Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Regular Phone Icon 2 MINUTE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Cum alegi mobila pentru dormitorul copilului tau

Actualizat: 14.02.2023 / Publicat: 05.12.2019 / Timp lectură: 4 min

Mobilarea camerei unui copil trebuie sa fie realizata dupa 3 criterii importante: spatiul pentru activitati, armonia cromatica si siguranta pe care o ofera piesele de mobilier. Acestea sunt vitale pentru activitatile, relaxarea si protectia celui mic.

Abordarea este usor diferita cand se achizitioneaza mobilierul din acest spatiu al casei. Iata o serie de aspecte generale dupa care sa te ghidezi in alegerea mobilei pentru camera copilului tau!

Cuprins

Alegerea mobilei pentru dormitorul copilului: reguli generale

dormitor copil colorat

Amenajarea camerei copilului este un proces continuu, adaptat varstei celui mic si noilor lui nevoi. Am pregatit cateva sfaturi utile de care sa tii cont pentru alegerea mobilierului potrivit, indiferent de etapa de dezvoltare a prichindelului. 

Opteaza pentru mobilier sigur

Siguranta este un criteriu important pentru alegerea pieselor de mobilier din dormitorul copilului. Iata cum poti spori protectia celui mic, printr-o serie de masuri menite sa il fereasca de accidentari nedorite:

  • cumpara dulapuri ce dispun de margini rotunjite sau acoperite cu bariere de silicon, acolo unde exista riscul ca cel mic sa se zgarie sau sa se loveasca la cap;
  • monteaza la sertare si usile de dulap sigurante ce blocheaza accesul celor mici la continutul acestora. Totodata, devine imposibila prinderea degetelor in usile intredeschise;
  • fixeaza bine de perete corpurile dispuse pe verticala si rafturile suspendate.

Alegerea mobilierul ajustabil

scaune si masuta pentru dormitorul copilului

Piesele de mobilier modulare sau ajustabile iti permit sa reorganizezi rapid camera copiilor, fara a fi necesar sa achizitionezi alte produse. Spre exemplu, poti alege un pat care se poate regla pe intaltime si care are o balustrada sau o zona de protectie pentru perete care se poate detasa. De asemenea, dulapul pentru depozitare din cuburi este foarte practic si poate fi adaptat usor in functie de nevoile celor mici, care se schimba constant. 

Alege culoarea potrivita

scaun si birou pentru copii

Camera celui mic trebuie sa fie un spatiu plin de lumina si culoare. Cromatica si designul de aici trebuie sa tina cont de personalitatea si pasiunile sale. Descopera cateva dintre nuantele potrivite pentru camera:

  • unei fetite: roz pal, crem, alb, verde deschis;
  • unui baietel: albastru, gri, verde, alb.

Poti merge si pe varianta unor culori tari, insa iti recomandam ca acestea sa nu „sufoce” cromatica generala a camerei. De aceea, poti incerca urmatoarea varianta (asemanatoare celei din poza de mai sus):

  • stabileste o nuanta neutra pentru pereti si corpurile voluminoase de mobilier - ex: gri, alb, bej, ivoire;
  • cumpara piese mici de mobilier in culori tari - taburet, cos de gunoi, fotoliu puf in forma de minge - pentru a sparge monotonia cromatica, generata de nuanta neutra principala.

Ponderea nuante linistitoare / nuante tari trebuie sa fie intotdeauna 15% / 75%. Acelasi raport trebuie sa fie respectat si in cazul in care vrei sa folosesti culori tari pentru a vopsi peretii camerei celui mic. Excesul de culori tipatoare poate produce disconfort mental, ce afecteaza mai departe puterea de concentrare sau odihna celui mic.

Citeste si: Cum alegi cea mai buna vopsea lavabila pentru proiectul tau?

Dimensiunea trebuie sa fie potrivita pentru camera copilului

Camera copiilor nu trebuie planificata similar cu dormitorul parintilor. Pentru a castiga spatiu de joaca, alege un pat de o singura persoana sau unul suprapus. Totodata, poti inlocui sifonierul care ocupa tot peretele cu o comoda sau un dulap ingust. Urmareste ca incaperea sa para aerisita. Daca piesele de mobilier sunt inghesuite si locul este prea aglomerat, relaxarea se poate transforma in agitatie.  

Mobilier cu suficiente spatii pentru depozitare

mobilier pentru dormitorul unui copil​​​​​​​

Piesele de mobilier pentru dormitorul copilului trebuie sa fie functionale. Pentru a castiga mai mult spatiu pentru depozitare, alege tabureti si canapea cu un compartiment special pentru haine, jucarii sau jocuri. De asemenea, poti opta pentru polite pe care sa pui carti sau obiecte pe care cel mic le foloseste mai rar. In acelasi timp, poti gasi o utilitate pentru pervaz - il transformi in bancheta pentru citit sau in birou etc.

