribuie la reducerea cu pana la 50% a cheltuielilor pentru climatizarea spatiilor.

Izolare fonica

Materialul este un bun izolator fonic, recomandat in special pentru impiedicarea intrarii zgomotului din exterior in locuinta.

Rezistenta si durabilitate

Polistirenul expandat grafitat este rigid, ceea ce il face rezistent la factori mecanici si, implicit, durabil. Totodata, rezistenta lui in timp se poate dovedi si o investitie buna. 

Noi iti recomanda, ca inainte sa te apuci de aplicarea termosistemului, sa tencuiesti bine zidaria, pentru a obtine un strat suport cat mai bun. 

Pentru spacluire este obligatorie folosirea unei tesaturi de fibra de sticla cu densitate de minimu 145 gr/mp care sa impiedice fisurarea. 

Pentru aplicarea stratului final, se recomanda un termen de minimum 10 zile, pentru uscarea masei de spaclu si obligatoriu suprafata trebuie grunduita in prealabil.

Daca se asteapta trecerea unui timp mai indelungat pana la aplicarea tencuielii decorative, de exemplu trecera anotimpului rece, atunci masa de spaclu trebuie protejata cu un grund armat cu granule de silciu (nisip). 

Afla din acest ghid ce adeziv se foloseste pentru polistiren. 

Toate avantajele prezentate mai sus arata ca polistirenul grafitat este unul dintre cele mai bune tipuri polistiren pentru exterior si interior.

Cum alegi cel mai bun polistiren expandat grafitat?

Rezistenta la compresiune (tasare) este importanta atunci cand alegi placile de polistiren grafitat. Este recomandat ca aceasta sa fie de cel putin EPS 80 (compresiune de 80 kPa). 
 
Ce inseamna EPS la polistiren? 

EPS este un acronim care provine din engleza Expanded Poly Styrene dupa care se trece rezistenta la compresiune ca fiind caracteristica de baza de diferentiere.

Cu cat valoarea sa este mai mare, cu atat rezistenta la tasare este mai ridicata, iar pentru fatade se recomanda minimum EPS 80 KPa, care se obtine din blocuri cu o greutate specifica / densitate cuprinsa intre 13,5-14,5 kg/mc, adica 3,4 - 3,6 kg/bax.  

Compresiunea maxima care se poate obtine prin expandarea granulei de polistiren este de 200KPa, adica EPS 200.  

Grosimea placilor este, de asmenea, importanta, aceasta fiind de preferat sa fie de 8 sau de 10 cm. Avantajul termoizolatiei imbunatatite la aceeasi grosime a placilor inseamna ca izolatia oferita de polistirenul grafitat de 10 cm este echivalenta cu cea oferita de polistirenul expandat clasic de 12 cm.

polistirenul grafitat de 10 cm​​​​​​​

Polistiren expandat grafitat versus alte tipuri de polistiren

Polistiren expandat grafitat versus polistiren extrudat

In comparatie cu un sistem termoizolant realizat din polistiren extrudat, cel cu polistiren grafitat este la fel de eficient, pretul sau fiind, insa, mai mic. Mai mult, odata cu trecerea timpului, polistirenul extrudat isi pierde din capacitatea de izolare, pe cand cel grafitat isi mentine capacitatea initiala.

Pe langa asta, placile din polistiren expandat grafitat au o porozitate mai ridicata decat placile din polistiren extrudat, ceea ce inseamna ca lasa peretii sa respire, permitand vaporilor de apa sa treaca prin ele si impiedicand astfel formarea umezelii, mucegaiului si igrasiei. O placa de polistiren grafitat este de 4 ori mai permeabila decat una de polistiren extrudat de aceeasi grosime.

Polistiren expandat grafitat versus polistiren expandat simplu

Atat placile de polistiren expandat grafitat, cat si cele de polistiren expandat simplu incetinesc transmiterea caldurii prin blocarea aerului in structurile lor. Diferenta principala dintre cele doua tipuri de polistiren este reprezentata de existenta particulelor de grafit. Aceste particule incetinesc semnificativ transferul de caldura, ceea ce inseamna ca polistirenul grafitat este un izolator termic mai eficient decat cel simplu.

MatHaus te ajuta cu sfaturi si materiale pentru constructii, amenajari, renovari sau reparatii. Poti comanda online de pe site-ul nostru orice ai nevoie, fara sa mai pierzi timpul prin magazinele fizice.

Ramai pe MatHaus.ro, adauga in cos produsele dorite, iar noi ti le trimitem la orice adresa din Romania cu flota proprie, ori prin intermediul curierilor parteneri.

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Izolatia casei inseamna un confort termic sporit in intreaga locuinta, o bariera impotriva zgomotului de afara, dar si impotriva umiditatii. In plus, este stiut faptul ca o izolatie executata corect asigura in mare masura eliminarea pierderilor de energie, asadar facturi mai mici pentru incalzirea si racirea casei. Investitia in izolatia termica exterioara a locuintei tale este fara doar si poate un castig pe termen lung. Materialele disponibile pe piata pentru a izola locuinta sunt diverse, astfel ca inevitabil apare intrebarea ce alegere sa faci. Vata minerala bazaltica, vata minerala de sticla sau polistiren expandat? Daca te intrebi care este cel mai bun material izolator, atunci sunt cateva lucruri pe care trebuie sa le stii.
Urmeaza sa hidroizolezi acoperisul, terasa, subsolul, fundatia sau alta structura? Ia in considerare membrana bituminoasa si afla tot ce trebuie sa stii despre aceasta: ce este, care sunt tipurile, utilizarile principale si avantajele, cum o alegi si cum se aplica!
Incalzirea prin plinta este un sistem de mici dimensiuni al carui principiu de functionare e convectia naturala. Mai exact, in interiorul echipamentului (plintei) sunt montate niste miniradiatorare. Masele de aer incalzite de acestea se ridica prin fantele superioare ale plintei, iar dupa ce aerul cald a ajuns la tavan, aerul rece este “fortat” sa patrunda prin fantele inferioare ale plintei pentru un nou ciclu de incalzire. Datorita circulatiei naturale a aerului in camera, acesta devine cald intr-un timp foarte scurt. Sistemul de incalzire prin plinta poate fi folosit in orice tip de incapere si spatiu, precum apartamente, case, birouri, spatii comerciale sau cladiri administrative. Avand dimensiuni reduse, plinta nu deranjeaza vizual si permite instalarea usoara a peretilor cortina.
Polistirenul este utilizat la scara larga in constructii pentru proiectele de izolare termica, insa este cunoscut si ca material pentru ambalaje, caserolele pentru mancare fiind reprezentative. Industriile in care se foloseste polistirenul sunt insa diverse. Prin urmare, daca vrei sa-ti verifici cunostintele despre polistiren, in acest articol iti prezentam 5 dintre utilizarile sale.