Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Montare sistem de incalzire in pardoseala: ghid, sfaturi practice si avantaje

Actualizat: 19.05.2023 / Publicat: 06.02.2019 / Timp lectură: 6 min
Incalzirea in pardoseala este o solutie practica si eficienta pentru a obtine un confort termic optim in locuinta. Din acest articol vei afla cum poti monta un astfel de sistem pas cu pas, de cate tipuri poate fi, care sunt principiile de functionare si avantajele acestuia.

Cuprins

Cum functioneaza un sistem de incalzire in pardoseala?

Incalzirea in pardoseala reprezinta un sistem format din conducte cu apa calda sau cabluri electrice montat la nivelului podelei, deasupra sapei, fiind apoi acoperit cu placi de gresie, parchet, marmura s.a.

Un sistem de incalzire in pardoseala poate inlocui caloriferele si, in plus, asigura incalzirea uniforma a locuintei. Caldura se propaga astfel de jos in sus, prin radiere, in timp ce caloriferele produc caldura prin convectie.

Pentru a acoperi cat mai mult din suprafata unei camere, trebuie trasate conducte cu apa sau cabluri electrice sub forma de covor incalzitor. Acest ansamblu este conectat apoi la o centrala termica.

Un sistem complet de incalzire in pardoseala este format din circuitul de incalzire (pe apa sau electric), centrala termica (pe gaz, lemne sau electrica) si kitul de incalzire in pardoseala. Mai poate fi montat si un sistem de automatizare a incalzirii in pardoseala, care permite o gestionare mai usoara a temperaturii.

Unde poate fi montata instalatia de incalzire in pardoseala?

Unde poate fi montata instalatia de incalzire in pardoseala

Sistemele de incalzire in pardoseala pot fi montate in orice spatiu, atat intr-o locuinta veche pe care planuiesti sa o renovezi, cat si in locuintele noi sau spatii de birouri. Aceasta poate fi montata sub diferite tipuri de materiale, cum ar fi parchetul laminat, gresia, marmura, betonul sau piatra si nu afecteaza podeaua in timp.

Un alt aspect important este faptul ca, odata montata incalzirea in pardoseala, podeaua se va inalta cu aproximativ 10 sau 15 cm. Asa ca tine cont de acest lucru atunci cand planifici amenajarea camerelor si cand alegi mobilierul.

De obicei, un sistem de incalzire in pardoseala este destul de rezistent si poate functiona pana la 50 - 60 de ani, fara sa necesite multe lucrari de mentenanta. In cazul in care se defecteaza, probleme pot fi depistate cu usurinta si rezolvate rapid, fara sa fie nevoie sa scoti toata podeaua. In plus, sistemele de incalzire in pardoseala au garantie extinsa asa ca poti sa apelezi la un service specializat in cazul unei defectiuni.

Tipuri de incalzire in pardoseala

Exista doua tipuri de incalzire in pardoseala, cu agent termic sau electrica. Iata prin ce se caracterizeaza si cum functioneaza fiecare.

Incalzire in pardoseala cu agent termic (cu apa)

Incalzire in pardoseala cu agent termic (cu apa)​​​​

Agentul termic (apa) este incalzit cu ajutorul centralei termice, la o temperatura in jur de 500 C, si apoi este transmis catre reteaua de tevi care a fost montata in sapa de beton din podea cu ajutorul unui distribuitor pentru incalzire.

Acest sistem poate incalzi cu usurinta suprafete intinse, caldura este transmisa uniform, fiind o solutie eficienta si economica din punct de vedere al energiei consumate fata de sistemele de incalzire clasice. Incalzirea in pardoseala cu agent termic poate fi conectata si la un boiler, pompe de caldura sau intr-o anumita masura chiar si la un sistem solar.

Incalzire in pardoseala electrica

Incalzire in pardoseala electrica

Acest sistem este disponibil sunt forma unor covoare electrice subtiri si unsor de manevrat, care sunt rulate pe suprafata pe care vrei sa o incalzesti. Spre deosebire de incalzirea cu agent termic, acest sistem poate fi montat si pe suprafete mai mici sau doar in anumite zone.

Trebuie luata in calcul si montarea unei instalatii electrice cu putere amare, mai ales daca e vorba de o casa. Instalarea sistemului electric de caldura in pardoseala este rapida si mai ieftina decat pentru incalzirea cu agent termic.

incalzire in pardoseala

Cum se monteaza incalzirea in pardoseala, pas cu pas?

