Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Ghid pentru curatarea rosturilor dintre plăcile de gresie si faianta

Actualizat: 30.01.2023 / Publicat: 06.05.2021 / Timp lectură: 5 min

Rosturile marginilor de la faianta si gresie se murdaresc si innegresc destul de repede. Acestea pot fi curatate fie cu solutii create in casa, fie cu produse profesionale. Indiferent de optiunea aleasa, materialul trebuie sa primeasca o ingrijire constanta pentru a-si mentine stralucirea, aspectul placut si rezistenta pentru o perioada indelungata. 

Consulta ghidul urmator pentru a descoperi care sunt cele mai bune produse de curatare a rosturilor de gresie si faianta, ce trucuri poti aplica si care sunt pasii de urmat!

Cuprins

De ce trebuie curatate rosturile?

Rosturile dintre placile de gresie si faianta sunt un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor si a mucegaiului. De asemenea, chitul se ingalbeneste sau se innegreste  cu timpul, ceea ce creeaza un aspect inestetic. In plus, daca se aduna mizerie intre placile ceramice, se slabesc aderenta si rezistenta acestora. 

Citeste si: Cum se monteaza placile de faianta? [Ghid complet]
 

Ce ustensile trebuie sa ai pentru curatarea rosturilor?

ustensile pentru curatarea rosturilor​​​​​​​

Pentru a curata eficient rosturile, nu ai nevoie de articole de menaj speciale. Spatiile dintre gresie si faianta pot fi sterse usor cu:

  • bureti si lavete;
  • o perie - unele persoane folosesc o periuta de dinti, datorita dimensiunilor mici. mai mult, poti utiliza o perie rotativa, pentru a-ti usura considerabil munca;
  • un recipient pentru mixarea solutiilor facute in casa, daca este cazul;
  • manusi de menaj pentru protejarea pielii;
  • o matura sau un aspirator pentru curatarea prealabila de praf si mizerie grosiera;
  • un mop si o galeata pentru clatirea placilor montate orizontal.

Daca vrei sa indepartezi chitul dintre rosturile gresiei si ale faiantei, poti folosi un spaclu, un cutit special sau o racleta electrica. Aceste unelte trebuie folosite cu atentie, pentru a nu deteriora placile ceramice.

Ce solutii te ajuta la curatarea rosturilor?

Solutiile pentru curatarea rosturilor dintre faianta si gresie pot fi facute in casa sau pot fi profesionale. Produsele create in casa sunt mai naturale, insa persoana care se ocupa de curatenia incaperii va depune un efort in plus pentru aceasta activitate.

Pe de alta parte, solutiile profesionale pentru curatenie actioneaza rapid, insa trebuie folosite cu echipament adecvat de protectie. Astfel, poti folosi fara griji si aceasta metoda de eliminare a mizeriei.

Solutii DIY

solutii diy

Daca nu ai la indemana produse speciale de curatarea a rosturilor sau preferi sa prepari in casa solutii, iata 3 substante utilizate adesea. Poti incerca toate variantele prezentate mai jos, pentru a descoperi ce functioneaza cel mai bine pentru tine. 

  • Solutiile de curatat cu bicarbonat de sodiu

Bicarbonatul de sodiu este unul dintre cele mai utilizate produse de casa pentru curatenia si ingrijirea incaperilor. Rosturile dintre gresia si faianta locuintei tale pot fi curatate cu o solutie de bicarbonat de sodiu cu apa fierbinte. Pentru un rezultat mai bun si rapid, poti adauga o lingurita de suc de lamaie sau otet.

  • Solutiile de curatat cu apa oxigenata

Apa oxigenata este la fel de eficienta atat pentru curatarea ranilor corpului tau, in cazul in care te-ai zgariat sau taiat, cat si pentru curatarea locuintei. Apa oxigenata va curata si dezinfecta rosturile cu ajutorul unei cantitati mici de amidon. Aplica solutia pe rosturi si gresie timp de o ora, apoi clateste.

  • Solutiile de curatat cu otet 

Otetul este un ingredient ce a fost folosit pentru curatarea suprafetelor perioade lungi. Acesta ingrijeste suprafetele si te scapa de mirosurile nedorite. Poti sa-l folosesti nediluat cu ajutorul unei sticle cu pulverizator. Aplica otetul, lasa-l sa actioneze intre 5-10 minute, apoi sterge zonele respective.

