Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Placaj: ce este, cum se diferentiaza de PAL sau MDF?

Actualizat: 25.03.2024 / Publicat: 05.12.2019 / Timp lectură: 7 min

Ai un proiect de mobilier si te intrebi ce material sa alegi? Este important sa cunosti optiunile, sa stii ce caracteristici are fiecare dintre solutiile existente. Afla care este diferenta dintre placaj, PAL sau MDF, avantajele oferite de fiecare dintre aceste produse derivate ale lemnului!
 
Pentru ca procesul de achizitie sa fie unul in cunostinta de cauza, este momentul sa cunosti detaliile despre cele trei materiale pe care le poti achizitiona pentru aplicatiile pe care le ai in plan. 

Cuprins

Ce este placajul?

Placajul este un produs derivat din lemn, realizat din trei sau mai multe straturi de foi de furnir suprapuse. Acestea sunt lipite cu ajutorul adezivilor prin presare la cald. Placajul stratificat are un numar impar de furnire, minimul fiind de trei. Asadar, de la un placaj la altul poate diferi numarul de furnire (3, 5, 7, 9), dar si grosimea acestora din urma. Foile de furnir din compozitia placajelor pot avea grosimi cuprinse intre 1 si 4 mm.

Ce este placajul startificat?

Placajul poate fi realizat din mesteacan sau dintr-un alt material durabil (placile cu un numar mai mare de furnire sunt mai rezistente), folosit in industria mobilei, a amenajarilor interioare, dar si pentru realizarea diverselor tipuri de ambalaje. Placajele se impart in cele de uz general, pentru industria mobilei sau placaje de exterior ori cu utilizari speciale, folosite in constructii sau aviatie.

Nota: Furnirul este o foaie subtire de lemn obtinuta prin taierea trunchiului arborelui, fie din foioase (de cele mai multe ori), fie din rasinoase. Este de doua feluri:

  • furnir tehnic (mai gros) pentru realizarea placajului pentru mobila sau pentru alte aplicatii; poate fi pentru miez (deci aflat in compozitie) sau pentru fata, adica pentru decorare, obtinandu-se un aspect elegant al placii (se numeste placaj furniruit);
  • furnir estetic (mai subtire) pentru decorarea placilor de PAL sau MDF; astfel, materiale mai ieftine capata aspectul natural al lemnului, datorita foii de furnir care se lipeste cu adeziv (rezulta PAL furniruit, MDF furniruit);

Avantajele placajului

muncitori care lucreaza cu placaj

n lumea constructiilor si a designului interior, placajul se afirma ca un material ce ofera o combinatie unica de durabilitate, flexibilitate si sustenabilitate. Acest material este recunoscut pentru proprietatile sale structurale superioare, care il fac ideal pentru o gama larga de aplicatii, de la mobilier la elemente arhitecturale. 

Pe langa beneficiile practice, placajul ofera si avantaje ecologice. Procesul sau de productie eficient utilizeaza resursele forestiere intr-un mod responsabil, contribuind la conservarea habitatelor naturale si la reducerea impactului asupra mediului. Acest aspect sustenabil, impreuna cu durata de viata extinsa a produselor realizate din placaj, subliniaza angajamentul industriei catre practici ecologice si economice responsabile.

Avantajele sale multiple il transforma intr-o alegere predilecta pentru profesionistii din industrie:

  • pret scazut;
  • este un material mai usor decat PAL-ul sau MDF-ul;
  • aspect placut, in special daca a fost furniruit; speciile lemnoase din care provine furnirul pot fi variate, fag, mesteacan, brad, paltin, stejar s.a.;
  • este usor de prelucrat;
  • este rezistent (are in compozitie mai multe straturi de lemn, foile de furnir; cu cat sunt mai multe, cu atat creste durabilitatea placajului); rezistenta este uniforma de-alungul placajului, prin urmare se comporta favorabil la impact; 
  • dimensiunile placajului sunt mari, poti achizitiona un placaj de 2000 mm lungime si 1250 mm latime; asadar, poti acoperi suprafete generoase cu o singura placa. Astfel, poti construi mobilierul amplu pentru dressing intr-un mod facil sau poti utiliza o bucata de placaj pentru spatele dulapului;
  • la inserarea cuielor sau a suruburilor nu se descompune, datorita faptului ca este un produs stratificat;
  • este un material ideal pentru proiectele de mobilier DIY (Do it yourself) - poti realiza numeroase proiecte in care sa incluzi placajul in mobila.

