Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Regular Phone Icon 34 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Cum se poate izola braul (soclul) unei case

Actualizat: 12.08.2021 / Publicat: 13.03.2020 / Timp lectură: 3 min

Soclul (braul) este unul dintre cele mai importante elemente exterioare ale unei case, iar izolarea corespunzatoare a acestuia contribuie la trainicia constructiei respective. In afara de factorul estetic, un soclu foarte bine izolat ofera o protectie sporita fatadei, datorita unor materiale ce joaca rolul de zona-tampon, in cazul: Furtunilor puternice; Acumularilor de zapada; Infiltratiilor aparute la nivelul solului. Stropirilor accidentale ale sistemului de irigatie

Cuprins

Cum se izoleaza soclul casei?

Cum se izoleaza soclul casei

Soclul sau braul casei reprezinta o zona a casei puternic afectata de temperaturi ridicate, umiditate, socuri mecanice puternice, solutii alcaline etc. Pentru a putea garanta o expunere indelungata in fata acestor factori externi, braul casei se poate izola. Iata 3 variante de izolare a acestui element structural:

  1. Soclul casei se poate vopsi

Este o varianta accesibila oricui, prin care poate izola atat un soclu nou, cat si unul reconditionat. Daca vrei sa vopsesti braul casei, iata cateva lucruri de care sa tii cont:

  • Trebuie mai intai sa cureti intreaga suprafata a soclului de pamant sau nisip, pentru a aplica apoi un strat de vopsea de aproximativ 5-10 centimetri;
  • Daca soclul casei cuprinde ferestre sau usi pe care nu vrei sa le vopsesti, acopera-le inainte sa te apuci de treaba;
  • Pentru zonele greu accesibile de pe suprafata soclului, foloseste un trafalet de dimensiuni reduse;
  • Vopseaua se aplica uniform, prin miscari in diagonala;
  • Atunci cand vei aplica ultimul strat de vopsea, foloseste fie miscari de sus in jos, fie de la stanga la dreapta;
  • Iti recomandam sa incepi cu suprafata de brau din spatele casei, pentru a-ti perfectiona miscarile, atunci cand vei continua cu partea din fata.
  • Daca soarele este prea puternic, amana acest proiect. Sub actiunea soarelui, vopseaua se va usca mult prea repede si vor ramane urme inestetice;
  • Pentru ca braul casei tale sa nu prezinte urme inestetice, iti recomandam sa faci micari ample, oprindu-te abia la o margini.

      2. Soclul casei poate fi acoperit cu materiale decorative

In cazul in care nu iti doresti doar un element structural rezistent, ci si o zona a casei cu aspect placut, poti aplica diverse materiale decorative pe soclu.

Criteriile de alegere pentru aceste materiale decorative sunt:

  • Durabilitatea materialului decorativ;
  • Rezistenta materialului decorativ la variatii de temperatura;
  • Impermeabilitatea materialului decorativ;
  • Gradul de dificultate in privinta aplicarii pe braul casei;
  • Aspectul estetic al materialului decorativ.

Soclu casa

Cu ce materiale se poate decora braul casei?

Piatra naturala

  • Protejeaza braul casei in timpul inghetului / dezghetului;
  • Ofera un aer rustic, fiind potrivita mai ales pentru casele din zonele de munte;
  • Pietrele trebuie sa fie asezate cat mai aproape una de cealalta;
  • Zonele dintre pietre trebuie acoperite cu ciment, pentru a preveni infiltrarea apei;
  • Pentru un aspect uniform, ai grija ca pietrele sa fie montate la aceeasi inaltime.

Caramida aparenta

  • Are o greutate mai mica decat piatra naturala;
  • Poate fi utilizata atat pentru amenajarile exterioare, cat si pentru cele interioare;
  • Aplicarea caramizii pe braul casei asigura un aspect uniform;
  • Se aplica abia dupa ce peretele a fost uniformizat prin gletuire.

Gresie de exterior

  • Este o placa ceramica extrem de rezistenta impotriva intemperiilor;
  • Ofera protectie sporita impotriva socurilor mecanice;
  • Gresia de exterior vine intr-o gama variata de culori, texturi, modele;
  • Este un material ceramic foarte simplu de intretinut.

      3. Pe soclu se poate aplica tencuiala dura mozaicata

Tencuiala dura mozaicata este un material ce poate fi aplicat cu usurinta pe o multime de suprafete: tencuieli de var-ciment sau ciment-var, placi de gips-carton, gleturi de ipsos, sau suprafete solicitante (ex: peretii din scarile de bloc).  