Instalatiile de incalzire in pardoseala sunt formate din mai multe straturi:
●    placa de beton, sapa de egalizare si izolatie;
●    folie de izolatie din polietilena si banda perimetrala pentru sapa;
●    pentru sistemul cu agent termic - placa pentru incalzirea in pardoseala (cu nuturi, tracker) si circuitul de tuburi/tevi;
●    pentru sistemul electric - plasa de armare si circuitul de cabluri electrice/covorase incalzitoare;
●    sapa pentru pardoseli incalzite;
●    finisaje (gresie sau parchet pentru incalzirea in pardoseala).

Afla mai multe: Ce adeziv se foloseste la gresia cu incalzire in pardoseala?

Iata care sunt pasii de urmat pentru montarea sistemului de incalzire.

Pasul 1. Planificarea spatiului - trebuie sa stii care este dimensiunea camerelor si apoi sa planifici traseul conductelor cu apa sau a covoarelor electrice, astfel incat sa stii cate materiale trebuie sa folosesti. De asemenea, stabileste unde vor fi pozitionate piesele de mobilier grele.

Pasul 2. Montarea casetelor pentru distribuitorul de incalzire - acestea trebuie montate mai sus decat teava din pardoseala, astfel incat sa permita evacuarea aerului din tuburi. Acum sunt stabilite si locurile unde vor fi montati senzorii de caldura, in care sistemul de incalzire este automatizat.

Pasul 3. Instalarea sistemului de incalzire - mai intai trebuie intinsa folia anticondens si stratul izolator. In acelasi timp, este recomandata utilizarea unei benzi perimetrale pentru sapa, care sa preia dilatatiile. Sunt montate, apoi, conductele cu apa sau covorasele electrice.

Pasul 4. Verificarea sistemului de incalzire - urmatorul pas este umplerea conductelor cu apa si verificarea presiunii, in cazul in care ai ales un sistem de incalzire termic.

Pasul 5. Finisarea pardoselii - urmeaza turnarea unei sape subtiri, de 3- 5 cm, si apoi montarea pardoselii. In cazul parchetului ar trebui sa alegi un produs termorezistent. In cazul in care optezi pentru incalzirea electrica, materialele folosite la turnarea sapei trebuie sa permita transferul termic.

Citeste mai multe despre rolul sapei si turnarea ei pas cu pas in acest articol.

Care sunt avantajele unui sistem de incalzire in pardoseala?

Asa cum am mentionat mai sus, un sistem de incalzire in pardoseala este eficient si rezistent. Alte avantaje pe care le aduce un astfel de sistem de incalzire sunt urmatoarele:

  • cresterea confortului termic din locuinta, deoarece nu mai trebuie sa iti faci griji ca podeaua sau gresia este rece;
  • presupune investitii mai mici fata de un sistem de incalzire clasic, mai ales ca are o durata de viata mare si, de regula,  nu necesita lucrari de mentenanta;
  • este eficient din punct de vedere al distributiei de caldura, deoarece retine caldura la nivelul de jos, spre deosebire de alte sisteme de incalzire, care imping caldura spre partea superioara a incaperii;
  • este un sistem economic de incalzire, deoarece poate fi reglata o temperatura mai mica, iar temperatura de camera se mentine la un nivel optim;
  • permite incalzirea rapida si uniforma a incaperilor si pastreaza caldura mai mult timp in locuinta;
  • este benefic pentru persoanele care au alergii, deoarece caldura nu este emisa prin guri de aerisire sau conducte, unde se pot acumula in timp bacterii sau praf;
  • iti ofera mai mult spatiu si libertate pentru amenajarea interioara. Vei putea sa folosesti in mod integral spatiul in lipsa caloriferelor.

Singurul dezavantaj al unui sistem de incalzire in pardoseala este investitia initiala, insa aceasta va fi amortizata in timp, deoarece costurile pentru incalzirea locuintei sunt mai mici. Totodata, este esential sa izolezi cat mai bine cladirea, in special fundatia casei si peretii, pentru a evita pierderile de caldura.