Placaj

Iti recomandam si: Amenajarea bucatariei: Idei, sfaturi si reguli de care sa tii con

Placaj sau PAL: diferente principale

Placaj sau PAL?

Printre materialele utilizate in industria mobilei si a constructiilor, doua produse lemnoase se disting prin popularitatea si aplicabilitatea lor: placajul si PAL-ul. Desi la prima vedere pot parea similare, aceste materiale prezinta diferente fundamentale in ceea ce priveste compozitia, proprietatile mecanice si estetice, precum si sustenabilitatea.

Principala diferenta intre cele doua materiale consta in compozitia lor. Placajul este compus din foi de furnir lipite prin presare la cald. De cealalta parte, PAL-ul, al carui acronim provine de la placi aglomerate de lemn, denumire care dezvaluie si alcatuirea sa, este compus din semifabricate de lemn, precum rumegus, aschii. Acestea sunt lipite cu ajutorul rasinilor sintetice.

Care este mai puternic si mai durabil?

Foile de furnir ale placajului sunt dispuse in mod perpendicular, cele interioare intr-un sens, iar cele exterioare in sens alternativ. De aici provine caracterul puternic si durabil al placajelor, lucru datorat insa si adezivilor utilizati.

Raspuns: placajul.

Care este mai simplu de folosit?

Datorita compozitiei mai puternice a placajului, atunci cand inserezi suruburi, acesta se va comporta mult mai bine, comparativ cu PAL-ul, a carui compozitie din rumegus este mai moale si care poate fi comparat cu o placa de lemn subtire.

Raspuns: placajul.

Care este mai usor?

In lumea materialelor utilizate in constructii si fabricarea mobilei, greutatea si manevrabilitatea sunt factori critici care pot influenta alegerea intre diferite tipuri de panouri lemnoase. Placajul si PAL-ul sunt doua dintre cele mai comune materiale, fiecare cu propriile sale avantaje si utilizari specifice.

Unul dintre aspectele-cheie care diferentiaza placajul de PAL este densitatea sa relativ mai scazuta, ceea ce il face mai usor. Aceasta caracteristica nu doar ca faciliteaza transportul si manipularea, dar si extinde gama de aplicatii posibile, de la elemente structurale la detalii de design interior. Pentru ca placajul este mai usor decat PAL-ul reprezinta un  aspect favorabil daca realizezi un dulap de perete, suspendat, daca preferi sa folosesti placajul pentru spatele mobilei sau pentru un mobilier pe roti.

Raspuns: placajul.

Care este mai rezistent la umiditate?

Daca este o piesa de mobilier care va fi expusa intr-o incapere cu un grad inalt de umezeala, placajul este rezistent la apa intr-o proportie mai crescuta decat PAL-ul, astfel ca reprezinta o optiune mai adecvata. PAL-ul este cunoscut ca avand o sensibilitate la umiditate. 

Raspuns: placajul.

cum alegi placajul

Te-ar putea interesa si: Cum alegi o mobila de calitate?

Care este mai accesibil ca pret?

Placajul are un pret mai ridicat daca este mai gros, de exemplu are 15 mm grosime si deci mai multe foi de furnire in compozitie. Costul variaza si in functie de dimensiune. De asemenea, pretul pe metru patrat creste si daca placajul beneficiaza de furnirul estetic. Trebuie stiut si ca placajul se clasifica in cinci clase de calitate in functie de defectele furnirului estetic al stratului exterior, ele fiind A, B, C, D, E (unde A inseamna calitate superioara, fara goluri si crapaturi).