Iata care sunt principalele caracteristici ale tencuielii dure mozaicate:

  • Contine: rasini acrilice, particule de cuart, aditivi speciali, granule de marmura naturala, poliuretan si fibre naturale;
  • Asigura o protectie foarte buna impotriva microorganismelor (mucegai sau alge);
  • Este extrem de rezistenta la socuri mecanice si factori meteorologici extremi.
  • Adera excelent la suprafata soclului, asigurand o putere de acoperire mare si un timp optim de uscare.
  • Umiditatea poate afecta in timp structura tencuielii, deci trebuie intretinuta periodic.

     4. Izolarea termica a soclului cu polistiren extrudat

Soclul casei este un element structural afectat nu doar de umiditate si socuri mecanice puternice, ci si de variatiile mari de temperatura. De aceea, se recomanda izolarea termica a soclului cu un termosistem pe baza de polistiren extrudat, polistirenul expandat nefiind potrivit pentru aceste solicitari

Principalele calitati ale polistirenului extrudat

  • Placile de polistiren extrudat se monteaza foarte usor pe suprafetele cimenteate sau betonate ale soclurilor;
  • Pierderile de material sunt foarte mici, pentru ca placile de polistiren extrudat nu se faramiteaza aproape deloc;
  • Lucrul cu placile de polistiren extrudat nu necesita calificari sau aptitudini speciale, datorita greutatii reduse si a dimensiunilor convenabile.

Sistemul termoizolant cu polistiren extrudat nu se aplica prin dibluri, pentru a nu afecta structura elementelor structurale exterioare, ci printr-un adeziv cu rezistenta ridicata la factori externi. In cazul utilizarii unui adeziv necorespunzator, placile termoizolante de polistiren extrudat se pot desprinde de pe suprafata soclului

Ne dorim să îți fim mereu de ajutor, fie cu sfaturi utile așa cum ai găsit in articolul de mai sus sau cu materialele necesare proiectelor tale de construit, renovat sau amenajat. 

Cu MatHaus poți construi o casă de la fundație și până la acoperiș. Alegand produsele direct din magazinul nostru online, economisești timp pentru alte activități. Tot ce trebuie sa faci este sa completezi adresa de livrare, să adaugi produsele în coș și de restul ne ocupăm noi. Avem posibilitatea să îți livrăm orice tip de material oriunde in țară prin flota noastră de camioane sau prin intermediul curierilor parteneri.

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Cofrajul reprezinta forma rigida in care se toarna betonul pentru a obtine volumul dorit. Cofrarea este o lucrare provizorie (de cele mai multe ori) facuta cu scopul de a pastra forma betonului proaspat in timpul procesului de intarire. Prin urmare, cofrajul este important sa aiba suficient de multa rigiditate si stabilitate pentru a sustine incarcarea data de betonul proaspat in timpul turnarii si al intaririi, sa prezinte etanseitate (sa nu curga laptele de beton pe la imbinarile sale) si sa nu pateze suprafata betonului oferind o imagine inestetica. Cofrajul da forma, conturul si dimensiunea pentru elementele turnate si poate fi alcatuit din diferite materiale, cum ar fi lemn (placaje, panele), otel, aluminiu, plastic s.a. Daca se doreste impresionarea suprafetei de beton se poate folosi un cofraj special, avand diferite texturi si modele care se vor imprima (ca negativ) pe fata vazuta a elementului turnat.
Succesul ridicarii unei case depinde foarte mult de felul in care este realizata fundatia. Orice pas gresit in aceasta etapa este foarte dificil si costisitor de modificat dupa finalizarea constructiei, astfel ca trebuie sa acorzi o atentie deosebita intregului proces - de la saparea santurilor pana la turnarea placii de beton.
Pregatirea betonului necesita o atentie deosebita la cantitatile si calitatea materialelor folosite. Tipul de ciment si materialele agregate influenteaza intr-o mare masura duritatea si rezistenta betonului. Pe langa acestea, cantitatea de apa este la fel de importanta, deoarece influenteaza omogenitatea pastei obtinute si procesul de intarire. Raportul dintre aceste doua materiale este cunoscut sub denumirea de „raport apa-ciment”. Te intrebi cum poti obtine compozitia potrivita de beton si cate tipuri de retete de beton exista? Afla informatiile care te intereseaza din randurile de mai jos!