Cum alegi mobila pentru dormitorul copilului foarte mic?

patut de copil​​​​​​​

In dormitorul unui bebelus, cel mai important aspect este siguranta. Alege paturi de copii cu grilaj fix sau detasabil. In plus, asigura-te ca piesele de mobilier sunt sigure pentru copiii foarte mici: nu emana substante toxice, nu au elemente pentru decor care pot fi indepartate usor sau obiecte ascutite etc.

Cum alegi mobila pentru camera scolarului?

dormitor scolar​​​​​​​

Cand copilul incepe sa mearga la scoala, nevoile acestuia se schimba considerabil. Cea mai importanta piesa de mobilier este biroul, care trebuie sa aiba o inaltime potrivita. Opteaza pentru un scaun ergonomic, astfel incat copilul sa stea confortabil cand isi face temele pentru acasa. Desigur, salteaua este esentiala pentru odihna celui mic. Iti recomandam sa il implici direct in selectarea obiectelor necesare pentru amenajarea dormitorului sau. 

Cum alegi mobila pentru camera copilului adolescent?

camera copilului adolescent​​​​​​​

Camera unui adolescent incepe sa semene din ce in ce mai mult cu cea a unui adult. Alegerea mobilei pentru dormitorul copilului trebuie facuta impreuna cu acesta. Piesele in jurul carora se poate realiza amenajarea sunt patul de o persoana, biroul si dulapul pentru haine. 

Pentru a crea o atmosfera potrivita pentru camera unui adolescent, iti recomandam benzile LED, luminile pentru mobilier sau ghirlandele luminoase. Nici decorul nu trebuie sa lipseasca - posterele, tablourile, fotografiile, ghivecele cu flori, organizatoarele de birou, toate vor reflecta personalitatea copilului.

Iti recomandam si: Amenajari interioare: idei de proiecte DIY si avantaje esentiale

Cum poti optimiza spatiul din camera celui mic?

spatiu de depozitare camera copil

Daca dormitorul copilului are dimensiuni reduse, iata ce poti face pentru a avea mai mult spatiu:

  • cumpara un pat cu spatiu pentru depozitare dedesubt;
  • monteaza pe pereti rafturi suspendate si dulapuri pentru carti si rechizite; Masoara intai distanta la care vrei sa montezi suporturile pentru perete, astfel incat cel mic sa ajunga la ele fara a se urca pe scaun sau pe birou;
  • alege corpuri de mobilier in forma literei „L”, pentru a utiliza pe deplin spatiul unei incaperi mici, prin umplerea colturilor si aerisirea spatiului central al camerei;
  • in cazul in care camera este impartita de 2 copii, paturile suprapuse sunt cele mai potrivite;
  • nu sufoca spatiul cu piese de mobilier inutile pentru copilul tau. Astfel, cu fiecare metru patrat lasat liber, spatiul de joaca din camera celui mic se mareste.

Tine cont de sfaturile prezentate in acest articol pentru a alege mai usor mobila pentru dormitorul copilului, in functie de varsta acestuia. Creeaza un spatiu aerisit si relaxant pentru bebelus, scolar sau adolescent. Mai mult, tine pasul cu noile nevoi ale fetei sau baiatului tau si comanda de pe MatHaus.ro tot ce este necesar pentru optimizarea spatiului! 

Te-ar putea interesa și:

Spatiile mici reprezinta o provocare pentru multi romani. Sunt greu de mobilat, utilat si decorat, iar riscul supraaglomerarii pandeste mereu la usa. Nu trebuie sa disperi. Exista solutii de depozitare inteligente si amplasari ingenioase ale mobilierului care iti vor transforma camerele si le vor face sa para mai spatioase. In acest articol vei gasi idei de amenajare a bailor, dormitoarelor, holurilor, bucatariilor sau livingurilor mici, dar si recomandari generale privind culorile sau tipul de mobila pe care trebuie sa le alegi.
Cand ai copii ai implicit nevoie si de mult spatiu. O casa este ideala pentru o familie numeroasa, insa chiar si asa iti doresti sa exploatezi la maximum fiecare coltisor. Prezenta unei mansarde inseamna un castig valoros de spatiu. Ea devine o camera in plus a casei si nici pe departe un spatiu de depozitare in care se depune praful. Intr-un articol anterior am evidentiat idei ingenioase de amenajare a mansardei. De data aceasta ne vom indrepta atentia exclusiv asupra mansardei ca spatiu pentru camera copiilor.