Raspuns: PAL-ul.

Care are suprafata mai fina?

Castigator este PAL-ul. De regula acesta nu este folosit in stare bruta, ci finisat, ca, de exemplu, PAL melaminat. Adica suprafata placii primeste o folie decorativa care imita diferitele esente lemnoase. Melamina ofera PAL-ului valoare prin gama larga de culori si decoruri. De asemenea, PAL-ul melaminat este utilizat pentru realizarea blaturilor de lucru, montate pe mobilierul de bucatarie.

Raspuns: PAL-ul.     

Care este mai prietenos cu mediul?

Placajele sunt alcatuite din foi de furnir care se obtin prin taierea trunchiului arborelui in foi subtiri. Pentru PAL se folosesc resturile de lemn rezultate in urma proceselor de fabricare - rumegusul. Asadar, obtinerea placilor din PAL nu afecteaza taierea copacilor. 

Raspuns: PAL-ul.​​​​​​​

Placaj sau MDF: diferente principale

Placaj sau MDF?

Poate te-ai intrebat ce sa alegi intre placaj ori MDF (placa din fibre lemnoase cu densitate medie). Este bine in acest sens sa cunosti si diferenta dintre MDF si PAL. Trebuie mentionat, insa inca din start, ca MDF-ul este folosit ca materie prima pentru mobilierul de calitate superioara, avand o compozitie mult mai densa decat a PAL-ului, dar si o compozitie omogena de-alungul intregii placi.

Pentru a putea compara placajul cu MDF-ul, iata mai jos prezentate carcateristicile principale ale celor doua materiale.

Caracteristicile MDF-ului:

MDF-ul este un material inovator in industria prelucrarii lemnului, care a castigat popularitate datorita proprietatilor sale si performantei superioare intr-o varietate de aplicatii. Acesta ofera o suprafata neteda si omogena, ideala pentru finisaje de inalta calitate.

Placile MDF pot fi simple, melaminate sau infoliate si furniruite, in functie de aplicatiile pentru care sunt folosite. Afla, in continuare, prin ce se caracterizeaza acest tip de materie prima: 

  • are suprafata neteda, uniforma, fara noduri;
  • poate fi vopsit, furniruit sau infoliat cu un tip de folie PVC;
  • are o densitate mai mare, placa este alcatuita numai din fibre;
  • in stare bruta nu are rezistenta la umezeala, dar vopsit sau infoliat se pastreaza cel mai bine in mediul umed;
  • usor de taiat, nu are insa aceeasi durabilitate ca placajul;
  • are rezistenta ridicata la incovoiere si la umflare;
  • rezistenta la impact este mai mica decat cea a placajului
  • are greutate mai mica decat placajul;
  • nu se comporta la fel de bine ca placajul in cazul inserarii suruburilor;
  • accepta grunduri pe baza de ulei;
  • pretul unei placi de MDF (asadar in stare bruta) este mai mare decat al placii de PAL, dar mai mic decat pretul placajului;
  • favorabil pentru aplicatiile care necesita taiere, modelare, gaurire sau vopsire.

MDF

​​​​​Caracteristicile placajului:​​​​​​​

Realizat din straturi multiple de furnir de lemn, fiecare orientat la unghiuri alternative pentru a maximiza rezistenta si stabilitatea, placajul ofera o solutie eficienta si economica pentru o varietate de aplicatii structurale si estetice. 

Pentru a putea face o comparatie intre MDF si placaj, amintim principalele proprietati ale panelului:

  • foarte durabil;
  • seamana mai mult cu aspectul lemnului masiv;
  • placajul este rezistent la apa;
  • mai greu decat MDF-ul;
  • poate fi colorat;
  • suporta introducerea suruburilor;
  • poate primi furnir estetic;
  • favorabil pentru constructia de usi, scari, tavane, podele si proiecte exterioare, cat si pentru dulapuri de bucatarie (care sunt incarcate si trebuie sa prezinte rezistenta).

taierea placajului​​​​​​​

Citeste si: Din ce material sa fac mobila de bucatarie?

