Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Incalzirea piscinei: Ce optiuni ai?

Actualizat: 19.07.2023 / Publicat: 04.02.2022 / Timp lectură: 4 min

Fie ca iti doresti sa te bucuri de piscina ta chiar si dupa prima zi de toamna sau ca vrei sa incepi sezonul mai devreme, balaceala in piscina nu ar trebui sa fie conditionata de temperatura mediului ambiental. 

Pentru ca apa sa devina suficient de calda, vei avea nevoie de un sistem de incalzire a piscinei. Din fericire, exista mai multe optiuni dintre care poti alege. 

Descopera 4 idei de incalzire a apei din piscina! 

Cuprins

Cele mai avantajoase metode pentru incalzirea piscinei

metode pentru incalzirea piscinei​​​​​​​

1. Incalzitor electric pentru piscina

Incalzitorul de piscina electric este solutia ideala pentru piscine de mici dimensiuni, deoarece are un design simplu si eficient. Rezistorul metalic este cel responsabil pentru generarea caldurii, iar apa rece care trece prin incalzitor contribuie la prevenirea supraincalzirii sale, procesul fiind unul continuu.

Incalzitoarele apei din piscina se bazeaza exclusiv pe electricitate, avand astfel avantajul ca nu depind de vreme si de temperatura exterioara. Cu toate acestea, costurile pentru consumul de energie electrica pot fi destul de mari. 

Daca te intrebi in cat timp se incalzeste apa din piscina, raspunsul este aproximativ 2 zile, dar perioada poate varia in functie de puterea incalzitorului si de numarul de metri cubi ai piscinei.

2. Folie pentru incalzirea piscinei

Folia pentru incalzirea piscinei este usor de utilizat, reduce evaporarea apei si previne asezarea prafului si a insectelor din aer. Prin intermediul efectului de sera pe care il produce, primii 20 de centimetri de la suprafata piscinei pot ajunge si pana la 40 de grade Celsius, in functie de temperatura exterioara. 
Desi in mod normal este menita pentru bazinele supraterane, aceasta poate fi folosita si pentru piscinele ingropate, cu conditia sa fie insotita de o pompa de recirculare a apei si o alta forma de incalzire a piscinei. 

3. Pompa pentru incalzirea piscinei

Pompa de caldura aer-apa este considerata a fi cea mai eficienta solutie din punct de vedere al raportului calitate-pret. Aceasta poate produce pana la 5kW de caldura cu numai 1kW de energie electrica.

Pentru a crea caldura, pompa pentru incalzirea piscinei are nevoie de energie electrica astfel incat sa preia caldura din mediul extern si sa o distribuie in apa. Aceasta este dotata cu un vaporizator, un compresor si un condensator. 

Ventilatorul trage aerul exterior, directionandu-l catre vaporizator, unde caldura acestuia este absorbita si transformata in gaz. Gazul cald trece apoi prin compresor, care-i mareste si mai mult temperatura. 

Dupa acest pas, condensatorul transfera caldura gazului in apa rece care circula prin pompa. Gazul din condensator se transforma din nou in lichid si revine in vaporizator, iar astfel se reia procesul.

In ciuda tuturor avantajelor pe care le ofera pompa pentru incalzirea piscinei, e nevoie sa stii ca aceasta incalzeste destul de incet apa, fiind nevoie de cateva zile pentru a aduce temperatura apei de la 15 la 28 de grade Celsius. De asemenea, costurile de achizitie sunt destul de ridicate.

4. Incalzirea piscinei cu panouri solare

Incalzirea piscinei cu panouri solare este optiunea pe care o ai la dispozitie pentru un impact minim asupra mediului. Nu doar atat, dar costurile dupa montarea sistemului de incalzire sunt aproape inexistente. Trebuie sa stii ca exista 3 astfel de solutii pe care le ai la dispozitie: panouri solare fotovoltaice, panouri solare tubulare si panouri solare cu tuburi vidate. 

​​​​​​​De asemenea, este important sa ai la dispozitie o pompa de apa de putere potrivita. Cu cat este mai mare distanta si diferenta de inaltime dintre sistemul de filtrare si panourile solare pentru piscina, cu atat pompa trebuie sa fie mai puternica. Spre exemplu, poti opta pentru pompa de apa curata Wassekonig, care poate fi folosita inclusiv pentru irigarea gradinii.

Cum alegi panourile solare potrivite pentru incalzirea piscinei?

panouri fotovoltaice​​​​​​​

Panourile solare fotovoltaice

Panourile solare fotovoltaice folosite pentru incalzirea piscinei sunt capabile sa transforme aproximativ 20% din radiatia solara in caldura. Avantajul unui astfel de sistem este faptul ca poate fi utilizat in extrasezon pentru furnizarea de energie electrica in locuinta ta. 

