Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down

Cu ocazia 1 Mai și a Sărbătorilor de Paște, programul magazinelor MatHaus și al depozitelor Arabesque este modificat. Vezi programul.

Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Cum se monteaza piatra decorativa pe fatada casei?

Actualizat: 12.08.2021 / Publicat: 15.12.2020 / Timp lectură: 3 min

Construite din piatra naturala, imitatie de piatra naturala sau teracota, placile de piatra decorativa pot acoperi in mod estetic fatada casei. In plus, le poti fixa pe orice tip de suport: lemn, placaj, OSB, caramida, zidarie, BCA, pal dur si rigips. In acest articol, iti explicam, pas cu pas, cum se monteaza corect placile de piatra decorativa pe suprafete exterioare.

Cuprins

Materiale necesare

Unelte necesare

Echipament de protectie

  • Manusi de protectie
  • Ochelari de protectie
  • Genunchiere
  • Dopuri de urechi
  • Manusi de menaj

Pregatirea suprafetelor suport si a placilor

Pregatirea placilor

Uneori, placile de piatra decorativa prezinta pe spate mici bavuri. Pentru a inlatura aceste neregularitati, foloseste o pila sau o rascheta.

Pregatirea suprafetelor suport

Curata si degreseaza suprafetele pe care vei monta piatra; acestea trebuie sa fie netede, fara praf si uscate.

Verifica daca solul este plan si are acelasi nivel pe toata suprafata. Cu ajutorul unui boloboc, stabileste un prim nivel pentru a asigura alinierea corecta a placilor.

Este de preferat sa incepi montarea cu al doilea rand de placi, ghidandu-te cu ajutorul unei baghete de lemn.

  • Traseaza un reper pentru nivel.
  • Marcheaza cu creta punctul de fixare al baghetei.
  • Prinde bagheta provizoriu folosind cateva dibluri.

Montarea pietrei decorative: pas cu pas

Prepararea  adezivului pentru piatra decorativa

Pasul #1 Prepararea  adezivului pentru piatra decorativa

Pregateste cimentul adeziv respectand indicatiile producatorului. In cazul celor mai multe produse de acest fel, este necesara turnarea continutului sacului intr-o galeata cu apa curata. De obicei, la un sac de 25 kg se folosesc 7,5 litri de apa. Amesteca cu un malaxor, pana cand obtii o consistenta omogena, cremoasa, usor de prelucrat. Lasa amestecul in repaus aproximativ 5 minute si amesteca din nou. 

Pasul #2 Aplicarea adezivului pentru piatra decorativa

Dozeaza putin adeziv cu o mistrie si transfera-l pe gletiera zimtata. Cu ajutorul gletierei, aplica adezivul pe o portiune egala cu trei sau patru placi a suprafetei suport. Apoi, aplica un strat uniform de adeziv pe spatele unei placi.

Pasul #3 Montarea placilor de piatra decorativa

Apasa usor placa de perete. Pentru o fixare completa, loveste usor cu un ciocan de cauciuc - in acest fel, lipirea adezivului de pe perete cu cel de pe placa va fi una cat mai buna.  

Sprijina al doilea rand de placi de bagheta reper si continua inaltarea fatadei decorative.

De obicei, producatorii ofera mici bucati de lemn care asigura distanta dintre placi, pentru ca acestea sa nu alunece.

Montarea placilor de piatra decorativa

In cazul placilor cu rosturi decalate, odata la doua randuri, incepe montarea cu jumatate de placa.

Taierea placilor

  • Asaza placile care trebuie taiate pe o placa de sprijn. Cu polizorul unghiular, taie placile pentru colturi si cele pentru sfarsit de rand la dimensiunile dorite.
  • Dupa taiere, spala placile pentru a indeparta praful de ciment, lasa-le sa se usuce si aplica-le pe fatada.

Dupa ce ai terminat fixarea, indeparteaza bagheta reper si masoara eventualele taieturi pentru a monta primul rand de placi. Foloseste acelasi principiu de dubla lipire.

