Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Ghid practic despre iluminatul gradinii - sfaturi utile pentru un iluminat corect si eficient

Actualizat: 13.08.2021 / Publicat: 31.01.2019 / Timp lectură: 6 min

Să facem puțină lumină. Ambiental în dormitor. Spoturi in bucătărie. Becuri inteligente în sufragerie. Le avem pe toate. Unul dintre cele mai importante aspecte in amenajarea gradinii este sistemul de iluminat, mai ales pentru ca devine locul ideal pentru relaxare in sezonul calduros.

In acest articol am pregatit o serie de sfaturi care sa te ajute sa alegi sursele de iluminat potrivite ca sa poti ilumina eficient gradina.

Cuprins

Care este rolul iluminatului in gradina

Iluminatul in gradina are rolul sa creeze un spatiu estetic. Pe langa alegerea arbustilor decorativi si a diferitelor plante care sa iti infrumuseteze gardina, iluminatul te ajuta sa scoti in evidenta modul de amenajare sau anumite detalii, dar si sa creezi o atmosfera ambientala placuta.

Pe langa rolul estestic al iluminatului din gradina, acesta are si un rol practic, acela de a mari nivelul de securitate pe timpul noptii.

Este important sa montezi sistemele de iluminat pe toate aleile din curte, astfel incat sa poti circula in siguranta dupa lasarea serii.

Un alt aspect important este montarea de lumini cu senzor infrarosu pasiv, care activeaza lumina atunci cand detecteaza miscare, si descurajeaza infactorii.

De retinut faptul ca, pentru a acoperi o zona cat mai larga, este necesar sa montezi aceste surse de iluminat cat mai jos.

Tipuri de iluminat pentru gradina in functie de zona

In functie de zona din gradina pe care vrei sa o iluminezi, dar si de rolul luminilor, trebuie sa tii cont de cateva aspecte esentiale:

Iluminatul aleilor si zonei de acces   

De-a lungul aleilor din curte ar trebui sa folosesti surse de iluminat economic, in special in zona de acces deoarece este intens folosita.

Pentru iluminatul aleilor din curte poti sa folosesti stalpi decorativi sau aplice incastrate:

  • Stalpi decorativi - ii poti monta cu usurinta pe orice suprafata, iar pentru un consum redus de energie poti opta pentru stalpi sau felinare cu senzor de miscare sau chiar pentru cativa stalpi solari cu LED, care nu necesita racordare la sistemul de energie electrica.

  • Stalpi bollard - acestia sunt ideali pentru spatiile mari si pot fi montati atat pe alei, cat si pe gazon.

  • Corpuri incastrate - aceste corpuri de iluminat incastrabile sunt alcatuite de obicei din aluminiu sau otel inoxidabil, iar becul este protejat de un geam securizat, care poate sa suporte o greutate de pana la 500 kg. Totodata, corpurile incastrabile ilumineaza de jos in sus, sunt compacte, au consum redus de energie si produc lumina alba. E important de mentionat ca montarea acestor corpuri de iluminat necesita o buna drenare a solului in care vor fi incastrate.   

iluminat

Iluminatul terasei

In aceasta zona poti sa combini mai multe tipuri de surse de iluminat, precum aplice incastrate, felinare, plafoniere sau spoturi cu LED.

De obicei, cele mai folosite surse de iluminat sunt aplicele exterioare de perete, fiind folosite pentru iluminarea decorativa a terasei. Daca vrei sa creezi o atmosfera primitoare, opteaza pentru o lumina calda.

Iluminatul ornamental pentru pomi

Sursele de iluminat ideale pentru iluminarea ornamentala a plantelor si pomilor din curte sunt proiectoarele cu geam mat.

Pentru un aspect mai placut poti sa folosesti surse de iluminat de diferse forme si marimi, asa cum sunt cele care imita piatra sau cele incastrate in figurine. Sursa de iluminat ar trebuie sa fie montata la baza copacului, iar lumina sa fie indreptata spre varf, nu spre tulpina.

Astfel, coroana copacului va fi iluminat mult mai placut. In schimb, daca montezi sursa de iluminat sub coroana copacului, cu lumina indreptata in jos, vei obtine un iluminat ambiental, perfect pentru serile de vara petrecute in gradina. Sunt recomandate corpuri de iluminat cu diode LED.

Iluminatul gazonului si plantelor

Proiectoarele pot fi folosite pentru a crea un efect placut si o lumina difuza in desisurile de flori sau daca vrei sa scoti in evidenta anumite zone de pe gazon.

Daca ai nevoie de mai multa lumina, poti folosi stalpi decorativi.

Iluminatul peretilor si a altor obiecte decorative

Pentru iluminarea peretilor sau a gardului, sursa de lumina ar trebuie sa fie indreptata catre perete, de jos in sus, la fel ca in cazul pomilor. Iar daca mai ai in curte alte obiecte decorative sau chiar si o fantana, ar trebui sa procedezi la fel.