Placajul ramane un pilon in domeniul materialelor de constructie, oferind solutii inovatoare si eficiente pentru provocarile contemporane ale designului si constructiei. Prin proprietatile sale remarcabile, placajul continua sa joace un rol esential in evolutia si progresul industriei, demonstrand ca este mai mult decat un simplu material, este o alegere inteligenta pentru viitor. Consulta articolelele noastre despre PAL sau MDF pentru a afla mai multe informatii utile despre aceste produse derivate din lemn, pentru o comparatie in amanunt si o decizie in deplina concordanta cu nevoile proiectului tau!

Dacă sfaturile de mai sus îți sunt utile și ești gata să le pui în practică, te așteptăm și în magazinul nostru online. Găsești materiale pentru construit, renovat, reparat sau orice proiect de bricolat ai în derulare. Comanda online rapid și economisește timpul petrecut în magazine.
Indiferent de cantitatea sau greutatea materialelor noi avem posibilitatea de a livra oriunde fie cu flota noastră de camioane specializate cu brat de descărcare sau prin curieri oriunde acasă sau direct la șantier.

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Ipsosul este un material de constructii natural si nepoluant, obtinut prin arderea pietrei de gips la temperaturi de pana la 3000°C. Se aplica atat pe zidarii traditionale (piatra), cat si pe suprafete constructive moderne (betonul). Daca ipsosul aplicat pe zidarii traditionale se poate aplica fara probleme direct pe suprafata de lucru, cel din a doua categorie functioneaza alaturi de un strat intermediar, pentru o mai buna aderenta.
Daca esti in cautarea unui material de constructie economic, durabil si usor de pus in opera, inseamna ca cercetezi optiunea devenita tot mai populara si anume OSB-ul, despre care iti doresti sa afli cele mai importante informatii. OSB este acronimul de la Oriented Stand Board, adica o placa din aschii de lemn orientate. Mai multe straturi de aschii, de diferite marimi si forme, sunt lipite cu rasini sintetice si presate la cald pentru a forma o placa OSB. Pentru obtinerea unei foarte bune rezistente, aschiile sunt dispuse intretaiat, aspect care diferentiaza OSB-ul de celelalte placi derivate din lemn, cum este PAL-ul, MDF-ul ori placajul. Daca de multe ori ai auzit de OSB si utilizarea lui in proiecte variate, daca te intrebi ce avantaje iti aduce folosirea acestui material, este momentul sa cunosti toate informatiile.
Un tavan casetat este un tavan fals, mai precis un plafon secundar suspendat de cel principal. Stim foarte bine ca renovarea tavanului joaca un rol esential in orice proces de amenajare. Solutiile pot fi diverse, de la acoperirea cu lavabila si pana la tavanul din gips-carton, din polistiren sau tavanul casetat. In cazul in care ai optat pentru acesta din urma, inseamna ca ai aflat deja ca instalarea lui poate reprezenta urmatorul tau proiect DIY. Astfel, daca iti doresti un elegant aspect estetic al incaperii cu ajutorul tavanului casetat si vrei sa duci la indeplinire procesul de montare, tine cont de pasii pe care ii vei avea de urmat.
In termeni tehnici, sistemul structural compus din pereti de zidarie, combinati cu centuri si stalpisori din beton armat, poarta denumirea de ZIDARIE CONFINATA. Zidaria prevazuta cu elemente pentru confinare contribuie in mod semnificativ la rezistenta peretilor unei cladiri, consolidandu-le structura atat pe verticala (stalpisorii), cat si pe orizontala (centuri). Principalele caracteristici ale stalpisorilor in cadrul unei zidarii portante confinate: Asigura legatura peretilor cu fundatiile; Consolideaza colturile si intersectiile peretilor; Suplinesc zidaria, in cazul golurilor mai mari de 2mp. Principalele caracteristici ale centurilor in cadrul unei zidarii portante confinate: Asigura un comportament unitar al peretilor din structura constructiei; Preiau si transmit fortele seismice catre peretii constructiei respective.