Sfaturi practice pentru montarea unei sistem de incalzire eficient

Sfaturi practice pentru montarea unei sistem de incalzire eficient

Pentru a te bucura de avantajele unui sistem de incalzire in pardoseala, tine cont de urmatoarele sfaturi;

  • o centrala termica de calitate si termoizolarea corecta a locuintei cresc eficienta acestui sistem de incalzire;
  • inainte sa montezi sistemul de incalzire, este necesar sa determini locul in care vei aseza mobilierul; tevile cu apa si covorul electric nu trebuie pozitionat sub mobila, deoarece pardoseala se va supraincalzi;
  • senzorii de caldura trebuie montati in tuburi copex obturate la capat, la jumatatea distantei dintre doua spire paralele. In locurile in care se afla senzorii de caldura nu trebuie sa asezi covoare sau mobila;
  • astfel incal sistemul de incalzire sa functioneze optim. este necesar ca mentii aceeasi distanta intre tevi/spire - aproximativ 150-200 mm;
  • alege materiale de calitate care sa sporeasca gradul de rezistenta si durata de functionare ale sistemului de incalzire in pardoseala;
  • cand alegi tipul de pardoseala, tine cont de faptul ca placile ceramice, ceramice sau marmura sunt bune conductoare de caldura;
  • nu mai este nevoie sa amplasezi covoare pe podea, insa daca vrei sa folosesti le folosesti, opteaza pentru cele din materiale sintetice;
  • daca alegi tevi subtiri, lungimea maxima pe un circuit ar trebuie sa fie de cel mult 70 de metri; in cazul in care circuitul este prea lung, puterea va fi mai mica si pot exista caderi de presiune.

Ce costuri presupune montarea unui sistem de incalzire in pardoseala?

Costul investitiei intr-un sistem de incalzire in pardoseala depinde de suprafata deservita si de tipul materialelor folosite. In medie, pretul poate sa ajunga la 10 - 15 euro/mp, fara automatizare, iar cu piesele de automatizare incluse, pretul poate ajunge pana la 20 euro/mp. Daca luam in calcul si manopera, pretul ajunge la aproximativ 40 euro/mp.

Chiar daca pretul investitiei initiale este ridicat, consumul de energie sau gaze este redus fata de sistemele de incalzire clasice. Astfel, in cazul unui sistem de incalzire cu agent termic, costurile pot sa scada cu pana la 15%, iar in cazul unui sistem de incalzire electric, costurile scad cu aproape 40%.

Ai finalizat lista cu necesarul de materiale pentru proiectul tau? Descopera gama de produse pentru incalzirea in pardoseala disponibila pe mathaus.ro si comanda online tot ce iti trebuie. Noi ne ocupam de livrare fie cu flota proprie, fie cu unul dintre curierii parteneri.  

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Mascarea caloriferelor din locuinta reprezinta o solutie convenabila pentru probleme privind: estetica - respecta unitatea stilului de amenajare a intregului spatiu; eficienta - creeaza spatii noi pentru depozitare sau asezarea unor articole cu rol decorativ; protectia - joaca rol de bariera intre cei mici si elementii fierbinti sau muchiile acestora. In loc de a achizitiona masti de calorifere gata facute, multe persoane prefera sa le realizeze in regim DIY. Nu ai nevoie de multe materiale, costurile sunt mici si nici nu trebuie sa fii mester profesionist pentru un astfel de proiect. In acest ghid, iti explicam care sunt motivele pentru care sa faci un grilaj pentru mascarea caloriferului si etapele realizarii sale.
Tevile din PVC se gasesc usor si au un pret accesibil. Pe langa intrebuintarile lor principale (instalatii de diferite tipuri), aceste tevi pot fi folosite si pentru realizarea unor diferite obiecte si sisteme utile in gospodarie. In acest articol, iti prezentam cateva proiecte DIY practice pe care le poti realiza folosind tevi PVC.
Amenajarea sau renovarea baii reprezinta de multe ori o provocare, dat fiind spatiul restrans, cum este cazul multor apartamente vechi. Daca te afli in plin proces de refacere a baii, indiferent ca este mica sau mare, cel mai probabil iti doresti sa beneficieze de ultimele tendinte din piata. Vasul de toaleta suspendat inlocuieste cu succes vechiul model cu picior pe podea. Acesta dintai creeaza un aspect modern, datorita designului minimalist, in plus ocupa mult mai putin spatiu (nu are picior pe sol, iar rezervorul este incastrat in perete). Astfel, ofera incaperii un spatiu aerat, fiind ideal pentru baile mici sau pentru amenajarile moderne. Daca si tu te-ai decis asupra unui vas de toaleta suspendat, mai mult decat atat, ti-ai propus ca instalarea lui sa fie urmatorul tau proiect DIY, noi iti venim in ajutor. Mai jos iti prezentam 5 pasi simpli ca sa montezi un vas de WC suspendat.
Un sistem de canalizare este realizat dintr-un ansamblu de conducte subterane, avand rolul de a colecta apele menajere si cele reziduale dintr-un imobil. Iata care sunt principialele tipuri de canalizare, cum se proiecteaza, ce pasi trebuie sa urmezi pentru instalare si care sunt materialele de care ai nevoie!