Galerie

Cum alegi sursele de lumina potrivite

Sursele de iluminat pentru gradina se impart in urmatoarele categorii:

  • Surse de iluminat electrice - daca alegi un sistem de iluminat pentru gradina alimentat cu energie electrica, este necesar ca instalarea lui sa fie facuta de un electrician. Avantajul este reprezentat de faptul ca, odata instalat, singurele lucrari de mentenanta sunt curatarea lampilor si schimbarea becurilor. Daca alegi becuri LED, acestea au o durata de viata de aproximativ 50.000 de ore de functionare, asa ca pot fi o solutie economica.

  • Surse de iluminat cu baterii - acestea pot fi montate cu usurinta, fara sa ai nevoie de un electrician si, totodata, vei reduce costurile de instalare. Totusi, tine cont de faptul ca va trebui sa shimbi in mod regulat baterille, iar pe masura ce bateriile se consuma, lumina isi va pierde din intensitate.

  • Surse de iluminat cu baterii solare - un sistem de iluminat economic, simplu de instalat si, in plus, nu afecteaza mediul inconjurator. Pe timpul zilei, acestea se incarca cu energie solara, astfel incat sa produca lumina pe timpul noptii.

Citeste si Ghid practic despre panourile solare – tipuri de panouri solare, pasi de instalare si avize necesare.

Cum alegi sursele de lumina potrivite

In ce priveste tipul de bec, poti opta intre becurile cu halogen sau cele LED. Chiar daca becurile cu halogen sunt mai ieftine, durata lor de functionare este mai mica decat cea a becurilor LED.

Ca idee, becurile cu halogen au o durata de viata de 2.000 de ore, in timp ce becurile LED au o durata de viata in jur de 50.000 de ore.

Un alt aspect legat de tipul de iluminat pentru gradina este legat de culoarea becurilor, care poate influenta la randul ei culoarea frunzelor si plantelor:

  • Verdele scoate in evidenta culoarea frunzelor, insa acestea vor avea o nuanta de verde care nu este apropiata de cea naturala;

  • Rosul da o nuanta maronie frunzelor;

  • Galbenul face ca frunzele sa para uscate. Pe de alta parte, lumina galbena poate sa tina la distanta insectele din curte;

  • Albul este cea mai buna optiune deoarece este mult mai apropiat de lumina zilei.

Cu alte cuvinte, ar trebui sa folosesti cat mai multa lumina alba, in defavoarea celei colorate. Daca totusi optezi pentru becuri colorate, alege nuante cat mai pale.

Sfaturi practice pentru iluminarea eficienta a gradinii

Ca sa poti instala un sistem de iluminat eficient si care sa ofere gradinii tale un design estetic, tine cont de urmatoarele sfaturi:


  • Combina sursele de iluminat - daca vrei sa iluminezi cat mai bine gradina si sa obtii o atmosfera placuta, nu este suficient sa montezi doar un singur tip de sursa de iluminat, mai ales ca sursele de iluminat cu baterii solare nu vor oferi o cantitate suficienta de lumina in gradina.

  • Incorporeaza cele trei tipuri de iluminat - mai exact, lumina ambientala sau indirecta, lumina directa si accentele de lumina. Pentru lumina abientala poti folosi lampi exterioare suspendate, felinare sau stalpi decorativi. Lumina directa este cea oferita de aplicele incastrate in alei, iar pentru accentele de lumina poti folosi proiectoare cu care sa scoti in evidenta anumite detalii din gradina.

  • Calculeaza cantitatea de lumina necesara - mai exact, pentru fiecare metru patrat ai nevoie de 1.5 Wati. Astfel, pentru un spatiu de 100 mp, capacitatea totala de iluminare trebuie sa fie de 150 Wati.

  • Nu uita de siguranta - asigura-te ca toate zonele de acces sunt luminate corect, la fel si fiecare colt al casei sau orice zona care este intunecata.

  • Stabileste corect directia luminii - acesta nu ar trebuie sa ii deranjeze pe vecini si nici pe tine, asa ca, pe cat mai mult posibil, aceasta nu ar trebuie sa fie pozitionata intr-un loc in care te-ar putea deranja vizual. Lumina care cade de sus, de exemplu, are un efect de luna plina si creeaza o atmosfera placuta, fara sa deranjeze ochiul.

iluminat solar - energie verdeIn concluzie, inainte sa alegi un sistem de iluminat exterior pentru gradina, este necesar sa stabilesti care sunt zonele pe care vrei sa le luminezi si care sunt sursele de iluminat potrivite.

Odata ce ai stabilit proiectul, poti trece la etapa instalarii si apoi te vei bucura de propriul loc de relaxare in aer liber.

Te-ar putea interesa și:

Baia este incaperea in care majoritatea persoanelor isi incep si isi termina ziua, asa ca amenajarea acestui spatiu este un proces deosebit de important. Una dintre etapele de baza ale amenajarii este alegerea si dispunerea corpurilor de iluminat. Pentru a te ajuta sa obtii rezultatele dorite, iti prezentam in continuare o serie de sfaturi si idei pentru iluminat baia.
Fiind un spatiu utilizat pe intreaga perioada a zilei, bucataria are nevoie in permanenta de o iluminare potrivita pentru desfasurarea activitatilor. Afla din acest ghid care sunt cele mai bune solutii pentru iluminare in bucatarie! Iti recomandam ce tipuri de becuri si corpuri de iluminat sa alegi pentru aceasta incapere.