Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Ghid de cumparare a usilor de interior

Actualizat: 01.07.2021 / Publicat: 17.11.2020 / Timp lectură: 6 min

Deoarece usile de interior sunt folosite de nenumarate ori in fiecare zi, alegerea acestora este un pas important in amenajarea unei locuinte sau a unui spatiu de birouri. Trebuie sa tii cont de cateva aspecte esentiale pentru a fi sigur ca usile pentru care optezi sunt de calitate, iti ofera intimitate, se potrivesc cu design-ul locuintei ori biroului, sunt durabile si asigura o buna izolare fonica.

Cuprins

Tipuri de usi de interior

Indiferent ca vorbim despre usa pentru sufragerie, usa pentru dormitor, usa pentru bucatarie, usa pentru baie, ori cea pentru birou, usile de interior au diferite design-uri, dimensiuni, sunt fabricate din diverse materiale si doua sensuri de deschidere.

Cum alegi usa de interior dupa sensul de deschidere?

Sensul de deschidere al usilor de interior poate fi de stanga sau de dreapta. Acest aspect determina si unde vor fi montate balamalele, manerele usii, precum si in ce directie se va deschide si se va inchide usa.

De sensul de deschidere depinde alegerea urmatoarelor piese:

  • manerele - difera in functie de sensul de deschidere, existand manere speciale pentru deschidere stanga si pentru deschidere dreapta, fiecare model avand un design corespunzator cu deschiderea;
  • balamalele - exista balamale de stanga si balamale de dreapta, fiecare presupunand frezarea foii de usa si a tocului usii in conformitate cu sensul de deschidere;
  • amenajarea interioara - in functie de sensul de deschidere, vei sti cum sa aranjezi mobila si accesoriile din camere astfel incat sa nu deranjeze la deschiderea si inchiderea usii.

Pentru a identifica sensul de deschidere al unei usi, pozitioneaza-te pe partea interioara a camerei si noteaza zona de montare a balamalelor. Daca balamalele sunt instalate in partea dreapta a usii, inseamna ca sensul de deschidere este de dreapta (interior-dreapta), iar daca balamalele sunt montate in partea stanga, usa are deschidere de stanga (interior-stanga).

Nu este o regula, insa poti alege directia de deschidere in functie de cat de spatioase sunt incaperile. Pentru camerele mai mici, opteaza pentru usi cu deschidere spre exterior, iar pentru cele mai spatioase, deschiderea poate fi atat spre exterior, cat si spre interior, spatiul din camera nefiind afectat atunci cand usa este folosita.

Cum alegi usa de interior in functie de material?

Usa celulara furniruita

Are rama din MDF sau panel, fete din MDF, acoperite cu furnir si hartie celulara in interior. Are un aspect estetic placut, iar daca in constructia sa se foloseste ca structura de rezistenta panelul, usa celulara furniruita este foarte solida. Este usoara, rezistenta la zgarieturi si se poate retusa cu usurinta in caz de lovire.

Usa celulara MDF vopsita

Este o usa care are rama din MDF sau panel, fete din MDF, vopsite si hartie celulara in interior. Acestea au preturi usor mai mari decat usile furniruite, deoarece vopseaua este aplicata in 3-4 straturi, MDF-ul avand putere foarte mare de absorbtie. Usa MDF vopsita este foarte rezistenta (cu mentiunea ca rama si tocul usii sa fie realizate din panel sau lemn) si potrivita celor care prefera vopseaua in locul aspectului natural. Este, insa, o usa destul de greu de intretinut: trebuie avut grija ca vopseaua sa nu fie afectata, deoarece retusarea este greu de realizat, facandu-se doar de persoane calificate.

Usa celulara profilata HDF vopsita

Are fete profilate din HDF vopsit, rama din MDF ori panel si hartie celulara in interior. Aceste usi se vopsesc, de regula in alb, maro sau gri. Se potrivesc celor care prefera o usa vopsita, precum o usa alba de interior, cu model imprimat. Rama si tocul este bine sa fie realizate din panel sau lemn. Modelele de usi celulare profilate HDF vopsite sunt mai rezistente la zgarieturi decat cele din MDF, insa se retuseaza la fel de greu. Sunt putin mai ieftine decat usile furniruite.

