Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Camera tehnică: ce rol are, echipamente, proiectare și construcție

Actualizat: 01.07.2021 / Publicat: 06.02.2019 / Timp lectură: 8 min

Într-o casă nouă, camera tehnică ar trebui să fie prima încăpere proiectată de către arhitect. Importanța ei este esențială: oferă protecție unor echipamente vitale pentru locuința ta și ar trebui să fie cel mai sigur loc din toată casa. Nu e suficient să îngrămădești conductele și centrala termică într-o debara. Trebuie să ții cont de câteva reguli, de la amenajare la măsuri de siguranță. Iată tot ce trebuie să știi despre camera tehnică:

Cuprins

1. Ce este camera tehnică și ce rol are

Camera tehnică - sau camera centralei, așa cum mai este cunoscută - este o încăpere cu rol special într-o casă. Este locul în care sunt adunate toate elementele critice ale unei locuințe: centrala termică, magistralele de apă și de gaze. În același timp, este și locul în care mulți proprietari de case preferă - din rațiuni de spațiu, să-și instaleze unele echipamente electrocasnice, cum ar fi mașina de spălat sau uscătorul de rufe.

În unele gospodării, camera tehnică este și locul în care a fost construită o fântână, pentru alimentarea cu apă potabilă a locuinței. În acest caz, aici va fi instalat și un hidrofor.

În funcție de momentul în care a fost adăugată construcției, camera tehnică poate fi de două feluri:

  • inclusă în proiectul de construcție - în ziua de astăzi, toate proiectele de case au o cameră dedicată echipamentelor esențiale pentru locuință. Această încăpere are dimensiuni fixe, dar în cazul în care începi o casă din stadiul de proiect, poți discuta cu arhitectul detaliile și dimensiunile ei.
  • adăugată unei case deja construite - aceste camere tehnice sunt cele adăugate unei case deja construite. De obicei sunt ridicate în afara construcției și împart un singur perete comun cu restul casei. Dacă ai de gând să îți construiești o cameră tehnică lângă casa ta, trebuie să ceri neapărat opinia unui arhitect: vei avea nevoie de un proiect și de autorizație de construcție.

2. Avantajele construirii unei camere tehnice

În urmă cu 20 de ani, de exemplu, planurile caselor construite în România nu includeau și o cameră tehnică. Asta în primul rând pentru că aparatura și electrocasnicele care și-ar fi găsit locul în ea nu erau folosite la scară largă. Odată cu apariția centralelor termice și a altor echipamente, tot mai mulți români solicită construcția uneia. Iată care sunt principalele avantaje ale camerei tehnice:

  • adună la un loc, într-un spațiu sigur, elementele vitale ale casei: centrala termică, conductele principale de apă și de gaze
  • te scapă de zgomotul pe care le produc unele echipamente electrocasnice, cum ar fi mașina de spălat
  • eliberează spațiul, pe care îl poți folosi apoi după cum crezi de cuviință; de exemplu, dacă instalezi aici mașina de spălat, vei avea mai mult spațiu în baie sau în bucătărie
  • ușurează accesul instalatorilor și al altor profesioniști la echipamentele de întreținere și la utilități
  • reduce șansele producerii unor accidente prin faptul că toate echipamentele supuse riscului sunt mutate într-o încăpere separată, izolată și încuiată.

3. Echipamente din camera tehnică

Spațiul pe care îl ai la dispoziție pentru construcția camerei tehnice este principalul criteriu care îți va spune ce anume poți instala în ea. Cele de dimensiuni standard sunt create special pentru centrala termică, rețeaua de conducte și robineții centrali.
Dacă ai mai mult loc la dispoziție, însă, poți să muți aici și alte echipamente electrocasnice care, altfel, ar fi instalate în bucătărie sau în baie. Iată o listă cu principalele echipamente și lucruri pe care pe poți aduce în camera tehnică:

Pe lângă echipamentele de mai sus, esențiale pentru buna funcționare a unei case, în camera tehnică își mai pot găsi locul și unele electrocasnice, între care cele mai des întâlnite sunt:

  • Mașina de spălat
  • Masa de călcat
  • Uscătorul de haine
  • Frigiderul (lada frigorifică)

4. Amplasarea camerei tehnice

Principalul criteriu de urmat când planifici camera tehnică este utilitatea ei. Se amplasează întotdeauna la parterul sau la subsolul casei, cât mai aproape de punctul de intrare al conductelor principale de apă, canalizare și de gaze. De asemenea, e de preferat să fie poziționată într-o zonă retrasă, izolată a casei - de obicei în spatele construcției -, pentru a nu bloca priveliștea către grădină sau pentru a nu adăuga o imagine neplăcută asupra locuinței tale.