Solutii profesionale

solutii profesioniste​​​​​​​

Daca esti in cautarea unor solutii mai puternice de curatarea a rosturilor dintre placile de gresie si faianta, opteaza pentru produse din comert speciale pentru indepartarea mizeriei si a mucegaiului de pe liniile de chit. Iata cateva optiuni!

  • Solutiile de curatat cu clor 

Clorul este un inalbitor bun atat pentru produsele textile cat si pentru suprafetele locuintei tale. Desi este toxic pielii si are un miros intepator, poti folosi acest produs pentru curatarea rosturilor deoarece ofera rezultate rapide. Nu uita de un minim de protectie pentru maini, ochi si buze!

  • Solutiile de curatat prin abur

Murdaria dintre rosturi poate fi indepartata cu ajutorul unui aparat de curatat cu abur. Ingrijirea camerelor va fi realizata intr-un timp scurt si fara a depune efort. In urma folosirii aparatului, poti curata suprafetele cu o carpa sau o laveta.

  • Solutii dedicate pentru curatarea rosturilor

Daca detergentii universali sau solutiile preparate in casa nu te ajuta sa obtii rezultatele dorite, iti recomandam produsele dedicate pentru indepartarea urmelor de murdarie persistenta, grasime sau depunerile de pe chit.

Cum se curata rosturile de la gresie si faianta de chit?

Cum se curata rosturile de la gresie si faianta de chit? ​​​​​​​Indiferent ca renovezi o casa veche sau vrei sa inlocuiesti chitul inestetic, iti poti usura considerabil munca daca folosesti o racleta manuala sau electrica cu grosimea potrivita. Asigura-te ca aspiri sau strangi toate resturile inainte de a reface rostuirea placilor ceramice. 

Etapele pentru curatarea rosturilor dintre gresie si faianta

Pasii necesari pentru curatarea rosturilor colorate sau albe de la gresie si faianta sunt simpli, insa pot exista mici diferente in functie de gradul de murdarie si de efectele dorite: timpul de actiune a subtantelor mai mic sau mai mare, folosirea unor ustensile usor abrazive sau moi etc. 

Aplicarea solutiei de curatare a rosturilor

Fie ca decizi sa creezi o solutie in propria casa, fie ca apelezi la produsele de curatare profesionale de la comerciantii specializati, aplicarea substantei respective este primul pas pe care trebuie sa-l faci atunci cand vrei sa ingrijesti podeaua si peretii placati cu gresie sau faianta.

Sunt necesare solutii speciale pentru a curata incaperile acoperite cu gresie sau faianta: indiferent ca este vorba despre bucatarie, baie, hol sau balcon. Cand pui produsul pe rosturi, va trebui sa iei in calcul modalitatea de aplicare si timpul in care actioneaza aceasta.

Perierea rosturilor murdare

perierea rosturilor murdareCea mai facila modalitate de a peria rosturile din podeaua sau peretii unei incaperi acoperiti cu gresie sau faianta este folosirea unei perii rotative care poate ajunge cu usurinta si in locurile mai greu accesibile.

Daca o perie rotativa nu este in avantajul tau, poti recurge la bureti rezistenti de curatare sau alte articole de menaj si sa freci zonele respective de mai multe ori, pana cand solutia acopera fiecare spatiu.

Clatirea suprafetelor incaperii

Clatirea suprafetelor incaperii​​​​​​​

Dupa perioada in care solutia a actionat asupra mizeriei rosturilor dintre gresie si faianta, poti clati si curata zona cu apa calda, prin ajutorul unei lavete din microfibra. In cazul in care rosturile sunt inca innegrite, se recomanda sa repeti aplicarea solutiei si perierea spatiilor.

Aplicarea solutiei de protectie pentru rosturi, gresie si faianta

Desi este un pas optional, acesta va ajuta suprafetele incaperilor tale sa se mentina intr-o stare buna perioade mai mari de timp. Exista solutii de tip lac care sunt potrivite pentru marginile gresiei si ale faiantei. Asigura-te ca respecti instructiunile scrise pe ambalaj.