Usa din lemn masiv 

Este o usa plina, realizata din lemn de diferite esente, precum cires, stejar, tei, mahon, sau anin. Poate avea diverse modele. Lemnul masiv este de regula folosit la realizarea usilor de exterior. Daca iti doresti ca usile de interior sa fie din lemn masiv, ia in calcul faptul ca acest material se contracta si se dilata la schimbarea temperaturilor, asa ca astfel de usi nu se recomanda a fi montate in baie, bucatarie sau in alte incaperi cu umiditate crescuta.

Usa din lemn stratificat furniruit

Este o usa plina, din panel, peste care este aplicat un strat de furnir. Aceste usi se pot realiza in diferite modele si au un pret mai accesibil decat cele din lemn masiv. Este o usa rezistenta, fiabila si folosita cu preponderenta si ca usa de intrare, pentru ca este solida si are o greutate destul de mare.

Usa din tablii

Este o usa plina (panel, lemn masiv), cu model facut din tablii (placi din lemn). Usa din tablii este rezistenta, fiabila si usor de intretinut. Daca este fabricata din tablii de panel, usii i se va aplica un strat de furnir.

Usa cu folie PVC

Are rama din MDF, fete din MDF acoperite cu folie autocolanta din PVC si interior din hartie celulara. Are un aspect estetic placut si un pret foarte accesibil, insa nu este rezistenta. Odata zgariata, usa cu folie PVC nu se mai poate retusa.

Usa din cristal securizat

Este o usa de interior moderna, rezistenta, cu un aspect estetic deosebit, insa are un pret foarte ridicat.

Cum alegi usa de interior in functie de material?

Cum alegi usa de interior in functie de design?

Usa cu balamale (batanta)

Usa batanta sau usa cu balamale este usa traditionala si, de obicei, prima optiune pentru fiecare incapere. Se monteaza si se utilizeaza cu usurinta. Totusi, uneori nu ai destul spatiu pentru a o deschide complet, situatie in care te poti indrepta catre usile pliante sau glisante.

Usa plianta (armonica)

Numita si usa armonica, usa plianta poate fi din lemn, profile PVC, aluminiu sau sticla. Aceasta pot avea sau nu geamuri. Se monteaza pe o singura sina, amplasata in partea de sus a cadrului.

Usa glisanta (culisanta)

Usa glisanta sau usa culisanta poate fi din lemn sau din sticla. Se monteaza pe una sau pe doua sine, atat pe partea de sus, cat si pe partea de jos a cadrului.

Usa pivotanta

In general, usa pivotanta este realizata din lemn. Se prinde in niste balamale montate pe tavan si pardoseala, astfel incat sa se roteasca in jurul unui ax central, putand fi deschisa in ambele directii. Dau un aer modern si original spatiului pe care-l delimiteaza.

Usa franceza

Usa franceza este fabricata din panouri de sticla si rama din lemn. Se folosesc cate doua usi pentru a delimita, de cele mai multe ori, interiorul casei de balcon ori terasa. Usile franceze permit luminii sa patrunda in incapere si se potrivesc decorurilor clasice, traditionale, rustice sau shabby chic.

Usa Capri

Este din lemn, are un design clasic si este potrivita in aproape orice decor. Este prevazuta cu doua panouri decorative in linii drepte: unul patrat in partea de jos si unul dreptunghiular in partea de sus.

Usa cu panouri orizontale sau verticale, drepte sau arcuite

Poate fi realizata integral din lemn, ori poate avea panourile din sticla clara, pictata sau sablata. Se potriveste incaperilor cu accente vintage ori retro sau in orice camera amenajata intr-un stil care accepta elemente ornamentale si decorative.

Usa Shaker

Are doua panouri cu aspect lambrisat, potrivindu-se in camerele decorate in stil traditional sau rustic. O astfel de usa poate, insa, adauga personalitate chiar si in spatiile amenajate in stil modern.

Usa Bellagio

Usa Bellagio este prevazuta cu doua panouri ce au liniile usor arcuite. Ea se potriveste incaperilor decorate in stil clasic, traditional, rusitc si shabby chic.