Montarea cu rosturi

In cazul montarii cu rosturi, asteapta cateva ore si pregateste chitul pentru rosturi.  

Intr-o galeata, amesteca pudra cu apa curata, folosind un malaxor. Respecta indicatiile producatorului. Mixeaza pana obtii o pasta omogena.

Folosind o mistrie, pune putin chit pe gletiera si, cu spaclul de rostuit, impinge usor pasta in rosturile verticale. Dupa ce ai lucrat pe o suprafata de aproximativ 1 m², ocupa-te si de rosturile orizontale. Lasa mortarul sa adere cateva minute, dupa care niveleaza cu spaclul.

Pasul #4 Indeparteaza urmele de adeziv

Cu un burete umed si o perie cu peri subtiri, indeparteaza orice urma de material de pe suprafata placata.

Lasa totul sa se usuce timp de o saptamana.

Pasul #5 Aplica un tratament ignifug

Dupa uscare, aplica un tratament hidrofug pe fatada pentru a consolida protectia impotriva intemperiilor.

Sfaturi utile

  • Este de preferat ca montarea placilor sa fie realizata la temperaturi cuprinse intre 5°C si 25°C.
  • Masoara suprafata care trebuie placata si adauga 10% in plus pentru compensarea bucatilor de lemn taiate.
  • Verifica odata la trei-patru randuri, cu bolobocul, ca montarea este perfect orizontala.
  • Pentru a controla alinierea dreapta, traseaza repere verticale pe suprafata sprijinind nivela cu bula de aer de o rigla.

Ne dorim să îți fim mereu de ajutor, fie cu sfaturi utile așa cum ai găsit in articolul de mai sus sau cu materialele necesare proiectelor tale de construit, renovat sau amenajat. 

Cu MatHaus poți construi o casă de la fundație și până la acoperiș. Alegand produsele direct din magazinul nostru online, economisești timp pentru alte activități. Tot ce trebuie sa faci este sa completezi adresa de livrare, să adaugi produsele în coș și de restul ne ocupăm noi. Avem posibilitatea să îți livrăm orice tip de material oriunde in țară prin flota noastră de camioane sau prin intermediul curierilor parteneri.

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Altoirea este procedura prin care portiuni dintr-o planta se imbina in mod artificial cu o alta planta dintr-un soi inferior. Astfel, planta inferioara va prelua din calitatile celei superioare. Un scop important al altoirii este inmultirea vegetativa. De asemenea, acest proces se realizeaza si pentru a creste rezistenta la seceta, inghet, boli si daunatori.
Investitia intr-un mobilier de gradina din lemn atrage dupa sine o serie de intrebari referitoare la modul de curatare si intretinere. Optiunile pentru mobila de exterior sunt dintre cele mai variate, iar alegerea lemnului denota preferinta pentru un material natural si elegant. Cu un aspect foarte placut, lemnul necesita o atentie deosebita, astfel ca, pentru a-i mentine rezistenta si frumusetea naturala ani la rand, este necesar sa ai cateva informatii de baza.
Dalele autoadezive sunt o solutie practica si estetica pentru pardoseala, iar costurile pentru montare lipsesc, dat fiind faptul ca sunt foarte usor de instalat chiar si de incepatorii in proiectele DIY. Dalele autoadezive nu necesita utilizarea unui lipici suplimentar. Inainte de orice operatiune, asigura-te ca suprafata este plana, tare, uscata si neprafuita. Foloseste un grund de netezire daca este necesar. Aplicarea dalelor autoadezive este destul de simpla, cu conditia de a se realiza un traseu precis al lipirii lor si de a se respecta cateva reguli.
Daca daca te pregatesti sa tai vita de vie pentru prima data, iti recomandam sa citesti acest articol pana la final. Mai jos, vei putea citi informatii esentiale privind: Importanta taierii vitei de vie; Notiunile teoretice de baza ale acestei lucrari; Principalele tipuri de taiere ale vitei de vie; Cea mai importanta taiere: taierea de rodire; Pregatirile pentru taierea vitei de vie; Cele mai importante reguli ale taierii vitei de vie.