Pentru că unele echipamente pe care le poți instala acolo sunt gălăgioase (hidroforul, de exemplu), o idee bună este să proiectezi camera tehnică cât mai departe de dormitoare și în apropierea garajului, dacă nu chiar perete în perete cu acesta.

Accesul în camera tehnică
Un alt lucru important de care trebuie să ții cont atunci când planifici construirea camerei tehnice sunt căile de acces. În mod obișnuit, o intrare este suficientă, iar accesul este indicat să se facă din exteriorul casei. Dacă în această încăpere vei avea, pe lângă centrală și conducte, și mașina de spălat și masa de călcat, de exemplu, e de preferat să instalezi o ușă de acces și din interior.
Un lucru extrem de important de care trebuie să ții cont: ușile de acces ale camerei tehnice trebuie proiectate să se deschidă întotdeauna către exteriorul ei. În cazul unui accident care se poate produce aici, evacuarea trebuie să poată avea loc cât mai rapid.

Ventilarea camerei tehnice
Ventilarea este un alt element extrem de important pentru buna funcționare a camerei tehnice. Echipamentele electrocasnice instalate aici, în frunte cu centrala termică, pot elibera substanțe toxice, așa că trebuie să incluzi în construcție și mai multe căi de aerisire: ferestre și chiar un ventilator amplasat în tavan, cu o cale de evacuare către exterior.

5. Construirea camerei tehnice

Primul lucru pe care trebuie să îl faci înainte să planifici construcția camerei tehnice este o listă cu toate echipamentele și aparatura electrocasnică pe care vrei să le instalezi în camera tehnică. Ca să-ți formezi o imagine cât mai cuprinzătoare, pune-ți următoarele întrebări:

  • Voi instala aici mașina de spălat și uscătorul de rufe?
  • Am nevoie de spații de depozitare?
  • Am nevoie de spațiu pentru amplasarea mesei de călcat și a uscătorului?
  • Vreau să instalez aici un frigider sau o ladă frigorifică?
  • Am nevoie de o chiuvetă? - pentru situațiile în care trebuie să speli echipamentul de grădinărit sau chiar un câine murdar
  • Voi depozita aici și alte lucruri? - cum ar fi o bicicletă sau chiar o bandă de alergare

Odată ce ai răspunsurile la aceste întrebări, poți trece la pasul următor: dimensionarea camerei tehnice. Ține totuși cont că acest spațiu are ca destinație principală depozitarea echipamentelor vitale pentru casa ta, nu îl transforma într-o magazie. Alege cu gândul la utilitate și la spațiul disponibil în restul locuinței.
Dimensiuni
În mod obișnuit, dimensiunile camerei tehnice sunt stabilite împreună cu arhitectul care îți proiectează casa. Această încăpere trebuie să păstreze anumite proporții cu restul construcției, din rațiuni de siguranță structurală și pentru că o cameră tehnică prea mare înseamnă spațiu redus din alte încăperi, cum ar fi baia sau bucătăria.
O cameră tehnică în varianta simplă - care ar fi utilată doar cu centrala termică, robineți și conductele principale de apă și gaze - trebuie să aibă cel puțin 2x2 metri. Dimensiunile se măresc în funcție de celelalte echipamente electrocasnice și aparatura pe care vrei să le instalezi. Pentru asta, un bun punct de reper este să iei în calcul dimensiunile standard ale acestor echipamente.

  • mașina de spălat - 60 cm
  • frigider - 60 cm
  • masă de călcat - 2 m
  • uscător de rufe - 2 m
  • spații depozitare detergenți și alte substanțe - 50-100 cm
  • spații depozitare rufe, haine de iarnă etc. - de la 1 m
  • bicicletă - 2 m

Opinia unui arhitect este importantă, pentru că el îți poate calcula la centimetru cât spațiu ai nevoie pentru toate echipamentele pe care vrei să le instalezi în camera tehnică.
Mai mult decât atât, un specialist te poate ajuta să găsești și soluții alternative pentru depozitare, cum ar fi dulapurile instalate pe pereți, sau te poate ajuta să găsești soluțiile optime de depozitare existente în alte încăperi ale casei.

Materiale folosite
În cazul în care camera tehnică a fost inclusă de la bun început în proiectul casei și este parte unitară din planul arhitectural, pereții ei vor fi construiți din aceleași materiale ca și restul casei. Acest lucru este important pentru a păstra integritatea clădirii.
Cu toate astea, trebuie să ții cont de rolul pe care îl are camera centralei - acela de a proteja instalațiile vitale pentru locuința ta. Dacă ai ocazia sau fondurile necesare, poți adăuga unele elemente de întărire a structurii.
Spre deosebire de celelalte încăperi ale casei, camera tehnică trebuie să fie mai bine izolată, iar finisajele trebuie să fie ignifuge și să ofere protecție împotriva umezelii, a mucegaiului. În această încăpere vei desfășura activități de întreținere și mentenanță, se poate forma condens, așa că trebuie să investești atent în tencuială și lavabilă de durată, capabile să reziste în timp.