Sfaturi de aplicat atunci cand cureti rosturile dintre gresie si faianta

  • Asigura-te ca respecti modalitatea de aplicare si perioada de actiune a produselor speciale pentru curatarea rosturilor dintre gresie si faianta.
  • De cele mai multe ori, pielea devine sensibila in contactul cu solutiile puternice de mentenanta a casei. Foloseste manusi de protectie, in special atunci cand folosesti produse din comert pentru ca mainile tale sa fie in siguranta.
  • Daca folosesti produse speciale, puternice, nu te limita doar manusile de protectie. Apara zonele sensibile ale fetei, in special ochii si buzele prin utilizarea unei masti si a ochelarilor de protectie.
  • Poti investi intr-o perie rotativa, electrica, ce te va ajuta la o curatenie de profunzime a rosturilor.
  • In cazul in care folosesti produse profesioniste, asigura-te ca achizitionezi si solutii speciale pentru curatarea rosturilor, nu doar a curateniei generale pentru faianta si gresie deoarece acestea nu vor oferi rezultatele asteptate.
  • Daca nu vrei sa aplici un lac de intretinere pentru rosturi, poti intarzia aparitia mizeriei prin folosirea unui produs usor de gasit si convenabil oricarui buzunar, anume: ceara de la lumanari.
  • Dupa fiecare curatare asigura incaperii o aerisire optima pentru ca vaporii de produs sa dispara rapid, iar mirosurile deranjante sa se evapore.

Ce solutii preferi pentru curatarea rosturilor? Vezi oferta de articole pentru menaj de pe MatHaus.ro si mentine fiecare suprafata din locuinta impecabila, cu un efort minim!
 

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Cum montez plinta pentru parchetul laminat? Alegerea parchetului laminat pentru pardoseala casei este o solutie avantajoasa devenita tot mai populara. In afara de aspectul elegant si designul modern, este usor de intretinut, in plus are un pret accesibil. Daca si tu ai decis sa te bucuri in confortul casei tale de o podea acoperita cu parchet laminat, atunci stii ca trebuie sa ii finisezi aspectul cu ajutorul plintelor. Iti recomandam si articolul nostru de blog: Plinta parchet - Cum faci cea mai buna alegere? Pentru ca proiectele DIY sunt intotdeauna o provocare pentru tine, afla in continuare cum sa-ti montezi singur plinta pentru parchetul laminat.
In procesul de renovare a noii tale case sunt cateva etape principale asupra carora iti indrepti atentia in mod prioritar, ca de exemplu instalatia electrica sau zugravitul. Cu toate acestea, apare si intrebarea ce faci cu usile, daca le pastrezi sau iei altele noi. Tendinta este inlocuirea tuturor finisajelor vechi din apartamentul fostului proprietar cu ce este nou si modern pe piata. Insa, este bine sa se faca o analiza amanuntita. Daca locuinta beneficiaza de usi de interior din lemn masiv, acestea aduc considerabil un plus de autenticitate, plus economifa facuta. Chiar daca starea lor nu este multumitoare, dat fiind anii care au trecut peste ele, afla ca poti reconditiona singur usile din lemn. Daca te-ai gandit sa reprezinte chiar urmatorul tau proiect DIY, din acest articol vei afla tot ce te intereaseaza pentru a obtine rezultatele dorite.
Fie ca te-ai hotarat sa iti montezi singur gresia si faianta, fie ca o va face un mester, achizitia materialelor reprezinta de foarte multe ori sarcina beneficiarului. Misiunea ta nu s-a incheiat odata cu alegerea placilor ceramice. Si pentru ca acest proiect de amenajare include in lista de cumparaturi si adezivul, apare inevitabil intrebarea pe care il alegi. Sacii diversi pe care ii gasesti la raft, cel mai probabil te pun si mai mult in dificultate, insa nu trebuie sa iti faci griji. Cu putina indrumare vei sti exact care este adezivul potrivit proiectului tau. In acest articol iti dezvaluim cum sa alegi adezivul pentru gresie si faianta, un material cu rol important, de care depinde rezultatul reusit al proiectului de amenajare cu placi ceramice.
Oglinda este un element nelipsit din baie si se alege la o dimensiune proportionala cu cea a chiuvetei. Dar mai poate fi prezenta in hol, living, dormitor, fie din dorinta de a face ca spatiul sa para mai incapator si luminos, fie ca vrei sa aduci un plus de farmec decorului si, bineinteles, ca sa te poti oglindi de fiecare data cand pleci de acasa. Cu rol decorativ sau functional, daca ai de montat o oglinda in baie sau pe oricare altul dintre peretii casei tale, in acest articol iti vom dezvalui pasii pe care ii ai de urmat.