Cu toate acestea, pierderile de caldura pentru incalzirea piscinei sunt destul de mari, iar un astfel de sistem este costisitor. Te sfatuim sa optezi pentru el doar in cazul in care intentionezi sa-l folosesti pentru reducerea costurilor la energie electrica a gospodariei tale.

panouri solare tubulare

Panourile solare tubulare

Panourile tubulare mai sunt cunoscute si sub numele de panouri solare nepresurizate cu boiler de inox. Acestea nu produc energie electrica, ci termica, apa rece fiind pompata direct din piscina pentru a se incalzi trecand prin interiorul tuburilor de inox expuse la radiatia solara. Un astfel de sistem, mult mai eficient decat unul fotovoltaic, poate fi alcatuit din panouri solare nepresurizate de la Hausterm.

Daca vrei sa realizezi un calcul pentru panourile solare pentru piscina, trebuie sa stii ca suprafata activa a sistemului are nevoie sa fie macar cat jumatate din suprafata piscinei. Panourile solare tubulare nu pot fi montate vertical, iar pretul lor creste odata cu suprafata necesara. Te sfatuim sa alegi un astfel de sistem in cazul in care consideri ca iti va fi de folos inclusiv pentru alimentarea cu apa calda a locuintei tale.

Panourile solare cu tuburi vidate​​​​​​​

Panourile solare cu tuburi vidate

Sistemul termic alcatuit din panouri solare cu tuburi vidate este cel mai performat pentru incalzirea piscinei. Functionarea sa nu este conditionata de prezenta radiatiilor solare, intrucat poate incalzi apa chiar si atunci cand afara este innorat. 

Are un randament excelent multumita faptului ca tuburile vidate pot procesa radiatia solara din orice unghi, iar instalarea panourilor se poate realiza si pe verticala.

Sistemul poate fi folosit complementar inclusiv pentru incalzirea locuintei in sezonul rece, iar eficienta sa in ce priveste transformarea energiei solare este de pana la 92%. In cazul in care te intrebi cat costa incalzirea piscinei cu un astfel de sistem termic, atunci trebuie sa stii ca pretul de achizitie este destul de ridicat, insa aceasta investitie se amortizeaza in timp.

Durata de utilizare poate fi de pana la 20 de ani.

Acum ca ai descoperit care sunt cele mai avantajoase metode pentru incalzirea piscinei, nu-ti ramane decat sa alegi optiunea preferata si sa te bucuri apa calda din bazin. Pentru orice solutie ai opta, ia in considerare spatiul pe care-l ai la dispozitie in jurul piscinei, eficienta energetica a sistemului termic si costurile de achizitie, respectiv de functionare!

Te-ar putea interesa și:

Altoirea este procedura prin care portiuni dintr-o planta se imbina in mod artificial cu o alta planta dintr-un soi inferior. Astfel, planta inferioara va prelua din calitatile celei superioare. Un scop important al altoirii este inmultirea vegetativa. De asemenea, acest proces se realizeaza si pentru a creste rezistenta la seceta, inghet, boli si daunatori.
Investitia intr-un mobilier de gradina din lemn atrage dupa sine o serie de intrebari referitoare la modul de curatare si intretinere. Optiunile pentru mobila de exterior sunt dintre cele mai variate, iar alegerea lemnului denota preferinta pentru un material natural si elegant. Cu un aspect foarte placut, lemnul necesita o atentie deosebita, astfel ca, pentru a-i mentine rezistenta si frumusetea naturala ani la rand, este necesar sa ai cateva informatii de baza.
Dalele autoadezive sunt o solutie practica si estetica pentru pardoseala, iar costurile pentru montare lipsesc, dat fiind faptul ca sunt foarte usor de instalat chiar si de incepatorii in proiectele DIY. Dalele autoadezive nu necesita utilizarea unui lipici suplimentar. Inainte de orice operatiune, asigura-te ca suprafata este plana, tare, uscata si neprafuita. Foloseste un grund de netezire daca este necesar. Aplicarea dalelor autoadezive este destul de simpla, cu conditia de a se realiza un traseu precis al lipirii lor si de a se respecta cateva reguli.
Daca te pregatesti sa tai vita de vie pentru prima data, citeste acest articol pentru a afla informatii importante despre intreg procesul de ingrijire si taiere a vitei de vie. Indiferent daca te preocupă cum se taie via in primavara sau cand se curata via pentru a asigura o recolta bogata de struguri de masa, vei gasi raspunsurile cautate aici. Vei descoperi diversele tipuri de taieri a vitei de vie si vei vedea sfaturi practice si detaliate pentru a-ti facilita munca si pentru a obtine cele mai bune rezultate in gradina ta. Este momentul sa inveti cum sa ingrijesti si sa tai corect via pentru a te bucura de struguri sanatosi si deliciosi in fiecare sezon.