Podeaua camerei tehnice
Materialele utilizate la podeaua camerei tehnice trebuie să respecte câteva reguli speciale, tocmai datorită faptului că încăperea are un rol esențial în casa ta. Printre calitățile materialelor se numără:

  • durabilitatea
  • impermeabilitatea
  • rezistența la trafic și la potențiale substanțe corozive

Poți folosi gresie pentru a acoperi podeaua, dar în cazul în care nu vrei să investești prea mult, poți lăsa placa de beton neacoperită. Pentru o rezistență de durată, însă, e indicat să mai adaugi un strat de beton peste.
Nu uita să lași o cale de evacuare pentru apa care se poate acumula pe podea de la scurgerile din conducte sau de la hidrofor, dacă deții unul. Un sifon montat în podea te va scăpa de durerile de cap și, în cazul în care încăperea este la subsol, poate fi util și în cazul unor posibile inundații.

Încălzirea camerei tehnice
Chiar dacă nu ai de gând să instalezi un uscător de rufe și o mașină de spălat în camera tehnică, acest spațiu trebuie să beneficieze de încălzire, poate într-o măsură mai mare ca alte camere ale casei. Centrala termică, hidroforul și alte echipamente sunt sensibile la temperaturi scăzute, nu mai vorbim de conductele de apă, așa că instalarea unor calorifere trebuie să fie o prioritate.
Riscurile sunt majore, cel puțin din prisma banilor pe care va trebui să îi cheltuiești pe reparații în cazul în care, într-o iarnă geroasă, te trezești cu apa înghețată în centrală sau în conducte.

6. Măsuri de siguranță

Pentru că în camera tehnică sunt adunate la un loc echipamente diferite, cu roluri diferite și cu moduri de funcționare diferite, riscurile producerii unui accident sunt mai mari. De aceea este extrem de important să îți iei câteva măsuri de precauție:

  • sistemul de ventilație trebuie separat de cel din restul locuinței
  • învață poziția fiecărui robinet din centrala termică, în așa fel încât să poți interveni imediat în cazul unei defecțiuni
  • protejează sursele de curent față de potențialele scurgeri de apă
  • leagă la pământ toate sursele de energie electrică
  • nu depozita substanțe inflamabile în apropierea unor echipamente sub tensiune
  • înlocuiește, acolo unde este posibil, conductele din materiale plastice cu unele din metal
  • solicită întotdeauna intervenția unor persoane autorizate atunci când echipamentele din camera tehnică nu funcționează corect.

Te-ar putea interesa și:

Altoirea este procedura prin care portiuni dintr-o planta se imbina in mod artificial cu o alta planta dintr-un soi inferior. Astfel, planta inferioara va prelua din calitatile celei superioare. Un scop important al altoirii este inmultirea vegetativa. De asemenea, acest proces se realizeaza si pentru a creste rezistenta la seceta, inghet, boli si daunatori.
Investitia intr-un mobilier de gradina din lemn atrage dupa sine o serie de intrebari referitoare la modul de curatare si intretinere. Optiunile pentru mobila de exterior sunt dintre cele mai variate, iar alegerea lemnului denota preferinta pentru un material natural si elegant. Cu un aspect foarte placut, lemnul necesita o atentie deosebita, astfel ca, pentru a-i mentine rezistenta si frumusetea naturala ani la rand, este necesar sa ai cateva informatii de baza.
Dalele autoadezive sunt o solutie practica si estetica pentru pardoseala, iar costurile pentru montare lipsesc, dat fiind faptul ca sunt foarte usor de instalat chiar si de incepatorii in proiectele DIY. Dalele autoadezive nu necesita utilizarea unui lipici suplimentar. Inainte de orice operatiune, asigura-te ca suprafata este plana, tare, uscata si neprafuita. Foloseste un grund de netezire daca este necesar. Aplicarea dalelor autoadezive este destul de simpla, cu conditia de a se realiza un traseu precis al lipirii lor si de a se respecta cateva reguli.
Daca daca te pregatesti sa tai vita de vie pentru prima data, iti recomandam sa citesti acest articol pana la final. Mai jos, vei putea citi informatii esentiale privind: Importanta taierii vitei de vie; Notiunile teoretice de baza ale acestei lucrari; Principalele tipuri de taiere ale vitei de vie; Cea mai importanta taiere: taierea de rodire; Pregatirile pentru taierea vitei de vie; Cele mai importante reguli ale taierii vitei de vie.