Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Regular Phone Icon 24 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Izolarea exterioara cu polistiren a cladirii – metode si pasi de lucru

Actualizat: 31.08.2021 / Publicat: 06.02.2019 / Timp lectură: 2 min
Cele mai utilizate materiale pentru izolarea exterioara a cladirilor sunt polistirenul, vata minerala bazaltica si spuma poliuretanica, polistirenul fiind folosit frecvent, in ultimii ani, la reabilitarea blocurilor.

Cuprins

De ce este importanta izolarea exterioara a cladirii

Izolarea termica a cladirii la exterior este necesara nu doar pentru a pastra temperatura in casa, ci si pentru ca astfel se reduc considerabil costurile pentru intretinerea locuintei.
Materialul potrivit va fi intotdeauna ales in functie de coeficientul global de izolare termica, G, care exprima eficienta termica a cladirii, dar si tinand cont de alte criterii precum durabilitatea, rezistenta la foc, gradul in care este permisa permeabilitatea vaporilor.

Izolarea exterioara cu polistiren. Tipuri de polistiren

Polistirenul este cel mai folosit material pentru izolarea locuintei, in parte datorita costului sau scazut comparativ cu alte materiale izolatoare, dar si pentru ca se obtine o izolatie termica eficienta, care reduce costurile de intretinere.

polistiren
Exista doua tipuri de polistiren:

  • Polistirenul expandat (EPS) este folosit la izolarea fatadelor, a spatiilor fara incarcare deosebita sau a spatiilor libere (terase, verande), dar si in interiorul cladirilor. Este un material permeabil la vaporii de apa (pemite peretilor “sa respire”), care actioneaza ca o bariera termica, datorita conductivitatii termice scazute.

  • Polistirenul extrudat (XPS) este mai dens, are o rezistenta mecanica ridicata, sustinand mai bine greutatea, si permeabilitate mica la vapori. Este recomandat pentru izolarea fundatiilor, soclurilor, subsolurilor, pardoselilor si teraselor circulabile.

 

Pasi de lucru pentru izolarea exterioara a cladirii

  1. Primul pas il reprezinta verificarea suportului, care trebuie sa fie rezistent pentru ca si lucrarea sa reziste in timp.
  2. Pregatirea suportului se va face prin tencuirea exterioara a peretilor care urmeaza sa fie izolati, urmata de curatarea, amorsarea si nivelarea suprafetei, in asa fel incat aplicarea adezivului sa fie facuta in conditii cat mai bune.
  3. Urmeaza aplicarea placilor de polistiren, nu inainte de a fixa profilul de soclu. 
  • Pe suprafata placilor de termoizolatie se aplica adeziv, dupa care placile se asaza pe perete si se monteaza intretesut.
  • La colturi se imbina in pas de pelerin.
  • Dupa montarea tuturor placilor, putem trece la fixarea acestora cu ajutorul diblurilor, alese in functie de tipul suportului si al termoizolatiei. In cazul polistirenului expandat, vom folosi dibluri de plastic.

4. Urmatorul pas il reprezinta aplicarea masei de spaclu.

  • Pentru un sistem de izolatie cu polistiren expandat, putem alege dintre urmatoarele produse: Termofix, APLA Fix sau Weber P39 Max2. In cazul polistirenului extrudat, vom folosi mortar adeziv Ceresit Thermo Universal, Adeplast Polistirol Premium sau Caparol 100 R.

5. Dupa aplicarea masei de spaclu, putem trece la fixarea plasei de armare, de 145gr/mp, in cazul polistirenului expandar si 160gr/mp, in cazul polistirenului extrudat.
6. Aplicam un strat final, cu un sistem de acoperire alcatuit din vopsea grund pigmentata si tencuiala decorativa, sau folosind vopsea de exterior.

Galerie

Sfaturi utile

  • Una dintre greselile frecvent intalnite este folosirea polistirenului extrudat pentru izolarea peretilor. Polistirenul extrudat este excelent pentru izolarea fundatiilor, soclurilor, subsolurilor si pardoselilor, insa folosit la exterior va duce la aparitia igrasiei.
  • Rezistenta termica a sistemului este data de conductivitatea termica a polistirenului si grosimea placii de polistiren. De aceea, recomandarea noastra este ca polistirenul folosit in sistemul termoizolant sa aiba conductivitate termica λ=0,038W/mK (polistiren EPS80).
  • Aplicarea polistirenului se face la o temperatura exterioara mai mare de 5⁰C, evitand expunerea la soare sau aplicarea pe timp ploios.
  • Stratul final se aplica fara intrerupere pe aceeasi fatada.
  • Intreruperea montajului se face doar la schimbarea unghiurilor suprafetelor (colturi, lucarne).

Te-ar putea interesa și:

Izolatia casei inseamna un confort termic sporit in intreaga locuinta, o bariera impotriva zgomotului de afara, dar si impotriva umiditatii. In plus, este stiut faptul ca o izolatie executata corect asigura in mare masura eliminarea pierderilor de energie, asadar facturi mai mici pentru incalzirea si racirea casei. Investitia in izolatia termica exterioara a locuintei tale este fara doar si poate un castig pe termen lung. Materialele disponibile pe piata pentru a izola locuinta sunt diverse, astfel ca inevitabil apare intrebarea ce alegere sa faci. Vata minerala bazaltica, vata minerala de sticla sau polistiren expandat? Daca te intrebi care este cel mai bun material izolator, atunci sunt cateva lucruri pe care trebuie sa le stii.
Urmeaza sa hidroizolezi acoperisul, terasa, subsolul, fundatia sau alta structura? Ia in considerare membrana bituminoasa si afla tot ce trebuie sa stii despre aceasta: ce este, care sunt tipurile, utilizarile principale si avantajele, cum o alegi si cum se aplica!
Incalzirea prin plinta este un sistem de mici dimensiuni al carui principiu de functionare e convectia naturala. Mai exact, in interiorul echipamentului (plintei) sunt montate niste miniradiatorare. Masele de aer incalzite de acestea se ridica prin fantele superioare ale plintei, iar dupa ce aerul cald a ajuns la tavan, aerul rece este “fortat” sa patrunda prin fantele inferioare ale plintei pentru un nou ciclu de incalzire. Datorita circulatiei naturale a aerului in camera, acesta devine cald intr-un timp foarte scurt. Sistemul de incalzire prin plinta poate fi folosit in orice tip de incapere si spatiu, precum apartamente, case, birouri, spatii comerciale sau cladiri administrative. Avand dimensiuni reduse, plinta nu deranjeaza vizual si permite instalarea usoara a peretilor cortina.
Polistirenul este utilizat la scara larga in constructii pentru proiectele de izolare termica, insa este cunoscut si ca material pentru ambalaje, caserolele pentru mancare fiind reprezentative. Industriile in care se foloseste polistirenul sunt insa diverse. Prin urmare, daca vrei sa-ti verifici cunostintele despre polistiren, in acest articol iti prezentam 5 dintre utilizarile sale.