Dimensiunea usilor de interior

Majoritatea usilor de interior au:

  • o grosime de aproximativ 3.50-4 cm;
  • o latime intre 60 si 90 cm;
  • o inaltime de aproximativ 2 metri.

Multe magazine online iti ofera, insa, optiunea de a customiza dimensiunile usilor de interior. Golurile pentru usile de interior se pot realiza pentru pentru latimea de 60 cm, 70 cm, 80 cm sau 90 cm.

Atunci cand alegi latimea usii, tine cont de faptul ca multe piese de mobilier sunt mai late de 75 de centimetri, asa ca este bine ca si latimea usilor de interior pentru dormitor si living sa fie de cel putin 80 de centimetri. Usile pentru debara, baie si bucatarie pot avea latimi de 60 cm sau 70 cm.

Latimea standard a tocurilor pentru usile de interior este de 75 mm. 

  • In situatia in care peretii sunt mai subtiri (cum sunt cei din gips-carton), grosimea tocurilor trebuie uneori crescuta pentru ca usa sa poata fi instalata corespunzator.
  • In cazul in care peretii sunt mai grosi, se va adauga o extensie de 100/150/200 mm si se va adapta in functie de nevoi.

Ne dorim să îți fim mereu de ajutor, fie cu sfaturi utile așa cum ai găsit in articolul de mai sus cu materialele necesare proiectelor tale de construit, renovat sau amenajat. Cu MatHaus poți construi o casă de la fundație și până la acoperiș. Alegand produsele direct din magazinul online, economisești timp pentru alte activități.

Tot ce trebuie sa faci este sa completezi adresa de livrare, să adaugi produsele în coș și de restul ne ocupăm noi. Avem posibilitatea să îți livrăm orice timp de material oriunde in țară prin flota noastră de camioane sau prin intermediul curierilor parteneri.

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Fierul forjat este un material elegant si durabil, intalnit in casele noastre fie la mobilierul de gradina, la garduri si balustrade, fie la obiecte decorative, ca de exemplu un sfesnic, un suport pentru sticla de vin ori rama unei oglinzi. Este important sa nu neglijezi intretinerea obiectelor din fier forjat, dat fiind faptul ca este un material predispus la rugina. Prin urmare, daca te bucuri acasa de prezenta fierului forjat si vrei sa ii asiguri o durata cat mai mare de viata si un aspect estetic, afla cum se curata si cum se pastreaza in conditii optime acest material.
Daca nu mai esti multumit de cum arata caloriferul cel vechi si vrei sa-l demontezi sau te afli in proces de renovare la etapa de instalare a radiatoarelor, atunci ghidul de fata este pentru tine. In acest articol iti spunem pas cu pas cum se demonteaza caloriferul cel vechi si cum il instalezi pe cel nou cumparat.
Montarea corecta a mochetei - sfaturi pentru pregatirile necesare, lipire si fixare Mocheta este recomandata pentru spatii ale casei precum livingul sau dormitoarele, oferind o senzatie placuta, atunci cand se paseste pe suprafata sa. Pentru ca pot fi gasite intr-o gama variata de nuante si modele, mocheta este usor de integrat in decorul oricarui spatiu al casei. Montarea corecta a unei mochete trebuie sa tina cont atat de dimensiunile spatiului respectiv, cat si de usurinta cu care aceasta poate fi scoasa, in eventualitatea unei renovari.
Rulourile exterioare sunt o solutie eficienta pentru controlul luminii si al temperaturii din interior, simplu de implementat atat la casa, cat si la bloc. Aceste sisteme pentru siguranta spatiilor interioare pot inlocui cu succes obloanele din lemn, material greu de intretinut si cu o rezistenta scazuta in fata factorilor meteorologici. In prezent, rulourile exterioare din aluminiu sau PVC reprezinta cea mai buna solutie pentru protejarea ferestrelor, fiind usor de curatat si oferind o serie intreaga de avantaje functionale: Asigura un confort termic sporit in lunile reci de iarna; Sporesc securitatea intregii locuinte; Protejeaza geamurile de diverse fenomene meteo - grindina, ninsori, furtuni; Pot reduce cu pana la 50% zgomotele de afara; Permit mai multa intimitate in spatiul casei; Ofera un aspect mult mai placut intregului imobil.